Wat is sociaal zekerheidsrecht?
Het sociaal zekerheidsrecht omvat alle regels met betrekking tot de inkomensvoorzieningen in situaties van ziekte, pensioen, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Het sociaal zekerheidsrecht is een onderdeel van het bestuursrecht. Indien iemand zonder inkomsten komt te zitten, vormt de overheid een vangnet door middel van sociale voorzieningen en sociale verzekeringen. Sociale voorzieningen zijn bijvoorbeeld de verschillende uitkeringen die een werkloze persoon kan ontvangen, zoals bijstandsuitkering, Wajonguitkering of AOW-uitkering. Sociale verzekeringen zorgen ervoor dat deze uitkeringen ook gefinancierd kunnen worden door middel van ingehouden premies en belastingen.
Heeft u te horen gekregen dat u gekort wordt op uw uitkering, maar bent u in de veronderstelling dat deze beslissing onjuist is? Denkt u recht te hebben op een medisch hulpmiddel bij de revalidatie na een ingrijpende operatie, maar krijgt u deze niet toegekend? In dergelijke situaties is het advies en de hulp van een (pro deo) advocaat met veel ervaring in het sociaal zekerheidsrecht gewenst. Een (pro deo) advocaat bekijkt samen met u, op welke sociale voorzieningen u momenteel recht heeft. Niet alleen wanneer u in uw beleving recht heeft op voorzieningen en die niet toegekend krijgt is hulp van een professional op het gebied van het sociaal zekerheidsrecht prettig. Denk ook aan een situatie, waarin uw inkomen toeneemt en u wilt weten wat dit betekent voor uw sociale voorzieningen.
Wat doet een sociaal zekerheidsrecht advocaat?
Een sociaal zekerheidsrecht advocaat ondersteunt cliënten bij zaken gerelateerd aan de sociale zekerheid waarvan men in Nederland gebruik kan maken. In de basis krijgt vrijwel iedere Nederlander wel eens te maken met een zaak die onder het sociaal zekerheidsrecht valt. Iedereen is immers wel eens afwezig door ziekte. Onder meer voor uitkeringsgerechtigden en werknemers kan het in dergelijke situaties interessant zijn om een sociaal zekerheidsrecht advocaat in de arm te nemen, als conflicten dreigen te ontstaan. Niet alleen werknemers worden bijgestaan door een sociaal zekerheidsrecht advocaat in het geval van juridische kwesties en conflicten; ook als werkgever kunt u een sociaal zekerheidsrecht advocaat in de arm nemen. Dat is interessant, wanneer er bijvoorbeeld discussies ontstaan over de doorbetaling van medewerkers bij langdurige ziekte. Welke mogelijkheden heeft u als werkgever om een medewerker te ontslaan, wanneer deze een langere tijd niet inzetbaar zal zijn? Het zijn voorbeelden van situaties waarin een sociaal zekerheidsrecht advocaat u kan adviseren.
Gratis gesprek (pro deo) sociaal zekerheidsrecht advocaat
Heeft u vragen die betrekking hebben op het sociaal zekerheidsrecht, bijvoorbeeld omdat u arbeidsongeschikt of ziek bent, selecteer dan een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:
- Uw kwestie met u doornemen en uw vragen beantwoorden
- Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
- Het verloop van de procedure met u doornemen
- Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
- Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
- Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven
Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat bij sociaal zekerheidsrecht kwesties. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.
Kostenvergoeding overheid sociaal zekerheidsrecht advocaat
De behandeling van een zaak rond het sociaal zekerheidsrecht gaat u met meer vertrouwen in, wanneer u zich laat bijstaan door een sociaal zekerheidsrecht advocaat. De kosten van de hulp van een sociaal zekerheidsrecht advocaat kunnen snel oplopen, wat mensen soms afschrikt. Onnodig, want mogelijk kunt u aanspraak maken op pro deo rechtshulp. In dit geval wordt een groot deel van de kosten vergoed door de overheid. Gratis is pro deo rechtshulp niet; u betaalt vrijwel altijd een kleine eigen bijdrage.
Declareren kosten sociaal zekerheidsrecht advocaat
Mensen die een rechtsbijstandverzekering hebben afgesloten in het verleden, kunnen een beroep doen op de dekking hiervan. Kijk vooraf in de polisvoorwaarden of de gemaakte kosten gedekt worden. Het kan zijn dat u voor uw zaak rond het sociaal zekerheidsrecht een aanvullende module nodig heeft. Een sociaal zekerheidsrecht advocaat kan u bij een gratis eerste kennismakingsgesprek helpen uit te zoeken welke kosten gedekt worden.
Voorbeeldzaken binnen het sociaal zekerheidsrecht
Er zijn situaties denkbaar, waarin een instantie bepaalt dat u geen recht meer heeft op een specifieke sociale voorziening. Een uitkering is hier een goed voorbeeld van. Wanneer u kunt aantonen dat u hier wel degelijk recht op heeft, bijvoorbeeld doordat uw inkomen niet is toegenomen in de afgelopen periode, kunt u in beroep gaan tegen zo’n beslissing. Om uw beroep kracht bij te zetten, is de hulp van een (pro deo) advocaat met ervaring in zaken op het gebied van het sociaal zekerheidsrecht wenselijk. Ook wanneer u zich arbeidsongeschikt wilt laten verklaren maar een bedrijfsarts hier niet in meegaat, kan advies en hulp van een (pro deo) advocaat wenselijk zijn mits u uw standpunt goed kunt onderbouwen.
Hulp van een ervaren (pro deo) sociaal zekerheidsrecht advocaat
Zelf een schriftelijk bezwaar opstellen naar aanleiding van een besluit gerelateerd aan het sociaal zekerheidsrecht kan best lastig zijn. Op welke manier zet u uw bezwaren op papier? Hoe onderbouwt u deze met relevante bewijsstukken? Een ervaren sociaal zekerheidsrecht advocaat kan u hierbij helpen. De (pro deo) sociaal zekerheidsrecht advocaat advocaat helpt u op een correcte wijze te beschrijven, waarom u het niet eens bent met de door een overheidsinstantie genomen beslissing. Ook kan deze u adviseren over de wijze waarop u uw bezwaren kracht bij kunt zetten met bewijsstukken. Het indienen van een schriftelijk bezwaar is onder meer interessant bij besluiten van het UWV, de SVB en uw gemeente. Het zijn voorbeelden van instanties die gaan over de toekenning van sociale voorzieningen.
Geschikte sociaal zekerheidsrecht advocaat zoeken
Hoe vindt u een (pro deo) sociaal zekerheidsrecht advocaat advocaat, welke ervaring heeft met zaken die vallen onder het sociaal zekerheidsrecht? Om dit makkelijker voor u te maken, biedt deze website een handige zoekmachine. Advocaten zijn binnen deze zoekmachine onderverdeeld over verschillende expertisegebieden. Voor u is met name het expertisegebied 'Uitkering, belasting en overheid 'relevant. Zoek naar een advocaat in uw regio, met ervaring binnen dit specifieke expertisegebied. Het vergroot de kans op een succesvol verloop van uw juridisch vraagstuk op het gebied van het sociaal zekerheidsrecht. Op het profiel van een (pro deo) advocaat vindt u meer informatie over diens ervaring. Tevens kunt u hier direct een gratis kennismakingsgesprek inplannen. U heeft bij dit gesprek de mogelijkheid uw vraagstuk alvast globaal te bespreken; bekijk samen welke vervolgstappen voor u interessant kunnen zijn.
Vraag en antwoord
Mij is verteld dat ik mogelijk in aanmerking kom voor verschillende regelingen die vallen onder het sociaal zekerheidsrecht in Nederland. Hoe stel ik vast voor welke regelingen dit geldt?
Antwoord Eerste Rechtshulp
U kunt een sociaal zekerheidsrecht advocaat in de arm nemen om u meer te laten vertellen over de regelingen onder het sociaal zekerheidsrecht, waarop u in uw situatie mogelijkerwijs recht heeft. U kunt denken aan regelingen binnen de Ziektewet (ZW) of bijvoorbeeld de Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Een sociaal zekerheidsrecht advocaat stelt niet alleen met u vast op welke bepalingen u een beroep kunt doen, maar helpt u ook direct bij het aanvragen hiervan bij de juiste instanties.
Mijn uitkering is geheel ten onrechte ingetrokken vind ik. Het maakt dat het voor mij nu financieel erg lastig is om rond te komen. Hoe krijg ik mijn uitkering weer terug?
Antwoord Eerste Rechtshulp
Wanneer u het gevoel heeft dat uw uitkering ten onrechte is ingetrokken kunt u bezwaar maken tegen dit besluit. Houd hierbij rekening met de termijnen waarbinnen u dit bezwaar in moet dienen. Mocht het bezwaar door de uitkeringsinstantie worden afgewezen dan kunt u een volgende stap zetten. U gaat in dat geval in beroep bij de rechtbank. Voordat u hiertoe overgaat is het verstandig om een sociaal zekerheidsrecht advocaat om advies te vragen. Hoe stevig is uw onderbouwing van het bezwaar? Heeft u volgens het sociaal zekerheidsrecht daadwerkelijk recht op een uitkering? Enzovoorts. Het antwoord op dergelijke vragen bepaalt of het zinvol is om in beroep te gaan bij een rechtbank.