Kerckhoffs Advocaten
Het Wetshuys Advocaten en Mediators
Jessica Jansen advocatuur
Cloots Advocatuur
Verdonk Advocaten
HRE Advocaten
WS Advocaten
Holland advocatenkantoor
Cliq advocaten
HRE Advocaten
Advocatenkantoor MUSA
Noordanus Advocatuur
BEAN Advocatuur
Karami Advocatuur
FTW Advocaten
Stroobach & Dijkers advocaten
FTW Advocaten
Rahimzadeh Advocatuur
Stroobach & Dijkers advocaten
Matpanozer advocatuur
W Advocatenkantoor
Selecteer een advocaat uit Maastricht en binnen 24 uur wordt er contact met u opgenomen voor een gratis juridisch gesprek.
Na het gratis juridisch gesprek met de advocaat uit Maastricht kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.
Een advocaat in Maastricht helpt u onder meer bij conflicten die vallen onder expertisegebieden als familie en kinderen, politie en justitie, asiel en vreemdelingen, enzovoorts. Juridisch advies betekent niet per definitie, dat u zal worden aangespoord om een gerechtelijke procedure te starten tegen betrokkenen. Soms is uw positie niet stevig genoeg om zo’n procedure te kunnen winnen. Het zou tot onnodig hoge kosten leiden. Bij een verhoor of een rechtszitting zal een advocaat u vooraf meer vertellen over hetgeen u hiervan mag verwachten.
Bij het zoeken naar een geschikte advocaat is het onder meer van belang, dat deze over de juiste expertise beschikt. In die zin, dat een advocaat veel ervaring heeft in het expertisegebied waarbinnen uw zaak valt. Het verstevigt uw positie en verzekert u van een degelijk juridisch advies. Gebruik de filters binnen onze zoekmachine voor advocaten om een geschikte advocaat in Maastricht te vinden. Op de profielpagina van een advocaat leest u meer over diens ervaring. Vaak vindt u hier ook meer informatie over de door de advocaat gesproken talen. Soms spreekt een advocaat niet alleen Nederlands, maar ook een andere taal. Dit is handig, wanneer Nederlands niet uw moedertaal is.
Via uw rechtsbijstandverzekering kunt u vaak een financiële vergoeding aanvragen voor de juridische hulp die een advocaat u biedt. Het is gebruikelijk dat een verzekeraar in eerste instantie zelf een advocaat aandraagt. U bent echter niet verplicht de hulp van de aangedragen advocaat te accepteren. Het loont om zelf een advocaat in Maastricht te zoeken. U heeft hier toestemming en een opdracht voor nodig van de verzekeraar, wanneer u er een financiële vergoeding voor wilt krijgen. Een advocaat kan u er tijdens een eerste kennismaking meer over vertellen.
U heeft de mogelijkheid om een gratis kennismakingsgesprek met een advocaat in te plannen. Dit doet u via de pagina van de gevonden advocaat in Maastricht op deze website. Het kennismakingsgesprek biedt u de mogelijkheid om het te volgen traject met de advocaat door te spreken. Welk traject raadt deze u aan? Wat zijn de kosten van zo’n traject? Is het verstandig om een rechtszaak te overwegen? Enzovoorts. Tevens geeft een gratis kennismakingsgesprek u de mogelijkheid om te kijken of er een zekere klik is met de advocaat.
Een van mijn huurder betaalt de huurprijs van de woning al twee maanden niet. Kan ik de overeenkomst met deze huurder eenzijdig opzeggen?
Als verhuurder heeft u geen mogelijkheden om de overeenkomst met de huurders van uw woning(en) eenzijdig op te zeggen. Dit is uitsluitend mogelijk met tussenkomst van de rechter. Houd hierbij rekening met het gegeven dat een huurder goed beschermd is; de rechter zal u niet zonder meer in uw gelijk stellen. Het is om deze reden verstandiger om eerst te zoeken naar een betalingsregeling. Overweegt u toch een gang naar de rechter? Laat u in dat geval bijstaan door een advocaat in Maastricht. Deze vertelt u vooraf meer over de kans van slagen hiervan.
Mijn werkgever dreigt failliet te gaan; we hebben ons salaris al twee maanden niet ontvangen. Kan ik dit salaris nog vorderen bij een faillissement?
Het is aan te raden de betaling van uw salaris te vorderen bij uw werkgever, wanneer dit niet tijdig aan u is uitbetaald. Dit geldt niet alleen bij een dreigend faillissement, maar ook in iedere andere situatie. Een advocaat in Maastricht kan u hierbij helpen. Op het moment dat uw werkgever daadwerkelijk failliet gaat, is het aan de curator om de boedel zo goed mogelijk om te zetten naar liquide middelen. Vanuit deze liquide middelen wordt geprobeerd aan de vorderingen van medewerkers tot de uitbetaling van hun salaris te voldoen.
Het is mij niet helemaal duidelijk tot wanneer ik verplicht ben mijn ex-partner financieel te onderhouden. Kunt u mij hier meer over vertellen?
Het antwoord op deze vraag is van een aantal factoren afhankelijk. Bent u uit elkaar gegaan zonder kinderen en bij een huwelijk wat niet langer dan vijf jaar duurde, dan geldt deze betalingsverplichting gedurende maximaal vijf jaar. Op het moment dat u samen kinderen heeft of langer dan vijf jaar getrouwd bent geweest, geldt een verplichting van maximaal twaalf jaar. Deze verplichting kan vervallen op het moment dat uw ex-partner duurzaam samenwoont met een nieuwe relatie. Raadpleeg een advocaat in Maastricht, wanneer u wilt weten of u de betalingen aan uw ex-partner stop kunt zetten.
Ik hoorde dat mijn kinderen altijd iets van de erfenis krijgen. Mocht dat correct zijn, hoe groot is dan het deel wat ieder kind krijgt?
De aanname dat ieder van uw kinderen een deel van de nalatenschap krijgt is in de basis correct. Uw kinderen hebben namelijk, anders dan bijvoorbeeld uw partner, een unieke positie op het moment van overlijden. Ieder kind kan een beroep doen op zijn of haar legitieme portie. Dit deel van de nalatenschap betreft de helft van de geldvordering waarop een kind bij een normale verdeling van de nalatenschap recht zou hebben. Het andere deel wordt verdeeld over de andere kinderen, mits u dit expliciet in uw testament opneemt. Een advocaat in Maastricht kan u hier meer over vertellen.
Ik heb een makelaar ingeschakeld bij de verhuur van mijn woning; deze heeft een huurder gevonden. Mag ik de kosten die ik gemaakt heb doorberekenen aan de huurder?
Het staat u niet vrij de kosten voor de hulp van een makelaar bij het verhuren van een woning door te berekenen aan de hurende partij. U dient deze kosten volledig zelf te betalen. Zou u de kosten doorberekenen, dan heeft een huurder het recht om hiertegen bezwaar te maken. De kosten moeten van de factuur geschrapt worden. Dit kan ook met terugwerkende kracht. Schakel een advocaat in Maastricht in, wanneer u meer informatie wenst over de mogelijkheid om kosten door te berekenen aan een huurder.
Ik heb mijn werkgever onlangs gevraagd mijn vakantieaanvraag goed te keuren. Deze weigert dit, omdat het volgens mijn manager te druk is momenteel. Kan ik naar de rechter stappen?
Het is voor werkgevers vaak niet mogelijk om vakantieaanvragen van medewerkers te weigeren. Dat geldt in het bijzonder voor de vakanties, bestaande uit uitsluitend wettelijke vrije dagen. Iedere werknemer heeft recht op deze vrije dagen en kan deze naar eigen wens inzetten gedurende het jaar. Wijs een werkgever op de rechten die u heeft, eventueel nadat u zich heeft laten adviseren door een advocaat in Maastricht. Mocht de werkgever uw verzoek opnieuw weigeren, dan kan een advocaat u helpen bij vervolgstappen. De gang naar de rechter is daar een voorbeeld van.
Afgelopen week meldde zich een koper met een kapot product in mijn zaak. Het product is door de koper zelf beschadigd naar mijn mening. Moet ik het product toch herstellen?
Als verkopende partij bent u in veel gevallen verantwoordelijk voor het herstel van een defect aan een product, wanneer deze onder de garantievoorwaarden valt. Buiten de garantievoorwaarden om hoeft u een product niet te herstellen. Het loont om uit te zoeken hoe de schade ontstaan is. Kunt u het aannemelijk maken dat dit door toedoen van de koper is gebeurd? In dat geval hoeft de schade eveneens niet hersteld te worden. Een advocaat in Maastricht kan u meer vertellen over de wijze waarop u dit aannemelijk kunt maken.
Ik heb een tweedehands tas overgenomen van een particulier, die de tas verkocht als een merkartikel. Nu blijkt dat het om een namaakartikel gaat. Ik ben belazerd. Wat kan ik doen?
In het geval dat u bij de overname van een tweedehands artikel van een particulier een ander product krijgt dan u aangeboden werd, dan kunt u de koop proberen te annuleren. Dit doet u in eerste instantie door contact te zoeken met deze particulier. Weigert de particulier de koop te annuleren, raadpleeg dan in een advocaat in Maastricht. Deze vertelt u meer over uw rechten en de stappen die u kunt zetten om uw geld terug te krijgen. Kies ook voor de hulp van een advocaat als de verkoper niet meer bereikbaar is.
Ik wil medewerkers en leveranciers een overeenkomst laten ondertekenen, waarin afspraken vastgelegd zijn over de wijze waarop wordt samengewerkt. Hoe voorkom ik discussies achteraf?
Bij het opstellen van een overeenkomst dient met tal van verschillende factoren rekening te worden gehouden. Zo moeten de passages in de overeenkomst voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. De wet- en regelgeving is hierin altijd leidend, op straffe van nietigheid van passages die daarmee in strijd zijn. Om te voorkomen dat op een later moment discussies of zelfs conflicten ontstaan over de inhoud van de overeenkomst, is het raadzaam een advocaat in Maastricht mee te laten kijken. Deze kan daarbij advies geven over de wijze waarop u een degelijke overeenkomst opstelt, waarover op latere momenten geen discussies meer kunnen ontstaan.
Ik kamp al weken met een vochtprobleem in mijn huurwoning. De verhuurder lost het maar niet op. Kan ik op zijn kosten onderhoud uit laten voeren?
Het laten onderhouden van een huurwoning op kosten van een verhuurder is niet zonder meer mogelijk. Ook niet, wanneer voor u helder is dat het onderhoud onder de verantwoordelijkheden van een verhurende partij valt. U moet hier toestemming voor hebben van de rechter, of van de verhuurder zelf. Bij slecht onderhoud wat niet wordt opgepakt door de verhuurder kunt u een advocaat in Maastricht in de arm nemen om u te laten adviseren over juridische stappen die u kunt zetten. Maak melding van uw klachten bij de gemeente en bijvoorbeeld de Huurcommissie.
Ik heb onlangs wat gereedschap gehuurd voor een klus in huis. Nu is de klus nog niet geklaard. Kan ik het gereedschap op eigen initiatief nog wat langer vasthouden?
U doet er niet verstandig aan het gereedschap langer vast te houden dan oorspronkelijk werd afgesproken met de verhuurder. Contacteer de verhurende partij om de mogelijkheden te bespreken, wanneer u het product langer nodig heeft dan verwacht. Zou u het product opzettelijk niet retourneren, dan pleegt u (mogelijk) een strafbaar feit. Een verhuurder kan in zo’n geval naar de politie stappen. Doet deze situatie zich in uw geval al voor, doordat u het product langer in uw bezit heeft gehouden? Zorg in dat geval voor juridische ondersteuning van een advocaat in Maastricht om uw positie te verdedigen.
Een consument bood een defect product aan en eiste een terugbetaling. De klant heeft het, naar mijn mening, zelf vernield. Wat kan ik nu doen?
U bent als verkopende partij niet direct verplicht het aankoopbedrag terug te storten naar de consument, wanneer het product defect is geraakt. Standaard heeft u de mogelijkheid een reparatie uit te voeren of een nieuw exemplaar aan te bieden. Pas bij een tweede defect moet het aankoopbedrag worden teruggestort. Wanneer bij de reparatie van het product blijkt dat het defect door de klant zelf veroorzaakt is, kunt u de reparatie staken en het product teruggeven aan de consument. Een advocaat in Maastricht kan u ondersteunen, wanneer er hierbij een conflict ontstaat met de consument.
Nu mijn gezondheid verslechtert wil ik alvast een document opstellen met daarin de gewenste verdeling van mijn nalatenschap. Is dit mogelijk?
In de basis geldt dat u zelf alvast een opzet zou kunnen maken van de gewenste verdeling van uw nalatenschap. Houd er echter rekening mee, dat verschillende factoren invloed hebben op de daadwerkelijke verdeling. Denk bijvoorbeeld aan de legitieme portie waarop uw kinderen recht hebben na uw overlijden. Ook wanneer u in uw testament op laat nemen dat zij niets van uw erfenis zouden mogen krijgen. U doet er verstandig aan om advies in te winnen bij een advocaat in Maastricht, wanneer u aan de slag gaat met een dergelijk document. Het definitieve document moet door een notaris worden vastgelegd.
De laatste stap voor de lancering van mijn webwinkel is het opstellen van de kleine lettertjes. Kan ik dit document zelfstandig samenstellen, of is dit onverstandig?
U heeft het recht de voorwaarden van uw webshop zelf samen te stellen. Het helpt u, wanneer u hierbij gebruik maakt van een sjabloon. Er zijn verschillende organisaties die deze sjablonen aanbieden. Ook kunt u een advocaat in Maastricht benaderen om met u mee te laten lezen. De advocaat kan u advies geven over de redelijkheid van bepalingen die u in de voorwaarden heeft opgenomen. Die redelijkheid is belangrijk, omdat onredelijke bepalingen het voor consumenten mogelijk maken om de voorwaarden te vernietigen. Zij hoeven zich hiermee niet langer aan de voorwaarden te houden.
Momenteel overweeg ik een product te bestellen in een Franse webshop. Hoe zit het met de bedenktijd bij deze aankopen, mocht het product niet bevallen?
Binnen de EU-landen, gecombineerd met Noorwegen en IJsland, geldt een wettelijke bedenktijd van veertien dagen. Dit betekent dat u als Nederlandse consument dezelfde rechten heeft bij bestelling van een product in een Franse webshop, als bij bestelling van datzelfde product in een Nederlandse webwinkel. Er geldt een bedenktijd van veertien dagen, die start op het moment dat het product bij u wordt afgeleverd. Weigert een webshop uit een EU-land het product van u terug te nemen binnen deze bedenktijd? Een advocaat in Maastricht kan u meer vertellen over de stappen die u in zo’n situatie kunt zetten om uw aankoopbedrag terug te krijgen.
Ik heb te maken met een klant die eerder een product gekocht heeft en nu beweert dat ik onjuiste informatie toon op mijn website. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?
Het is in deze situatie belangrijk om uit te zoeken of de consument in zijn of haar recht staat. U kunt de consument vragen aan te geven om welke informatie het specifiek gaat en hoe deze informatie de aankoop van de consument beïnvloed heeft. Zoek vervolgens uit of de getoonde informatie daadwerkelijk onjuist is. Mogelijk is er sprake van een drukfout. Bij onjuiste informatie heeft de consument het recht om het afgenomen product terug te geven en diens aankoopbedrag terug te vragen. U moet hieraan meewerken. Twijfelt u over dit recht van de consument in uw situatie? Een advocaat in Maastricht kan met u meekijken en advies geven.
Iemand vertelde mij dat ik een partij in gebreke kan stellen als gemaakte afspraken niet worden nagekomen. Hoe werkt dit en wat is het nut ervan?
Het in gebreke stellen van een wederpartij kan zinvol zijn, wanneer u voornemens bent om een eerder gesloten overeenkomst per direct en eenzijdig te beëindigen. U kunt dit pas doen, nadat u de ingebrekestelling verstuurd heeft. Een advocaat in Maastricht kan u helpen bij dit proces. U geeft bij een ingebrekestelling concreet aan op welke punten de gemaakte afspraken niet zijn nagekomen door de betrokken partij. Ook kunt u in diezelfde brief aangeven dat u een schadevergoeding wenst voor de schade die u lijdt als gevolg van het niet nakomen van afspraken.
Mijn verzekeraar heeft besloten dat de gemaakte kosten voor het herstel van schade niet vergoed zullen worden. Moet ik mij hier direct bij neerleggen?
U hoeft zich niet per definitie neer te leggen bij het besluit van een verzekeraar om uw verzoek tot het uitkeren van een vergoeding voor de gemaakte kosten af te wijzen. Zo heeft u vaak de mogelijkheid om bezwaar in te dienen bij uw verzekeraar. Belangrijk is het hierbij om op deugdelijke wijze te beschrijven waarom u het niet eens bent met het besluit. Bij voorkeur ondersteunt met bewijsstukken. Om dit makkelijker te maken loont het vaak om advies in te winnen bij een advocaat in Maastricht. Deze vertelt u meer over de wijze waarop u zo’n bezwaar vormgeeft. Ook kan deze u helpen bij een eventueel vervolg; het laten oordelen over de casus door een rechter.
Er is een overeenkomst gesloten met een derde partij. Deze partij leeft de gemaakte afspraken niet na, als gevolg waarvan ik financiële schade lijd. Hoe hiermee om te gaan?
De casus die u beschrijft vergt dat er verschillende stappen doorlopen worden. U kunt zich hierbij laten ondersteunen door een advocaat in Maastricht. Zo zal u de betrokken partij allereerst moeten vorderen om de overeenkomst na te leven. Wanneer deze partij dat opnieuw niet doet, kunt u de partij in gebreke stellen. Onderdeel van een ingebrekestelling kan de eis tot het uitkeren van een schadevergoeding zijn. Het is hierbij een vereiste, dat u aan kunt tonen in welke mate u schade geleden heeft. Met andere woorden, de schadevergoeding die u eist moet reëel zijn. Wordt de schadevergoeding niet betaald? In dat geval kunt u denken aan een juridische procedure.
Het is mijn partner en mij niet gelukt om uit een relatiecrisis te komen. De relatie is inmiddels verbroken. Waarop moeten we letten bij het verdelen van onze gezamenlijke spullen?
Bij het verdelen van gezamenlijke spullen zijn er een aantal aspecten om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan afspraken uit uw samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden. Deze afspraken zijn leidend voor de daadwerkelijke verdeling van uw bezittingen bij een relatiebreuk. Ook is het zaak om de overeengekomen verdeling vast te leggen op papier. Mocht er zich een conflict voordoen in de toekomst, dan kunt u altijd terugvallen op dit document. Een advocaat in Maastricht helpt u bij het opstellen van zo’n document.
Ik wil mijn tuin van meer groen voorzien. Nu wil ik een struik tegen de schutting van mijn buren plaatsen. Mag dit?
Struiken mogen op vijftig centimeter afstand van het terrein van omwonenden gepland worden. U beschrijft een situatie waarin u voornemens bent de struik direct tegen een schutting te plaatsen. Dit is niet toegestaan, daar de afstand in dit geval kleiner zal zijn. Bij bomen geldt een minimale afstand van twee meter in veel gevallen. Plant u een boom die lager is dan de schutting? In dat geval geldt dezelfde afstand als bij struiken. Raadpleeg een advocaat in Maastricht, wanneer u meer wilt weten over deze afstanden en de regelgeving waarmee u rekening dient te houden.
Ik wil de huurprijs van mijn sociale huurwoningen direct doorvoeren. Het moet de extra kosten die ik jaarlijks maak compenseren. Mag dit?
U mag de prijs van een huurwoning ieder jaar verhogen. Belangrijk hierbij is wel dat u een huurder hiervan tijdig op de hoogte brengt. Dit doet u tenminste twee maanden voor ingang van deze verhoging. Zou u te lang wachten, dan kan een huurder bezwaar aantekenen tegen de verhoging van de huurprijs. U heeft de mogelijkheid om het proces te versnellen door een indexeringsclausule op te nemen in de huurovereenkomst. In dit geval hoeft u als verhuurder geen schriftelijk voorstel te doen vooraf. Een advocaat in Maastricht kan u meer vertellen over de werking hiervan.
Ik heb te maken met een huurder die de rekeningen voor zijn appartement niet betaalt. Wat kan ik nu het beste doen?
Het is bijzonder vervelend, wanneer een huurder de huur van uw appartement of huurwoning niet meer betaalt. Onder meer door het feit, dat u als verhurende partij niet direct de mogelijkheid heeft een huurovereenkomst te beëindigen. Het is een beslissing die door een rechter genomen moet worden. Des te groter de achterstand in de betalingen is, des te groter is ook de kans dat een rechter u gelijk geeft. Schakel een advocaat in Maastricht in, om u van advies te laten voorzien. De advocaat vertelt u meer over uw rechten als verhurende partij.
Er hangen grote takken van de boom van mijn buurman over de schutting. Ik vind dit gevaarlijk. Wat kan ik doen?
Mocht de boom van uw buren een gevaarlijke situatie veroorzaken op uw terrein, bijvoorbeeld het gevaar van het afbreken van overhangende takken, dan kunt u de buren verplichten de boom te snoeien. Het vaststellen van het gevaar van een boom is tot op zekere hoogte subjectief. Wat u gevaarlijk vindt, hoeft voor uw buren niet gevaarlijk te zijn. Ontstaat er onenigheid over het onderhouden van de boom in de tuin van uw buren? Raadpleeg in dat geval een advocaat in Maastricht, zodat deze u meer kan vertellen over uw rechten en plichten in deze situatie.
Momenteel huurt iemand een kamer in mijn woning. Ik ben niet blij met deze huurder. Op welke termijn kan ik deze uit de kamer zetten?
Wanneer u een kamer in uw eigen woning verhuurt heeft u recht op een proeftijd. De proeftijd loopt negen maanden. Prettig aan deze proeftijd is de mogelijkheid om de huurder zonder opgaaf van reden uit de kamer te zetten. U dient bij het gebruik van deze mogelijkheid rekening te houden met de opzegtermijn die hierbij geldt. Een huurder mag niet binnen drie maanden na het opzeggen van de huurovereenkomst uit de kamer worden gezet. Raadpleeg een advocaat in Maastricht, wanneer u meer informatie wenst over uw rechten als verhurende partij.
Bij een concurrent heb ik een mooie vacature gevonden. Welke regels gelden er voor het solliciteren bij een concurrent van mijn werkgever?
Verschillende factoren bepalen of u restricties kunnen worden opgelegd bij het solliciteren op een functie bij een concurrent. Een van deze factoren is uw leeftijd. Een restrictie kan bijvoorbeeld alleen worden opgelegd, wanneer u meerderjarig bent. Daarnaast geldt dat u een contract voor onbepaalde tijd moet hebben. Bij contracten voor bepaalde tijd mogen geen restricties worden opgelegd door een werkgever. Ten derde is het belangrijk dat afspraken schriftelijk zijn vastgelegd en worden ondertekend door zowel de werkgever, als de werknemer. Plan een gratis adviesgesprek bij een advocaat in Maastricht, wanneer u hier meer over wilt weten.
Sinds we thuiswerken word ik online gepest door collega’s op het werk. Ik vind het lastig te bepalen wat ik nu moet doen. Kunt u advies geven?
Op het moment dat u zich niet veilig voelt bij uw werkgever, pesten kan daar een aanleiding voor zijn, kunt u hier melding van maken. Organisaties werken vaak met een vertrouwenspersoon. Zo hoeft u het pestgedrag van collega’s niet rechtstreeks aan een leidinggevende te melden. Die stap is doorgaans behoorlijk groot. De vertrouwenspersoon zorgt er vervolgens samen met de leidinggevende voor dat het pesten stopt. Is er ook sprake van fysiek geweld? Of gaat het pesten steeds verder? Raadpleeg in die situaties een advocaat uit Maastricht. Deze kan u adviseren over eventuele vervolgstappen.
Mij is niet helemaal duidelijk wat de gevolgen zijn van het beneficiair laten uitkeren van een erfenis. Kunt u mij dit uitleggen?
Onder het beneficiair laten uitkeren van een erfenis verstaat men het accepteren van een erfenis, waarvan het saldo positief is. Dat is het geval wanneer de schulden lager zijn dan de bezittingen van een overledene. Voor het beneficiair accepteren van een erfenis wordt vaak gekozen, wanneer nabestaanden geen inzage hebben in de financiën van de overledene. In zo’n geval is niet met zekerheid te zeggen dat de schulden lager zijn dan de bezittingen. Het zuiver accepteren van de erfenis brengt het risico met zich mee dat men verantwoordelijk wordt voor deze schulden. Een advocaat uit Maastricht kan advies geven over uw opties.
Mag ik bij een concurrent van mijn huidige werkgever gaan werken? Kan een werkgever mij hierin beperken?
Er zijn een aantal aspecten die bepalen of u voor een direct concurrent van uw huidige werkgever aan de slag mag gaan. Zo speelt onder meer mee, wat de looptijd van uw contract is. Bij een tijdelijke aanstelling mag een werkgever u geen beperkingen opleggen. Heeft u een vaste aanstelling, dan is dit wel toegestaan. Let wel, dit kan alleen wanneer uw werkgever hier vooraf afspraken met u over heeft gemaakt. Die afspraken moeten zijn vastgelegd. Laat een advocaat uit Maastricht met u meedenken, wanneer uw werkgever u beperkingen oplegt die volgens u niet terecht zijn.
Via een kennis begreep ik dat je elkaar na een scheiding financieel moet onderhouden. Hoe zit dit precies?
Mogelijk heeft u of uw ex-partner slechts een deel van de week gewerkt. De andere dagen werden gebruikt voor het huishouden, de verzorging van uw kinderen, enzovoorts. In zo’n situatie verdiende u mogelijk meer dan uw ex-partner, of andersom. Na een scheiding bent u verplicht elkaar financieel te onderhouden. Het lagere inkomen van uw ex-partner maakt dat deze niet op de manier kan blijven leven, zoals u dit voorheen samen deed. U compenseert uw ex-partner in dit geval. Laat een externe vaststellen wat een realistisch bedrag is. Eventueel kan een advocaat uit Maastricht u hierbij assisteren. Het voorkomt dat u maandelijks een veel te hoog bedrag afstaat.
Ik vind de schutting van de buren erg lelijk. Kan ik eisen dat zij deze weghalen en vervangen voor een ander model?
Bij het plaatsen van een schutting dient men rekening te houden met een aantal regels. Zo mag een schutting niet hoger zijn dan twee meter. Voor een schutting in de voortuin geldt zelfs een maximale hoogte van een meter. Voldoet de schutting van uw buren niet aan deze richtlijn? In dat geval kunt u eisen dat de schutting aangepast of verwijderd wordt. Een ander punt om rekening mee te houden is de plek waar de schutting staat. Mogelijk is de schutting in het verleden door beide buren op de erfgrens geplaatst. U kunt nu niet eisen dat deze verwijderd wordt. Dit kan vanzelfsprekend wel, als de schutting op uw terrein staat. Laat u adviseren door een advocaat uit Maastricht.
Ik ben vergeten de huur te betalen deze maand. Nu dreigt de verhuurder mij uit de woning te zetten. Welk risico loop ik?
Een verhurende partij kan u in geen geval zonder toestemming van de rechter uit een huurwoning zetten. Houd er echter wel rekening mee, dat een verhuurder rente bij u in rekening kan brengen over de niet betaalde huur. Het maakt dat de huurkosten mogelijk sterk oplopen. Betaalt u de huur meerdere maanden niet? In dat geval kan een verhurende partij naar de rechter stappen. De rechter zal de verhuurder mogelijk toestemming geven om de huurovereenkomst stop te zetten. Laat u bij zo’n situatie altijd adviseren door een advocaat uit Maastricht.
Ik zit momenteel erg krap bij kas en overweeg de premie van mijn verzekering deze maand over te slaan. Is dit een gevaarlijke keuze?
Aan het niet betalen van de premie van uw verzekering kleven een aantal grote risico’s. Niet het minst belangrijke risico is het feit, dat een eventueel declaratieverzoek niet aan u zal worden uitbetaald als u de premie onbetaald laat. Dit kan grote consequenties hebben, wanneer u schade veroorzaakt aan andermans eigendommen. Een andere situatie die zich voor kan doen, is het feit dat een verzekeraar een wettelijke rente bij u in rekening kan brengen. Dit betekent dat de kosten voor uw verzekering verder op zullen lopen. Betaalt u op dat moment nog niet, dan zal de verzekeraar een incassoprocedure opstarten. Een advocaat uit Maastricht kan met u meekijken en helpen zoeken naar een gepaste oplossing.
Ik heb een offerte ondertekend in het verleden. Nu heeft het bedrijf de kosten op de eindafrekening verhoogd. Mag dit wel?
Het is niet altijd mogelijk om op voorhand exact vast te stellen wat de kosten zullen zijn voor een bepaalde opdracht. De kosten worden in zo’n geval op nacalculatie berekend. Om dit te mogen doen dient een bedrijf hier een gegronde reden voor te hebben en dit ook vast te leggen in de algemene voorwaarden. Als klant moet u deze algemene voorwaarden in kunnen zien en hiermee akkoord gaan bij het ondertekenen van de offerte. Blijkt achteraf dat deze bepaling niet in de algemene voorwaarden is opgenomen, dan kunt u de betaling van de extra kosten weigeren. Een advocaat uit Maastricht kan u hier juridisch over adviseren.
Mijn zoon is nog geen 18 jaar oud en wordt verdacht van een strafbaar feit. Kan ik als ouder een advocaat regelen?
Uw kind heeft bij een verhoor door de politie recht op de hulp van een advocaat. De advocaat kan ook in de aanloop naar het verhoor hulp bieden, door samen met uw kind een verklaring uit te werken. Laat de advocaat de afgegeven verklaring altijd lezen, voordat deze ondertekend wordt. Een advocaat helpt u het risico op een hoge straf te verlagen. U kunt als ouder voor de hulp van een advocaat uit Maastricht kiezen. Via onze website vindt u een advocaat die gespecialiseerd is in het bijstaan van minderjarige verdachten.
Om wat extra inkomen te generen wil ik een kamer in mijn woning te huur aanbieden. Waarop moet ik hierbij letten?
Het verhuren van een kamer in uw woning is toegestaan. Wel dient u te voldoen aan verschillende regels. Kijk bijvoorbeeld eens naar het huurrecht. Het huurrecht vertelt u meer over uw verplichtingen als verhuurder. Daarbij dient u de extra inkomsten aan te geven bij de aangifte inkomstenbelasting, welke u aan het begin van een nieuw jaar invult. Over deze inkomsten betaalt u belasting. Mocht u vragen hebben over de regels die gelden bij de verhuur van kamers, dan kunt u zich voor laten lichten door een advocaat uit Maastricht. Het helpt u te voorkomen dat u tegen problemen aanloopt.
De politie wilde mij direct verhoren, nadat ik op heterdaad betrapt ben. Mag dit wel?
In Nederland heeft u standaard het recht om voorafgaand aan een verhoor een (pro deo) advocaat te spreken. Mogelijk bent u niet voldoende juridisch onderlegd, om te bepalen wat de beste strategie is om uzelf te verdedigen tijdens het verhoor. Een advocaat uit Maastricht kan u meer vertellen over uw rechten en de wijze waarop u een hoge straf kunt proberen te voorkomen. Zo heeft u onder meer het recht om te zwijgen tijdens een verhoor. Geef voorafgaand aan het verhoor duidelijk aan, dat u wilt worden bijgestaan door een advocaat.
Onlangs zijn mijn partner en ik uit elkaar gegaan. Nu begreep ik dat ik mijn ex-partner geld moet betalen. Klopt dit wel?
Het betalen van een vaste vergoeding aan uw ex-partner kan noodzakelijk zijn, wanneer u een geregistreerd partnerschap of huwelijk beëindigd. De hoogte van het bedrag dat u maandelijks aan uw ex-partner betaalt, is van verschillende factoren afhankelijk. Denk aan uw inkomen en dat van uw ex-partner, de huidige relatiestatus van uw ex-partner, enzovoorts. Wanneer u het gevoel heeft te veel te betalen aan uw ex-partner, kan het verstandig zijn om een advocaat uit Maastricht te raadplegen. Deze kan u meer vertellen over uw rechten en plichten.
Mijn verhuurder zegt dat deze niet verantwoordelijk is voor het onderhoud aan de woning. Klopt dit wel?
Een verhuurder is verantwoordelijk voor het uitvoeren van onderhoud aan een huurwoning. In die zin, dat u veilig en op verantwoorde wijze in de woning moet kunnen leven. Mogelijk voert de verhuurder onderhoud in een later stadium uit dan dat u dit zelf zou doen. Schade die door een huurder aan de huurwoning is aangericht, dient de huurder zelf te herstellen. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan schade aan leidingwerk, doordat men een gat in de muur geboord heeft. Ook vochtschade door het laten overstromen van bijvoorbeeld de douchebak valt onder schade die u zelf dient te herstellen. Een advocaat uit Maastricht kan u adviseren over de stappen die u kunt zetten.
Ik ben vergeten een shirt in te ruilen, die ik helemaal niet pas. Is dit nog mogelijk als de bedenktermijn van 14 dagen verlopen is?
Het is na de wettelijke bedenktermijn van 14 dagen niet meer mogelijk om het product in te ruilen en uw geld terug te eisen. Mogelijk maakt de winkel zelf een uitzondering op deze regel en kunt u producten bij deze specifieke winkel gedurende een langere periode inwisselen voor het aankoopbedrag. Het eisen van uw aankoopbedrag is ook mogelijk wanneer een product beschadigd is. U dient een verkoper in dat geval wel de mogelijkheid te geven om het product te herstellen of te vervangen. Schakel een advocaat uit Maastricht in, wanneer er een conflict ontstaat met de verkoper.
Doordat ik te hard reed, heeft de politie mijn rijbewijs ingevorderd. Wat zijn de stappen die ik moet nemen, om deze terug te krijgen?
Nadat uw rijbewijs is ingevorderd, zal de politie deze normaliter binnen drie dagen naar de officier van justitie sturen. Deze heeft vervolgens tien dagen de tijd, om u te melden wat de vervolgstappen zijn. Mogelijk moet u voor de rechter komen om uitleg te geven over de situatie. In andere gevallen kan het voorkomen dat u het rijbewijs direct weer op kunt halen. Dit hangt af van de aard van de overtreding die u begaan heeft. Schakel een advocaat uit Maastricht in, wanneer u bijgestaan wenst te worden tijdens een rechtszaak. De advocaat kan u daarbij meer vertellen over de procedures die gevolgd worden.
Tijdens een avondje stappen heb ik iemand geduwd in de kroeg. Deze persoon dreigt nu aangifte te doen vanwege mishandeling. Kan ik veroordeeld worden?
Het is mogelijk, dat ook een duw wordt aangemerkt als een lichte vorm van mishandeling. Als gevolg van de duw kan het slachtoffer pijn hebben gehad of letsel hebben opgelopen. Afhankelijk van de ernst van het handgemeen zal een rechter bepalen of u daadwerkelijk vervolgd wordt. Voor een vervolging is altijd een aangifte nodig van het slachtoffer. U doet er verstandig aan een overzicht te maken van getuigen die bij het handgemeen aanwezig waren. Ook het inschakelen van een advocaat uit Maastricht kan u helpen om de kans op een vervolging of een hoge straf te verkleinen.
Ik heb vaak geluidsoverlast van de buren. Nu wil ik graag een rechtszaak beginnen om dit aan te pakken. Kan dit?
U kunt ervoor kiezen om een rechtszaak te beginnen bij geluidsoverlast. Let wel, dit heeft alleen nut bij onrechtmatige geluidsoverlast. Mogelijk gaat het om leefgeluiden, waar uw buren niet veel aan kunnen doen. Denk aan een muur die slecht geïsoleerd is. Een advocaat uit Maastricht kan u hierover adviseren. Zo weet u wat uw kansen zijn bij een eventuele rechtszaak.
Ik wil graag een getuige meenemen naar een zitting. Is dit toegestaan? Zijn er zaken waar ik rekening mee moet houden?
Het is toegestaan om een getuige mee te nemen naar een zitting. Let wel, de tijd is beperkt bij een rechtszaak. Houd er daarom rekening mee, dat een getuige echt iets toe kan voegen. Des te neutraler de getuige is, des te groter de kans dat een rechter zijn of haar verklaring meeneemt in het uiteindelijke oordeel. Daarbij is het verstandig om vooraf kenbaar te maken, dat u een getuige meeneemt. Twijfelt u over het nut van een getuige bij de zitting? Informeer dan eens bij een advocaat in Maastricht, wat deze u adviseert.