Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio als u verdacht wordt van vernieling en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen
Bij vernieling wordt iets dat aan een ander toebehoort opzettelijk beschadigd, onbruikbaar of weggemaakt. Op vernieling staat een hoge straf. Als u iets per ongeluk (niet opzettelijk) iets kapot, onbruikbaar of wegmaakt is er geen sprake van vernieling en bent u niet strafbaar.
Het is aan het Openbaar Ministerie om vast te stellen of er sprake is van een opzettelijke vernieling of een ongeluk. In het eerste geval kunt u hier een straf voor opgelegd krijgen. De maximum gevangenisstraf bij vernieling ligt op twee jaar. In veel gevallen zal de rechter besluiten u een geldboete op te leggen. De hoogte hiervan is afhankelijk van de aard van de vernieling. Mocht u al vaker veroordeeld zijn voor het plegen van een opzettelijke vernieling, dan zal de rechter kiezen voor een werkstraf. Dat geldt ook voor een vernieling met relatief veel schade tot gevolg. Bovenop de geldboete, werkstraf en gevangenisstraf bent u verplicht de veroorzaakte schade te vergoeden.
U kunt alleen veroordeeld worden voor vernieling als met bewijs kan worden aangetoond dat u opzettelijk een goed dat een ander toebehoord heeft beschadigd, onbruikbaar of weggemaakt. De politie en officier van justitie zullen door middel van onderzoek en verhoor dit bewijs tegen u proberen te verzamelen. Zij zullen proberen om uw schuld bij de rechter te bewijzen. De rechter zal uw kant van het verhaal net zo zwaar mee laten wegen als dat van de officier van justitie en op basis van de aanwezige bewijzen een uitspraak doen (vonnis). Lees hier wat een (pro deo) advocaat voor u kan betekenen als u verdacht wordt van vernieling en vraag een gratis gesprek aan met een (pro deo) advocaat in uw regio.
Op het moment dat u verdacht wordt van vernieling en hier een (pro deo) advocaat voor in de arm neemt, wilt u er zeker van zijn dat deze ervaring heeft met vergelijkbare vernieling zaken. Deze website biedt u een praktische zoekmachine, die u helpt een geschikte (pro deo) advocaat te vinden. Let op het expertisegebied van de raadsman of raadsvrouw; het zegt iets over de ervaring die deze professional heeft. Op het profiel van een (pro deo) advocaat in uw regio leest u meer over diens ervaring. Ook heeft u hier de mogelijkheid direct een gratis kennismaking aan te vragen. Het biedt u de kans uw zaak alvast voor te leggen, om vervolgens samen te kijken hoe u aan kunt tonen dat u onschuldig bent inzake de vernieling waarvan u verdacht wordt.
Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Politie en justitie hebben ruime ervaring met zaken die over vernieling gaan. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:
Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u verdacht wordt van vernieling. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.
Afpersing
Bedreiging
Belediging
Dagvaarding
Diefstal
Dood door schuld
Doodslag
Drugsbezit
Drugshandel
Heling
Hennepkwekerij
Huiselijk geweld
In beslag genomen goederen terugkrijgen
Mishandeling
OM-zitting
Ontvoering
Openlijke geweldpleging
Oplichting
Oproep na verzet ontvangen
Politieverhoor
Stalking
Strafrecht
Taakstraf omgezet naar hechtenis
Verduistering
Vordering tenuitvoerlegging voorwaardelijke straf
Wapenbezit
Winkeldiefstal
Ik wordt verdacht van vernieling van een auto. Welke straf hangt mij boven het hoofd mocht ik worden veroordeeld voor vernieling?
In artikel 350 Wetboek van Strafrecht is vernieling strafbaar gesteld. In dit artikel staat dat hier gevangenisstraf voor gegeven kan worden van maximaal twee jaren of een geldboete van de vierde categorie. Echter, voor vernieling bestaan ook LOVS richtlijnen. Hierin is te zien dat wanneer er sprake is van een geringe schade er doorgaans een taakstraf van 20 uur opgelegd zal worden (of eventueel een boete van € 100,-). Wanneer sprake is van aanzienlijke schade dan zal er doorgaans een taakstraf vanaf 30 uur worden opgelegd. Wordt u verdacht van vernieling of heeft u vragen over vernieling die u wilt bespreken met een deskundige? Selecteer een van de pro deo advocaten van Eerste Rechtshulp voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
Ik heb laatst per ongeluk de telefoon van een kennis kapotgemaakt doordat ik hem uit mijn handen liet vallen. Die kennis is heel boos geworden en heeft aangifte gedaan van vernieling. Mijn vraag is of ik nu kan worden veroordeeld voor vernieling?
In artikel 350 Wetboek van Strafrecht is vernieling strafbaar gesteld. Hierin staat dat vernieling het opzettelijk en wederechtelijk vernielen is van een goed dat geheel of ten dele aan iemand anders toebehoort. Hierin is te lezen dat voor de kwalificatie van vernieling er sprake moet zijn van een opzettelijke gedraging. Wanneer een gedraging per ongeluk plaatsvindt is er geen sprake van een opzettelijke vernieling. Wanneer u per ongeluk iemands telefoon kapot hebt gemaakt zal dit waarschijnlijk niet worden gekwalificeerd als een strafbare vernieling.Wordt u verdacht van vernieling of heeft u vragen over vernieling die u wilt bespreken met een deskundige? Selecteer een van de pro deo advocaten van Eerste Rechtshulp voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.