Rechtswinkel of gratis gesprek advocaat binnen 24 uur

Ga naar een rechtswinkel of raadpleeg gratis een pro deo advocaat

Als u niet naar een rechtswinkel wilt gaan kunt u via deze website een (pro deo) advocaat bij u in de regio raadplegen en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

 1. Klik op Gratis gesprek advocaat
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat is een rechtswinkel?

Nederland kent een groot aantal rechtswinkels. Een rechtswinkel is een organisatie die u van juridisch advies voorziet bij simpele kwesties. Denk bijvoorbeeld aan advies over een conflict met uw aannemer, een conflict met een zakenpartner, enzovoorts. Ook voor bijvoorbeeld een ruzie met de buren kunt u bij een rechtswinkel terecht om juridisch advies in te winnen. Het gaat hierbij met name om advies over de rechten en plichten die u heeft in de verschillende conflictsituaties. Het geeft u een goed beeld van het effect van eventuele vervolgstappen, als blijkt dat al pratend niet uit een conflictsituatie kunt komen. Als uit het advies van een rechtswinkel blijkt dat uw kansen beperkt zijn, laat u een eventuele procedure waarschijnlijk sneller zitten.


Werkwijze van een rechtswinkel

In veel gevallen werkt een rechtswinkel met studenten. Zij zijn aanstaand advocaat of bijvoorbeeld jurist en kunnen u tijdens hun opleiding vaak al helpen met simpele juridische kwesties. Tegelijkertijd maakt dit dat de kwaliteit van rechtswinkels niet altijd even hoog is. Bij vragen waar deze studenten niet direct een antwoord op hebben, zult u worden doorverwezen naar een advocatenkantoor. Veel rechtswinkels werken samen met een vast advocatenkantoor in de omgeving. Vaak werkt een rechtswinkel met een inloopspreekuur. In sommige gevallen kunt u vooraf een afspraak plannen of telefonisch contact zoeken met een juridisch medewerker. Houd er rekening mee, dat aan telefonisch contact mogelijk kosten verbonden kunnen zitten.


Hulp van rechtswinkel bij opstellen brieven

Niet alleen voor juridisch advies kunt u terecht bij een rechtswinkel. Een rechtswinkel kan vaak ook hulp bieden bij het opstellen van formele brieven. Denk bijvoorbeeld aan een bezwaarbrief over een besluit die uw gemeente of een andere overheidsinstantie genomen heeft. U wilt er zeker van zijn dat hetgeen u in deze brief genoemd heeft juridisch ook klopt. Dit maakt de kans groter dat men meegaat in uw bezwaar en het besluit terugdraait of tenminste aanpast. Ook voor het schrijven van een dagvaarding of bijvoorbeeld een bezwaarschrift kunt u bij een rechtswinkel in de buurt langsgaan.


Waarom een (pro deo) advocaat of een rechtswinkel? 

Anders dan bij een rechtswinkel wordt u bij Eersterechtshulp.nl geholpen door (pro deo) advocaten met veel ervaring. Anders dan een rechtswinkel kan een (pro deo) advocaat u gedurende het hele proces adviseren, begeleiden en ondersteunen. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:

 • Uw kwestie met u doornemen en uw vragen beantwoorden
 • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
 • Het verloop van de procedure met u doornemen
 • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
 • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom:  Een gratis gesprek aanvragen bij Eersterechtshulp.nl kan een beter startpunt zijn dan naar een rechtswinkel gaan. Na het gratis en vrijblijvende gesprek met een (pro deo) advocaat kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen. Als bijvoorbeeld blijkt dat u niet in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand of helemaal geen advocaat nodig heeft, kunt u altijd nog naar een rechtswinkel gaan om te kijken wat zij voor u kunnen doen? 


Pro deo advocaat inschakelen i.p.v. rechtswinkel

Voordat u naar een rechtswinkel gaat, loont het om te kijken naar de mogelijkheden van een pro deo advocaat. Het voordeel van een pro deo advocaat zit in het feit, dat u deze inschakelt voor een kleine eigen bijdrage. Let op, het is niet voor iedereen mogelijk om tegen een kleine bijdrage gebruik te maken van de diensten van een pro deo advocaat. Dit is onder meer afhankelijk van uw inkomen en uw eigen vermogen. Wel heeft u de mogelijkheid om een gratis gesprek aan te vragen bij een pro deo advocaat en u hierover te laten informeren. Gebruik hier de zoekmachine op deze website voor.Vraag en antwoord

Helpt een rechtswinkel mij bij het uitwerken van een overeenkomst?

Voor de samenwerking met een externe partij werk ik aan een document met afspraken. Dit moet conflicten in de toekomst voorkomen. Helpt een rechtswinkel mij bij het opstellen van zo’n document?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Een rechtswinkel biedt u ondersteuning bij simpele juridische vraagstukken. Vaak gaat u naar een rechtswinkel om in een korte sessie, zoals een telefoongesprek, antwoord te krijgen op de juridische vraag die u heeft. Het voorbeeld wat u aanhaalt vergt over het algemeen meer tijd. U kunt voor dit type vraagstuk terecht bij een raadsman of raadsvrouw. Kiest u voor een pro deo advocaat, dan hoeft de juridische ondersteuning bij het opstellen van het genoemde document u niet veel te kosten. Dat laatste is afhankelijk van uw inkomen en vermogen.

Biedt een rechtswinkel advies over positie bomen op mijn terrein?

Ik ben voornemens om een aantal bomen te planten, zodat de tuin groener wordt. Waarmee dien ik rekening te houden? Kan de rechtswinkel mij hierover adviseren?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Wanneer u meer wilt weten over de wet- en regelgeving rond het plaatsen van bomen en struiken in uw tuin, kunt u terecht bij de rechtswinkel. Een medewerker zal u hier meer vertellen over de richtlijnen die gelden bij het plaatsen van groen in de tuin. In veel gevallen moeten bomen op tenminste twee meter van de grens met het terrein van omwonenden worden geplaatst. Een struik of kleine boom, niet hoger dan de schutting, mag op een halve meter gepland worden. Bij conflicten met omwonenden kunt u een (pro deo) advocaat inschakelen voor hulp.

Biedt de rechtswinkel mij advies over een mes dat ik bij mij draag?

Voor mijn gevoel kan ik zonder zakmes niet veilig over straat. Kan ik bij de rechtswinkel terecht voor advies over het op zak hebben van zo’n mes?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Een medewerker van de rechtswinkel kan u meer vertellen over de wet- en regelgeving rond het op zak hebben van messen. Onder meer de lengte van het mes en het moment waarop u deze bij u draagt bepalen of dit is toegestaan in Nederland. Grotere messen, zoals een vlindermes of valmes, zijn per definitie verboden. U kunt vervolgd worden, wanneer de politie u staande houdt met dergelijke messen in uw bezit. Op dat moment biedt de rechtswinkel u geen ondersteuning meer; kies voor hulp van een (pro deo) advocaat.

Kan ik bij de rechtswinkel terecht voor advies over een retourzending?

Ik wil een product terugsturen naar de verkoper, om zo mijn aankoopbedrag terug te krijgen. De verkoper geeft aan de retourzending niet te accepteren. Kan de rechtswinkel mij adviseren?

Antwoord Eerste Rechtshulp

In de casus die u beschrijft kan een bezoek aan de rechtswinkel interessant zijn. Hier zal een medewerker u meer vertellen over de voorwaarden die gelden rond de wettelijke bedenktijd bij aankopen. Standaard loopt deze bedenktijd veertien dagen, vanaf het moment dat u het product ontvangt. Er zijn situaties waarin deze bedenktijd eerder afloopt. Denk aan een verzegeling die u verbroken heeft. Een rechtswinkel geeft u eenmalig advies. Wenst u de casus een juridisch vervolg te geven? Laat u in dat geval bijstaan door een (pro deo) advocaat.

Buurman wil schutting van drie meter hoog plaatsen, mag dit?

Mijn buurman kwam onlangs aan de deur om te vertellen dat deze een nieuwe schutting gaat plaatsen. De schutting is drie meter hoog. Kan de rechtswinkel mij vertellen of dit mag?

Antwoord Eerste Rechtshulp

In de situatie die u beschrijft is een bezoek aan de rechtswinkel verstandig. Hier kan een medewerker voor u uitzoeken welke wet- en regelgeving er geldt voor het plaatsen van een nieuwe schutting in de tuin. Voor schuttingen aan de voorzijde van de woning geldt een maximumhoogte. Bij een schutting in de achtertuin ligt dat anders. In dit geval is het van belang om te onderzoeken of de schutting voor gevaar zorgt. Wilt u de situatie een juridisch vervolg geven? Kies dan niet voor de rechtswinkel, maar voor hulp van een (pro deo) advocaat.

Wie kan mij vertellen hoe hard mijn muziekinstallatie mag staan?

Volgens omwonenden staat mijn muziekinstallatie veel harder dan is toegestaan. Ik betwijfel of zij gelijk hebben in deze situatie. Kan een medewerker van de Rechtswinkel mij adviseren?

Antwoord Eerste Rechtshulp

U kunt een medewerker van een Rechtswinkel om advies vragen, wanneer u wilt weten op welk niveau u de muziekinstallatie mag gebruiken zonder onrechtmatige hinder te veroorzaken voor omwonenden. Zou van dat laatste sprake zijn, dan loopt u het risico dat omwonenden vervolgstappen nemen. Denk aan het juridisch afdwingen van het verlagen van het geluidsniveau. U betaalt de kosten in zo’n geval. Een medewerker van de Rechtswinkel kan u niet ondersteunen bij een dergelijk juridisch vervolg. Hier kunt u een (pro deo) advocaat voor benaderen.

Adviseert een rechtswinkel over het misbruik van certificaten?

Een verkoper toont een certificaat op zijn website, terwijl deze helemaal niet voldoet aan de eisen van het certificaat. Ik wil mijn aankoop retourneren. Kan de rechtswinkel advies geven over mijn rechten?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Een rechtswinkel kan u adviseren over de rechten die u als consument heeft, wanneer een verkoper u onjuiste informatie verstrekt heeft bij een aankoop. Het kan gaan om een certificaat wat de verkoper nooit toegekend heeft gekregen, maar bijvoorbeeld ook om een keurmerk. Belangrijk hierbij is het om vooraf uit te zoeken of het certificaat daadwerkelijk misbruikt wordt. De medewerker van een rechtswinkel vertelt u hoe u dit achterhaalt en welke stappen u vervolgens kunt zetten om de aankoop te annuleren. U heeft het recht uw aankoopbedrag terug te vragen.

Ruzie over de kleine lettertjes, helpt de rechtswinkel mij?

Ik wil meer weten over hetgeen ik kan doen bij conflicten over de kleine lettertjes van een webshop. Kan de rechtswinkel mij hierbij helpen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

In de situatie die u beschrijft kan een rechtswinkel u ondersteunen, door u meer te informatie te geven over uw mogelijkheden om bepalingen uit de voorwaarden van een webshop te vernietigen. U kunt hiertoe overgaan als een bepaling als onredelijk kan worden aangemerkt. Wenst u juridische ondersteuning bij het vervolg van een conflictsituatie over de kleine lettertjes? Kies in dat geval voor hulp van een (pro deo) advocaat. De medewerkers van een rechtswinkel zullen u niet helpen bij het opstarten van een rechtszaak.

Ondersteunt de rechtswinkel mij bij conflicten met huurders van producten?

Ik verhuur producten aan particulieren. Soms worden deze niet op tijd teruggebracht. Kan ik rekenen op de hulp van een rechtswinkel in de buurt?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Een bezoek aan een rechtswinkel is interessant, wanneer u een simpele juridische vraag heeft. Het gaat vaak om algemene vragen, zoals een vraag over de maximale hoogte van de schutting in uw achtertuin. Voor complexere vraagstukken kunt u een (pro deo) advocaat inschakelen. Dat geldt ook wanneer u verwacht juridische stappen te moeten zetten, om de zaak tot een einde te brengen. Een medewerker van een rechtswinkel zal uw vraag slechts eenmalig beantwoorden en u niet meer ondersteunen bij het vervolg. In het geval dat producten niet worden teruggebracht kunt u zodoende het beste voor hulp van een (pro deo) advocaat kiezen.

Ik word verdacht van het stelen van een product, kan een rechtswinkel mij helpen?

Binnenkort moet ik mij verantwoorden voor het stelen van een product uit de winkel, waarvan ik verdacht word. Kan ik een rechtswinkel benaderen om mij te ondersteunen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

In de door u beschreven situatie kunt u niet terecht bij een rechtswinkel. U heeft de hulp van een (pro deo) advocaat nodig om u bij te laten staan. Een rechtswinkel is voornamelijk bedoeld voor het laten beantwoorden van kleine, vaak simpele vragen over uiteenlopende rechtsgebieden. Bij een rechtswinkel werken vaak studenten om ervaring op te doen in hun vak. Mocht een student uw vraagstuk niet direct kunnen beantwoorden, dan zal deze u doorverwijzen naar een (pro deo) advocaat waarmee de rechtswinkel samenwerkt. Er wordt geen ondersteuning geboden bij rechtszittingen of bijvoorbeeld een verhoor.

Helpt men bij een rechtswinkel mij bij de correcte interpretatie van een contract?

Mij is een contract voorgelegd voor een samenwerking met een externe partij. Nu twijfel ik over de interpretatie van specifieke passages. Kan ik hiervoor terecht bij de rechtswinkel?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Een rechtswinkel helpt u bij relatief simpele juridische vraagstukken. Hulp bij het correct interpreteren van passages uit een overeenkomst of contract kan daar een voorbeeld van zijn. Onderschat echter niet het belang van een correcte interpretatie; veiliger is het om direct voor de hulp van een (pro deo) advocaat te kiezen. Deze heeft de kennis en ervaring om u hierbij te helpen. Een rechtswinkel zal u naar een (pro deo) advocaat doorverwijzen als blijkt dat de medewerker van de rechtswinkel uw vraag niet volledig of niet met zekerheid kan beantwoorden.

Kan ik bij een rechtswinkel terecht voor hulp bij een verhoor op het bureau?

Ik heb een uitnodiging ontvangen om mij te verantwoorden op het politiebureau; men verdenkt mij van het plegen van een strafbaar feit. Kan ik bij een rechtswinkel terecht om mij te laten ondersteunen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

De medewerkers van een rechtswinkel bieden u geen ondersteuning tijdens een verhoor op het politiebureau. Om u tijdens dit verhoor bij te laten staan, dient u een (pro deo) advocaat te benaderen. Deze helpt u niet alleen bij een verhoor, maar ook bij een eventuele rechtszaak die volgt op het verhoor. Wat een rechtswinkel u wel biedt, is advies op voorhand. Een medewerker van een rechtswinkel kan u bijvoorbeeld informeren over de rechten die u bij een verhoor heeft. Ook vertelt deze u meer over de gebruikelijke gang van zaken.

Waar stopt de hulp van een rechtswinkel?

Mij is niet helemaal duidelijk waar de ondersteuning stopt, die een rechtswinkel mij kan bieden bij juridische kwesties. Bieden zij ook hulp in de rechtszaal?

Antwoord Eerste Rechtshulp

De hulp van een rechtswinkel is in de basis heel beperkt. U kunt hier terecht voor het antwoord op simpele juridische vragen. Gaat het om een conflict met andere partijen wat moet worden opgelost, dan is het raadzaam direct voor de hulp van een (pro deo) advocaat te kiezen. Een rechtswinkel zal u in dit geval niet verder kunnen helpen; de rechtswinkel adviseert u hierin slechts over mogelijke vervolgstappen. De kans is groot dat deze u doorverwijst naar een (pro deo) advocaat. Het valt te verklaren door het gegeven dat een rechtswinkel vaak voornamelijk met rechtenstudenten werkt.

Moet ik voor een (pro deo) advocaat of rechtswinkel kiezen?

Momenteel zit ik met een juridisch vraagstuk. Ik twijfel nog tussen het inschakelen van een (pro deo) advocaat en een bezoek aan een rechtswinkel. Kunnen jullie mij advies geven?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het is afhankelijk van de aard van het juridisch vraagstuk, of u prima een rechtswinkel kunt bezoeken of beter voor de hulp van een pro deo advocaat kunt kiezen. De hulp van een pro deo advocaat gaat vaak verder, dan het beantwoorden van een vraagstuk. Een rechtswinkel helpt met name door relatief simpele juridische vragen te beantwoorden. Vragen die niet direct te beantwoorden zijn voor een rechtswinkel worden doorverwezen naar een advocatenkantoor. Probeer vooraf te bepalen hoe ingewikkeld uw vraagstuk is. Bij twijfel doet u er verstandig aan een (pro deo) advocaat in te schakelen, in plaats van een rechtswinkel. Dat geldt in het bijzonder voor mensen die in aanmerking komen voor pro deo rechtshulp, of voor hen die een rechtsbijstandverzekering hebben. 

Wat is het verschil tussen een rechtswinkel en een pro deo advocaat

Ik heb een juridisch probleem maar twijfel om naar een rechtswinkel of pro deo advocaat te gaan. Wat kan ik het beste doen? 

Antwoord Eerste Rechtshulp

Bij een rechtswinkel kunt u gratis advies krijgen. Niet elke rechtswinkel levert helaas dezelfde kwaliteit. Het advies wordt namelijk in de meeste gevallen door studenten gegeven met relatief weinig ervaring. Bij simpele juridische problemen die weinig impact op uw leven hebben kunt u prima terecht bij een rechtswinkel. Echter als u een complex juridische probleem heeft adviseren wij u om een pro deo advocaat te raadplegen. Of u in aanmerking komt voor een pro deo advocaat hangt af van uw inkomen en vermogen. Op de website van de Raad voor Rechtsbijstand kunt u de voorwaarden voor gesubsidieerde rechtsbijstand bekijken. U kunt ook een gratis gesprek via deze website aanvragen met een pro deo advocaat dit dit voor u kan uitzoeken.

Waarvoor kan ik terecht bij een rechtswinkel?

Iemand wees mij op een rechtswinkel, als plek waar ik terecht kan voor juridische hulp bij een conflict. Met welke zaken kan ik terecht bij een rechtswinkel?

Antwoord Eerste Rechtshulp

U kunt voor juridisch advies in een conflictsituatie terecht bij de rechtswinkel in uw woonplaats. In de basis maakt het niet uit, voor welk type conflict u advies probeert in te winnen. Houd er echter rekening mee, dat er bij een rechtswinkel voornamelijk studenten werkzaam zijn. Dit betekent dat de kwaliteit van het juridisch advies niet altijd even hoog is en men u hier voornamelijk helpt met simpele juridische kwesties. Bij een vraag waarop men u niet direct het antwoord kan geven, zult u worden doorverwezen naar een advocatenkantoor. Vaak werken deze rechtswinkels samen met vaste advocaten.

Wie werken er eigenlijk bij een rechtswinkel in mijn woonplaats?

Ik ben op zoek naar iemand die mij juridisch advies kan geven. Een buurman wees mij op de rechtswinkel in onze woonplaats. Wie werken hier eigenlijk? 

Antwoord Eerste Rechtshulp

In een rechtswinkel werken over het algemeen voornamelijk studenten. Zij volgen hun opleiding tot advocaat, rechter of bijvoorbeeld jurist inmiddels enkele jaren en doen ervaring op in een rechtswinkel. Het maakt dat een rechtswinkel voornamelijk bedoeld is voor juridisch advies bij simpele kwesties. Denk aan een conflict met de buren, een vraag over een arbeidsovereenkomst, enzovoorts. U kunt gratis juridisch advies krijgen bij een rechtswinkel. Mocht men uw vraag hier niet kunnen beantwoorden, dan zult u worden doorverwezen naar een advocatenkantoor. Vaak werkt een rechtswinkel samen met een vast advocatenkantoor. 

Behandelen rechtswinkels ook strafrechtzaken?

Ik ben bekend met het bestaan van de rechtswinkel. Het is mij alleen onbekend of rechtswinkels ook voorzien in juridisch advies in strafzaken?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Bij simpele juridische problemen kunt u terecht bij een rechtswinkel. Raadpleeg anders gratis een advocaat. De rechtswinkel is een concept die doorgaans werkt met juridische spreekuren. De spreekuren worden geleid door rechtenstudenten die dit op vrijwillige basis doen. Hierdoor is het juridische advies meestal gratis bij een rechtswinkel. Bij elke rechtswinkel worden veel verschillende rechtsgebieden behandeld. Op de site van de desbetreffende rechtswinkel is vaak te zien in welke rechtsgebieden de rechtswinkel actief is. Veelal zal hier ook strafrecht tussen staan. Een rechtswinkel kan u bijvoorbeeld helpen bij het doen van aangifte bij de politie, bezwaar maken tegen een boete, of verzet instellen tegen een strafbeschikking.

Wat doet een rechtswinkel?

Ik ben opzoek naar rechtshulp maar wat doet een rechtswinkel precies?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Een rechtswinkel kan u gratis adviseren over juridische kwesties. Het advies van de meeste rechtswinkels wordt voorzien door rechtenstudenten met weinig ervaring. Vaak werkt een rechtswinkel wel samen met een advocatenkantoor. Bij complexere juridische problemen, wordt u doorverwezen naar een advocaat. Simpele juridische geschillen zijn bij uitstek geschikt om voor te leggen aan een rechtswinkel. Echter, wanneer uw juridische probleem complexer van aard is, wordt u aangeraden een gespecialiseerde advocaat te raadplegen. Heeft u een vraag over een juridisch geschil, dat niet geschikt is voor een rechtswinkel, vraag dan een advocaat om gratis advies.

Geen geld voor juridisch advies

Ik heb op dit moment enkele conflicten met mijn huisbaas en ik heb ook nog een bezwaar lopen bij de gemeente tegen het niet krijgen van een persoonsgebonden budget. Ik zou hier graag juridisch advies over krijgen. Het probleem is echter dat ik geen geld heb om een advocaat te kunnen betalen. Nu heb ik gehoord dat ik naar een rechtswinkel kan gaan. Mijn vraag is echter of ik bij een rechtswinkel ook moet betalen voor het juridische advies dat ik krijg?

Antwoord Eerste Rechtshulp

De rechtswinkel is ooit ontstaan om de drempel naar juridisch advies te verlagen. De oprichters vonden dat het rechtssysteem niet goed was afgestemd op de sociaaleconomisch zwakkeren in de samenleving. Het juridisch advies wordt veelal verstrekt door rechtenstudenten die als vrijwilligers bij een rechtswinkel werken. Door het hele land zijn er verschillende rechtswinkels die het juridische advies gratis verlenen. Vaak staat op de site van de betreffende rechtswinkel of zij het advies gratis verlenen of tegen hooguit een sterk gereduceerd tarief.