Rechtswinkel Leiden of gratis gesprek advocaat

Rechtswinkel Leiden of pro deo advocaat

Ga naar een rechtswinkel in Leiden of vraag een gratis gesprek aan met een pro deo advocaat.

Rechtswinkels Leiden

Persoonlijke tekst De Leidse rechtswinkel

De Leidse Rechtswinkel is als grootste rechtswinkel van Leiden én Nederland sinds 1972 een vertrouwd adres voor inwoners van de regio Leiden. Iedere inwoner kan kosteloos bij ons terecht met een (ingewikkeld) juridisch of fiscaal vraagstuk. Binnen De Leidse Rechtswinkel zijn er zeven afdelingen te onderscheiden, waardoor wij aan ieder probleem een gespecialiseerde adviseur kunnen koppelen. Wij proberen het vraagstuk van cliënten zoveel mogelijk bij één van onze afdelingen onder te brengen: Arbeidsrecht, Belastingrecht, Consumentenrecht, Immigratierecht, Personen- & familierecht, Strafrecht & burgerlijk procesrecht, Wonen & overheid.

Gratis gesprek met een pro deo advocaat

Selecteer een pro deo advocaat voor een gratis gesprek. Binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:

  • Uw kwestie met u doornemen en uw vragen beantwoorden
  • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
  • Het verloop van de procedure met u doornemen
  • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
  • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
  • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: Ga naar een rechtswinkel in Leiden of vraag een gratis en vrijblijvend een gesprek aan met een pro deo advocaat zodat u daarna weloverwogen uw vervolgstappen kunt bepalen.


Waarom rechtswinkel Leiden?

Moet een verkoper mijn geld terugbetalen als blijkt dat een product al na een maand kapot gaat? Welke rechten heb ik als werknemer, op het moment dat een werkgever mij onverwachts ontslaat? Kan ik direct tegen de grens tussen mijn erf en dat van de buren een boom poten? Het zijn vragen waarvoor u geen advocaat nodig heeft. Verstandiger is het om een rechtswinkel in Leiden te bezoeken. Hier staan medewerkers voor u klaar, om deze juridische vraagstukken gratis te beantwoorden. Zo kunt u al snel weer verder en weet u wat uw positie is in een (mogelijk) conflictsituatie.


Vrijwilligers in een rechtswinkel in Leiden

Een rechtswinkel in Leiden draait grotendeels op de hulp van vrijwilligers en sponsoren. In veel gevallen werken er studenten in een rechtswinkel in Leiden, die nog bezig zijn met hun universitaire studie Rechten. Door tijdens hun studie voor een rechtswinkel te werken, hebben zij de mogelijkheid om ervaring op te doen. Daarbij maken ze in de praktijk kennis met sterk uiteenlopende juridische kwesties. Naast de studenten werken er vaak ook enkele afgestudeerden in een rechtswinkel. Zij ondersteunen de studenten op het moment dat zij een vraag niet kunnen beantwoorden. Blijkt het om een heel ingewikkeld juridisch vraagstuk te gaan? In dat geval zal men u doorverwijzen naar een advocatenkantoor. Veel rechtswinkels werken samen met een vaste groep advocaten in de buurt.


Voorbeelden van vraagstukken

U kunt verschillende juridische vraagstukken voorleggen aan een rechtswinkel in Leiden. Men behandelt zaken binnen ieder rechtsgebied. Het kan gaan om een vraag over uw rechten als consument, een vraag over het kiezen van de juiste ondernemingsvorm, een vraag over een conflict met uw buren, een vraag over uw positie als werknemer bij een reorganisatie, enzovoorts. Vragen worden beantwoord tijdens een inloopspreekuur. Vaak organiseert men dit spreekuur eens of twee keer per week. U kunt het inloopspreekuur gratis bezoeken en u hoeft er doorgaans geen afspraak voor te maken.


Hulp rechtswinkel Leiden bij opstellen bezwaar

Heeft u onlangs een vergunning aangevraagd bij uw gemeente? Als deze aanvraag afgewezen wordt, kunt u een schriftelijk bezwaar indienen. Wanneer u dit niet eerder gedaan heeft, kan het best lastig zijn om het bezwaar vorm te geven. Welke informatie moet in het document worden opgenomen? Hoe maak ik duidelijk om welke redenen ik het niet eens ben met het besluit van de overheidsinstantie? Enzovoorts. Een rechtswinkel in Leiden beschikt vaak over sjablonen voor dergelijke documenten, op basis waarvan u aan de slag kunt gaan met het indienen van uw bezwaar.


Schakel pro deo advocaat in bij lastige kwesties i.p.v. rechtswinkel Leiden

Niet alle juridische vraagstukken zijn door een rechtswinkel in Leiden op te lossen. Ook zal een medewerker van een rechtswinkel u niet bijstaan tijdens een verhoor of bijvoorbeeld bij een civielrechtelijke procedure. Het advies is eenmalig. Wel kan men u vooraf voorbereiden op hetgeen u mag verwachten van een verhoor of rechtszitting. Wanneer u bijgestaan wilt worden kunt u een pro deo advocaat in de arm nemen. Gebruik de zoekmachine op deze website om een pro deo advocaat in uw woonplaats te vinden.


Vraag en antwoord

Over welke rechtsgebieden geeft men advies?

Voor mij is het onduidelijk over welke rechtsgebieden de mensen bij een rechtswinkel in Leiden advies kunnen geven. Kunnen jullie hier iets over zeggen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Een rechtswinkel in Leiden biedt gratis juridisch advies aan over vrijwel ieder rechtsgebied. Denk aan het arbeidsrecht, het belastingrecht, het strafrecht en het familierecht. Houd er rekening mee, dat medewerkers van een rechtswinkel in Leiden niet altijd gespecialiseerd zijn in een specifiek rechtsgebied. Dit betekent dat zij antwoord kunnen geven op simpele juridische vragen, maar u voor meer specifieke vraagstukken zullen doorverwijzen naar een advocatenkantoor. In dat laatste geval kunt u zelf een pro deo advocaat zoeken, waarbij de zoekmachine op deze website goed van pas zal komen. Bij een pro deo advocaat betaalt u slechts een kleine eigen bijdrage.

Hoe kan het advies van een rechtswinkel gratis zijn?

Als ik mijn vraag voorleg aan een advocatenkantoor betaal ik hier relatief veel voor. Hoe kan het dan dat het advies van een rechtswinkel in Leiden gratis is?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Bij een rechtswinkel in Leiden werken voornamelijk studenten. Zij zijn nog in opleiding en geven op vrijwillige basis advies aan geïnteresseerden. Daarnaast werkt men vaak met sponsoren die de afgestudeerden bij een rechtswinkel bekostigen. Het doel van rechtswinkels is het toegankelijk maken van juridische hulp. Let wel, het gaat hierbij om juridische hulp bij simpele vraagstukken. Mocht een vraagstuk meerdere sessies vereisen of te ingewikkeld zijn voor een student, dan zal men u doorverwijzen naar een advocatenkantoor of vergelijkbare instantie. U kunt in dat laatste geval zelf een voordelige pro deo advocaat in uw woonplaats zoeken.

Hoe om te gaan met lastige termen in een overeenkomst?

Er is mij een overeenkomst toegestuurd door mijn nieuwe werkgever. Hier staan termen in waar ik niks van snap. Kan een medewerker bij de Rechtswinkel in Leiden mij helpen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

U heeft behoefte aan ondersteuning bij het op correcte wijze interpreteren van bepalingen en juridische termen in een overeenkomst. Het is een voorbeeld van een kwestie die u voor kunt leggen aan een medewerker van de Rechtswinkel in Leiden. Men probeert de lastige terminologie hier naar normaal Nederlands voor u te vertalen, wat de interpretatie van passages makkelijker maakt. Is er een conflict met de werkgever ontstaan als gevolg van een verkeerde interpretatie van zo’n term of bepaling? In dat geval kunt u voor een (pro deo) advocaat in de regio kiezen.

Twijfels over faillissement webshop, wie kan mij helpen?

Een product is niet geleverd, volgens de webshop zelf door een faillissement. Nu twijfel ik sterk of dit verhaal wel klopt. Wie kan mij adviseren over wat te doen in dit geval?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Een medewerker van de Rechtswinkel in Leiden kan u op weg helpen. Deze zal u het proces wat volgt bij een faillissement beschrijven. Daarbij kan de medewerker u meer vertellen over de wijze waarop u achterhaalt of een verkoper daadwerkelijk failliet is verklaard. Hier heeft Nederland het centraal insolventieregister voor. Blijkt er inderdaad sprake te zijn van fraude? Kies in dat geval zo snel mogelijk voor de ondersteuning van een (pro deo) advocaat. Deze helpt u uit te zoeken welke juridische stappen u kunt zetten om uw aankoopbedrag terug te krijgen.