Verdeling bij scheiding

Gratis gesprek advocaat over de verdeling bij een scheiding 

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio bij de verdeling van een scheiding en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

  1. Klik op Gratis gesprek advocaat
  2. Selecteer uw plaats 
  3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
  4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
  5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat moet u verdelen bij een scheiding?

Als u gaat scheiden, dient u de inboedel te verdelen. Het beste kunt u dit doen door een lijst te maken van alle goederen en de waarde daarvan te bepalen. Vervolgens kunt u aan de hand van de lijst de inboedel verdelen. Indien u hier samen niet uitkomt, kunt u een (pro deo) advocaat of mediator vragen u hierbij te helpen. Als u een koopwoning heeft kunt u uw ex-partner uitkopen of zelf uitgekocht worden. Het is daarbij belangrijk dat de waarde van de woning nauwkeurig berekend wordt. Ook kan het zijn dat u het huis wilt verkopen. U moet er dan op berekend zijn dat een eventuele restschuld voor u en uw ex-partners rekening komt.

Indien u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is al het vermogen gezamenlijk vermogen. Hierbij moet u denken aan het huis, de inboedel, maar ook de verzekeringen. Bent u op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan heeft u destijds samen voorwaarden opgesteld voor uw vermogen. Zelf het vermogen verdelen wordt vaak als lastig ervaren. Niet alleen omdat verdeling bij een scheiding niet makkelijk is (vanwege emoties), maar ook omdat het berekenen van de waarde en het indelen van de goederen in bepaalde categorieën (schenking, verknochte goederen etc.) ingewikkeld is.


Waarom een advocaat inschakelen bij de verdeling?

Een echtscheiding is vaak een ingrijpende en emotionele gebeurtenis. Het geldt in het bijzonder voor stellen die jarenlang samen zijn geweest en in die periode nooit hebben getwijfeld aan elkaars liefde. Het maakt de verdeling van bezittingen bij een scheiding vaak enorm lastig. Daarbij vergt het verdelen van bezittingen een zorgvuldige afweging; u wilt voorkomen dat hier op een later moment discussies over kunnen ontstaan tussen u en uw ex-partner. Het verdelen van bezittingen bij en scheiding bestaat uit verschillende stappen. Er dient zicht te komen op de waarde van de goederen en het vermogen. Een (pro deo) advocaat heeft hier veel ervaring mee en is daarom beter in staat om waarde van de goederen te bepalen. Het gaat hierbij logischerwijs om de dagwaarde en niet om de waarde bij aankoop. Mogelijk heeft uw ex-partner een ander beeld van de dagwaarde van een bepaald object, dan dat u dat heeft. 


Vergoeding bij conflicten rondom verdeling bezittingen door overheid 

Bij conflicten rondom de verdeling van bezittingen bij een scheiding overweegt u mogelijk een advocaat in te schakelen. Dit brengt kosten met zich mee, die u er uiteindelijk van kunnen weerhouden daadwerkelijk voor juridische ondersteuning te kiezen. Deze kosten hoeft u echter niet altijd zelf te betalen. Dit is onder meer afhankelijk van uw inkomen. Uw bruto-inkomen op jaarbasis mag niet boven €29.600 liggen. Een pro deo advocaat kan u meer vertellen over de voorwaarden die gelden bij pro deo rechtshulp.


Hulp advocaat vergoed krijgen via verzekeraar 

Niet alleen bij de keuze voor pro deo rechtshulp hoeft u mogelijk niet alle kosten voor de hulp van een advocaat zelf te betalen. Datzelfde geldt wanneer u de kosten declareert bij uw verzekeraar. Zoek voor het inschakelen van de hulp van een advocaat bij het verdelen van bezittingen rond een scheiding uit of dit binnen de dekking van uw rechtsbijstandverzekering en eventuele aanvullende modules valt. Een advocaat kan u hierbij helpen. 


Wat houdt een gratis gesprek in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied 'familie en scheiden' hebben ruime ervaring met het verdelen van bezittingen bij een scheiding. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:

  • Uw wensen met u doornemen en vragen beantwoorden
  • Het verloop van de procedure met u doornemen
  • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
  • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of een echtscheiding onder uw dekking valt
  • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat bij de verdeling van een scheiding. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.



Vraag en antwoord

Ongehuwd uit elkaar met samenlevingscontract

Na 15 jaar samenwonen hebben ik en mijn (ex-)partner besloten er een punt achter te zetten. Nu dachten we destijds dat we alles goed hadden geregeld door een samenlevingscontract op te stellen. Alleen hebben we in de tussentijd nooit meer omgekeken naar dit document. Heel veel zaken die we in de afgelopen jaren hebben gekocht staan er daarom niet op. Nog maar recentelijk hebben we bovendien gezamenlijk een woning gekocht. Ik voorzie nu al problemen als we dit alles straks samen moeten zien te regelen. Kan een advocaat hier eventueel bij helpen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Veel samenwonende partners hebben geen samenlevingscontract. Maar als er wel een samenlevingscontract is, komt het vaak voor dat daarin op het moment dat uit elkaar gaan toch minder duidelijke afspraken zijn gemaakt dan aanvankelijk werd gedacht. Soms moet de rechter er dan aan te pas komen om de overeenkomst uit te leggen. Doorgaans zijn er twee mogelijkheden om de gezamenlijke eigendom van een koopwoning op naam van beide partners te beëindigen. De eerste mogelijkheid is dat de ene partner de ander uitkoopt. Daarbij moet de helft van de overwaarde dan wel de onderwaarde aan de ander vergoed worden. De tweede mogelijkheid is dat de woning wordt verkocht. Daarbij moet de overwaarde dan wel onderwaarde door de partners worden gedeeld. Als u en uw partner het niet eens worden, dan zal de rechter naar uw situatie moeten kijken. Het is verstandig om een advocaat in te schakelen als u nu reeds vermoed dat er problemen zullen optreden over (onder meer) de woning. Neem contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van Eerste Rechtshulp als u advies wenst met betrekking tot de beëindiging van het ongehuwd partnerschap en de uitleg van het samenlevingscontract.

Hoe moeten alle bezittingen worden verdeeld?

Helaas zijn mijn man en ik het eens geworden dat we beter kunnen scheiden. Natuurlijk moet er nu van alles geregeld worden. Het meest maak ik me zorgen over de verdeling van alle bezittingen; we hebben in de loop der jaren behoorlijk wat spullen verzameld. Kunnen wij extern advies inroepen bij het verdelen van onze bezittingen na de echtscheiding?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het uitgangspunt is dat bij de een boedelscheiding elke partner recht heeft op de helft. In beginsel bent u namelijk in gemeenschap van goederen getrouwd, tenzij u bij de notaris bij het sluiten van het huwelijk huwelijkse voorwaarden heeft laten opstellen. Bepaalde vermogensbestanddelen vallen buiten de gemeenschap en hoeven niet verdeeld te worden. Het gaat dan om erfenissen met een uitsluitingsclausule (dit is het geval als u een erfenis heeft ontvangen waarbij is bepaald dat deze alleen voor u is bestemd), verknochte goederen en schulden (het gaat hierbij om goederen of schulden die op een bijzondere wijze zijn verbonden aan u of uw partner) en het pensioen (maar let op: er moet toch een verdeling van pensioenrechten plaatsvinden). De afhandeling van een scheiding (boedelscheiding) zijn in de eerste plaats emotioneel beladen en daarnaast praktisch vaak ook ingewikkeld. Het is daarom zeker aan te raden u hierbij de laten bijstaan door een ervaren jurist. Neem contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van Eerste Rechtshulp om u te laten adviseren bij uw echtscheiding en de boedelscheiding.