Wetswinkel - Gratis rechtshulp in uw regio

Eersterechtshulp.nl is een beter startpunt dan naar een wetswinkel gaan

Raadpleeg in plaats van een wetswinkel gratis een (pro deo) advocaat bij u in de regio en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

 1. Klik op Gratis gesprek advocaat
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Waarom Eersterechtshulp.nl i.p.v. een wetswinkel? 

Anders dan bij een wetswinkel wordt u bij Eersterechtshulp.nl geholpen door (pro deo) advocaten met veel ervaring. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:

 • Uw kwestie met u doornemen en uw vragen beantwoorden
 • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
 • Het verloop van de procedure met u doornemen
 • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
 • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom:  Een gratis gesprek aanvragen bij Eersterechtshulp.nl is een beter startpunt dan naar een wetswinkel gaan. Na het gratis en vrijblijvende gesprek met een (pro deo) advocaat kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen. Als bijvoorbeeld blijkt dat u niet in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand of helemaal geen advocaat nodig heeft, kunt u altijd nog naar een wetswinkel gaan om te kijken wat zij voor u kunnen doen? 


Wat is een wetswinkel?

Een wetswinkel is een organisatie waar u naartoe kunt gaan als u juridische vragen heeft. U wordt veelal geholpen door studenten die in opleiding zijn. Wanneer u met een relatief simpel juridisch vraagstuk zit is dit prima. Mogelijk wilt u weten of uw buren de bomen in hun tuin op voldoende afstand van uw terrein hebben geplaatst. Ook over de interpretatie van passages uit een overeenkomst die u reeds bent aangegaan met uw werkgever wenst u misschien enige uitleg. Het zijn voorbeelden van juridische vraagstukken die u voor kunt leggen aan de medewerkers van een wetswinkel. Bij een wetswinkel probeert men u vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Mocht het vraagstuk te ingewikkeld blijken te zijn, dan verwijst men u door naar een (pro deo) advocaat. Bij complexe vraagstukken kunt u het beste direct via Eersterechtshulp.nl een (pro deo) advocaat raadplegen.


Kwaliteit wetswinkel

Bij een wetswinkel kunt u gratis advies krijgen. Niet elke wetswinkel levert helaas dezelfde kwaliteit. Het advies van een wetswinkel wordt namelijk in de meeste gevallen door studenten gegeven met weinig ervaring.


Diensten die worden aangeboden bij een wetswinkel 

Een wetswinkel bezoeken is uitsluitend bedoeld voor mensen met simpele juridische vragen, waarvan de reeds beschreven situaties voorbeelden zijn. Bij ingewikkelde kwesties, zoals bijvoorbeeld ondersteuning bij de afwikkeling van zaken rondom uw scheiding, heeft u de hulp van een (pro deo) advocaat nodig. Een wetswinkel biedt haar juridisch advies gratis aan. U kunt binnenlopen tijdens het inloopspreekuur van een wetswinkel in uw regio, of vooraf een afspraak maken. Op de website van de wetswinkel vindt u meer informatie over de werkwijze die men hier hanteert. Het advies wat u bij een wetswinkel krijgt is beknopt. Men zal u daarbij niet ondersteunen tijdens een verhoor of bijvoorbeeld een rechtszaak, welke tegen u is aangespannen. In dergelijke situaties heeft u de hulp van een raadsman of raadsvrouw nodig.


Verschil tussen wetswinkel en (pro deo) advocaat 

Bij een wetswinkel werken voornamelijk advocaten in opleiding; studenten. Zij hebben over het algemeen niet de kennis en ervaring, zoals een (pro deo) advocaat deze wel heeft. Het betekent dat de hulp van de medewerker van een wetswinkel minder ver gaat, dan de hulp die een (pro deo) advocaat u kan bieden. Andersom geldt dat het advies van een wetswinkel volledig gratis is. Bij het inschakelen van een (pro deo) advocaat betaalt u doorgaans een kleine eigen bijdrage voor de juridische ondersteuning die deze u biedt. De hoogte hiervan is onder meer afhankelijk van uw inkomen. De kosten van de hulp van een (pro deo) advocaat worden grotendeels vergoed door de overheid.


Voorbeelden van kwesties voor een wetswinkel 

Een goed voorbeeld van een juridisch vraagstuk welke u voor kunt leggen bij een wetswinkel is een vraag over de dekking van uw verzekering. U wilt in zo’n geval weten of de dekking van uw verzekering gemaakte kosten dekt. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor het herstel van schade aan uw woning bij een harde storm of brand. Ook het eerder genoemde voorbeeld van vraagstukken rond het plaatsen van bomen bij de grens tussen uw terrein en dat van uw buren kunt u voorleggen aan de medewerkers van een rechtswinkel. Een derde voorbeeld van een kwestie die u voor kunt leggen: kom ik in aanmerking voor pro deo rechtshulp? Het vertelt u of u de mogelijkheid heeft een (pro deo) advocaat in te schakelen om u juridisch te laten bijstaan. Vraag en antwoord

Wetswinkel - Ondersteunt een wetswinkel mij bij een rechtszaak?

Ik zoek een vorm van ondersteuning bij een rechtszaak die tegen mij is aangespannen. Kan ik voor deze hulp terecht bij een wetswinkel?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Wanneer u zich wilt laten ondersteunen bij een rechtszaak, doet u er verstandig aan een (pro deo) advocaat in de arm te nemen. Bij een wetswinkel helpt men u met relatief simpele juridische vraagstukken. Men staat u hier echter niet bij tijdens het vervolg van uw kwestie, waar een rechtszaak een voorbeeld van is. Ook kunt u hier niet terecht voor ondersteuning tijdens bijvoorbeeld een verhoor. Een (pro deo) advocaat vertelt u niet alleen meer over hetgeen waarmee u rekening dient te houden als u het aanspannen van een rechtszaak zou overwegen; ook staat men u tijdens deze rechtszaak bij.

Wetswinkel - Biedt een wetswinkel mij hulp van een (pro deo) advocaat?

Ik heb juridische ondersteuning nodig bij een conflict met een zakenpartner. Kan ik bij de wetswinkel rekenen op hulp van een ervaren (pro deo) advocaat?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Bij een wetswinkel werken in de basis geen (pro deo) advocaten. Het gaat veelal om studenten, die een opleiding Rechten volgen. Zij doen op deze manier ervaring in de praktijk op. In de beantwoording van juridische vragen worden deze studenten ondersteund door een ervaren collega. Dit betekent echter niet, dat u mag rekenen op advies of ondersteuning van een afgestudeerd en ervaren (pro deo) advocaat. Het is om deze reden dat het benaderen van een wetswinkel uitsluitend wordt aangeraden aan mensen die simpele juridische vragen hebben.

Wetswinkel - Kan ik bij een wetswinkel terecht voor ondersteuning tijdens een verhoor?

Omdat ik mij binnenkort op het politiebureau moet melden voor een verhoor, ben ik op zoek naar iemand die mij kan helpen tijdens het verhoor. Ik vind het best spannend. Kan een wetswinkel mij helpen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Medewerkers van een wetswinkel helpen u bij de beantwoording van eenmalige, relatief simpele juridische vragen. Bij een verhoor dient u een (pro deo) advocaat in de arm te nemen om te laten ondersteunen; een medewerker van een wetswinkel zal u nooit persoonlijk bijstaan. Wat een medewerker van een wetswinkel wel voor u kan betekenen is advies voorafgaand aan het verhoor. Zo weet u op voorhand al wat u hiervan mag verwachten, wat het mogelijk minder spannend voor u maakt. Ook kan dit helpen in uw voorbereiding op het verhoor.

Wetswinkel - Ik wil een document met afspraken opstellen, kan ik terecht bij een wetswinkel?

Momenteel ben ik bezig met het opstellen van een document, waarin ik afspraken opneem gerelateerd aan de samenwerking met een externe partij. Helpt de wetswinkel mij hierbij?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Een document waarin u afspraken vastlegt stelt u over het algemeen niet op met een medewerker van een wetswinkel. Een wetswinkel is voornamelijk bedoeld voor de beantwoording van relatief simpele juridische vragen. U kunt hier bijvoorbeeld terecht, wanneer u meer wilt weten over de interpretatie van een specifiek punt uit zo’n document. In uw situatie is het raadzaam om een raadsman of raadsvrouw om advies te vragen. Deze leest met u mee en zorgt er zodoende voor, dat de juiste juridische terminologie gebruikt wordt. Het helpt te voorkomen dat op een later moment conflicten over het document ontstaan.

Wetswinkel - Helpen medewerkers van een wetswinkel mij bij een verhoor?

Ik ben uitgenodigd voor een verhoor op het bureau in de stad. Kan ik iemand van de lokale wetswinkel vragen mij hierbij te ondersteunen? Ik vind het behoorlijk spannend.

Antwoord Eerste Rechtshulp

Wanneer u zich op het bureau moet melden voor een verhoor heeft u het recht op juridische ondersteuning. Deze ondersteuning wordt u echter niet geboden door de medewerkers van een wetswinkel. Een wetswinkel helpt u op weg bij simpele, vaak korte vraagstukken op het gebied van verschillende rechtsgebieden. Voor ondersteuning bij een verhoor kunt u een (pro deo) advocaat in de arm nemen. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor het nemen van juridische stappen in een conflictsituatie; een medewerker van een wetswinkel zal u hier normaliter niet bij ondersteunen.

Wetswinkel - Ik wil meer weten over mijn juridische positie in een conflict, is de wetswinkel de juiste plek?

Er is een conflict ontstaan met een huurder van producten die ik te huur aanbied. Kan de wetswinkel mij hierbij ondersteunen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

U kunt bij de wetswinkel in uw regio terecht voor het antwoord op relatief eenvoudige juridische vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan vragen over de minimale afstand van een boom of struik tot een schutting, die u in de voortuin wilt plaatsen. Bij complexe vraagstukken of situaties waarin u ook bij het juridisch vervolg ondersteund wilt worden door een professional, kunt u het beste voor hulp van een (pro deo) advocaat kiezen. Een medewerker van een wetswinkel zal u hier niet bij kunnen ondersteunen; u wordt door de wetswinkel doorverwezen naar een advocatenkantoor waarmee zij samenwerken. Het is verstandiger om zelf voor een (pro deo) advocaat te kiezen.

Wetswinkel - Biedt een wetswinkel hulp bij conflicten over voorwaarden?

De voorwaarden die een webshop hanteert vind ik onredelijk. Toch wil ik er een product bestellen. Kan een wetswinkel mij van advies voorzien over hoe om te gaan met de onredelijke kleine lettertjes?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Op het moment dat u de voorwaarden die een verkoper hanteert onredelijk vindt, kunt u uitzoeken of u deze voorwaarden kunt vernietigen. U hoeft zich er in dat geval niet aan te houden. Het is niet zonder meer vast te stellen dat uw mening over de redelijkheid van voorwaarden ook daadwerkelijk juridisch stand zal houden. Een medewerker van een wetswinkel kan u meer vertellen over de grijze- en zwarte lijst met bepalingen, die hierbij als handvat dienen. Ook vertelt deze medewerker u meer over het proces wat u dient te volgen om de voorwaarden daadwerkelijk te vernietigen. Ontstaan hierover conflicten met een verkoper? Kies in dat geval voor ondersteuning van een (pro deo) advocaat.

Wetswinkel - Kan ik een wetswinkel benaderen voor vragen over keurmerken?

Mijn concurrenten tonen verschillende keurmerken op hun website. Dit overtuigt klanten om juist bij hen een aankoop te doen. Kan de wetswinkel mij adviseren over het gebruik van deze keurmerken?

Antwoord Eerste Rechtshulp

U kunt een wetswinkel bezoeken om u te laten adviseren over de mogelijkheden die u heeft om keurmerken en bijvoorbeeld algemene certificaten op uw website te tonen. Dit is niet zonder meer mogelijk; in veel gevallen moet u aan bepaalde eisen voldoen en zich aanmelden bij de uitgevende instantie van deze keurmerken. Zou u dit niet doen, dan loopt u het risico dat u consumenten onbewust het recht geeft om een aankoop terug te draaien. U dient de consument het aankoopbedrag terug te storten, daar u hen onjuiste informatie verstrekt heeft; u had het keurmerk niet mogen tonen. De medewerker van een wetswinkel vertelt u hier meer over.

Wetswinkel - Welke juridische hulp dekt mijn verzekering?

Ik heb een verzekering afgesloten in het verleden, om gedekt te zijn als ik juridische hulp nodig heb. Wordt het conflict wat ik nu heb gedekt door de verzekeraar?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het is heel verstandig om bij een conflictsituatie uit te zoeken, welke dekking uw verzekeraar u biedt. Bij de wetswinkel staat men voor u klaar, om u hierover te adviseren. Niet alleen kan een medewerker van de wetswinkel voor u uitzoeken of u recht heeft op rechtsbijstand via uw verzekering. Ook kan men uitzoeken of u in aanmerking komt voor gefinancierde juridische hulp bij conflicten. Het helpt u vooraf een inschatting te maken van hetgeen uw kansen zijn bij een eventuele rechtszaak en daarmee ook welke kosten dit met zich meebrengt. U kunt op deze wijze weloverwogen vervolgstappen nemen bij een conflictsituatie.

Wetswinkel - Kan de wetswinkel hulp bieden bij een conflict met mijn buren?

Er is sprake van een conflict met de buren, die vinden dat mijn boom te dicht op hun terrein staan. Kan de wetswinkel mij juridisch adviseren?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Een medewerker van de wetswinkel kan u van juridisch advies voorzien bij simpele kwesties. De kwestie rond een boom die te dicht op het terrein van de buren zou staan is hier een voorbeeld van. Bij de wetswinkel vertelt men u meer over de wet- en regelgeving die van toepassing is op dit conflict. Tevens kan men u hier meer vertellen over uw kansen, wanneer u of uw buren het conflict uit zouden laten monden in een rechtszaak. In sommige gevallen blijkt na een bezoek aan de wetswinkel dat het verstandiger is om het conflict niet verder uit de hand te laten lopen, daar uw kansen bij een rechtszaak zeer gering zijn.

Wetswinkel - Vertelt de wetswinkel mij of ik recht heb op pro deo rechtsbijstand?

Ik wil weten of ik de kosten voor een advocaat zelf moet betalen bij een rechtszaak. Kan de wetswinkel mij dit vertellen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Medewerkers van een wetswinkel kunnen u juridisch adviseren, wanneer u met een simpel juridisch vraagstuk zit. Ook kan de wetswinkel u vertellen of u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand, wat ook wel pro deo juridische hulp genoemd wordt. Zeker wanneer u een rechtszaak overweegt, is het prettig om op voorhand te weten wat u dit ongeveer zal kosten. Iets wat sterk afhankelijk is van uw recht op gefinancierde rechtshulp. Laat de wetswinkel ook voor u bekijken, wat uw kansen zijn bij een eventuele rechtszaak. Hoe groot is de kans van slagen, wanneer u uw conflict voor de rechter brengt?

Wetswinkel - Bij welke problemen moet ik naar een wetswinkel gaan?

Momenteel zit ik met een conflict, welke ik zo snel mogelijk op wil lossen. Moet ik naar een advocaat of naar de wetswinkel?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Bij relatief simpele juridische kwesties kan een wetswinkel uitkomst bieden. Medewerkers van de wetswinkel, ook wel rechtswinkel genoemd wordt, kunnen u juridisch adviseren. Mocht het om een complexe juridische vraag gaan, dan zal men u bij de wetswinkel doorverwijzen naar een advocaat. Houd er hierbij rekening mee, dat een advocaat vaak al snel erg duur is. Verstandig is het om die reden om uit te laten zoeken door de wetswinkel, of u in aanmerking komt voor pro deo rechtsbijstand. Een wetswinkel neemt uw juridisch probleem met u door en kijkt samen met u welke wet- en regelgeving op de zaak van toepassing is.

Wetswinkel - Zit er een verschil tussen een wetswinkel en rechtswinkel?

Ik zie dat de termen rechts- en wetswinkel regelmatig door elkaar gebruikt worden. Zit hier een verschil tussen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Nee, de termen rechts- en wetswinkel worden inderdaad vaak door elkaar gebruikt. Dit is in lijn met het feit, dat er in de praktijk geen verschillen zitten tussen beide winkels. Zowel een wetswinkel als een rechtswinkel adviseert consumenten op juridisch vlak. Houd er rekening mee, dat het voornamelijk om de simpele juridische kwesties gaat. Bij meer ingewikkelde vraagstukken worden consumenten doorverwezen naar een advocaat. Mocht u worden doorverwezen, dan is het raadzaam om te kijken of u in aanmerking komt voor pro deo rechtsbijstand. Het voorkomt dat u veel geld kwijt bent voor juridische hulp bij conflictsituaties.

Wetswinkel - Wat doet een wetswinkel?

Ik ben opzoek naar rechtshulp maar wat doet een wetswinkel precies?

Antwoord Eerste Rechtshulp

De wetswinkel verschilt eigenlijk niet van de rechtswinkel. Ook bij een wetswinkel kunt u terecht voor gratis juridisch advies, dat in de meeste gevallen door rechtenstudenten wordt gegeven. Simpele zaken vaak bij uitstek geschikt voor een wetswinkel. Complexere zaken worden doorverwezen naar een (dure) advocaat. Heeft u een vraag over een juridisch geschil, dat niet geschikt is voor een wetswinkel, vraag dan een advocaat om gratis advies.