Karami Advocatuur
Steenhoff & Zijderveld Advocaten
Trust Advocaten
Blond Advocatuur
Bayraktar Advocatuur
Advocatenkantoor van den Berg
Ben Ahmed Advocaten
Goedrecht Advocaten
Lischer & Milani
Spoor60 Advocatuur Coaching Mediation
Wille Donker advocaten
Van der Klei advocatuur & mediation
Kouwenhoven Advocatenkantoor
Damlaan Advocaten
Iustus Advocatuur
Briedé Cassese advocaten & mediators
BvR Advocatuur
CKV Advocaten
Blond Advocatuur
Helta Law
Lamou Advocatuur
Rahimzadeh Advocatuur
Het Wetshuys Advocaten en Mediators
Mokum Advocatuur
Leijendekker & Nederveen Advocaten
Kok advocatuur
Kappelhof advocaten
Keijzer Noorman Advocaten
Meijer & Van der Vlis Advocaten
Van Vliet Advocaten
Reitsma Advocaten
Advocatenkantoor Deijkers
Singh Raaijmakers
Grip advocaten
Advocatenkantoor Warmerdam
Kerckhoffs Advocaten
Jessica Jansen advocatuur
ACTOR Advocaten
Mook AdvocÂatuur en MediÂation
Avis & Van Riel Advocaten en Mediation
Hofstad Advocaten
Hofstad Advocaten
Veluwe Advocaten
HĂĽbner Advocatuur
Zaanse Meesters Advocaten
Raetsluy Advocaten
Houben Van Dijck Advocaten
Kuiper advocaten
Advocatenkantoor Beerentsen
Gart Advocatuur
Nijhof Advocaten
Wouters & Wouters advocaten
Advocatenkantoor Warmerdam
W Advocatenkantoor
Een echtscheidingsadvocaat kan u helpen met scheiden en alle zaken rondom een scheiding op een correcte wijze af te wikkelen. Bij een echtscheiding zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Zo moeten de bezittingen op een eerlijke wijze en in overeenstemming met uw ex-partner worden verdeeld, moeten er afspraken worden gemaakt over de wijze waarop u omgaat met minderjarige kinderen, moet de te betalen alimentatie berekend worden, enzovoorts. Om dergelijke zaken op een correcte wijze af te wikkelen, loont het om een advocaat in de arm te nemen. Een advocaat heeft het proces al talloze keren doorlopen en weet u en uw ex-partner hier op de juiste wijze doorheen te loodsen.
Het doel van een echtscheidingsadvocaat is niet alleen het bieden van hulp bij het doorlopen van het proces rond een echtscheiding. Ook kan een advocaat worden ingezet om een verstoorde verhouding tussen u en uw ex-partner te normaliseren, om op die manier zaken geregeld te krijgen. In sommige gevallen ontkomt u hierbij niet aan een gerechtelijke procedure. Dit speelt wanneer u of uw ex-partner voet bij stuk houdt over de verdeling van uw bezittingen, of bijvoorbeeld over diens rechten en plichten die worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Mede door de emoties die vaak komen kijken bij een echtscheiding, is het in deze situaties prettig om te kunnen rekenen op een advocaat.
Wanneer uw inkomen relatief laag is, kunt u een pro deo echtscheidingsadvocaat inschakelen. Een pro deo advocaat maakt juridische hulp voor iedereen toegankelijk, ongeacht ieders inkomen. Bij een pro deo advocaat betaalt u niet het volledige uurtarief van de advocaat, maar slechts een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt vastgesteld op basis van een aantal factoren. Voorbeelden hiervan zijn uw huidige inkomen en uw eigen vermogen. Des te hoger uw inkomen en eigen vermogen, des te hoger zal logischerwijs ook de eigen bijdrage liggen bij het inschakelen van een pro deo advocaat.
De kosten die u maakt bij het inschakelen van een echtscheidingsadvocaat betaalt u niet altijd zelf. Mogelijk sloot u in het verleden een rechtsbijstandverzekering af, waarvan de dekking ruim genoeg is om deze kosten te kunnen declareren. Houd er rekening mee, dat u ook bij het declareren van de kosten van een advocaat een deel zelf betaalt: uw eigen risico. In sommige gevallen heeft u een aanvullende module nodig voor specifieke zaken.
Soms verwart men de rol die een echtscheidingsadvocaat speelt bij een echtscheiding, met die van een mediator. Een mediator treedt op als neutrale partij en probeert te bemiddelen tussen beide betrokken partijen. Kiest u voor de hulp van een advocaat, dan zal deze specifiek u bijstaan tijdens het afwikkelen van een echtscheiding. Een advocaat kunt u zelf kiezen, terwijl u een mediator samen met uw ex-partner kiest. Vaak wordt mediation gezien als iets informeels, terwijl een advocaat veel formeler te werk zal gaan. Het is afhankelijk van de situatie, welke van beide opties het meest geschikt is voor u.
Een echtscheiding is een emotioneel en moeilijk proces. Verschillende emoties wisselen elkaar gefaseerd af. Naast het emotionele proces krijgt u te maken met juridische aspecten. Daarbij moeten rationele beslissingen ook in fasen worden gemaakt. Soms moeten bepaalde emoties eerst zijn verwerkt om verder te kunnen. Een echtscheidingsadvocaat kan u alles vertellen over de te nemen rationele juridische stappen bij een echtscheidingsprocedure. Ook kan deze u bij al deze stappen bijstaan.
Een advocaat kan u helpen als er een ouderschapsplan moet worden opgesteld of omgang- en alimentatieregeling moet worden geregeld. In deze vaak emotionele periode is het raadzaam om een advocaat met u mee te laten kijken en uw belangen te laten behartigen. Bij een ontbinding van het huwelijk door de rechter bent u verplicht een advocaat in de arm te nemen. Selecteer een (pro deo) echtscheidingsadvocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:
Kortom: na het gratis juridisch gesprek met de (pro deo) advocaat uit uw regio kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.
Mij is niet duidelijk wat het verschil is tussen het inschakelen van een pro deo echtscheidingsadvocaat en mediation. Kunt u mij dit uitleggen?
Een echtscheidingsadvocaat begeleidt u bij het afwikkelen van een echtscheiding. Dit kan in sommige gevallen betekenen, dat de advocaat u bijstaat tijdens een gerechtelijke procedure. Het is niet altijd mogelijk om in goede harmonie tot een oplossing te komen bij een echtscheiding. De advocaat heeft in de basis niets met uw ex-partner te maken. Zou u voor mediation kiezen, dan neemt u een neutrale partij in de arm. Deze partij staat tussen u en uw ex-partner in en probeert samen met u beiden tot een oplossing te komen. Een mediator zal u niet ondersteunen bij een gerechtelijke procedure, omdat deze neutraal in het conflict staat.
Kunt u mij wat meer vertellen over de situaties waarin het inschakelen van een echtscheidingsadvocaat verstandig is?
Bij een echtscheiding komt veel kijken. Zo moet er mogelijk een ouderschapsplan worden opgesteld, moet de alimentatie berekend worden en is het zaak om de bezittingen die u samen heeft aangeschaft onderling te verdelen. Afhankelijk van de wijze waarop u uit elkaar bent gegaan, zal dit proces niet altijd even soepel verlopen. Een echtscheidingsadvocaat kan u helpen de relatie met uw ex-partner zo snel mogelijk te normaliseren, om op die manier tot een goed einde van de echtscheiding te komen. Ook kan een advocaat u bijstaan tijdens een eventuele gerechtelijke procedure tegen uw ex-partner. In eerste instantie wordt er alles aan gedaan om dat te voorkomen.
Iemand vertelde mij dat het gebruikelijk is om een ex-partner maandelijks een bedrag te betalen voor zijn of haar levensonderhoud. Is dat echt zo en zo ja, hoe hoog is dat bedrag?
Op het moment dat uw inkomen aanzienlijk hoger is dan dat van uw ex-partner, kan het voorkomen dat u hem of haar maandelijks een bedrag dient uit te keren. De hoogte van dat bedrag is van verschillende factoren afhankelijk. Hierin speelt onder meer mee, of u samen kinderen heeft. Een advocaat helpt u tot een reëel bedrag te komen, wanneer uw ex-partner beweert dat hij of zij maandelijks een bedrag van u mag verwachten. In sommige gevallen kan het interessant zijn eenmalig een groter bedrag uit te keren. Een echtscheidingsadvocaat helpt u uit te zoeken of dat ook in uw situatie zo is.
Mijn ex-partner en ik hebben besloten om uit elkaar te gaan. Nu wil mijn ex-partner maandelijks een vergoeding voor haar levensonderhoud. Hoe wordt de hoogte hiervan bepaald?
U hoeft niet zonder meer mee te gaan in het verzoek van uw ex-partner om hem of haar maandelijks een vast bedrag uit te keren. Er zijn verschillende factoren die bepalen of dit noodzakelijk is en zo ja, om welk bedrag het hierbij gaat. Neem een echtscheidingsadvocaat in de arm om u meer te laten vertellen over uw rechten in zo’n situatie. Niet alleen vertelt een advocaat u meer over een mogelijke verplichting tot het uitkeren van een maandelijks bedrag aan uw ex-partner, ook kan deze u helpen bij het opstellen van het document met (algemene) afspraken die u met uw ex-partner maakt op het moment dat u uit elkaar gaat.
Het lukt mijn ex-partner en mij niet om tot heldere afspraken te komen nu we uit elkaar gaan. Hoe kunnen we dit oplossen, kan een echtscheidingsadvocaat ons helpen?
Wanneer u en uw inmiddels ex-partner uit elkaar gaan, is het belangrijk om afspraken op papier vast te (laten) leggen. Het is afhankelijk van de situatie hoe u dit aanpakt. Heeft u een samenlevingsovereenkomst? In dat geval is in dit document vaak al vastgelegd, hoe de gemeenschappelijke bezittingen verdeeld worden. Bij een geregistreerd partnerschap of na een trouwerij dient u afspraken te maken over het financieel onderhouden van elkaar nadat u uit elkaar bent gegaan. Heeft u gezamenlijke kinderen? Ook in dat geval is het belangrijk daar afspraken over vast te leggen. Een echtscheidingsadvocaat kan u bij dit proces begeleiden.
Mijn partner en ik willen de komende weken uit elkaar gaan; we gaan scheiden. Hebben we een of twee echtscheidingsadvocaten nodig?
Besluit u gezamenlijk dat het beter is om uit elkaar te gaan? In dat geval heeft u voldoende aan één echtscheidingsadvocaat. U of uw ex-partner kan melding maken van de aanstaande scheiding; de ander geeft ten overstaan van de rechtbank aan het hiermee eens te zijn. Wanneer u en uw ex-partner het niet eens zullen worden over de gevolgen van het feit dat u uit elkaar gaat, dan dient u allebei een eigen advocaat in de arm te nemen. U kiest in zo’n geval voor een eenzijdig verzoek om uit elkaar te gaan.
Mijn partner en ik zijn onlangs uit elkaar gegaan. Nu willen we dit ook juridisch goed regelen en het proces volgens de richtlijnen volgen. Is het mogelijk dit gratis te doen?
Op het moment dat u en uw partner uit elkaar gaan brengt dit kosten met zich mee, wanneer u eerder getrouwd bent. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor de procedure bij de rechter en de ondersteuning van een echtscheidingsadvocaat. Er zijn uitzonderingen op voorgaande. Dit geldt bijvoorbeeld voor huishoudens met een laag inkomen en een zeer beperkt eigen vermogen. Zij kunnen rekenen op een vergoeding van de overheid, waarmee een groot deel van de kosten gedekt wordt. Een advocaat kan u hier bij een eerste gratis kennismakingsgesprek meer over vertellen.
Het lukt mijn ex-partner en mij maar niet om afspraken te maken over de verdeling van onze gemeenschappelijke spullen. Wie kan ons helpen om tot een oplossing te komen?
U kunt in de situatie die u beschrijft het beste voor de ondersteuning van een echtscheidingsadvocaat kiezen. Deze helpt u een juridisch legitiem document op te stellen, waarin u afspraken met uw ex-partner vastlegt. Het document dient vervolgens als leidraad richting de toekomst, waarbij hierop kan worden teruggevallen in het geval dat er conflicten ontstaan over eerder gemaakte afspraken. De advocaat zal u daarbij meer vertellen over de rechten en plichten die u heeft tegenover uw ex-partner.
Het is voor mij en mijn inmiddels ex-partner niet helemaal duidelijk of we voor een gemeenschappelijk verzoekschrift moeten kiezen. Valt dit aan te bevelen?
De keuze voor een gemeenschappelijk verzoekschrift is interessant voor stellen die het al grotendeels eens zijn over de te maken afspraken. Denk aan afspraken over de verdeling van gemeenschappelijke bezittingen, afspraken over de omgang met uw kinderen, enzovoorts. Wanneer daarvan sprake is, heeft u aan Ă©Ă©n echtscheidingsadvocaat voldoende. Gezamenlijk stelt u een gemeenschappelijk verzoekschrift op. Deze dient u in bij de rechtbank. Bestaat er nog onenigheid over de te maken afspraken? In dat geval kunt u allebei een eigen advocaat in de arm nemen.
Mijn partner en ik staan op het punt onze relatie te beëindigen. We zijn in het verleden getrouwd. Hoe voorkom ik dat er later nog heibel ontstaat over afspraken die we nu maken?
Wanneer u een einde maakt aan uw huwelijk dient u een aantal stappen te doorlopen. Een van deze stappen is het op papier vastleggen van de gemaakte afspraken. Dit document wordt vervolgens ingediend bij de rechter, die hier akkoord op moet geven. Op deze manier heeft u een document waarop u op later momenten terug kunt vallen bij discussies of onenigheid. Om dergelijke documenten op de juiste wijze vast te stellen, is het sterk aan te bevelen om een echtscheidingsadvocaat in de arm te nemen. Een advocaat helpt u daarnaast te bepalen welke rechten u heeft bij bijvoorbeeld de verdeling van gezamenlijke bezittingen.
Samen met mijn ex-man heb ik een huurwoning, onze beide namen staan in de overeenkomst vermeld. Wie heeft nu het recht om in de woning te blijven wonen?
Er zijn verschillende factoren die het antwoord op uw vraag bepalen. Denk bijvoorbeeld aan het onderscheid dat gemaakt kan worden tussen een hoofd- en medehuurder in de overeenkomst die u met de verhuurder sloot. Zijn u en uw ex-man allebei medehuurder, ofwel is niemand aangewezen als hoofdhuurder? In dat geval bepaalt u samen wie er in de woning mag blijven wonen. Een aanpassing aan de overeenkomst is in zo’n geval noodzakelijk. Lukt het u niet om samen met uw ex-partner tot een oplossing te komen? Laat u in dat geval adviseren door een echtscheidingsadvocaat. Deze kijkt samen met u of het nuttig is de casus voor te leggen aan een rechter.
Mij is niet duidelijk wat de meerwaarde is van het inschakelen van een echtscheidingsadvocaat. Heb ik deze altijd nodig?
Het inschakelen van een echtscheidingsadvocaat is niet zonder meer noodzakelijk. Er zijn situaties waarin u een relatie kunt beëindigen zonder tussenkomst van de rechter, bijvoorbeeld bij een geregistreerd partnerschap. In andere gevallen heeft u de echtscheidingsadvocaat wel nodig, om de beëindiging van uw huwelijk aan te vragen. De meerwaarde zit daarnaast in de hulp en het advies bij het opstellen van verschillende documenten. Het is van groot belang dat afspraken tussen u en uw ex-partner op papier worden vastgelegd. Zo kan hierop worden teruggegrepen in het geval van een conflict.