Wat is arbeidsrecht?
Het arbeidsrecht is een rechtsgebied dat gaat over alle juridische verhoudingen tussen een werkgever en een werknemer. Als er sprake is van een arbeidsrelatie, doordat u werkzaamheden uitvoert voor een werkgever op basis van een overeenkomst, dan is dit recht van toepassing. Dit rechtsgebied bevat alle wetten en regels op het gebied van de relatie tussen een werkgever en werknemer en is van belang om de rechten en plichten van zowel de werknemer als de werkgever te waarborgen. Regels met betrekking tot bijvoorbeeld het loon, ontslag en arbeidsomstandigheden worden allemaal geregeld door het arbeidsrecht, dat een onderdeel van het civiel recht.
Een goede band tussen u en uw werkgever is essentieel voor het werkgeluk wat u ervaart. Dit betekent echter niet, dat u alles direct moet accepteren als een werkgever dit zegt. Verbiedt een werkgever het u te solliciteren op een functie bij een concurrent binnen dezelfde branche? Heeft u het gevoel dat een werkgever u veel meer uren laat maken dan u verplicht bent volgens uw contract, zonder deze aan u uit te keren in de vorm van vakantie uren of salaris? In beide gevallen is het verstandig u te laten adviseren door een (pro deo) arbeidsrecht advocaat.
Voorbeelden van zaken gerelateerd aan het arbeidsrecht
Er zijn veel zaken die onder het dit rechtsgebied vallen. Denk bijvoorbeeld ook aan de re-integratie van een medewerker, nadat deze enige tijd uit de roulatie is geweest als gevolg van een dreigende burn-out. Een werkgever heeft in dit geval de verantwoordelijkheid bij te dragen aan het verbeteren van de gezondheid van een medewerker. Conflicten kunnen ook spelen tussen managers op dezelfde laag binnen een organisatie. Denk aan frustraties over de verdeling van taken en verantwoordelijkheden. In plaats van het inschakelen van een (pro deo) advocaat arbeidsrecht kan ook mediation in zo’n geval uitkomst bieden. Een derde voorbeeld van een conflict is een verziekte werkverhouding, als gevolg van irritaties tussen een werknemer en diens manager.
Wat doet een arbeidsrecht advocaat?
Een arbeidsrecht advocaat helpt bij arbeidsconflicten tussen werknemer en werkgever en ondersteunt bij zaken waarop het arbeidsrecht van toepassing is. Wanneer u het gevoel heeft ten onrechte ontslagen te zijn, of wanneer u vindt dat een reorganisatie bij uw werkgever onrechtmatig is, kan de hulp van een advocaat wenselijk zijn. Een advocaat ondersteunt echter niet alleen werknemers bij conflicten of onenigheden met hun werkgevers. Ook als werkgever kunt u rekenen op de hulp van een advocaat. De advocaat ondersteunt u onder meer bij het opstellen van arbeidsovereenkomsten voor werknemers. Het is belangrijk dat de rechten en plichten van een werknemer hier correct en met de juiste bewoordingen in op te nemen. Daarbij is het prettig om advies te krijgen over zaken zoals een concurrentiebeding en de mogelijkheid om medewerkers binnen een bepaalde periode te ontslaan, als zij niet bevallen.
Het werk van een advocaat arbeidsrecht bestaat in de basis uit twee componenten, namelijk: advisering en ondersteuning bij gerechtelijke procedures. Advisering zit vaak aan de kant van de werkgever. Neem het zojuist gegeven voorbeeld rond het opstellen van een arbeidsovereenkomst. Tegelijkertijd kan de advocaat zowel een werkgever als een werknemer advies geven over diens kansen bij het opstarten van een rechtszaak en bijstaan tijdens een gerechtelijke procedure voor de (kanton)rechter.
Pro deo arbeidsrecht advocaat inschakelen
Juridische hulp is voor iedere burger toegankelijk. Wanneer uw inkomen niet toereikend is om een advocaat in te schakelen, heeft u recht op een pro deo advocaat. Een pro deo advocaat is niet minder goed. Voor het inschakelen van een pro deo advocaat betaalt u een beperkte eigen bijdrage. De hoogte van deze eigen bijdrage is onder meer afhankelijk van uw inkomen en eigen vermogen. Des te hoger uw inkomen is, des te hoger zal logischerwijs ook de te betalen eigen bijdrage zijn. Een advocaat gespecialiseerd in het arbeidsrecht kan u hierover informeren.
Kosten declareren via verzekeraar
Heeft u een lopende rechtsbijstandverzekering? Controleer in dat geval of deze verzekering dekking biedt aan zaken gerelateerd aan het arbeidsrecht. Het maakt dat u de kosten niet volledig zelf hoeft te betalen. Wel betaalt u vrijwel zeker een eigen risico. Houd bij het declareren van kosten via de verzekeraar rekening met het feit, dat u de verzekeraar vooraf om toestemming moet vragen om een advocaat in te mogen schakelen. Vergeet u dit, dan loopt u het risico dat de kosten niet vergoed worden nadien.
Gratis gesprek met een (pro deo) advocaat arbeidsrecht
Heeft u vragen die betrekking hebben op het arbeidsrecht, bijvoorbeeld als u een arbeidsconflict heeft of bent ontslagen, selecteer dan een (pro deo) arbeidsrecht advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:
- Uw kwestie met u doornemen en uw vragen beantwoorden
- Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
- Het verloop van de procedure met u doornemen
- Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
- Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
- Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven
Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.
Vraag en antwoord
Van mijn werkgever heb ik te horen gekregen dat zij willen dat ik een andere functie ga bekleden binnen de organisatie. Kunnen zij dit zo van mij eisen?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Het staat een werkgever niet zonder meer vrij om te eisen dat u een andere functie gaat bekleden. U kunt een advocaat arbeidsrecht benaderen, wanneer u het gevoel heeft dat de redenering van uw werkgever om tot dit besluit over te gaan niet correct is. Deze advocaat vertelt u meer over uw rechten en plichten als werknemer. Er zijn situaties waarin een dergelijke verandering van functie onderbouwd kan worden, bijvoorbeeld wegens bedrijfseconomische redenen. Een advocaat kan u hierover persoonlijk adviseren.
Mijn manager weigert verlof toe te kennen, nadat ik dat meermaals heb aangevraagd. Wat kan ik in zo’n situatie het beste doen om het verlof alsnog toegekend te krijgen?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Wanneer het u niet lukt om de situatie in samenspraak met uw manager te verbeteren, kunt u een escalatie naar een manager hoger in lijn overwegen. Mocht dat niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld in een kleinere organisatie, dan schakelt u een arbeidsrecht advocaat in. Deze biedt u advies over de rechten die u als werknemer heeft in een dergelijke casus. Op basis hiervan bepaalt u vervolgens welke vervolgstappen overwogen kunnen worden. In beginsel heeft een werkgever geen mogelijkheden om een verzoek tot de toekenning van verlof te weigeren. Alleen bij zwaarwegende redenen kan hier een uitzondering op worden gemaakt.
Mijn teamleider maakt voortdurend grapjes, die ik eigenlijk niet waardeer. Ik zie het als een vorm van pesten, ze gaan over m’n uiterlijk. Wat kan ik doen om dit te laten stoppen?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Probeer allereerst het gesprek aan te gaan met uw leidinggevende, om de situatie bespreekbaar te maken en gezamenlijk naar een oplossing te zoeken. Wanneer uw leidinggevende niet bereid is om diens gedrag aan te passen, kunt u een vertrouwenspersoon inschakelen. Heeft ook dat onvoldoende effect, of verslechtert de situatie zelfs? In dat geval is het in de arm nemen van een arbeidsrecht advocaat aan te raden. Deze advocaat bespreekt samen met u welke juridische stappen u in deze casus kunt zetten om de situatie te laten verbeteren.
In een flink opgelopen ruzie heb ik een collega geslagen. Het was een zacht tikje. Kan ik nu ontslagen worden? Wie kan mij helpen bij het vervolg?
Antwoord Eerste Rechtshulp
In de situatie die u beschrijft is het sterk aan te raden om zo snel mogelijk een advocaat arbeidsrecht in de arm te nemen. Deze kan u meer vertellen over de rechten die u als werknemer heeft, zodra uw werkgever u besluit te ontslaan voor het voorgevallen incident. Zeker wanneer u hiervoor vervolgd wordt, is de kans op ontslag groot. Een werkgever kan besluiten om over te gaan tot een strafontslag. De advocaat toetst voor u of de wet- en regelgeving rond dergelijke incidenten correct gevolgd is door uw werkgever.
Ik zit momenteel met een slecht presterende medewerker in mijn maag. Nu wil ik deze medewerker graag ontslaan. Wie kan mij adviseren over de mogelijkheden?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Wanneer u een medewerker wenst te ontslaan, dient u met verschillende aspecten rekening te houden. Dat geldt in het bijzonder, op het moment dat de desbetreffende medewerker een vaste aanstelling heeft binnen de organisatie. In beginsel geldt dat werknemers in Nederland goed beschermd zijn tegen een ontslag. Laat u van advies voorzien door een arbeidsrecht advocaat. Deze vertelt u niet alleen met welke wet- en regelgeving u rekening dient te houden, maar ook hoe u concreet de volgende stappen zet in uw casus. Mocht de medewerker bezwaar aantekenen tegen het ontslag, dan staat deze advocaat u opnieuw bij.
Mij zijn andere voorzieningen beloofd, dan hetgeen ik nu in de praktijk aangeboden krijg. De toezeggingen zijn mondeling gedaan bij de contractonderhandelingen. Kan een arbeidsrecht advocaat mij helpen?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Bij conflicten met een werkgever, zoals de casus die u beschrijft, kunt u rekenen op de hulp van een advocaat gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Deze kijkt samen met u welke rechten u heeft op basis van de gedane toezeggingen en de geldende wet- en regelgeving op het gebied van de arbeidsrelatie tussen werkgevers en werknemers. De uitkomst hiervan helpt u te bepalen welke (juridische) vervolgstappen u kunt zetten. Ook kan een advocaat u adviseren over de wijze waarop u een gesprek met uw werkgever aanvangt bij een conflict zoals hetgeen u omschrijft.
Ik heb het gevoel dat ik oneerlijk ben behandeld door mijn werkgever. Een collega heeft een veel hoger salaris gekregen voor hetzelfde werk. Wat kan ik het beste doen?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Dat u zich oneerlijk behandeld voelt door uw werkgever hoeft logischerwijs niet per definitie te betekenen dat er juridisch gezien sprake is van een strafbaar feit. Om dit uit te zoeken doet u er verstandig aan om zo snel mogelijk een advocaat arbeidsrecht te benaderen. Deze houdt zich bezig met alles rondom de wet- en regelgeving gerelateerd aan werk en de relatie tussen een werkgever en werknemer. Door uw zaak voor te leggen aan een advocaat kan deze u van persoonlijk advies voorzien over uw rechten en de mogelijke juridische vervolgstappen die u op basis van die rechten kunt zetten.
Ik ben voornemens om de arbeidscontracten van mijn medewerkers iets aan te passen, deze sluiten niet meer goed aan op de omvang van mijn organisatie. Kan een arbeidsrecht advocaat helpen?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Het opstellen van nieuwe contracten voor uw medewerkers komt vaak erg nauw. De bepalingen die u hierin opneemt moeten redelijk en juridisch gezien juist zijn. Een arbeidsrecht advocaat kan u helpen deze nieuwe contracten te toetsen op hun rechtsgeldigheid. Ook kan deze u adviseren over de wijze waarop u bepaalde afspraken of voorwaarden in uw contracten op kunt nemen, zodanig dat deze voldoen aan de wet- en regelgeving op dit vlak. Ontstaan er later conflicten over het contract? Ook in dat geval staat een advocaat u bij.
Al enige tijd word ik zeker wekelijks onheus bejegend door mijn baas, die mij de ene keer “schatje” noemt en dan weer “sletje”. Hoe zorg ik dat dit zo snel mogelijk stopt?
Antwoord Eerste Rechtshulp
U doet er verstandig aan om zo snel mogelijk een arbeidsrecht advocaat in de arm te nemen, wanneer er sprake is van pestgedrag op de werkvloer. De situatie die u omschrijft kan daar een voorbeeld van zijn. Een advocaat bepaalt samen met u welke juridische vervolgstappen u in uw situatie kunt nemen. Soms kan een eerste gesprek met een vertrouwenspersoon een goede stap zijn. De advocaat zal u adviseren over de beste aanpak van zo’n gesprek. Probeer bijvoorbeeld zo veel mogelijk bewijs te verzamelen vooraf.
Iemand vertelde mij dat aan de hulp van een pro deo arbeidsrecht advocaat helemaal geen kosten verbonden zijn. Klopt dit wel, of moet ik toch nog iets betalen?
Antwoord Eerste Rechtshulp
De hulp van een pro deo arbeidsrecht advocaat is in de basis nooit gratis. Wel betaalt u veel minder, dan wanneer u een reguliere advocaat in zou schakelen. U betaalt bij een pro deo advocaat slechts een eigen bijdrage. De hoogte van deze eigen bijdrage is onder meer afhankelijk van uw inkomen en uw eigen vermogen.
Mijn werkgever wil mij niet op vakantie laten gaan. Ik heb het gevoel dat dit een inbreuk is op mijn rechten als medewerker. Wat kan ik in deze situatie het beste doen?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Het staat een werkgever niet vrij om uw verzoek tot het opnemen van vrije dagen te weigeren, daar iedere medewerker jaarlijks recht heeft op een wettelijk vastgesteld aantal vakantiedagen. Probeer allereerst zelf het gesprek met de werkgever aan te gaan om tot een oplossing te komen. Mocht dit onvoldoende werken, dan kunt u een arbeidsrecht advocaat contacteren. Deze behartigt uw belangen ten overstaan van uw werkgever en zal u helpen bij het nemen van verdere stappen. Ook kan deze u vooraf inzicht geven in uw rechten als medewerker. In welke situaties heeft een werkgever bijvoorbeeld wel het recht uw verzoek af te keuren?
Ik ben aan het re-integreren bij mijn werkgever, maar dit gaat erg langzaam. Mijn werkgever dreigt mij nu te ontslaan. Wat zijn mijn opties?
Antwoord Eerste Rechtshulp
U bevindt zich in een vervelende situatie, die bepaald geen positieve invloed zal hebben op een verder herstel. Het is verstandig om zo snel mogelijk een arbeidsrecht advocaat in te schakelen. Deze advocaat kan u meer vertellen over de rechten die u als medewerker heeft bij de re-integratie na (langdurig) ziekteverzuim. Houd er rekening mee dat u naast deze rechten ook enkele plichten heeft. Ook daarover kan een advocaat u meer vertellen. Samen zoekt u naar passende vervolgstappen om de ontstane situatie tussen u en de werkgever op te lossen.
Mijn salaris had vorige week betaald moeten worden, maar dat is niet gebeurd. Kan ik een arbeidsrecht advocaat inschakelen voor ondersteuning?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Wanneer u uw salaris niet ontvangen heeft, is het zaak uit te zoeken waarom dit niet is uitbetaald. Mogelijk gaat het om een snel op te lossen administratieve fout. In andere gevallen is het verstandig om met een advocaat arbeidsrecht contact op te nemen. Deze vertelt u meer over de te volgen procedure om het salaris alsnog uitbetaald te krijgen. Het is hierbij onder meer belangrijk om een vordering in te dienen bij de werkgever. Een vordering bestaat niet alleen uit het salaris wat u hoort te ontvangen; u heeft vaak ook recht op een wettelijke rente. Daar kan nog een wettelijke verhoging bij komen.
De laatste maanden zit ik thuis, als gevolg van een burn-out. Nu wil ik het werk voorzichtig weer oppakken, maar weigert mijn werkgever mij hierin te ondersteunen. Wat kan ik doen?
Antwoord Eerste Rechtshulp
De situatie die u aanhaalt valt onder het arbeidsrecht; uw werkgever heeft de verplichting bij te dragen aan de gezondheid en re-integratie van haar medewerkers. Mogelijk heeft u afspraken gemaakt met een bedrijfsarts over de wijze waarop u terugkeert op de werkvloer. Dit zal in de eerste fase zeer waarschijnlijk om slechts enkele uren per week gaan. Een werkgever dient u ondersteuning te bieden bij die terugkeer. Mocht deze dit blijven weigeren, dan kunt u de hulp van een advocaat overwegen. U vindt een geschikte (pro deo) arbeidsrecht advocaat via de zoekmachine op deze website.
Ik zoek een geschikte arbeidsrecht advocaat. hoe kan ik deze het beste vinden?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Het kan best lastig zijn om een advocaat werkzaam in het arbeidsrecht te vinden. Om dit makkelijker te maken vindt u op deze website een handige zoekmachine met advocaten. U kunt hierbij specifiek zoeken naar een advocaat die actief is in dit rechtsgebied. Zo weet u zeker, dat de gevonden advocaat ervaring heeft met zaken als die van u. Tevens kunt u advocaten zoeken per plaats. Zo vindt u een advocaat actief in het juiste rechtsgebied in de buurt van uw eigen woonplaats.
Een collega van mij werd onlangs ontslagen. Nu vrees ik dat mijn werkgever mij ook wil ontslaan. Wat zegt het arbeidsrecht hierover?
Antwoord Eerste Rechtshulp
In het arbeidsrecht is vastgelegd welke rechten en plichten een werkgever heeft ten opzichte van diens werknemers en andersom. Onderdeel hiervan zijn de gronden waarop een medewerker ontslagen kan worden door een werkgever. Evenals dat is vastgelegd welke wetten en regels er gelden op het moment dat er conflicten dreigen te ontstaan door een werknemer en werkgever. Raadpleeg een (pro deo) advocaat met veel ervaring in dit rechtsgebied, om te laten bepalen op welke gronden u ontslagen kan worden bij uw huidige werkgever. In de basis is een werknemer goed beschermd.
Mij is niet helemaal duidelijk in welke situaties ik voor de hulp van een advocaat arbeidsrecht zou moeten kiezen. Kunt u mij hier meer over vertellen?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Het inschakelen van een arbeidsrecht advocaat is zowel interessant voor een werkgever, als voor een werknemer. Deze advocaat kan werknemers adviseren, wanneer zij het gevoel hebben onterecht ontslagen te worden. Ontslag bij een reorganisatie kan er een voorbeeld van zijn. Ook wanneer u als werknemer een gerechtelijke procedure wil starten tegen uw werkgever kan de hulp van een advocaat wenselijk zijn. Andersom kan diezelfde advocaat een werkgever adviseren over arbeidsovereenkomsten. Mogelijk twijfelt u over bepalingen die u in de arbeidsovereenkomst op wilt nemen, maar waarvan u niet zeker weet of dit wel mag.