Steenhoff & Zijderveld Advocaten
Lima Advocatuur
Goedrecht Advocaten
BEAN Advocatuur
Briedé Cassese advocaten & mediators
Helta Law
HRE Advocaten
Mokum Advocatuur
Veenstra & Wallinga Advocaten
Kok advocatuur
Meijer & Van der Vlis Advocaten
Reitsma Advocaten
Kerckhoffs Advocaten
Jessica Jansen advocatuur
Cliq advocaten
Folkers Advocaten
Zaanse Meesters Advocaten
Koot Veninga Advocaten
Houben Van Dijck Advocaten
Advocatenkantoor Beerentsen
Het ondernemingsrecht valt onder het privaatrecht. Het privaatrecht richt zich op alles wat te maken heeft met civiele rechtsverhoudingen. Op het moment dat u een onderneming opstart kan dit betekenen dat u een rechtspersoon creëert, welke rechten en plichten heeft. Een rechtspersoon valt hiermee in zekere zin te vergelijken met een burger. Het betekent concreet dat een rechtspersoon schulden kan hebben, een overeenkomst aan kan gaan en aangeklaagd kan worden. Ook kan een rechtspersoon failliet worden verklaard of bijvoorbeeld als erfgenaam worden opgenomen in een testament. Dit rechtsgebied beschrijft hoe om te gaan met conflictsituaties gerelateerd aan de rechten en plichten van een rechtspersoon.
Een ondernemingsrecht advocaat kan u helpen bij de oprichting van een onderneming, het opstellen van contracten en bijstaan bij conflicten. Als ondernemer heeft u verschillende rechten en plichten. Mogelijk overweegt u uw eenmanszaak om te zetten naar een besloten vennootschap (BV). In dat geval is het prettig om vooraf advies in te winnen over de consequenties die dit voor u heeft. Een advocaat kan u dit advies geven. Ook bij een enquĂŞteprocedure bij de Ondernemingskamer kan een advocaat u ondersteunen. Het is belangrijk zaken rond uw onderneming op correcte wijze te regelen, om conflictsituaties op een later moment te voorkomen.
Zoals aangegeven kunt u de ondernemingsrecht advocaat inschakelen bij het oprichten van een besloten vennootschap maar bijvoorbeeld ook bij de start van een stichting. Er zijn in beide gevallen verschillende documenten die moeten worden opgesteld en ingediend. Wanneer deze stukken juridisch niet kloppen, kan dit later voor problemen zorgen. Het is prettig dit vooraf goed te regelen. Een advocaat helpt u hierbij. Ook voor het opstellen van contracten, bijvoorbeeld met aandeelhouders of toekomstige medewerkers, kan de hulp van een advocaat wenselijk zijn. Deze contracten dienen als stevige juridische basis, wanneer er in de toekomst conflictsituaties ontstaan.
Een ondernemingsrecht advocaat zal bij dergelijke conflictsituaties een civiel kort geding altijd proberen te voorkomen. Door te verwijzen naar bepalingen in contracten is het mogelijk uw gelijk aan te tonen. Mocht er een deadlock situatie ontstaan tussen vennoten of bijvoorbeeld met aandeelhouders van uw organisatie, dan kan een advocaat u bijstaan tijdens een civiel kort geding. Tijdens zo’n gerechtelijke procedure bepaalt de rechter uiteindelijk op welke manier de ontstane conflictsituatie moet worden opgelost door de betrokken partijen. Een alternatief voor een civiel kort geding is een zogenaamde enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer.
Kijk bij een zaak of u gemaakte kosten kunt declareren bij uw verzekeraar, wanneer u een lopende rechtsbijstandverzekering heeft. In sommige gevallen had u hier vooraf een aanvullende module voor af moeten sluiten. Een ondernemingsrecht advocaat helpt u bij een gratis eerste kennismakingsgesprek dit uit te zoeken. Ook kan deze u meer vertellen over de toestemming die u uw verzekeraar moet vragen voor het inschakelen van een advocaat.
Selecteer een ondernemingsrecht advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:
Kortom: na het gratis juridisch gesprek met de advocaat uit uw regio kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.
Samen met een aantal andere ondernemers ben ik voornemens om een besloten vennootschap op te richten. Wie kan mij hierin ondersteunen?
Het oprichten van een besloten vennootschap (BV) brengt verschillende verplichtingen met zich mee. Daarnaast is het belangrijk om een aantal zaken vooraf juridisch correct vast te laten leggen in contracten. Een ondernemingsrecht advocaat kan u ondersteunen bij het uitwerken van deze overeenkomsten en u daarnaast adviseren over de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het oprichten van een besloten vennootschap. Mocht er in de toekomst een conflictsituatie ontstaan, dan dienen de contracten als een stevige juridische basis om de ontstane situatie op te lossen.
Er is een geschil ontstaan tussen mij en een andere vennoot. Nu wil ik een gerechtelijke procedure starten. Wie kan ik het beste inschakelen voor hulp?
Een gerechtelijke procedure starten bij een conflict met een andere vennoot in uw besloten vennootschap of bijvoorbeeld bij een vennootschap onder firma is een van de opties die u heeft. Een alternatief is het opstarten van een zogenaamde enquĂŞteprocedure via de Ondernemingskamer. Wat in uw situatie de beste keuze is, hangt van verschillende factoren af. Raadpleeg een ondernemingsrecht advocaat om u hierover te laten adviseren. Bij de uitvoering van een gerechtelijke procedure, vaak in de vorm van een civiel kort geding, kan de advocaat u begeleiden. De contracten en overeenkomsten die bij de starten van de BV of VOF gesloten zijn dienen hierbij als basis.
In het verleden heb ik een overeenkomst gesloten met een leverancier voor een tijdige levering van onderdelen voor ons productieproces. De leverancier komt de afspraken niet na. Wat nu?
Op het moment dat een partij zich niet houdt aan de gemaakte afspraken, kan dit leiden tot schade. U kunt in sommige gevallen een schadevergoeding eisen bij de betrokken partij, om de geleden schade te neutraliseren. Voordat u een dergelijk verzoek indient, doet u er verstandig aan een ondernemingsrecht advocaat in de arm te nemen. Deze kan u meer vertellen over de rechten die u in zo’n situatie heeft, de wijze waarop u een schadevergoeding eist en eventuele andere (juridische) opties die u nog heeft om de situatie op te lossen.
Met een aantal vrienden overwegen we een onderneming op te zetten. We twijfelen tussen een VOF en een BV. Kunt u mij adviseren over de beste rechtsvorm?
Bij het opstarten van een eigen onderneming is het om verschillende redenen belangrijk de juiste rechtsvorm te kiezen. Niet in de minste plaats om de aansprakelijkheid die iedere deelnemer in de onderneming draagt na het opstarten hiervan. Wanneer u meer informatie wenst over de verschillende rechtsvormen, kunt u zich wenden tot een ondernemingsrecht advocaat. Deze kan u daarnaast bijstaan, wanneer u overweegt over te stappen van een Vennootschap onder Firma (VOF) naar bijvoorbeeld een Besloten Vennootschap (BV).
Er doet zich een conflict voor tussen de aandeelhouders en bestuurders van mijn organisatie. Het lukt ons niet om dit tot een einde te brengen. Wat te doen in zo’n situatie?
In de situatie die u beschrijft is hulp van een ondernemingsrecht advocaat wenselijk. Deze kan u adviseren over de mogelijke juridische vervolgstappen die u kunt zetten, op basis van de positie die u in deze conflictsituatie heeft. De advocaat vertelt u hierbij meer over de wet- en regelgeving die van toepassing is op de situatie. Voor het behoud van de stabiliteit van een organisatie is het belangrijk om conflicten tussen bestuurders en aandeelhouders snel en op adequate wijze te beëindigen.
Recent ben ik in conflict geraakt met een bestuurder van mijn organisatie. Op welke manier kan ik een dergelijk conflict het beste oplossen zonder dit verder te laten escaleren?
Wanneer u in conflict raakt met een bestuurder van de organisatie waaraan u leiding geeft, doet u er verstandig aan om u te laten informeren over de rechten en plichten die u heeft. Dit geeft een beeld van de mogelijke vervolgstappen die u in de ontstane situatie kunt zetten en de haalbaarheid daarvan. Mogelijk is uw juridische positie dermate zwak dat bijvoorbeeld een juridisch vervolg van de kwestie voor meer schade aan uw positie zou zorgen. Een ondernemingsrecht advocaat kan inzichtelijk maken wat uw rechten precies zijn en welke vervolgstappen u kunt overwegen om de kwestie op te lossen.
Als ondernemer wil ik voorkomen dat mijn beste medewerkers straks voor een concurrent gaan werken. Hoe neem ik een voorwaarde op in mijn overeenkomsten, die dit voorkomt?
Het is tegenwoordig niet zonder meer mogelijk om een voorwaarde op te nemen in de overeenkomsten, die u uw medewerkers verbiedt over te stappen naar een concurrent. U doet er verstandig aan om vooraf advies in te winnen bij een ondernemingsrecht advocaat. Deze vertelt u meer over de voorwaarden waaraan moet worden voldaan, om zo’n passage in uw contracten op te kunnen nemen. Hierbij geldt onder meer dat zowel de werkgever als werknemer actief moet instemmen met deze voorwaarde. Het maakt het bijvoorbeeld onmogelijk om de passage eenzijdig in de lopende contracten op te nemen.
Er doet zich een vervelende situatie voor. Ik wil een aantal bomen kappen, maar de vergunning hiervoor wordt niet verleend. Wat kan ik het beste doen in deze situatie?
Voorheen vroeg u een kapvergunning aan voor het kappen van bomen. Tegenwoordig is dit een omgevingsvergunning. U kunt een omgevingsrecht advocaat naar uw casus laten kijken, op het moment dat de vergunningsaanvraag afgewezen wordt. Toets het bezwaar van uw gemeente tegen de toekenning van de vergunning op de geldigheid hiervan, door dit naast de relevante wet- en regelgeving te leggen. U heeft als burger standaard het recht om in beroep te gaan tegen het besluit van een overheidsinstelling. Zorg dat u uw beroepschrift binnen de geldende termijn indient.
Bij de start van mijn onderneming heb ik mijn voorwaarden opgesteld, veelal op basis van hetgeen ik bij anderen zag. Wie kan toetsen of deze voorwaarden reëel en rechtsgeldig zijn?
Het is heel verstandig om uw voorwaarden te laten toetsen. Dit kunt u doen door een ondernemingsrecht advocaat in te schakelen. Deze legt de voorwaarden naast de wet- en regelgeving op dit vlak en beoordeelt op basis daarvan of u deze voorwaarden mag hanteren. Een consument heeft in sommige gevallen de mogelijkheid om voorwaarden te vernietigen. Daarvan is sprake, wanneer de voorwaarden niet redelijk zijn. Het kan grote gevolgen hebben voor uw onderneming.
Wij overwegen een VOF om te zetten naar een BV, maar daar hebben we nog een groot aantal juridische vragen over. Waar kunnen we met die vragen terecht?
De vragen rond de omzetting van uw ondernemingsvorm kunt u voorleggen aan een ondernemingsrecht advocaat. Deze kan u meer vertellen over de juridische haken en ogen van zo’n omzetting. Wat betekent dit bijvoorbeeld voor de aansprakelijkheid van individuele vennoten? Hoe zit het met de rechten die ieder van deze vennoten straks nog heeft binnen de BV? Enzovoorts. Het is belangrijk om voor uzelf een goed beeld te krijgen van de juridische impact van zo’n omzetting om hier een weloverwogen besluit over te kunnen nemen.
Ik ben van plan om binnenkort een webshop te starten. Nu heb ik gehoord dat ik algemene voorwaarden moet publiceren. Wie kan mij hier juridisch in bijstaan?
U kunt bij het opstellen van uw algemene voorwaarden een ondernemingsrecht advocaat inschakelen. Deze vertelt u meer over de gewenste inhoud van deze voorwaarden en kan uw eigen voorstel toetsen op redelijkheid. U wilt voorkomen dat kritieke bepalingen in uw voorwaarden ontbreken. Het verschilt per sector wat die kritieke bepalingen voor uw bedrijf zijn. Er zijn situaties waarin een consument de mogelijkheid heeft om de voorwaarden te laten vernietigen. Dat wilt u voorkomen, daar een consument zich vanaf dat moment niet meer aan deze voorwaarden hoeft te houden.