Ik wil mijn voornaam veranderen, hoe werkt dat?
Er kunnen verschillende redenen voor u zijn, die maken dat u het veranderen van uw voor- of achternaam overweegt. Denk aan de situatie waarbij u gepest wordt om uw voornaam, de problemen die uw huidige voornaam met zich meebrengt in de ontwikkeling van uw professionele loopbaan, het feit dat uw voornaam structureel verkeerd uitgesproken of gespeld wordt door anderen, enzovoorts. Ook wanneer bij de geboorteaangifte een spelfout gemaakt is bij het indienen van uw voornaam kunt u besluiten uw voornaam op een later moment te wijzigen.
De wet- en regelgeving rondom het wijzigen van een voor- of achternaam is onderdeel van het familierecht. Om uw verzoek bij de rechtbank te laten behandelen, dient u dit schriftelijk in te dienen. Hoewel u dit zelfstandig kunt doen, kiezen veel mensen ervoor om een familierecht advocaat in te schakelen voor ondersteuning bij het opstellen en onderbouwen van het verzoek. In dit artikel leest u meer over het proces dat gevolgd wordt.
Verzoek tot voornaamswijziging indienen
Een familierecht advocaat dient samen met u een verzoek tot een voornaamswijziging in bij de rechtbank. Wees u er vooraf van bewust dat u bij het indienen van dit verzoek een reden op moet geven voor de voorgenomen wijziging. U kunt zo’n verzoek niet alleen voor uzelf indienen, maar ook voor uw kind (mits minderjarig). Het is vervolgens aan de rechter om u toestemming te geven voor deze wijziging. Dit betreft veelal een schriftelijk proces, u hoeft zich niet in de rechtbank te melden.
Aan het wijzigen van uw voornaam zitten kosten verbonden. Zo betaalt u kosten voor de behandeling van uw zaak door de rechter en kosten voor een advocaat familierecht.
Voornaamswijziging voor uw kind
Wanneer u een voornaamswijziging indient voor uw kind, bijvoorbeeld doordat deze verkeerd is doorgegeven bij de geboorteaangifte, dan doet u dit nooit alleen. U kunt weliswaar zelf een verzoek indienen, maar heeft hierbij altijd een verklaring van de andere ouder nodig. Deze moet verklaren akkoord te zijn met de naamswijziging. Mocht deze verklaring ontbreken, bijvoorbeeld doordat u geen contact heeft met deze ouder, dan dient u deze reden voldoende te onderbouwen.
Mocht een andere ouder niet akkoord gaan met de wijziging, dan kan dit betekenen dat u zich allebei moet melden voor een zitting. Daar wordt de casus vervolgens verder besproken. Bent u de ouder die het oneens is met de voorgenomen wijziging van de voornaam van uw kind? In dat geval kunt u uw verweer schriftelijk met de rechter delen. U heeft als verweerder geen advocaat nodig.
Hoger beroep bij afwijzing wijziging voornaam
Het kan voorkomen dat de rechter reden ziet om uw verzoek tot het wijzigen van uw voornaam af te wijzen. U ontvangt zo’n afwijzing in veel gevallen schriftelijk. Bij een afwijzing heeft u het recht om in beroep te gaan tegen het besluit van de rechter. Houd er hierbij rekening mee dat u ook bij dit hoger beroep een familierecht advocaat nodig heeft. Voor het indienen van uw bezwaar tegen de uitspraak van de rechter heeft u drie maanden de tijd.