Verschillende vormen van gratis juridisch advies bij conflicten

Er zijn verschillende situaties waarin gratis juridisch advies wenselijk is. Mogelijk wilt u weten hoe hoog de schutting in uw achtertuin maximaal mag zijn, of twijfelt u over uw rechten bij het retourneren van een product wat meermaals defect is geraakt. U heeft verschillende mogelijkheden, wanneer u gratis juridisch advies aanvraagt. Heeft u bijvoorbeeld al eens gehoord van het juridisch loket, of bent u in het verleden wellicht al eens bij een rechtswinkel in de buurt geweest? Een derde optie, vaak de meest logische, is het inschakelen van een (pro deo) advocaat. In dit artikel leest u meer over uw mogelijkheden en de verschillende voor- en nadelen daarvan.

Gratis juridisch advies bij simpele vraagstukken
Simpele juridische vraagstukken kunt u voorleggen aan een medewerker van het juridisch loket of de rechtswinkel in uw buurt. Houd er rekening mee dat deze medewerkers doorgaans geen afgestudeerde advocaten zijn; het gaat veelal om rechtenstudenten. Zij kunnen u adviseren over simpele kwesties. Denk aan een probleem met de buren, de interpretatie van een contract, enzovoorts. Medewerkers van een rechtswinkel kunnen u echter niet bijstaan bij eventuele vervolgstappen. Denk aan het starten van een rechtszaak, wanneer u in uw recht staat bij een juridisch conflict.

Bij een juridisch loket werken niet per definitie studenten. Hier zijn veelal juristen werkzaam om u van gratis juridisch advies te voorzien. Zij helpen u te onderzoeken of u in uw zaak verder kunt zonder ondersteuning van een (pro deo) advocaat. Een jurist kan u bijvoorbeeld adviseren om in het geval van conflicten voor de hulp van een mediator te kiezen, in plaats van voor een advocaat. Ook kan door een jurist worden vastgesteld dat uw juridische positie te zwak is, om een juridisch vervolg aan uw zaak te geven. Het zou tot onnodig hoge kosten leiden.

Advies en ondersteuning bij juridische vervolgstappen
Waar medewerkers van een rechtswinkel of juridisch loket u na het geven van gratis juridisch advies niet verder zullen helpen, doet een (pro deo) advocaat dit wel. U kunt een gratis kennismakingsgesprek aanvragen bij een advocaat in uw regio, om gratis juridisch advies in te winnen. Bij dit eerste kennismakingsgesprek wordt uw zaak globaal besproken, om alvast te kijken welke vervolgstappen in uw situatie logisch zijn. Besluit u dit advies op te volgen, dan kan de raadsman of raadsvrouw u ondersteunen bij het vervolg. Ook voor gratis juridisch advies bij ingewikkelde vraagstukken kunt u het beste een (pro deo) advocaat inschakelen.

Geschikte advocaat zoeken voor gratis juridisch advies
Maak gebruik van de zoekmachine op deze website om snel en gemakkelijk een geschikte (pro deo) advocaat te zoeken om u gratis juridisch te laten adviseren. Kijk hierbij niet alleen naar het werkgebied van een advocaat, maar let ook op diens expertisegebied(en). U wilt er zeker van zijn dat een (pro deo) advocaat in het verleden ondersteuning geboden heeft aan cliënten met een zaak vergelijkbaar met die van u. Via de profielpagina van de door u gevonden (pro deo) advocaat vraagt u direct een kennismakingsgesprek aan voor gratis juridisch advies.