Advocaat uit uw regio - Gratis juridisch gesprek
Selecteer een advocaat uit uw regio en binnen 24 uur wordt er contact met u opgenomen voor een gratis juridisch gesprek.
- Uw kwestie wordt besproken en uw vragen worden beantwoord
- Er wordt aangegeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
- Het verloop van een eventuele juridische procedure wordt aan u uitgelegd
- Er wordt bekeken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
- Indien u verzekerd bent, wordt uitgezocht of uw kwestie onder uw dekking valt
- Als beide niet van toepassing is krijgt u een indicatie van de kosten
Na het gratis juridisch gesprek met de advocaat uit uw regio kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.
Waarom hulp van een advocaat inschakelen?
Om tot een oplossing te komen in conflictsituaties heeft u verschillende mogelijkheden. Het inschakelen van een advocaat is één van deze opties. Een advocaat inschakelen betekent niet per definitie, dat de zaak waarvoor u deze inschakelt uitmondt in een gerechtelijke procedure. U kunt de advocaat ook benaderen voor juridisch advies. Mogelijk wilt u weten welke kansen u heeft, wanneer u een rechtszaak zou beginnen. Ook tijdens een verhoor op het politiebureau is het prettig om bijgestaan te worden door een advocaat. De advocaat kan u meer vertellen over de rechten die u tijdens zo’n verhoor heeft, welke informatie u beter niet of juist wel kunt delen, enzovoorts.
Advocaat zoeken met de juiste expertise
Selecteer een advocaat uit uw regio en binnen 24 uur wordt er contact met u opgenomen voor een gratis juridisch gesprek. Een advocaat is ervaren in één of meerdere expertisegebieden. Het is verstandig om naar een advocaat te zoeken, die ervaren is in een expertisegebied waarbinnen uw kwestie valt. Zo bent u ervan verzekerd, dat de advocaat u van het gewenste juridische advies kan voorzien of u tijdens een rechtszaak kan bijstaan. Het gebruik van de zoekmachine op deze website helpt u hierbij. U vindt advocaten met verschillende expertisegebieden in uw regio. Denk aan expertises zoals familie en scheiden, politie en justitie, huren, wonen en buren, werk en ontslag etc.
Vergoeding kosten advocaat door de overheid
Als uw bruto inkomen minder dan € 29.400 is heeft u recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan de advocaatkosten en u betaalt alleen een eigen bijdrage. Hoe hoog uw eigen bijdrage is af van uw persoonlijke situatie. Een advocaat kan dit voor uw uitzoeken. Als u recht heeft op gesubsidieerde rechtsbijstand regelt de advocaat de betaling met de overheid. Hier heeft u zelf geen opkijken naar.
Vergoeding kosten advocaat via verzekeraar
Wanneer u een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten, worden de kosten voor het inschakelen van een advocaat mogelijk vergoed. Dit geldt voor situaties waarin u juridisch advies wenst en de hulp van een advocaat niet verplicht is. Ook bij een buitengerechtelijke procedure heeft u het recht op de hulp van een advocaat, welke u zelf kunt kiezen. U bent niet verplicht de hulp van de door een verzekeraar aangeboden advocaat te accepteren in deze situaties. Let op, u heeft toestemming en een opdracht van uw verzekeraar nodig.
Gratis kennismaking met een advocaat en duidelijkheid over de eventuele kosten
Heeft u een geschikte advocaat gevonden via de zoekmachine op deze website? Via het profiel van de advocaat kunt u een gratis kennismakingsgesprek aanvragen. Tijdens deze kennismaking zal de advocaat u meer vertellen over hetgeen deze voor u kan betekenen en als u niet in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand of een rechtsbijstandverzekering heeft, wat de kosten hiervan zullen zijn. Indien gewenst ontvangt u per e-mail een offerte. Zo weet u precies waar u aan toe bent en komt u niet voor verassingen te staan. Het is belangrijk dat u zelf een goed gevoel bij de gekozen advocaat heeft, voordat u deze definitief in de arm neemt.
Vraag en antwoord
Onlangs bestelde ik online een product. Na twee weken is het product nog niet aangekomen, ook krijg ik de verkoper niet te pakken. Wat kan ik doen?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Op het moment dat u het gevoel heeft een product niet meer geleverd te krijgen, kunt u juridisch advies inwinnen bij een advocaat. Deze vertelt u meer over de te zetten stappen. Denk aan het doen van aangifte, om vervolgens een zaak tegen de verkopende partij te kunnen beginnen. U wilt uw geld terug of het product alsnog geleverd krijgen. Ook kan een advocaat u helpen een inschatting te maken van de kans van slagen van een dergelijke zaak. Dit zal niet altijd rendabel zijn en is onder meer afhankelijk van de bereikbaarheid van een verkopende partij; een webshop is makkelijker te bereiken dan een particuliere verkoper.
Onlangs mailde ik mijn werkgever om een aantal vakantiedagen op te nemen. Deze weigerde dit, zonder daar een duidelijke reden voor te geven. Mag dit zomaar?
Antwoord Eerste Rechtshulp
U heeft als werknemer het recht op een vast aantal vakantiedagen per jaar, dit is wettelijk vastgelegd. In sommige gevallen wordt dat aantal opgehoogd door een werkgever, bijvoorbeeld als gevolg van uw overwerken. Ook is het bij sommige werkgevers mogelijk om extra vakantiedagen te kopen. Het staat een werknemer in de basis vrij om deze vakantiedagen op ieder gewenst moment op te nemen, hierbij rekening houdend met de werkgever; het siert u een vakantie ruim voor vertrek door te geven. In uw geval heeft te gelden dat de werkgever niet zonder legitieme reden uw verzoek kan weigeren. Neem een advocaat in de arm, wanneer hierover conflicten ontstaan met uw werkgever.
Sinds korte tijd huur ik een woning. De verhurende partij heeft mij de eerste factuur gestuurd, waarop ook kosten voor diensten van een makelaar staan. Dit is onterecht, wat nu?
Antwoord Eerste Rechtshulp
In de basis betaalt u als huurder niets voor de hulp die een makelaarskantoor geboden heeft bij de verhuur van een woning; deze kosten komen voor rekening van de verhuurder en mogen niet doorberekend worden. Uitzondering hierop is een situatie, waarin u actief voor de hulp van een makelaar heeft gekozen. In dat geval komen de kosten die hierbij gemaakt worden logischerwijs voor uw rekening. Raadpleeg een advocaat om u te laten informeren over de stappen die u kunt zetten, zodat deze kosten niet betaald hoeven te worden.
Doordat de kinderen onlangs op zichzelf zijn gaan wonen, staat er momenteel een kamer vrij in mijn huis. Kan ik deze kamer te huur aanbieden?
Antwoord Eerste Rechtshulp
U heeft het recht om kamers binnen uw woning te verhuren, ook wanneer u zelf in deze woning woont. Er gelden in dit geval een aantal bijzondere regels, waaraan u zich als verhurende partij dient te houden. Zo moet er altijd een overeenkomst worden opgesteld met de hurende partij. Ten opzichte van een klassieke overeenkomst, heeft u bij de verhuur van een kamer in een woning waarin u zelf woont recht op negen maanden proeftijd. U kunt de overeenkomst binnen deze periode zonder reden opzeggen. Raadpleeg een advocaat, wanneer u meer wilt weten over de rechten en plichten die u hierbij heeft.
Mijn ex-partner beweert dat ik haar financieel moet onderhouden de komende jaren. Klopt dit en zo ja, tot wanneer loopt deze verplichting?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Verschillende factoren bepalen of u verplicht bent uw ex-partner financieel te onderhouden. Zo is hier uitsluitend sprake van bij een scheiding na een huwelijk of wanneer u uit elkaar gaat als geregistreerde partners. Ook speelt mee wiens inkomen hoger is en wat het verschil tussen beide inkomens is. Een derde factor die invloed heeft op de duur van de periode waarin u elkaar financieel onderhoudt zijn eventuele kinderen die u samen heeft gekregen. Tot slot speelt de duur van uw relatie mee. In de basis onderhoudt u elkaar financieel gedurende maximaal vijf of twaalf jaar, afhankelijk van de situatie. Een advocaat kan u hier meer over vertellen en uw rechten voor u verdedigen.
Een conflict met mijn buren over een boom in hun tuin loopt steeds hoger op, ik vrees voor een escalatie. Hoe los ik zo’n conflict het snelste op?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Raadpleeg een advocaat in uw regio, om samen te kijken welke vervolgstappen u kunt overwegen wanneer het niet meer lukt het gesprek aan te gaan met uw buren. Een advocaat kan u helpen bij het opstellen van bijvoorbeeld een officiële brief, waarin u de oorzaak van het conflict omschrijft en direct een aantal mogelijke oplossingen aandraagt. Mocht dat niet tot een oplossing leiden, dan zou u een gang naar de rechter kunnen overwegen. Een advocaat kan u hierbij bijstaan om uw positie zo goed mogelijk te verdedigen.
Op welke manier kan ik de kosten voor de hulp van een advocaat vergoed krijgen? Of moet ik deze kosten zelf betalen?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Verschillende factoren bepalen of u de kosten voor het inschakelen van een advocaat zelf betaalt. Denk aan uw inkomen, vermogen en verzekeringen. Wanneer u een verzekering voor rechtsbijstand heeft afgesloten, worden de kosten voor de hulp van een advocaat vergoed. U heeft altijd de mogelijkheid om zelf een advocaat te selecteren, wanneer u een beroep doet op uw verzekering. Het kan u hoge kosten besparen. Tijdens een gratis kennismakingsgesprek kan een advocaat u meer vertellen over de wijze waarop u de kosten vergoed kunt krijgen via uw verzekeraar.
Voor een gerechtelijke procedure zoek ik een geschikte advocaat. Waarop moet ik letten als ik een advocaat inschakel?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Gebruik de zoekmachine op deze website om een geschikte advocaat te zoeken. Hierbij is het voornamelijk van belang, dat het expertisegebied van een advocaat aansluit bij de zaak die u voor wilt leggen. Sommige advocaten hebben veel ervaring in het behandelen van zaken gerelateerd aan politie en justitie, terwijl anderen u kunnen helpen bij zaken gerelateerd aan familieconflicten en kinderen. U heeft standaard de mogelijkheid om een gratis gesprek aan te vragen bij een advocaat. Tijdens het gesprek wordt het vervolg besproken, evenals de kosten hiervan. Het helpt u een weloverwogen keuze te maken, wanneer u een advocaat inschakelt voor uw juridische kwestie.
Volgens mijn ex-partner moet ik maandelijks geld naar haar rekening storten. Klopt dit wel en zo ja, hoe hoog is dat bedrag?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Wanneer u na een huwelijk uit elkaar gaat, dient u elkaar financieel te blijven onderhouden. Afhankelijk van de duur van het huwelijk geldt deze verplichting maximaal vijf of twaalf jaar voor u. Ook het feit of u wel of geen kinderen heeft met uw ex-partner speelt mee. Een advocaat kan samen met u kijken, of uw ex-partner in haar recht staat wanneer zij claimt dat u geld op haar rekening moet storten. Een externe specialist kan voor u bepalen wat een realistisch bedrag is. Er zijn manieren om onder deze verplichting uit te komen. Dit moet u op het moment van scheiden regelen. Een advocaat assisteert u graag.
Mijn kinderen zijn onlangs uitgevlogen, waardoor ik een paar kamers over heb. Mag ik deze verhuren?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Het staat u vrij om kamers binnen uw woning te huur aan te bieden. Wel dient u rekening te houden met een aantal factoren. Allereerst is het belangrijk om uit te zoeken of u kunt voldoen aan de regels en richtlijnen uit het huurrecht. Een advocaat kan het huurrecht samen met u doornemen, om te kijken welke factoren voor u van belang zijn. Ook dient u inkomsten uit de verhuur van kamers op te geven bij de fiscus. Dit doet u tijdens het invullen van de aangifte inkomstenbelasting. Een hoger inkomen kan invloed hebben op uw toeslagen en een eventuele uitkering. Laat u hierover adviseren door een advocaat.
Bureau Jeugdzorg heeft aangegeven mijn kind bij ons weg te halen. De omgeving waarin het kind opgroeit zou niet voldoen aan de richtlijnen van deze organisatie. Mogen zij dit wel doen?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Het is voor Bureau Jeugdzorg niet mogelijk om een kind uit huis te plaatsen. Wel kunnen zij de rechter vragen hen een zogenaamde machtiging uithuisplaatsing te geven. Voordat het zover komt, zal een rechter beoordelen of uw kind inderdaad in de verkeerde omgeving opgroeit. Wanneer u door Bureau Jeugdzorg voor de rechter wordt gedaagd, is het slim om een advocaat in te schakelen. Deze kan u adviseren over uw positie en de mogelijkheden die u heeft, om het uit huis plaatsen van uw kind te voorkomen.
Uit stukken van het Kadaster blijkt dat de schutting van de buren niet op de juiste plek staat. Ik heb dit aangegeven, maar ze weigeren de schutting te verplaatsen. Hoe los ik dit op?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Wanneer u zeker weet dat de schutting op de verkeerde plek staat, kunt u allereerst een mediator inschakelen. Deze kan het gesprek tussen u en de buren op gang brengen. Zo is een rechtszaak mogelijk niet noodzakelijk. Willen uw buren de schutting ook na tussenkomst van een mediator niet verplaatsen? In dat geval kan een rechtszaak de enige oplossing zijn. Laat u vooraf goed adviseren door een advocaat. Zo kan er sprake zijn van verjaring, waardoor u mogelijk geen recht meer heeft op de grond. Een advocaat kan u hier meer over vertellen.
Ik heb steeds vaker last van mijn buren, die ontzettend veel lawaai maken. Eerder heb ik ze al gevraagd wat rustiger aan te doen, maar dit werkt niet. Wat zijn vervolgstappen die ik kan zetten?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Het is vervelend, wanneer u regelmatig overlast ervaart van uw buren. Probeer allereerst te beoordelen of het om leefgeluiden gaat, of om overlast. Meet bijvoorbeeld de geluidsproductie, die de overlast met zich meebrengt en vergelijk dit met de normen op internet. Ook kunt u voor de hulp van een neutraal persoon kiezen, die het gesprek tussen u en uw buren op gang kan brengen. Ervaart u toch nog overlast? In dat geval kunt u een rechtszaak overwegen. Het is in zo’n geval slim om vooraf advies in te winnen bij een advocaat.
Het is inmiddels een aantal keer gebeurd, dat een leidinggevende op ongewenste plekken aan mijn lichaam zit. Ik durf hier zelf niets van te zeggen. Wat moet ik doen?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Seksueel geweld of ongewenste aanrakingen zijn strafbaar. Het kan slim zijn om eerst contact op te nemen met uw vertrouwenspersoon bij de werkgever. Deze kan u meer vertellen over stappen die u kunt zetten. Informeer ook eens bij collega’s of zij hier ook mee te maken hebben. Buiten de organisatie om zou u een advocaat kunnen raadplegen. Deze kan u meer vertellen over het nut van een eventuele rechtszaak tegen uw leidinggevende. Daarbij kan de advocaat u bijstaan, wanneer het daadwerkelijk tot een rechtszaak komt.
Steeds vaker heb ik het idee dat mensen achter mijn rug om smoezen. Daarbij word ik regelmatig uitgelachen voor dingen die ik zeg. Ik voel me gepest! Wat kan ik doen?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Allereerst kan het slim zijn om een vertrouwenspersoon binnen de organisatie te benaderen. Deze kan uw belangen behartigen binnen de organisatie en u meer vertellen over stappen die u kunt zetten. Bij serieuze pesterijen of andere vormen van ongewenst gedrag, zou u een rechtszaak kunnen overwegen. Voordat u aan een rechtszaak begint, kunt u advies inwinnen bij een advocaat. Heeft het nut om een rechtszaak te starten? Is het wellicht slimmer om voor de hulp van een mediator te kiezen? Enzovoorts. Een advocaat kan u bijstaan tijdens de rechtszaak.
Ik ben zo dom geweest om een fles drank te stelen. De winkelier betrapte mij en gaf me direct een formulier, waarmee ik instemde met een boete van 181 euro. Is dit ook direct mijn straf, of riskeer ik meer dan deze 181 euro?
Antwoord Eerste Rechtshulp
De 181 euro die u aan de winkelier betaalt is geen straf voor het gepleegde feit. Dit bedrag wordt gezien als een schadevergoeding voor de geleden schade. Naast deze schadevergoeding kan de officier van justitie besluiten u voor de rechter te dagen. Dit is afhankelijk van de aard van de gestolen spullen, van uw huidige strafblad, enzovoorts. U kunt u tijdens een rechtszaak laten bijstaan door een advocaat. Deze kan u daarbij vooraf van juridisch advies voorzien.
Via iemand anders kon een nepwapen kopen. Het leek mij leuk voor mijn zoon, die regelmatig legertje speelt met vrienden. Is het toegestaan om zo’n wapen in huis te bewaren?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Het is niet toegestaan om wapens of munitie in huis te bewaren. Ook het bewaren of meenemen van een nepwapen mag zodoende niet. Denk bij een nepwapen bijvoorbeeld aan een balletjespistool. Een speelgoedwapen moet aan verschillende eisen voldoen, om buiten de Wet Wapen en Munitie te vallen. Zo moet de voorzijde van een oranje dop voorzien zijn. Voor het bewaren van een nepwapen wordt doorgaans geen gevangenisstraf opgelegd. Wel loopt u het risico een boete van maximaal van 550 euro te krijgen. Schakel een advocaat in, wanneer u advies wenst over het bewaren van nepwapens.
Een goede vriend heeft een wapen, waarvan hij de munitie aan mij heeft gegeven. Is het toegestaan om deze munitie thuis te bewaren? Het wapen blijft bij de vriend, hij heeft hier een vergunning voor.
Antwoord Eerste Rechtshulp
Nee, het is niet toegestaan om de munitie van een wapen in huis te bewaren zonder vergunning. Regelgeving op dit terrein is vastgelegd in de Wet Wapens en Munitie. Deze wet stelt dat niet alleen het bezit van wapens verboden is, maar ook dat van munitie. Hierbij maakt het niet uit, of u wel of geen wapen in huis heeft. Mocht u twijfelen, dan kunt u advies vragen van een advocaat. Deze kan u ook bijstaan, wanneer u verdacht wordt van wapen- of munitiebezit.
Nu ik heb gehoord dat het is toegestaan om wietplantjes in huis te houden, overweeg ik dit. Wat zijn de regels op dit gebied?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Het is in Nederland toegestaan om een aantal wietplantjes in huis te hebben, mits u deze voor eigen gebruik houdt. U mag maximaal vijf wietplantjes onderhouden, of de henneptoppen met een maximum van vijf gram bewaren. Houd er rekening mee, dat de politie de wietplantjes en henneptoppen in beslag mag nemen bij een controle. Mocht u meer planten in huis hebben staan, dan riskeert u een boete of zelfs gevangenisstraf. De hoogte van uw straf is van verschillende factoren afhankelijk. Een advocaat kan u van persoonlijk advies voorzien wanneer u bent aangeklaagd voor het bezit van wietplanten.
Ik ben opgepakt met drugs op zak. De politie heeft de drugs ingenomen en mij verteld, dat ik mogelijk voor de rechter moet komen. Welke straf hangt mij boven het hoofd?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Wanneer u met drugs op zak bent opgepakt, bepalen verschillende factoren de hoogte van uw straf. Bij een beperkte hoeveelheid drugs kan gekozen worden voor een afstand met sepot. Hierbij wordt de drugs in beslag genomen, maar zult u niet vervolgd worden. Mocht u met meer drugs op zak betrapt zijn, dan zal het worden ingenomen en moet u voor de rechter verschijnen. Het type drugs en de hoeveelheid hiervan bepalen welke straf de rechter u oplegt. Het kan verstandig zijn om een advocaat in te schakelen, die u bijstaat tijdens de rechtszitting.
Ik in een opwelling voor schade aan andermans auto gezorgd. Nu vrees ik dat ik hier een geldboete voor krijg. Hoe hoog is deze boete?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Wanneer u schade aan andermans spullen veroorzaakt, kunt u hier zowel een geldboete als een gevangenisstraf voor krijgen. Het gaat om een gevangenisstraf van maximaal twee jaar en een geldboete uit de vierde categorie. Dit betekent dat de geldboete maximaal 20.750 euro bedraagt. Het is afhankelijk van de ernst van de beschadigingen, welke straf een rechter u op zal leggen. Er kan ook gekozen worden voor een taakstraf bij een kleine beschadiging. Overweeg de hulp van een advocaat in te schakelen. Deze kan u bijstaan tijdens een rechtszaak over de veroorzaakte beschadigingen.
Onlangs ben ik aangeklaagd voor het vernielen van een ruit. Nu vrees ik dat ik de gevangenis in moet. Is deze gedachte terecht?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Voor het vernielen van andermans spullen kunt u een gevangenisstraf van maximaal twee jaar krijgen. In plaats van een gevangenisstraf kan echter ook een geldboete geëist worden. Deze straffen zijn vastgesteld in artikel 350 van het Wetboek van Strafrecht. Het is afhankelijk van de aard van de beschadigingen aan andermans spullen, welke straf u kunt krijgen. Bij een beperkte schade kan ook een taakstraf worden opgelegd. Schakel een advocaat om u bij te laten staan tijdens een eventuele rechtszaak. Ook kan deze u vooraf van advies voorzien.
Onlangs heb ik via een online marktplaats een tweedehands product verkocht. De koper is niet tevreden over het product en vindt dat ik hem heb opgelicht. Moet ik vrezen voor een straf?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Probeer allereerst te voorkomen, dat een koper aangifte doet. Bied bijvoorbeeld aan om het product terug te nemen het geld terug te storten. U kunt op zoek naar een nieuwe koper en voorkomt een eventuele rechtszaak. Vindt u dat u in uw recht staat? In dat geval kunt u een advocaat inschakelen om u te laten adviseren. De advocaat kan met u meedenken over de beste aanpak om uw onschuld te bewijzen. Zorg dat u alle communicatie met de koper bewaart.
In het verleden hebben ik zakengedaan met een andere partij. Nu wil deze partij mij aanklagen wegens oplichting. Welke straf hangt mij boven het hoofd, als dit bewezen wordt?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Voor het oplichten van anderen geldt een maximale gevangenisstraf van vier jaar, of een geldboete van 74.000 euro. Dit is vastgelegd in artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht. Het is van verschillende factoren afhankelijk, welke straf u uiteindelijk zal worden opgelegd. Denk aan de schade die andere partijen hebben geleden, het aantal keer dat u mensen heeft opgelicht, enzovoorts. Des te groter de schade, des te hoger uw straf logischerwijs ook uitvalt. U kunt voor de hulp van een advocaat kiezen, om u bij te laten staan bij een rechtszaak.
Ik ben zo dom geweest om speelgoed te stelen in de winkel. Mijn kind wilde het graag hebben en ik had er op dat moment geen geld voor. Welke straf hangt mij boven het hoofd als gevolg hiervan?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Voor het stelen van goederen kan een gevangenisstraf van maximaal vier jaar worden opgelegd, zoals is vastgesteld in artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht. In plaats van een gevangenisstraf kan ook voor een boete van maximaal 20.500 euro worden gekozen. Het is afhankelijk van de waarde van de gestolen spullen, hoe hoog de straf uit zal vallen. Bij producten met een waarde tot 50 euro, zal vaak een taakstraf tot 16 uur of een geldboete van 200 euro worden opgelegd. Schakel een advocaat om u bij te laten staan tijdens een rechtszaak.
Laatst kwam ik in een winkel, waar een gratis speeltje kon worden meegenomen. Boven de bak met deze speeltjes werd dit aangegeven. Nu ben ik aangeklaagd voor het stelen van deze spullen. Klopt dit wel?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Ga er nooit vanuit, dat spullen gratis zijn. Vaak worden spullen gratis aangeboden bij de aanschaf van een actieproduct. Een winkel kan u dus wel degelijk aanklagen voor het stelen van deze spullen. De rechter zal bepalen, of u er in de situatie vanuit heeft kunnen gaan dat deze goederen echt gratis waren. Twijfelt u over uw verdediging in de zaak? In dat geval kan de hulp van een advocaat wenselijk zijn. Deze kan u tijdens het proces bijstaan.
Tijdens een ruzie heb ik iemand uitgescholden. Deze dreigt mij nu voor de rechter te slepen wegens belediging. Kan deze persoon dit doen?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Het is mogelijk om iemand voor de rechter te slepen bij een belediging. We spreken in dit geval ook wel van een verzoek tot vervolging. Het is afhankelijk van de aard van de scheldpartij, of u ook daadwerkelijk vervolgd zal worden. Een belediging wordt gedefinieerd als het aantasten van de goede naam van iemand anders. Dit kan middels termen, die in ons algemeen spraakgebruik als scheldwoorden worden gekwalificeerd. Een advocaat kan u van advies voorzien, als u voor de rechter moet verschijnen in dit type zaak.
In een opwelling heb ik een agent bedreigd. Nu vrees ik voor een zware straf, omdat het hier om een ambtenaar in functie gaat. Is deze gedachte terecht?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Voor het vaststellen van de straf voor een bedreiging, wordt gekeken naar de LOVS-richtlijnen. In deze richtlijnen wordt onder meer aangegeven, dat de straf 33 tot 100 procent verzwaard kan worden bij bedreiging van een agent. Het kan verstandig zijn om een advocaat in te schakelen, die u bij een dagvaarding bij kan staan. Naast het bedreigen van politieagenten, kan ook de bedreiging van buitengewoon opsporingsambtenaren, hulpverleners en functionarissen in het openbaar vervoer voor een strafverzwaring zorgen.
Na vele jaren gelukkig samen te hebben geleefd, gaan mijn partner en ik scheiden. We vragen ons af hoe het verdelen van de spullen in z’n werk gaat. Zijn er zaken om rekening mee te houden?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Kijk allereerst wat er in het samenlevingscontract of in de huwelijkse voorwaarden is opgenomen. Bent u bijvoorbeeld in gemeenschap van goederen getrouwd, of zijn bepaalde onderdelen van de inboedel van u of uw partner? Voor de overige spullen kunt u een taxateur inschakelen. Deze bepaalt wat de spullen waard zijn en hoeveel u of uw partner zal moeten betalen om zich uit te kopen. Zeker bij een woning of dure auto kan dit interessant zijn. U kunt er ook voor kiezen om de spullen te verkopen en de opbrengsten te verdelen. Wilt u persoonlijk advies? Schakel dan een advocaat in.
In het verleden hebben mijn ex-partner en ik een samenlevingscontract opgesteld. Nu onze relatie niet meer goed loopt, willen we van elkaar scheiden. Waar moeten we op letten bij het uit elkaar gaan?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Normaliter wordt in een samenlevingscontract vastgelegd hoe de inboedel verdeeld wordt bij een scheiding. Datzelfde geldt voor eventuele schulden, die jullie samen zijn aangegaan. Het is belangrijk om de richtlijnen uit het samenlevingscontract aan te houden. Ook wanneer jullie in de tussentijd mondeling nieuwe afspraken hebben gemaakt. Het samenlevingscontract is immers rechtsgeldig, wanneer deze bij een notaris is opgesteld. Mochten er spullen gekocht zijn die niet in het samenlevingscontract staan, dan kunt u deze verkopen en de inkomsten verdelen. U kunt elkaar ook uitkopen, in het geval een woning of auto. Een advocaat kan u van advies voorzien.