Wat is ontslagrecht?
Het ontslagrecht is een rechtsgebied dat gaat over de rechten van werknemers als zij ontslagen worden. Een werkgever moet zich aan deze ontslagregels houden.
Heeft uw werkgever aangegeven dat u op staande voet ontslagen wordt, maar hier geen duidelijke reden voor gegeven? Wilt u als werkgever weten op welke manier u een werknemer kunt ontslaan? Het zijn juridische vraagstukken die vallen onder het ontslagrecht. In beide gevallen is het verstandig u te laten bijstaan door een (pro deo) advocaat, met veel ervaring in het behandelen van zaken op het gebied van het ontslagrecht. Een (pro deo) advocaat kan u meer vertellen over de eisen waaraan voldaan moet zijn, wanneer men een medewerker wil ontslaan. Andersom kan deze u als werkgever adviseren over de stappen die u moet doorlopen om tot het ontslag van een medewerker te komen. Welke vraag heeft u over het ontslagrecht?
Wat doet een ontslag advocaat?
Een ontslag advocaat bekijkt of het ontslag terecht is, helpt bij procedures en bij het verkrijgen van een ontslagvergoeding. Kortom een ontslag advocaat kan u helpen bij ontslagsituaties. De ontslag advocaat bekijkt als eerste of het ontslag terecht is. Vervolgens wordt bekeken of de juiste procedure is gevolgd door de werkgever. Tot slot ondersteunt de ontslag advocaat bij onderhandelingen over de ontslagvergoeding. Wanneer er gedurende deze stappen conflictsituaties ontstaan helpt de ontslag advocaat bij het opstarten van een procedure, eventueel tot aan de rechter.
Tegemoetkoming kosten hulp advocaat ontslagrecht via overheid
Twijfelt u of u de kosten voor de hulp van een advocaat ontslagrecht kunt dragen, wanneer u advies nodig heeft of ondersteuning wenst bij een rechtszaak? Kijk eens of u aanspraak kunt maken op pro deo rechtshulp. Hierbij wordt een groot deel van de kosten vergoed door de overheid; u betaalt vaak een kleine eigen bijdrage. Of u hiervoor in aanmerking komt hangt af van uw inkomen en eigen vermogen. Zo mag uw bruto jaarinkomen niet boven de €29.600 liggen.
Kosten hulp advocaat ontslagrecht declareren via verzekering
Wanneer u een rechtsbijstandverzekering afgesloten heeft met de juiste dekking, worden de kosten voor de hulp van een advocaat ontslagrecht mogelijk vergoed door de verzekeraar. Let er hierbij op dat de verzekeraar formeel toestemming moet hebben gegeven om een advocaat in te schakelen. Het is een proces wat u vooraf doorloopt. U heeft hierbij het recht om zelf een advocaat te kiezen.
Gratis gesprek (pro deo) ontslag advocaat
Heeft u kwesties of vragen die betrekking hebben op het ontslagrecht, bijvoorbeeld omdat u bent ontslagen, selecteer dan een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:
- Uw ontslag met u doornemen en uw vragen beantwoorden
- Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
- Het verloop van de procedure met u doornemen
- Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
- Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
- Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven
Kortom: vraag als u ontslagen bent een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat die ervaring heeft in het ontslagrecht. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.
Ontslagroutes ontslagrecht
Een werkgever mag een werknemer niet zomaar ontstaan. In het ontslagrecht is bepaald dat een werkgever zich moet houden aan bepaalde procedures ook wel ontslagroutes genoemd. Afhankelijk van de reden van ontslag is er een procedure bepaald in het ontslagrecht.
Ontslagroutes ontslagrecht:
- Ontslag op staande voet
- Ontslag via UWV
- Ontslag via kantonrechter
- Ontslag met wederzijds goedvinden
Een advocaat ontslagrecht kan voor u bekijken of door de werkgever de juiste procedure is gevolgd en indien gewenst het ontslag aanvechten.
Ontslagvergoeding
Zowel vaste als tijdelijke werknemers hebben bij ontslag recht op een vergoeding. Hieraan zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Zo moet een werknemer langer dan 2 jaar in dienst zijn geweest en het initiatief van het niet verlengen van een contract of ontslag dient bij de werkgever te liggen. Echter als uw werkgever u niet goed behandeld en u hierdoor zelf ontslag neemt, heeft u ook recht om een vergoeding . Een (pro deo) advocaat die ervaren is in het ontslagrecht kan u helpen bij onderhandelingen over de ontslagvergoeding.
Zaken op het gebied van het ontslagrecht
Een werkgever kan geneigd zijn een werknemer op staande voet te ontslaan, wanneer deze bijvoorbeeld niet tevreden is over het presteren van de werknemer. Ook kan er zich een conflict voordoen, ontstaan uit een irritatie tussen de werknemer en diens manager. Zijn dit voorbeelden van situaties waarin een ontslag op staande voet gerechtvaardigd is volgens het ontslagrecht? Vaak is het antwoord: nee. Een werknemer is in Nederland goed beschermd, wat het voor werkgevers uitdagend kan maken een werknemer te ontslaan. Er zijn verschillende paden die bewandeld kunnen worden, zoals reeds genoemd werd. Naast een ontslag op staande voet, wat alleen legitiem is na bijvoorbeeld een diefstal, intimidatie of soortgelijke incidenten, kan men een medewerker ontslaan via het UWV en de kantonrechter. U kunt ook in samenspraak besluiten uit elkaar te gaan, bijvoorbeeld wanneer iemand veel stress ervaart en daardoor het risico loopt op een burn-out.
Advies van een ervaren (pro deo) advocaat
Wanneer voor u niet volledig helder is of u een werknemer mag ontslaan, kan het verstandig zijn u te laten adviseren door een (pro deo) advocaat met veel ervaring op het gebied van het ontslagrecht. Mocht bij de interpretatie van de wetten en regels binnen het ontslagrecht blijken dat er geen sprake is van een gerechtvaardigd ontslag, dan kan een (pro deo) advocaat ondersteuning bieden bij eventuele vervolgstappen. Denk aan een gang naar de rechter, waar u het ontslag als werknemer aanvecht. Een rechter zal bepalen of de werkgever in diens recht stond, toen deze u ontsloeg.
Zoeken naar advocaat met veel ervaring in het ontslagrecht
Op het moment dat u zich besluit bij te laten staan door een raadsman of raadsvrouw, wilt u er zeker van zijn dat deze ervaring heeft met zaken die vergelijkbaar zijn met die van u. Om dit makkelijker te maken, biedt deze website u een uitgebreide zoekmachine aan. De zoekmachine verdeelt (pro deo) advocaten over verschillende expertisegebieden. Voor u is het interessant te kijken naar een (pro deo) advocaat binnen het expertisegebied 'Werk en ontslag'. Op het profiel van een (pro deo) advocaat heeft u de mogelijkheid direct een gratis kennismakingsgesprek aan te vragen. Gebruik dit eerste gesprek om uw zaak alvast globaal te bespreken en mogelijke vervolgstappen te inventariseren.
Vraag en antwoord
Mijn arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd loopt bijna af. Is de werkgever verplicht om mij in kennis te stellen van het voornemen om de arbeidsovereenkomst niet te verlengen?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd heeft de eigenschap van rechtswege af te lopen na een vooraf afgesproken termijn. Desondanks is de werkgever verplicht om de werknemer op de hoogte te stellen van het voornemen om de arbeidsovereenkomst niet te verlengen. Dit noemt men binnen het ontslagrecht de ‘aanzegverplichting’. Voor een werkgever betekent dit dat deze minstens een maand voor het verlopen van de overeenkomst schriftelijk bij de werknemer moet aangeven dat deze niet wordt verlengd. Indien de werkgever dit niet doet, betekent dat niet dat de arbeidsovereenkomst niet eindigt. De werknemer maakt echter wel aanspraak op een aanzegvergoeding. Deze vergoeding bedraagt een maandsalaris indien de werkgever de verplichting in zijn geheel niet nakomt. In het geval de werkgever de verplichting te laat nakomt, is deze een vergoeding naar rato verschuldigd. Deze vergoeding wordt berekend op basis van het aantal dagen dat de werkgever te laat is. De aanzegverplichting geldt niet indien er sprake is van een uitzendovereenkomst met een uitzendbeding of een arbeidsovereenkomst voor ten hoogste zes maanden. Wilt u weten of u aanspraak maakt op een aanzegvergoeding? Raadpleeg gratis een ontslagrecht advocaat en laat een contactverzoek achter.
Sinds kort heb ik een nieuwe baan. Momenteel zit ik nog in de proeftijd van deze nieuwe baan. Kan mijn werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen tijdens mijn proeftijd?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Werkgevers maken vaak gebruik van de mogelijkheid om een proeftijd overeen te komen met de werknemer. De proeftijd biedt beide partijen de mogelijkheid om binnen een beperkte periode kennis met elkaar te maken. Gedurende deze periode staat het beide partijen vrij om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Indien hiervoor wordt gekozen, is geen van de partijen verplicht om de reden voor opzegging mede te delen. U kan echter wel naar de reden vragen. Hoewel het is toegestaan om de arbeidsovereenkomst om verschillende redenen op te zeggen, mag dit niet gebeuren op basis van discriminatoire redenen. In dat geval is de opzegging niet rechtsgeldig. Heeft u het idee dat er niet rechtsgeldig is opgezegd tijdens de proeftijd? Neem dan contact op met een ontslagrecht advocaat via deze website door een contactverzoek in te dienen.
Mijn werkgever heeft mijn arbeidsovereenkomst opgezegd, maar zich niet gehouden aan de wettelijke opzegtermijn. Waar heb ik nu recht op?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Voor zowel de werknemer als werkgever gelden wettelijke opzegtermijnen. In het artikel dat op deze pagina is geplaatst wordt (de lengte van) de opzegtermijn besproken. De werkgever die de arbeidsovereenkomst opzegt is verplicht om zich aan deze opzegtermijn te houden. Dat betekent echter niet dat de opzegging niet rechtsgeldig is op het moment dat de werkgever zich niet aan zijn opzegtermijn houdt. De arbeidsovereenkomst duurt in geval van schending van de opzegtermijn namelijk niet voort. Wél heeft de werknemer van wie de werkgever zich niet aan de opzegtermijn houdt, recht op een vergoeding. Dat komt omdat er in het geval van schending van de opzegtermijn sprake is van onregelmatige opzegging. Op grond van deze onregelmatige opzegging heeft de werknemer recht op een vergoeding ter hoogte van het loon over de geschonden termijn. De hoogte van de vergoeding hangt dus af van de opzegtermijn. Heeft u het idee dat uw werkgever zijn opzegtermijn heeft geschonden? Raadpleeg dan via deze website een ontslagrecht advocaat.