Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio als u verdacht wordt van stalking en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.
In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:
Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u verdacht wordt van stalking. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.
Stalking is strafbaar gesteld in artikel 285b van het Wetboek van Strafrecht. In dit artikel is verboden om een ander structureel en in strijd met de wet last te vallen en te benaderen, met als doel de ander ergens toe te dwingen, dan wel bang te maken. Stalking komt om Nederland steeds vaker voor. Bekende voorbeelden daarvan zijn bezeten fans van sterren die op allerlei mogelijke manieren in contact willen komen met hun idool. Een ander veel voorkomend voorbeeld van stalking is de gewezen (ex)partner of geliefde die zich niet bij de beslissing tot beëindiging van de relatie kan of wil neerleggen. Stalking kan voor slachtoffers erg intimiderend en vervelend zijn. Om die reden treedt de Nederlandse overheid steeds strenger op tegen stalking.
Stalking is een klachtdelict. Dit betekent dat justitie enkel tot de aanhouding en vervolging van een stalker overgaat, wanneer hier expliciet om wordt verzocht door het slachtoffer van stalking.
De maximale gevangenisstraf die kan worden opgelegd voor stalking is drie jaar. Ook kan er een taakstraf worden opgelegd en/of een geldboete van de vierde categorie. Wanneer de rechter iemand een straf oplegt voor stalking, wordt daarbij vaak ook een deel van de straf voorwaardelijk opgelegd. Hier worden bijzondere voorwaarden aan verbonden, om het slachtoffer van stalking ook na de rechtszaak te beschermen. Voorbeelden van deze bijzondere voorwaarden zijn: het opleggen van een contactverbod, het opleggen van een locatieverbod (werk, huis, school van de kinderen). De hoogte van de straf die voor stalking wordt opgelegd, hangt onder meer af van de duur van de stalking, de intensiteit en de mate van angst die als gevolg daarvan bij het slachtoffer is ontstaan.
Stalking is bij uitstek een delict waarbij een advocaat het verschil voor u kan maken. Indien u wordt verdacht van stalking, kan een advocaat optreden als bemiddelaar tussen u en het OM. De advocaat kan bijvoorbeeld mediation in het strafrecht voorstellen. In dat geval probeert u er samen met de persoon die aangifte heeft gedaan van stalking uit te komen door afspraken te maken. U kunt daarbij denken aan afspraken waarin wordt overeengekomen dat u geen contact meer zoekt met de ander en u weg blijft van locaties waar de persoon die aangifte heeft gedaan regelmatig komt. Indien de afspraken door beide partijen worden nagekomen, kan dit er veelal toe leiden dat er geen rechtszaak meer hoeft plaats te vinden. Daarmee kan een veroordeling voor stalking mogelijk worden voorkomen.
Wanneer u verdachte bent in een zaak rond stalking, is de keuze voor pro deo rechtshulp een interessante. Een groot deel van de kosten die u maakt voor de hulp van een advocaat wordt in dit geval vergoed door de overheid. Of u in aanmerking komt voor pro deo rechtshulp bij een zaak rond stalking is onder meer afhankelijk van uw bruto inkomen op jaarbasis. Dit inkomen mag niet hoger zijn dan een bepaald grensbedrag (voorwaarden pro deo rechtsbijstand). Laat een pro deo advocaat u bij een gratis eerste kennismaking meer vertellen over de voorwaarden die hierbij gelden.
De Singel Advocaten
Noordanus Advocatuur
Bounce Advocatuur
Leijendekker & Nederveen Advocaten
Veenstra & Wallinga Advocaten
Veenstra & Wallinga Advocaten
Briedé Cassese advocaten & mediators
Hübner Advocatuur
Veluwe Advocaten
Mook Advocatuur en Mediation
Duin Strafrechtadvocatuur
Hofstad Advocaten
Advocatenkantoor Ibisevic
Darrazi Advocatuur
REB Advocatuur
Verdonk Advocaten
Advocatenkantoor Govers
Blond Advocatuur
Advocatenkantoor van den Berg
Cliq advocaten
Hofstad Advocaten
Hogeterp advocatuur
Ben Ahmed Advocaten
Raetsluy Advocaten
FTW Advocaten
FTW Advocaten
Kint & Hoogenraad Strafrechtadvocaten
Lischer & Milani
Goedrecht Advocaten
Richard Korver advocaten
W Advocatenkantoor
Rahimzadeh Advocatuur
Avis & Van Riel Advocaten en Mediation
Damlaan Advocaten
Kouwenhoven Advocatenkantoor
Folkers Advocaten
Hofstad Advocaten
Stroobach & Dijkers advocaten
Nijhof Advocaten
Hofstad Advocaten
Stroobach & Dijkers advocaten
Mark Raaijmakers Advocatuur
Van Vliet Advocaten
Hamer Advocaten
Kint & Hoogenraad Strafrechtadvocaten
Het Wetshuys Advocaten en Mediators
Hofstad Advocaten
Keijzer Noorman Advocaten
Advocatenkantoor Deijkers
Hofstad Advocaten
Kappelhof advocaten
CKV Advocaten
Steenhoff & Zijderveld Advocaten
Wouters & Wouters advocaten
Advocatenkantoor Kuiper
Sociaal Advocaten Rotterdam
Mijn ex vriend en ik zijn ruim een jaar uit elkaar. Tijdens onze relatie stuurde hij mij tientallen berichten per dag. Nu reageert hij nooit meer op mijn berichten. Maar ik geloof nog steeds in ons en probeer hem dit duidelijk te maken met berichtjes en zelf gedichten en tekeningen die ik voor hem heb gemaakt. Om een of andere reden wil hij niet inzien dat wij bij elkaar horen. Hij heeft mij nu zelfs geblokkeerd op zijn telefoon en hij heeft gedreigd om aangifte tegen mij te doen van stalking. Als hij dat doet, dan wil ik ook aangifte tegen hem doen van stalking. Toen wij nog bij elkaar waren stuurde hij mij dagelijks tientallen berichten. Dat is dan toch net zo goed stalking en strafbaar?
In de wet staat bij art. 285b stalking, dat het is verboden om een ander structureel en in strijd met de wet last te vallen en te benaderen, met als doel de ander ergens toe te dwingen, dan wel bang te maken. Er kan dus alleen sprake zijn van stalking wanneer het zoeken van contact en het sturen van berichten naar een ander in strijd is met de wet. Toen u en uw vriend nog bij elkaar waren, vonden jullie het beiden prettig om over een weer berichten naar elkaar te sturen. Uit uw vraag maak ik op dat uw ex partner het nu niet langer op prijs stelt dat u contact met hem zoekt en/of berichten stuurt. Ook blijkt dat hij dit expliciet aan u heeft laten weten, maar u desondanks contact met hem blijft zoeken. Daardoor is er nu sprake van een andere situatie dan toen jullie nog een relatie hadden. Door structureel contact met hem te blijven zoeken terwijl hij heeft aangegeven dit niet op prijs te stellen, handelt u in strijd met de wet. Op het moment dat uw ex partner u nog berichten stuurde vond u dat ook prettig. Hij handelde destijds dus niet in strijd met de wet. Hij zal dan ook niet worden veroordeeld voor stalking indien u daadwerkelijk aangifte tegen hem doet.
Hoi, ik ben 19 jaar en al enige tijd verliefd op mijn nieuwe buurmeisje. Ik heb haar de afgelopen twee maanden drie keer een (vriendelijk) berichtje gestuurd op Facebook en gister heb ik haar uitgenodigd op SnapChat. Toen ik vanmorgen op school aankwam, kwam haar beste vriendin naar mij toe. Zij gaf aan dat ik moest stoppen met het lastigvallen en stalken van haar vriendin. Als ik daar niet onmiddellijk mee stop gaat mijn buurmeisje naar de politie en aangifte doen van stalking. Ik ben hier nogal van geschrokken en maak mij nu heel veel zorgen. Kan ik nu een straf krijgen voor stalking?
Het sturen van een vriendschappelijke berichten of uitnodigingen voor social media is heel normaal. Indien iedereen die dat doet kan worden veroordeeld voor stalking, dan zou ons rechtssysteem overbelast worden. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je wordt gestraft voor stalking. De enkele pogingen die je hebt ondernomen om in contact te komen met je buurmeisje, kunnen juridisch niet worden beoordeeld als stalking. Daarvoor is vereist dat er sprake is van het structureel en stelselmatig lastig vallen van een ander. Het versturen van vier (vriendelijke) berichten naar iemand anders, kan niet leiden tot een veroordeling of straf voor stalking.
Ik loop elke dag naar huis vanaf mijn werk, maar het is toevallig zo dat er een vrouw voor mij ook altijd rond dat tijdstip dezelfde route loopt. Na weken deze (zelfde) route gelopen te hebben heeft zij mij aangesproken dat ik moet stoppen met haar te stalken. Het was helemaal niet mijn intentie om haar het idee te geven dat ik haar aan het stalken was, want dit is ook niet zo. Kan dit worden gezien als stalken?
Om tot een veroordeling te komen van stalken moet er voldaan worden aan een aantal vereisten. Eén van deze vereisten is dat er een oogmerk moet bestaan op bepaalde gevolgen van zijn/haar daad. Dit oogmerk ontbreekt in dit geval. Ook de opzet ontbreekt. Op basis van bovenstaande weergegeven feiten en het ontbreken van twee vereisten kan worden geconcludeerd dat hier geen sprake is van stalking.
Sinds enige tijd staat er vrijwel dagelijks een onbekende voor de deur. Hij belt niet aan, maar kijkt wel indringend naar binnen. Is er sprake van stalking?
Stalking is een ernstig vergrijp, wat valt onder artikel 285b van het Wetboek van Strafrecht. Het is aan een rechter om te bepalen of er sprake is van het structureel lastig vallen of benaderen van een persoon, vaak om iemand bang te maken. In uw situatie is het zaak om zoveel mogelijk bewijs vast te leggen, bijvoorbeeld door het handelen van de onbekende persoon te filmen. Op deze manier bouwt u een dossier op, wat uw juridische positie verstevigt tijdens een eventuele rechtszaak. Wilt u weten of een rechtszaak in uw situatie interessant is? Raadpleeg in dat geval een (pro deo) advocaat voor advies.
Wanneer ik de kinderen van school ophaal en naar huis rijd, zie ik mijn ex-partner regelmatig achter ons aan rijden. Hij doet verder niets. Wat moet ik hiermee?
De verschillende vormen van stalking kunnen bijzonder intimiderend zijn voor een slachtoffer. Niet altijd is echter even duidelijk dat er sprake is van stalking; iemand kan u immers op hetzelfde moment treffen op een willekeurige plaats. Het maakt dat een rechter niet direct over zal gaan tot vervolging. Raadpleeg een (pro deo) advocaat om u te laten informeren over de stappen die u kunt zetten om uw zaak te verstevigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verzamelen van bewijs, waaruit blijkt dat het gaat om stalking in plaats van om willekeurige ontmoetingen met uw ex-partner.
Al enige tijd word ik gehinderd door een persoon die mij tientallen keren per dag probeert te bellen. Het gaat om iemand die elders in mijn wijk woont. Kan ik dit zien als een vorm van stalking?
Stalking wordt omschreven als een strafbaar feit, waarbij een persoon iemand anders stelselmatig lastig valt. Er zijn hierbij verschillende vormen van stalking te onderscheiden. Mogelijk houdt iemand zich langdurig op rond uw woning, of loopt deze op straat achter u aan. Ook meermaals per dag bellen kan een vorm van stalking zijn. Evenals het meermaals, ongewenst sturen van digitale berichten. Raadpleeg een (pro deo) advocaat om te kijken of er juridisch gezien sprake is van stalking in uw situatie. Gezamenlijk bekijkt u vervolgens welke stappen u kunt zetten om deze vorm van stalking te laten stoppen.
Via Facebook heb ik inmiddels tientallen berichten ontvangen van een persoon. Kan dit worden aangemerkt als stalking? Wat is een logische vervolgstap in deze situatie?
Het is aan een rechter om te bepalen of er in de situatie die u beschrijft sprake is van stalking. Stalking is een ernstig vergrijp, waardoor losse berichten vaak niet direct als een strafbaar feit zullen worden aangemerkt. U kunt het probleem zelf oplossen door de persoon te blokkeren. Tegenwoordig biedt vrijwel iedere applicatie en sociaal netwerk deze optie. Blijven de berichten (via andere accounts) bij u binnenkomen? Raadpleeg in dat geval een (pro deo) advocaat, om gezamenlijk te bepalen welke vervolgstap het overwegen waard is.
Ik word door iemand in mijn omgeving beschuldigd van stalking. Zelf vind ik dat ik voornamelijk interesse toon in deze persoon. Waar ligt de grens hierbij?
Van stalking wordt gesproken op het moment dat een persoon een slachtoffer stelselmatig en bewust lastigvalt. Het tonen van interesse kan het bekijken van een profiel op sociale media zijn, of af en toe een bericht sturen. Blokkeert het slachtoffer u en zoekt u opnieuw contact via een andere weg, dan kan dat een eerste stap richting stalking zijn. U valt een persoon lastig, die geen contact met u wenst te hebben. Schakel een (pro deo) advocaat in, wanneer u verdacht wordt van stalking en zich bijvoorbeeld moet melden op het politiebureau. Een (pro deo) advocaat helpt u aan te tonen dat er in uw casus geen sprake is van stalking, maar van het tonen van interesse.
In het verleden ben ik het slachtoffer geworden van stalking door iemand in mijn omgeving. Nu is deze persoon weer op vrije voeten gekomen. Hoe voorkom ik herhaling van het incident?
Wanneer u het slachtoffer bent van een strafbaar feit, heeft u het recht op verschillende vormen van bescherming. Een van deze vormen is het laten opleggen van een verbod aan de dader om u nog te contacten. Zo’n verbod kent verschillende varianten. Iemand mag zich bijvoorbeeld niet in uw straat begeven, mag u niet contacteren via sociale media, enzovoorts. Het is een zwaar middel, wat betekent dat het risico op herhaling van de stalking groot moet zijn. Een (pro deo) advocaat kan u meer vertellen over de bescherming die u geniet, wanneer u slachtoffer bent geworden van stalking en het risico op herhaling groot acht.
Voor de tweede keer deze week heb ik een seksueel getint bericht ontvangen via Whatsapp, van dezelfde persoon. Kan ik dit zien als een vorm van stalking?
In de kwestie die u beschrijft lijkt op voorhand (nog) geen sprake te zijn van stalking. Iemand moet u stelselmatig en gedurende een langere tijd lastigvallen om te kunnen spreken van stalking en daarmee van een strafbaar feit. U kunt deze persoon blokkeren via de gebruikte berichtendiensten. Blijft deze persoon u vervolgens berichten sturen, door bijvoorbeeld een nieuw account aan te maken? In dat geval kunt u hiervan melding maken, dit neigt naar stalking. Schakel een (pro deo) advocaat in wanneer u twijfelt of het zinvol is om uw casus te melden bij de politie.
Ik wil heel graag in contact komen met een vrouw die ik nog niet ken. Ze reageert ook nog zes dagen niet op mijn bericht. Loop ik het risico vervolgd te worden voor stalking?
Het feit dat u meerdere dagen achtereen berichten naar een voor u onbekende stuurt, hoeft niet direct te betekenen dat er juridisch gezien sprake is van stalking. Deze persoon heeft immers de mogelijkheid om uw profiel te blokkeren en daarmee het berichtenverkeer te laten stoppen. Zou u een nieuw account aanmaken en opnieuw berichten versturen, dan neemt het risico op een strafrechtelijk onderzoek naar uw handelen toe.
Afpersing
Bedreiging
Belediging
Dagvaarding
Diefstal
Dood door schuld
Doodslag
Drugsbezit
Drugshandel
Heling
Hennepkwekerij
Huiselijk geweld
In beslag genomen goederen terugkrijgen
Mishandeling
OM-zitting
Ontvoering
Openlijke geweldpleging
Oplichting
Oproep na verzet ontvangen
Politieverhoor
Strafrecht advocaat
Taakstraf omgezet naar hechtenis
Verduistering
Vernieling
Voorwaardelijke straf
Wapenbezit
Winkeldiefstal