Al & Wolkenfelt Advocaten
Goedrecht Advocaten
Steenhoff & Zijderveld Advocaten
Van Vliet Advocaten
HRE Advocaten
Holland advocatenkantoor
Verdonk Advocaten
Leijendekker & Nederveen Advocaten
WS Advocaten
Cliq advocaten
Advocatenkantoor van den Berg
Cloots Advocatuur
Grip advocaten
HRE Advocaten
BEAN Advocatuur
Veluwe Advocaten
Noordanus Advocatuur
Karami Advocatuur
Stroobach & Dijkers advocaten
FTW Advocaten
Rahimzadeh Advocatuur
Stroobach & Dijkers advocaten
FTW Advocaten
Advocatenkantoor MUSA
Matpanozer advocatuur
W Advocatenkantoor
Selecteer een advocaat uit Arnhem en binnen 24 uur wordt er contact met u opgenomen voor een gratis juridisch gesprek.
Na het gratis juridisch gesprek met de advocaat uit Arnhem kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.
Een conflict lost u het liefst zelf op door te praten met de betrokken partijen. In de praktijk blijkt praten niet altijd tot een oplossing te leiden. Daarbij kunnen emoties het oplossen van conflicten lastiger maken. Een advocaat in Arnhem kan u juridisch adviseren over de mogelijke vervolgstappen in een conflictsituatie. Het is niet altijd de moeite waard om een gerechtelijke procedure te starten. Mogelijk is uw eigen positie niet stevig genoeg, wat de kans onnodig groot maakt dat u de procedure verliest en opdraait voor de kosten ervan. Juridisch advies kan ook wenselijk zijn, wanneer een andere partij een rechtszaak tegen u aanspant. Een advocaat biedt u de gewenste ondersteuning in zo’n situatie.
Zoals reeds genoemd werd, vindt u op deze website een handige zoekmachine voor advocaten in Arnhem. De filters van deze zoekmachine helpen u een advocaat te vinden, welke ervaring heeft in het expertisegebied waarbinnen uw zaak valt. Het is belangrijk dat een advocaat de juiste ervaring heeft, om uw kansen te maximaliseren bij bijvoorbeeld een gerechtelijke procedure. Voorbeelden van deze expertisegebieden zijn zaken rond letselschade, kinderen en families in algemene zin, vreemdelingen en het aanvragen van asiel, enzovoorts. Op de profielpagina’s van de verschillende advocaten leest u meer over deze expertisegebieden. Ook vindt u er in welke talen de advocaat diens diensten aanbiedt. Sommige advocaten bieden hun diensten niet uitsluitend in het Nederlands aan.
Wanneer u een rechtsbijstandverzekering afgesloten heeft, komt u vaak in aanmerking voor een financiële vergoeding. Hiermee worden de volledige kosten voor een juridische procedure afgedekt. U heeft het recht om zelf een advocaat in Arnhem te zoeken. De kosten hiervan worden vervolgens vergoed door uw verzekeraar. Houd er hierbij rekening mee, dat u vooraf toestemming moet vragen van de verzekeringsmaatschappij. Daar een verzekeraar zo’n verzoek vaak niet mag weigeren, gaat het in veel gevallen slechts om een administratieve kwestie. Een advocaat kan u er tijdens een kennismaking meer over vertellen.
Op het moment dat u een geschikte advocaat in Arnhem gevonden heeft, kunt u een gratis kennismakingsgesprek inplannen. Dit doet u via de pagina van de gevonden advocaat op deze website. Het kennismakingsgesprek is bedoeld voor het doornemen van het te volgen traject en het vaststellen van de kosten hiervan. Zo komt u niet voor verrassingen te staan, maar weet u precies waar u aan toe bent!
Inmiddels betaalt een stel dat mijn woning huurt al enkele maanden niet meer. Een betalingsregeling heeft geen zin gehad. Wat is de volgende stap?
Voordat u een volgende stap overweegt, in uw geval een gang naar de rechter, is het belangrijk om op te merken dat een hurende partij in Nederland goed beschermd wordt door de wet. Dit maakt dat het voor een verhuurder erg lastig kan zijn om een huurder uit diens woning te laten zetten. U doet er goed aan om een advocaat in Arnhem in de arm te nemen. Deze kan u adviseren over de verwachte kans van slagen bij een gang naar de rechter. Ook kan deze u helpen bij het nemen van andere stappen. Probeer bijvoorbeeld nogmaals het gesprek met de hurende partij aan te gaan om gezamenlijk tot een betalingsregeling te komen.
Er heeft zich een koper van een product gemeld, die aangeeft zijn aankoopbedrag terug te willen als gevolg van ontevreden door een defect. Moet ik dit verzoek honoreren?
Als verkoper bent u niet direct verplicht het aankoopbedrag aan de koper terug te geven, wanneer een product kapot is gegaan. Ook niet, wanneer dit binnen de garantietermijn van het product gebeurt. U heeft het recht om het product eerst zelf te repareren. Mogelijk wilt u onderzoeken wat de reden van het defect is. Als het product opnieuw kapot gaat, dient u het aankoopbedrag terug te geven aan de koper. Let wel, de koper dient u dit verzoek schriftelijk te doen. Een advocaat in Arnhem kan u bijstaan, wanneer hier discussies of conflicten met kopers over ontstaan.
Het is mij duidelijk geworden dat mijn werkgever zo goed als failliet is. Nu betaalt deze mijn salaris niet meer. Wat kan ik het beste doen?
Op het moment dat een werkgever uw salaris te laat of helemaal niet betaalt, heeft u verschillende rechten. U kunt bijvoorbeeld een wettelijke verhoging en -rente eisen middels een vordering. Een advocaat in Arnhem helpt u deze in te dienen bij uw werkgever. In het geval dat een werkgever niet meer in staat is om aan de loonverplichting te voldoen, kunt u een faillissement voor uw werkgever aanvragen. De arbeidsovereenkomst die u met uw werkgever bent aangegaan blijft ook bij een faillissement bestaan. Een advocaat kan u in deze vervelende situatie van advies voorzien.
Mijn ex-partner en ik zijn inmiddels een paar jaar uit elkaar. Tot wanneer ik moet haar financieel blijven onderhouden?
De duur van uw verplichting om uw ex-partner financieel te onderhouden is van een aantal factoren afhankelijk. Wanneer u geen kinderen heeft en uw huwelijk niet langer dan vijf jaar duurde, geldt deze betalingsverplichting maximaal vijf jaar. In alle andere gevallen geldt een betalingsverplichting van maximaal twaalf jaar. Deze verplichting vervalt op het moment dat uw ex-partner een nieuwe, duurzame relatie opbouwt. Een advocaat in Arnhem kan u meer vertellen over de duur van deze betalingsverplichting en de condities waaronder u hiervan af kunt wijken. Een nieuwe relatie is daar een voorbeeld van.
Soms ben ik bang uit mijn huis te worden gezet; de verhuurder heeft hier al eens mee gedreigd. Kan een verhuurder mij in sommige situaties direct uit het pand zetten?
In de basis geldt dat een verhuurder geen mogelijkheden heeft om een overeenkomst met huurders per direct stop te zetten. Een verhurende partij zal de rechter om toestemming moeten vragen. Die toestemming zal de rechter geven wanneer er sprake is van achterstallige betalingen, hevige overlast voor omwonenden, enzovoorts. Een uitzondering op deze regel is de situatie waarin u veroordeeld bent voor een strafbaar feit, vallend onder de Opiumwet. Raadpleeg een advocaat in Arnhem, wanneer u meer wilt weten over de mate waarin u als hurende partij beschermd bent.
Onlangs ontving ik van mijn verhuurder een eerste rekening. Op deze rekening zie ik dat er kosten zijn gemaakt voor de hulp van een makelaar. Moet ik deze kosten als huurder betalen?
Kosten die een verhurende partij maakt voor de ondersteuning van een tussenpartij bij de verhuur van een vastgoedobject, hoeven niet door een huurder vergoed te worden. De kosten mogen volgens de wet- en regelgeving op dit vlak niet worden doorberekend; ze worden door de verhuurder betaald. In het geval dat deze kosten toch aan u worden doorberekend, kunt u hiertegen bezwaar maken. U zet dit bezwaar kracht bij, door vooraf hulp van een advocaat in Arnhem in te schakelen. Deze vertelt u meer over uw rechten als hurende partij.
Het is op dit moment ontzettend druk binnen mijn bedrijf; de aanvragen blijven komen. Kan ik voorkomen dat medewerkers juist in deze periode op vakantie gaan?
Medewerkers van uw organisatie hebben recht op een vast aantal wettelijke vakantiedagen, naast aanvullende vrije dagen die zijn gespaard op basis van tijd voor tijd of een vergelijkbaar principe. Zeker wanneer een medewerker diens wettelijke vrije dagen opneemt, is het nauwelijks mogelijk zo’n verzoek af te wijzen. U heeft als werkgever een zwaarwegend argument nodig, om in uw recht te staan bij het afwijzen van een vakantieaanvraag. Raadpleeg een advocaat in Arnhem, wanneer u hier meer over wilt weten. Deze kan u ook bijstaan, wanneer zich conflicten voordoen met een medewerker.
Een koper dwingt mij schade aan een door hem gekocht product te herstellen onder de garantievoorwaarden. Ik ben van mening dat de koper dit zelf veroorzaakt heeft. Wat nu?
Als verkoper heeft u het recht aan te tonen dat schade aan een door u verkocht product door de koper zelf veroorzaakt is. In zo’n geval bent u niet verplicht de schade te herstellen of te vergoeden. Het is belangrijk helder te omschrijven en waar mogelijk middels foto’s aan te tonen, dat de schade daadwerkelijk door de koper zelf veroorzaakt is. Het voorkomt dat een koper vervolgstappen neemt. Een advocaat in Arnhem kan u hierbij adviseren en ondersteunen bij het samenstellen van dit bewijs. Mocht de koper vervolgstappen ondernemen, dan ondersteunt de advocaat u hierbij.
Onlangs bestelde ik online een product, wat nu na drie weken nog steeds niet geleverd is. Ik heb het gevoel belazerd te worden door de aanbieder hiervan. Wat kan ik het beste doen?
Allereerst is het bijzonder vervelend, wanneer een online besteld product niet geleverd wordt. U kunt contact zoeken met de verkoper van het product, om te kijken of u uw geld terug kunt krijgen. Ook kan het voorkomen dat onverhoopt iets fout is gegaan bij de verwerking van uw bestelling. Mocht een verkoper niet bereid zijn uw betaling terug te storten of überhaupt niet bereikt kunnen worden, dan kan de hulp van een advocaat in Arnhem wenselijk zijn. Deze vertelt u meer over de stappen die u kunt zetten in het geval dat u belazerd bent.
Er is een discussie ontstaan over de interpretatie van passages in de overeenkomst die ik met een leverancier gesloten heb. Hoe zorg ik dat deze discussie gestopt wordt?
Bij het opstellen van overeenkomsten wordt vaak gebruikgemaakt van lastige juridische termen en bepalingen, waarvan niet altijd helder is hoe deze geïnterpreteerd moeten worden. Dat geldt in het bijzonder, wanneer u zelf niet thuis bent in de juridische wereld. Maak het uzelf makkelijker bij onenigheid over de interpretatie van deze bepalingen door voor de hulp van een advocaat in Arnhem te kiezen. Deze licht de verschillende passages aan u toe en kan u van advies voorzien over mogelijke vervolgstappen bij onenigheid.
Komende maand zal de huurprijs van mijn verhuurder woningen verhoogd worden, omdat de inflatie toeneemt. Ben ik verplicht dit aan te kondigen aan mijn huurders?
U bent niet verplicht om bij een verhoging van de huur een bericht aan huurders te sturen. De verhoging van de huur heeft u in zekere zin al aangekondigd; het is een regeling die in de overeenkomst met de hurende partijen is opgenomen. Dat laatste bent u als verhuurder wel verplicht. Ook dient u rekening te houden met het maximum waarmee een huurprijs jaarlijks mag worden verhoogd. U vindt dit terug op de website van de Rijksoverheid. Een advocaat in Arnhem kan u van advies voorzien, wanneer hierover conflicten ontstaan met huurders.
Een huurder heeft het gehuurde voorwerp nog niet teruggebracht, terwijl deze voor een week betaald heeft. Wat kan ik in zo’n situatie het beste doen?
Belangrijk in uw situatie is om uit te zoeken of er sprake is van opzet. Mogelijk heeft de huurder het object door onvoorziene omstandigheden nog niet terug kunnen brengen. Neem contact op met de huurder om de ontstane situatie te bespreken. Krijgt u de huurder niet meer te pakken? In dat geval is er mogelijk sprake van opzet en daarmee van een strafbaar feit. Laat u adviseren door een advocaat in Arnhem. Deze vertelt u meer over de stappen die u in zo’n situatie het beste kunt zetten om het gehuurde product terug te krijgen.
Mijn verhuurder vertelde mij onlangs dat hij het huurcontract mogelijk stop wil zetten. Moet ik vrezen dat ik de woning moet verlaten?
Als huurder bent u in Nederland over het algemeen goed beschermd. Dit betekent dat het voor de verhurende partij niet zonder meer mogelijk is om een lopend huurcontract stop te zetten. De verhuurder heeft hier goede, legitieme redenen voor nodig. Een advocaat in Arnhem kan u bijstaan, wanneer u het gevoel heeft dat een verhuurder uw huurcontract ten oprechte stopzet. Een advocaat vertelt u meer over de wetten en regels die voor u als huurder en voor de verhurende partij gelden.
Iemand in mijn omgeving vertelde mij dat ik niet per definitie een deel van de nalatenschap krijg bij het overlijden van mijn ouders. Hoe werkt dit precies?
Bij het overlijden van uw ouders heeft u het recht op een deel van de nalatenschap. De conclusie dat dit deel niet per definitie aan u wordt uitgekeerd is correct. U dient hier zelf een verzoek voor in te dienen bij de persoon of instantie die zorgdraagt voor de afwikkeling van de nalatenschap van uw ouders. U heeft vijf jaar de tijd om na het overlijden van uw ouders zo’n verzoek in te dienen. Doet u dit niet of na deze vijf jaar, dan vervalt uw recht op uw legitieme portie. U krijgt in zo’n geval niets uitgekeerd. Een advocaat in Arnhem ondersteunt u, wanneer er bij de afwikkeling van de nalatenschap discussies ontstaan over het deel waarop u recht heeft.
Er is een bepaling in de voorwaarden van een webshop opgenomen die ik onredelijk vind. Wat kan ik in zo’n geval het beste doen, als ik hier toch een product wil bestellen?
U heeft als consument de mogelijkheid om de voorwaarden van een webshop te laten vernietigen. Dit doet u als u bepalingen onredelijk vindt, of wanneer de voorwaarden u niet getoond werden voorafgaand aan het plaatsen van uw bestelling. Om te bepalen of een bepaling daadwerkelijk onredelijk is, kunt u advies inwinnen bij een advocaat in Arnhem. Deze kijkt naar de bepalingen die onderdeel uitmaken van de zwarte- en grijze lijst. Een bepaling op de zwarte lijst is altijd onredelijk. Bij de grijze lijst gaat het om bepalingen die theoretisch gezien onredelijk kunnen zijn.
Ik wil graag een product kopen in een buitenlandse webshop. Hoe zit het in dit geval met de bedenktijd? Kan ik een product retourneren als dit niet bevalt?
Wanneer u een product bestelt in een webshop binnen een EU-land, IJsland of Noorwegen, heeft u dezelfde rechten als bij het bestellen van goederen in een Nederlandse webshop. Dit betekent concreet dat u na ontvangst van het product veertien dagen de tijd heeft om te onderzoeken of het product op uw wensen aansluit. Is dat niet het geval? In dat geval retourneert u het product naar de verkoper. De verkoper stort u vervolgens uw aankoopbedrag terug. Weigert een verkoper dit? Kies in dat geval voor het advies van een advocaat in Arnhem. Deze geeft u inzicht in uw rechten als consument en bepaalt wat logische vervolgstappen zijn.
Toen ik een product bestelde in een webshop is mij onjuiste informatie aangeboden. Dit heeft mijn aankoop beïnvloed. Hoe kan ik de aankoop annuleren in zo’n situatie?
U geeft aan dat onjuiste informatie van een verkoper invloed gehad heeft op de aankoop die u deed. Dit geeft u juridisch gezien het recht om een aankoop terug te draaien. Belangrijk hierbij is dat vast kan worden gesteld dat deze informatie daadwerkelijk onjuist was én dat het uw koopgedrag beïnvloed heeft. Wanneer niet aan deze voorwaarden voldaan wordt, hoeft de verkoper het product niet van u terug te nemen. Een advocaat in Arnhem kan u ondersteunen bij dit proces.
Ten onrechte wil een betrokken partij de eerder gesloten overeenkomst per direct beëindigen. Ik ben het hier niet mee eens, het leidt tot het mislopen van inkomsten. Wat kan ik doen?
In de situatie die u beschrijft moet worden uitgezocht of er gegronde redenen zijn voor de betrokken partij om de overeenkomst per direct en eenzijdig te stoppen. Wanneer deze redenen er niet zijn, heeft de wederpartij deze mogelijkheid niet. Ontstaat er financiële schade voor uw organisatie, dan heeft u het recht deze schade te verhalen op de betrokken wederpartij. Een advocaat in Arnhem helpt u voor uw specifieke situatie uit te zoeken welke rechten u heeft. Het eenzijdig opzeggen van een overeenkomst is logischerwijs wel mogelijk, wanneer een partij zich houdt aan de opzegtermijn die is opgenomen in de voorwaarden.
Ik heb schade geleden en wil de kosten voor het herstel daarvan nu vergoed krijgen van mijn verzekeraar. Deze weigert de kosten echter te vergoeden. Wat kan ik nu nog doen?
Op het moment dat een verzekeraar de gemaakte kosten voor het herstel van schade niet wil vergoeden, is het zaak uit te zoeken wat daar de reden van is. Zo komt het voor dat de schade buiten de dekking van een polis valt. U vergoedt de kosten voor het herstel in dit geval altijd zelf. Zijn er andere redenen geweest voor de verzekeraar om uw verzoek af te wijzen? In dat geval kunt u een bezwaar indienen en het gesprek aangaan met de behandelaar van de verzekeringsmaatschappij. Laat u hier eventueel in bijstaan door een advocaat in Arnhem. Deze vertelt u meer over uw rechten en denkt mee over de beste aanpak bij het indienen van uw bezwaar.
Een zakenpartner is de eerder gesloten overeenkomst niet nagekomen. Nu heb ik schade geleden. Kan ik deze schade verhalen op de zakenpartner?
Er zijn mogelijkheden om geleden schade te verhalen op een betrokkene, wanneer deze de afspraken uit een overeenkomst niet naleeft. U dient zo’n betrokkene in eerste instantie te vorderen om de overeenkomst alsnog na te leven en de ontstane schade te herstellen. Doet deze betrokkene dat niet? De volgende stap is in dat geval het versturen van een ingebrekestelling. Een advocaat in Arnhem kan u helpen bij het opstellen hiervan. Onderdeel van de ingebrekestelling is het eisen van een schadevergoeding. Houd er hierbij rekening mee, dat u moet kunnen aantonen welke schade u geleden heeft.
Mijn partner en ik gaan helaas uit elkaar. Dit betekent dat onze spullen verdeeld moeten worden. Wie bepaalt hoe we dat moeten doen?
Het staat u vrij zelf te kiezen hoe u uw gezamenlijke spullen verdeelt. Houd rekening met de huwelijkse voorwaarden die u eerder ondertekend heeft, of bijvoorbeeld de voorwaarden van uw samenlevingsovereenkomst. Dit leidend voor de spullen die onder uw gezamenlijke bezittingen vallen. Het kan om verschillende redenen lastig blijken te zijn om tot een goede verdeling van bezittingen te komen. In zo’n situatie kunt u de hulp van een advocaat in Arnhem inschakelen. Deze neemt niet alleen de voorwaarden van uw huwelijk of samenlevingsovereenkomst voor u door, maar ondersteunt u daarnaast bij de daadwerkelijke verdeling van bezittingen.
Mijn directe buren hebben een hele oude boom in hun tuin staan. De boom dreigt de komende jaren een gevaar te gaan vormen. Ik ben bang dat deze omvalt. Wat nu?
In beginsel is het de verantwoordelijkheid van uw buren om de boom goed te onderhouden en deze tijdig te snoeien, wanneer er gevaar dreigt. U kunt de buren wijzen op uw zorgen en bijvoorbeeld afspreken dat een deskundige de staat van de oude boom beoordeelt. De kosten kunt u in zo’n geval delen. De buren hoeven deze kosten in principe niet zelf te betalen. Anders is dat wanneer de boom daadwerkelijk een gevaar vormt, bijvoorbeeld door een tak die half van de stam afgebroken is. In zo’n geval zijn de buren verantwoordelijk voor het onderhoud en de daarmee gepaard gaande kosten. Een advocaat in Arnhem kan u in beide gevallen juridisch bijstaan, wanneer de buren geen actie ondernemen.
Ik verhuur woningen in de vrije sector. Is er een maximum verhoging waarmee ik rekening dien te houden als verhuurder?
Zowel voor sociale huurwoningen, als voor woningen in de vrije sector geldt een maximum percentage. Het is belangrijk rekening te houden met het feit dat het percentage voor een sociale huurwoning afwijkt van dat van een woning in de vrije sector. U vindt de maximale verhoging op de website van de overheid. Naast het maximum waarmee u rekening dient te houden zijn er meer regels om op te letten. Zo moet u een huurder tijdig inlichten van een aanstaande verhoging, wanneer u geen indexeringsclausule in het contract opgenomen heeft. U kunt juridisch advies inwinnen bij een advocaat in Arnhem, wanneer u meer informatie wenst over deze wet- en regelgeving.
Ik ben een liefhebber van groen, maar wil voorkomen dat mijn buren klagen als ik bomen ga planten. Waarmee moet ik rekening houden?
Het is niet zonder meer toegestaan om overal in uw tuin bomen te planten. Zo geldt in Nederland dat een boom tenminste twee meter bij de grens met de tuin van uw buren vandaan moet worden gepland. Daarbij bent u verplicht de boom zodanig te onderhouden, dat deze geen overmatige overlast veroorzaakt bij de buren. Logischerwijs is dat onderhoud eveneens noodzakelijk op het moment dat er gevaarlijke situaties ontstaan door overhangende takken. Een advocaat in Arnhem kan u meer vertellen over hetgeen waarmee u rekening dient te houden bij het planten van bomen in uw tuin.
Het huis wat ik huur is te groot voor mij alleen. Daarom wil ik kamers verhuren. Heb ik hier het recht toe, of kan de verhurende partij mij dit verbieden?
Het staat u niet standaard vrij om kamers binnen uw huurwoning te huur aan te bieden. Zo kan het voorkomen, dat de verhuurder van de huurwoning een verbod heeft opgenomen in de huurovereenkomst. Houd er daarnaast rekening mee, dat het verhuren van kamers in huis verschillende andere gevolgen kan hebben. Een advocaat in Arnhem kan u helpen deze gevolgen in kaart te brengen. Wist u bijvoorbeeld dat u verplicht bent een schriftelijke overeenkomst aan te gaan met de huurder van de kamer in uw pand? Doet u dit niet, dan heeft dit invloed op onder andere uw huurtoeslag.
Mijn zoon werkt momenteel voor een supermarkt, maar is daar niet heel tevreden. Nu verbiedt de werkgever dat mijn zoon overstapt naar een concurrent. Mag dit wel?
Een van de factoren die bepaalt of een werkgever het werknemers mag verbieden om elders te solliciteren is de leeftijd van een werknemer. Bij een minderjarige medewerker is het niet toegestaan deze te verbieden te solliciteren bij een concurrerende partij in de markt. Uw zoon heeft in dit geval het recht bij ieder ander bedrijf te solliciteren. Dit geldt ook, wanneer er sprake is van een contract voor bepaalde tijd. Afspraken over het verbod om voor concurrenten te gaan werken kunnen alleen met wederzijdse toestemming vastgelegd worden. Raadpleeg een advocaat in Arnhem, wanneer u hier meer over wilt weten. U kunt er een gratis adviesgesprek voor inplannen.
Mijn zoon werkt momenteel voor een supermarkt, maar is daar niet heel tevreden. Nu verbiedt de werkgever dat mijn zoon overstapt naar een concurrent. Mag dit wel?
Een van de factoren die bepaalt of een werkgever het werknemers mag verbieden om elders te solliciteren is de leeftijd van een werknemer. Bij een minderjarige medewerker is het niet toegestaan deze te verbieden te solliciteren bij een concurrerende partij in de markt. Uw zoon heeft in dit geval het recht bij ieder ander bedrijf te solliciteren. Dit geldt ook, wanneer er sprake is van een contract voor bepaalde tijd. Afspraken over het verbod om voor concurrenten te gaan werken kunnen alleen met wederzijdse toestemming vastgelegd worden. Raadpleeg een advocaat in Arnhem, wanneer u hier meer over wilt weten. U kunt er een gratis adviesgesprek voor inplannen.
Ik signaleer pestgedrag van een aantal collega’s bij mijn werkgever. Moet ik dit melden bij mijn manager?
Werkgevers zijn in Nederland verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving. Collega’s moeten met een fijn en veilig gevoel aan de werkdag kunnen beginnen. Pestgedrag maakt hier geen onderdeel van uit. Het is om die reden verstandig om pestgedrag aan te kaarten bij uw werkgever. Dit hoeft niet per definitie via uw manager. U kunt ook kiezen voor het inschakelen van een vertrouwenspersoon. Zo kunt u het pestgedrag anoniem melden. Wanneer iemand fysiek belaagd wordt op het werk, kan deze een rechtszaak of aangifte overwegen. Laat de betrokken collega een advocaat uit Arnhem inschakelen om hem of haar bij te laten staan.
Een collega gaat binnenkort scheiden. Ik heb nog een kamer vrij in huis, mag ik deze verhuren aan de collega?
Het staat u in de basis vrij om kamers binnen uw woning te huur aan te bieden. Houd er echter rekening mee, dat dit niet zonder risico is. In die zin, dat u zich dient te houden aan het Nederlands huurrecht. In het huurrecht is tevens vastgelegd welke rechten u als verhurende partij heeft. Inkomsten uit de verhuur van kamers dient u op te geven bij de aangifte Inkomstenbelasting in het nieuwe jaar. Hogere inkomsten kunnen invloed hebben op eventuele toeslagen die u ontvangt. Raadpleeg een advocaat uit Arnhem om uit te zoeken welke consequenties de verhuur van kamers voor u heeft.
Ik ben op zoek naar een nieuwe baan, nu mijn tijdelijke contract bijna verloopt. Mag ik voor een concurrent gaan werken?
Sinds 1 juli 2015 staat het u bij een tijdelijke aanstelling vrij om voor een concurrent te gaan werken, na het verlopen van dit contract. Bij een vaste aanstelling ligt dit anders. In dit geval heeft uw werkgever mogelijk een aantal afspraken laten vastleggen over het werken voor concurrenten. Dergelijke afspraken kunnen ook gemaakt worden over het leggen van contact met concurrenten. Een advocaat uit Arnhem kan specifiek voor uw situatie bekijken welke rechten u heeft als werknemer. Ook kan de advocaat vaststellen of er sprake is van een directe concurrent, of slechts een branchegenoot.
Mijn partner en ik staan op het punt om van elkaar te scheiden. Moeten wij elkaar financieel blijven onderhouden?
Er zijn situaties waarbij u elkaar financieel moet onderhouden. Dit geldt bijvoorbeeld voor stellen waarbij er een groot verschil in inkomen zit. Mogelijk werkte u of uw ex-partner gedurende het huwelijk slechts een deel van de week. In dit geval compenseert degene met het hoogste inkomen degene met het laagste inkomen. Deze verplichting blijft gelden, tot degene met het laagste inkomen een nieuwe partner gevonden heeft of een betere baan aangeboden heeft gekregen. Vindt u geen partner en heeft u geen nieuwe baan, dan heeft u het recht op maximaal twaalf jaar aan financieel onderhoud door uw ex-partner. Laat u adviseren door een advocaat uit Arnhem, wanneer u er meer over wilt weten.
Ik wil de schutting in mijn tuin vernieuwen. Zit er een maximum aan de hoogte van de schutting die ik uit mag zoeken?
Het is erg belangrijk om te letten op de regels die gelden voor het plaatsen van een schutting in de tuin. Bij een schutting in de achtertuin mag deze niet hoger zijn dan twee meter. De schutting dient op uw eigen terrein geplaatst te worden, als u deze niet samen met de buren laat plaatsen. In de voortuin is het niet toegestaan om voor zo’n hoge schutting te kiezen. Hier geldt een maximum van een meter. U kunt er in de voortuin wel voor kiezen om een heg van meer dan een meter hoog te plaatsen. Aan een natuurlijke afscheiding zit geen maximum. Laat u bij conflicten adviseren door een advocaat uit Arnhem.
Het is fijn dat mijn huurder de huur betaalt, maar deze doet dat maandelijks te laat. Wat kan ik doen als verhuurder?
U kunt als verhuurder verschillende stappen ondernemen, wanneer een huurder de huur niet tijdig voldoet. Zo kunt u allereerst starten met het innen van een wettelijke rente voor schuldeisers. U rekent deze rente over iedere dag dat de huur te laat betaald wordt. Het schrikt een huurder af, wanneer deze de huur wel kan betalen maar dit bijvoorbeeld vergeet. Bij financiële problemen kunt u een betalingsregeling proberen te treffen met een huurder. Blijft deze niet of te laat betalen? Stap in dat geval naar de rechter. Deze kan u toestemming geven om de huurovereenkomst stop te zetten. Een advocaat uit Arnhem kan u bij zo’n proces begeleiden.
Ik heb het gevoel dat mijn declaratieverzoek zal worden afgewezen door een verzekeraar. Hoe groot is de kans dat dit gebeurt?
Een verzekeraar kan een verzoek tot declaratie van bepaalde kosten op basis van verschillende gronden afwijzen. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van schade, welke niet valt onder de dekking van uw verzekeringspolis. Ook kan het voorkomen dat u de schade vanuit het eigen risico dient te bekostigen. De declaratie zal om deze reden worden afgewezen. Een derde voorbeeld van een reden op basis waarvan uw verzoek mogelijk wordt afgewezen, is het niet betalen van de premie van uw polis. Raadpleeg een advocaat uit Arnhem, wanneer u vindt dat uw declaratie ten onrechte is afgewezen.
Een bedrijf rekent plotseling verschillende extra kosten. Mag dit wel? Ik heb geen bepaling gevonden in de algemene voorwaarden.
In sommige gevallen is voor een bedrijf lastig in te schatten, hoe hoog bepaalde kosten uit zullen vallen. Het maakt dat een bedrijf vooraf nooit exact kan zeggen hoe duur de uitvoering van een bepaalde klus zal zijn. Vaak werkt zo’n bedrijf met stelposten in de offerte. Een bedrijf zal in de algemene voorwaarden op moeten nemen, dat de uiteindelijke kosten af kunnen wijken van de kosten die in de offerte vermeld staan. Als klant dient u daarbij aan te geven akkoord te gaan met de voorwaarden. Wanneer dit niet gebeurd is, kan een bedrijf geen hogere kosten in rekening brengen. Schakel een advocaat uit Arnhem in om u bij te laten staan.
Normaliter krijgt mijn zoon wekelijks een of twee keer verlof. Deze maand was dat twee keer in vier weken. Kan ik hier iets tegen doen?
Op het moment dat een gedetineerde in aanmerking komt voor verlofdagen, wordt er samen met een begeleider een verlofplan opgesteld. In dit verlofplan wordt het maximale aantal verlofdagen opgenomen. Dit betekent echter niet, dat een gedetineerde het personeel aan dit aantal kan houden. Mogelijk zijn er te weinig begeleiders om met de gedetineerde mee te gaan tijdens het verlof. Wanneer u het idee heeft dat uw kind te weinig verlof heeft gekregen, kunt u een advocaat uit Arnhem in de arm nemen. Deze kan u persoonlijk adviseren.
Mijn moeder is onlangs overleden, nadat mijn vader eerder al gestorven is. Ik heb gelezen dat ik de erfenis zuiver kan accepteren. Wat betekent dit?
Een erfenis kan na het overlijden van een dierbare op twee manieren geaccepteerd worden, namelijk: zuiver en beneficiair. Het zuiver accepteren van de erfenis betekent dat schulden en eigen vermogen worden overgenomen, zoals deze tot het moment van overlijden tot de dierbare toebehoorden. Dit is niet zonder risico, daar een overledene schulden kan hebben gehad waarvan u niet op de hoogte was. Bij het zuiver accepteren hiervan betekent dit dat u deze schulden overneemt. Een advocaat uit Arnhem kan u hierover adviseren. Het helpt u financiële problemen tegen te gaan.
Naar mijn weten heeft de fiscus een fout gemaakt in een berekening. Nu moet ik meer betalen dan ik verwachtte. Wat kan ik doen?
Wanneer u het vermoeden heeft dat de fiscus een fout heeft gemaakt, kunt u hier bezwaar tegen indienen. U dient dit in ieder geval binnen zes weken na dagtekening van de brief van de fiscus te doen. Het kan verstandig zijn om een advocaat uit Arnhem in te schakelen, wanneer u een bezwaar uitwerkt. Deze kan u adviseren over de inhoud van zo’n bezwaar. Nadat uw brief met het bezwaar door de fiscus ontvangen is, heeft deze zes weken de tijd om te reageren. Let op, de fiscus kan deze periode verlengen met nog eens zes weken.
Ik heb mijn klant inmiddels meerdere betalingsherinnering gestuurd, maar hij betaalt nog steeds niet. Kan ik nu een incassoprocedure starten?
Voordat u een incassobedrijf in kunt schakelen voor het vorderen van een betaling, dient u een schriftelijke aanmaning naar de klant te sturen. Het is de laatste kans die u de klant geeft, nadat u deze mogelijk al meermaals gewezen hebt op de openstaande rekening. In een aanmaning dient u een redelijke betalingstermijn op te nemen. Laat u hierover adviseren door een advocaat uit Arnhem, wanneer u niet eerder een aanmaning verstuurd heeft. Mocht de klant na deze aanmaning nog steeds niet betalen, dan kunt u een incassobureau inschakelen.
In de buurt van mijn woning is men momenteel bezig met de aanleg van een snelweg. Heb ik het recht op een compensatie?
Het kan voorkomen dat u bij de aanleg van een snelweg of bijvoorbeeld spoor in de buurt van uw woning recht heeft op een schadevergoeding. De aanleg van dergelijke voorzieningen kan de waarde van uw woning immers doen laten dalen. We spreken hier van planschade. Schakel een advocaat uit Arnhem in, om de situatie te bespreken en persoonlijk advies in te winnen. Een advocaat bepaalt wat uw rechten zijn, evenals dat deze met u kijkt naar de kans op een compensatie.
Onlangs heb ik een product op internet besteld, waarover ik niet tevreden ben. Kan ik dit product ruilen?
Consumenten hebben gedurende 14 dagen het recht om hun product zonder opgaaf van reden in te ruilen, waarbij de verkopende partij hen hun geld teruggeeft. Ook na deze periode kunt u in sommige gevallen uw geld terugkrijgen. Hier is sprake van, wanneer een product niet naar behoren functioneert en binnen de garantietermijn defect raak. Let wel, in zo’n situatie moet u de verkopende partij altijd de mogelijkheid bieden om een reparatie uit te voeren. Schakel een advocaat uit Arnhem in, wanneer u advies wenst over uw situatie.
Ik heb gehoord dat het is toegestaan om wietplanten in huis te houden. Vanaf welk aantal wordt dit illegaal in Nederland?
Het idee dat het bezitten en onderhouden van wietplanten legaal is, klopt niet. Het is volgens Nederlandse Opiumwet niet toegestaan om hard- en softdrugs te bezitten. Ook het onderhouden van wietplantjes mag officieel dus niet. Toch zal de politie niet direct overgaan tot het indienen van een aanklacht, wanneer zij wietplanten in uw woning aantreffen. Normaliter wordt een maximum van vijf wietplanten gedoogd. Houd er rekening mee, dat de politie niet het idee mag hebben dat u de planten bedrijfs- of beroepsmatig verzorgt. U mag bijvoorbeeld niet handelen in de plantjes. Twijfelt u over de legaliteit van uw beheer van wietplanten? Neem in dat geval contact op met een advocaat in Arnhem.
Mijn ex-partner en ik hebben begrepen dat we een echtscheidingsplan op moeten stellen. Is het voor ons ook noodzakelijk om een ouderschapsplan uit te werken?
Een echtscheidingsplan wordt opgesteld om vast te leggen, hoe wordt omgegaan met gemeenschappelijke bezittingen. Het gaat hierbij vanzelfsprekend voornamelijk om de elementen met waarde. Denk bijvoorbeeld aan de auto, uw woning, financiële middelen, enzovoorts. Wanneer u samen onvolwassen kinderen heeft, is ook een ouderschapsplan noodzakelijk. Het ouderschapsplan is bedoeld om vast te leggen, hoe u omgaat met het gezag over de kinderen. Zo kan hier later geen discussie over ontstaan. Een advocaat uit Arnhem kan u begeleiden bij het opstellen van deze documenten.
Ik las dat je als huurder beschermd wordt door de wet. Hoe werkt dit, wanneer je geen huurcontract hebt afgesloten? Ik huur een pand op basis van een mondelinge afspraak.
Het hangt sterk van de situatie af, wat uw rechten zijn als u gedwongen wordt om de woning te verlaten. Een mondelinge afspraak kan ook als overeenkomst gezien worden. In het bijzonder, wanneer u de huursom voor meerdere maanden per bank heeft over laten schrijven. Het is voor een verhuurder in zo’n geval vaak niet mogelijk om u te dwingen het pand op korte termijn te verlaten. Neem contact op met een advocaat uit Arnhem, wanneer u persoonlijk advies wenst.
Tijdens een felle discussie heb ik iemand geduwd. Deze heeft geen zichtbaar letsel opgelopen. Ben ik nu strafbaar?
Het duwen van iemand anders heeft wellicht niet voor letsel gezorgd, maar kan wel degelijk strafbaar zijn. We spreken namelijk ook van mishandeling, wanneer iemand pijn gevoeld heeft. Om de kans op een veroordeling te verkleinen, is het slim om een advocaat uit Arnhem in te schakelen. Deze kan u van persoonlijk advies voorzien over de te volgen stappen om een veroordeling te voorkomen.