Steenhoff & Zijderveld Advocaten
Trust Advocaten
Blond Advocatuur
Blond Advocatuur
Bayraktar Advocatuur
Advocatenkantoor van den Berg
Ben Ahmed Advocaten
Goedrecht Advocaten
Lischer & Milani
Karami Advocatuur
Spoor60 Advocatuur Coaching Mediation
Wille Donker advocaten
Van der Klei advocatuur & mediation
Kouwenhoven Advocatenkantoor
Damlaan Advocaten
Iustus Advocatuur
Briedé Cassese advocaten & mediators
BvR Advocatuur
CKV Advocaten
Helta Law
Lamou Advocatuur
Rahimzadeh Advocatuur
Het Wetshuys Advocaten en Mediators
Mokum Advocatuur
Leijendekker & Nederveen Advocaten
Kok advocatuur
Kappelhof advocaten
Keijzer Noorman Advocaten
Meijer & Van der Vlis Advocaten
Van Vliet Advocaten
Reitsma Advocaten
Advocatenkantoor Deijkers
Singh Raaijmakers
Grip advocaten
Advocatenkantoor Warmerdam
Kerckhoffs Advocaten
Jessica Jansen advocatuur
ACTOR Advocaten
Mook AdvocÂatuur en MediÂation
Avis & Van Riel Advocaten en Mediation
Hofstad Advocaten
Hofstad Advocaten
Veluwe Advocaten
HĂĽbner Advocatuur
Zaanse Meesters Advocaten
Raetsluy Advocaten
Houben Van Dijck Advocaten
Kuiper advocaten
Advocatenkantoor Beerentsen
Gart Advocatuur
Nijhof Advocaten
Wouters & Wouters advocaten
Advocatenkantoor Warmerdam
W Advocatenkantoor
Het familierecht is een rechtsgebied dat gaat over alle familiare zaken zoals geboorte, afstamming, huwelijk en echtscheiding. Zaken met betrekking tot bijvoorbeeld kinderalimentatie, partneralimentatie, echtscheiding en ouderlijk gezag worden geregeld door dit rechtsgebied dat onderdeel is van het civiel recht. Veel zaken die door een familierecht advocaat behandeld worden, kennen een sterk emotioneel karakter. Denk bijvoorbeeld aan een uithuisplaatsing van een kind, waarbij u het oneens bent met dit besluit. Is er over de afwikkeling van zaken een conflictsituatie ontstaan tussen u en uw partner, nu u van elkaar wilt scheiden? Wilt u meer weten over hetgeen trouwen betekent voor de schulden die u of uw partner hebben? Het zijn typische voorbeelden van juridische vraagstukken, die vallen onder dit rechtsgebied.
In de familiaire sfeer kunnen zich verschillende conflictsituaties voordoen. Gelukkig is het in veel van deze situaties mogelijk om onderling tot een oplossing te komen. Er zijn echter ook situaties, waarin dit niet lukt. In die situaties kunt u rekenen op de hulp van een familierecht advocaat. Het pakket van diensten van een familierecht advocaat is zeer breed. Lang niet altijd begeleidt een advocaat mensen in een zaak tegen hun ex-partner. Het kan ook gaan om een zaak tegen een instantie. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een uithuisplaatsing.
Een familierecht advocaat kan in veel verschillende situaties nuttig zijn, waaronder:
Wanneer u onvoldoende inkomen heeft om een advocaat in de arm te nemen, kiest u voor een pro deo advocaat. Het voordeel van een pro deo familierecht advocaat is dat u slechts een eigen bijdrage betaalt voor de hulp die deze u biedt. Deze eigen bijdrage is onder meer afhankelijk van uw huidige inkomen en eigen vermogen. Des te meer u zelf verdient, des te hoger zal de eigen bijdrage zijn.
Wanneer u voor de hulp van een advocaat kiest, kan dit hoge kosten met zich meebrengen. Deze kosten kunt u in sommige gevallen declareren via uw rechtsbijstandverzekering. Kijk de polisvoorwaarden van de verzekering die u in het verleden afsloot nog eens na, om te zien of de kosten van een familierecht advocaat gedekt worden. Kosteloos is het inschakelen van de advocaat hiermee niet; u betaalt vrijwel zeker een eigen risico.
Regelmatig worden de diensten van een familierecht advocaat en een mediator door elkaar gehaald. Het is belangrijk om te weten dat een advocaat uitsluitend Ă©Ă©n van de betrokken partijen ondersteunt. Dit kan een gezin zijn, maar ook een individu. Andersom dient een mediator als een bemiddelende, neutrale partij in een conflict. Dit betekent dat een mediator in geen geval ondersteuning zal bieden bij een rechtszaak. Iets wat een advocaat wel doet.
Een raadsman of raadsvrouw, met ervaring in het behandelen van zaken op het gebied van familierecht, inventariseert samen met u de situatie. U heeft niet altijd de hulp van een (pro deo) advocaat nodig. Soms is het prettiger om voor het inschakelen van een mediator te kiezen. Mediation is doorgaans laagdrempeliger dan de hulp van een (pro deo) advocaat. Niet iedere situatie laat mediation echter toe. Denk aan een hevig conflict met een ex-partner, waarbij praten u niet tot een oplossing brengt. Niet alleen voorziet een (pro deo) advocaat u van advies, wanneer u vragen heeft. Mogelijk wilt u direct weten, welke vervolgstappen u in uw situatie kunt overwegen. Hoe stevig is uw juridisch positie in uw conflict? Wat betekent dit voor een rechtszaak die u mogelijk overweegt? Enzovoorts.
Heeft u vragen die betrekking hebben op het personen en familierecht, bijvoorbeeld omdat u wilt scheiden, selecteer dan een (pro deo) familierecht advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:
Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.
Mijn ex-partner en ik zijn uit elkaar, waardoor we nu de alimentatie moeten regelen. Hebben we altijd een advocaat nodig in zo’n situatie?
Onder alimentatie verstaat men de financiële bijdrage die u biedt voor het levensonderhoud van uw ex-partner en eventuele gezamenlijke kinderen. U dient een verzoekschrift bij de rechtbank in, waarin u aangeeft welke afspraken er gemaakt zijn bij de beëindiging van uw relatie. U bent verplicht om hier een advocaat bij in te schakelen. Overigens is dat ook om andere redenen sterk aan te bevelen. De advocaat helpt u tot heldere afspraken met uw ex-partner te komen. Dat is niet altijd even makkelijk bij de beëindiging van een relatie.
Mijn partner en ik zijn voornemens onze relatie op korte termijn te beëindigen. Welke hulp kan een familierecht advocaat in zo’n geval bieden?
Het inschakelen van een familierecht advocaat bij een voorgenomen beëindiging van uw relatie is sterk aan te raden. Vaak gaat een dergelijke situatie gepaard met veel emotie, wat het lastig kan maken om voor een soepele afwikkeling te zorgen. Juridische ondersteuning is in het bijzonder gewenst, wanneer u en uw ex-partner getrouwd zijn, samen minderjarige kinderen hebben of bijvoorbeeld eerder een woning kochten. Een advocaat familierecht helpt u heldere afspraken te maken over de verdere afwikkeling van uw relatie. In sommige gevallen is het inschakelen van een advocaat zelfs noodzakelijk, bijvoorbeeld om de beëindiging van een huwelijk aan te kunnen vragen bij de rechtbank.
Mijn ex-vrouw en ik hebben een huurwoning. Onze beide namen staan op het contract. Wat moeten we de woning doen nu onze relatie beëindigd is?
U kunt besluiten de overeenkomst met de verhuurder te beëindigen en allebei op zoek te gaan naar nieuwe woonruimte. Ook kunt u gezamenlijk overeenkomen dat een van uw beiden in de woning blijft wonen. Het contract moet in dit geval worden aangepast door een verhuurder. Lukt het u niet om samen tot een oplossing te komen? In dat geval zal de rechter uitspraak moeten doen. U kunt vooraf een familierecht advocaat raadplegen om u te laten adviseren over uw juridische positie in deze casus. Mogelijk is het onverstandig om de zaak voor te leggen aan een rechter. Het kan tot onnodig hoge kosten leiden.
Eerder zijn mijn ex-partner en ik uit elkaar gegaan. Hoe lang moet ik haar nog blijven betalen voor haar levensonderhoud?
Op voorhand staat normaliter vast hoe lang u uw ex-partner financieel tegemoet moet komen voor zijn of haar levensonderhoud. Eerder werd deze periode verlaagd van twaalf naar maximaal vijf jaar. Het is afhankelijk van de duur van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap of u ook daadwerkelijk vijf jaar moet blijven betalen. Een familierecht advocaat kan u hier meer over vertellen. Het is sterk aan te raden om voor de ondersteuning van een advocaat te kiezen bij de beëindiging van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Deze vertelt u meer over de rechten en plichten die u hierbij heeft ten opzichte van uw ex-partner.
Ik moet mijn ex-partner maandelijks een bedrag betalen voor zijn levensonderhoud. Hoe komen we tot de vaststelling van een reëel bedrag?
Het bedrag wordt hoofdzakelijk bepaald op basis van de inkomens die u beide heeft. Kies in uw situatie voor de ondersteuning van een familierecht advocaat. Deze helpt u niet alleen bij het vaststellen van het bedrag dat u elkaar zou moeten betalen voor het levensonderhoud. Ook kan deze u meer vertellen over het maken van afspraken rond de verdeling van bijvoorbeeld gemeenschappelijke bezittingen. Denk aan het meubilair, een auto en de woning. Het is prettig om bij dergelijke zaken ondersteund te worden, daar het uit elkaar gaan vaak veel emoties met zich meebrengt.
Mijn ex-partner en ik zijn een tijd geleden uit elkaar gegaan. Nu is er een conflict ontstaan over het gezag over onze kinderen. Wat kunnen we doen om dit op te lossen?
Bij een conflict rond het gezag over uw gezamenlijke kinderen kunt u een familierecht advocaat in de arm nemen. Deze zal u ondersteunen bij het (juridisch) vervolg van de casus. In eerste instantie is het zaak om te bepalen welke rechten en plichten u heeft als betrokkene bij het conflict. Een advocaat vertelt u hiervoor meer over de wet- en regelgeving op dit vlak. Op basis van uw juridische positie bepaalt u gezamenlijk welke vervolgstappen u kunt zetten.
Eerder hebben mijn partner en ik besloten om uit elkaar te gaan. Nu moeten we het gemeenschappelijk bezit verdelen, maar dat lukt niet. Wat te doen in deze situatie?
Het verdelen van de gezamenlijke bezittingen is een voorwaarde om volledig uit elkaar te kunnen gaan en de casus te sluiten. U kunt een familierecht advocaat in de arm nemen. Deze helpt stellen bij het verdelen van gemeenschappelijke bezittingen, maar bijvoorbeeld ook bij ouderschapszaken en de vaststelling van de te betalen alimentatie aan elkaar. In een eerste gratis kennismakingsgesprek kunt u uw zaak voorleggen. De advocaat zal u vervolgens informeren over de te nemen stappen om de zaak tot een einde te brengen.
Er is binnen onze familie onenigheid ontstaan over de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden die bij het huwelijk ondertekend zijn. Wat kunnen we in zo’n geval het beste doen?
Zaken gerelateerd aan het huwelijk of het beëindigen daarvan hebben vaak een sterk emotioneel karakter. Het is verstandig om voor hulp van een familierecht advocaat te kiezen in zo’n situatie, als een neutrale partij. Deze heeft daarbij de kennis over wet- en regelgeving gerelateerd aan de situatie die u beschrijft. Op basis hiervan kan deze u meer vertellen over de stappen die u kunt zetten om de situatie tot een einde te brengen. De raadsman of raadsvrouw vertelt u meer over de rechten en plichten die alle betrokkenen hebben.
Mijn ex-partner en ik gaan uit elkaar. Nu vinden we het allebei lastig om tot concrete afspraken te komen. Wie kan ons hierbij helpen?
Op het moment dat u uit elkaar besluit te gaan is het belangrijk om een aantal afspraken vast te leggen. Hoe voorziet u in elkaars levensonderhoud? Op welke manier wordt omgegaan met uw gemeenschappelijke bezittingen? Wat zijn de dagen waarop uw kinderen bij u zijn? Enzovoorts. U kunt voor de hulp van een familierecht advocaat kiezen om u hierin bij te laten staan. Die begeleidt het proces, wat de voortgang ten goede komt. Het vastleggen van afspraken kan gepaard gaan met de nodige emoties, wat hulp van een derde partij zeer gewenst maakt.
De partner met wie ik de laatste jaren samen was heeft een samenlevingscontract met mij gesloten. Moeten we naar de rechter om deze stop te kunnen zetten?
Vaak wordt al bij het opstellen van een samenlevingscontract rekening gehouden met de wijze waarop deze ontbonden kan worden. Kijk uw document nog eens na, om te zien wat hierbij voor u geldt. U hoeft vrijwel zeker niet langs de rechter te gaan. Het is belangrijk om heldere afspraken te maken over het gemeenschappelijk bezit. Wanneer u dit lastig vindt, of wanneer conflictsituaties dreigen kunt u hierbij ondersteuning inschakelen van een familierecht advocaat. Deze vertelt u meer over de rechten die u heeft, wanneer u besluit een samenlevingscontract met uw (ex-)partner te beëindigen.
In het verleden zijn mijn partner en ik getrouwd. Nu gaan we uit elkaar door de voortdurende ruzies die we hebben. Kan dit zonder tussenkomst van een rechter?
Wanneer u in het verleden getrouwd bent met uw ex-partner is het niet mogelijk om zonder tussenkomst van de rechter uit elkaar te gaan. Het is slechts een formeel proces; de rechter zal u logischerwijs niet tegenhouden in uw wens om de relatie te beëindigen. Wel controleert deze of u de gemaakte afspraken voldoende heeft vastgelegd om nieuwe conflicten in de toekomst te voorkomen. Laat u bijstaan bij het opstellen van deze documenten door een familierecht advocaat in de arm te nemen. Deze advocaat kan u wijzen op uw rechten in de ontstane situatie. Heeft u bijvoorbeeld het recht op een maandelijkse financiële vergoeding van uw ex-partner?
Mijn ex-partner heeft mij nooit financieel onderhouden, terwijl hij een veel betere baan heeft dan ik heb. Kan ik met terugwerkende kracht om een financiële vergoeding vragen?
Normaliter wordt de financiële vergoeding die u aan uw ex-partner betaalt of andersom, vastgesteld op het moment dat u uit elkaar gaat. Dergelijke afspraken worden op papier uitgewerkt en door beide partijen ondertekend; het document helpt conflicten op een later moment te voorkomen. Wanneer u deze financiële vergoeding destijds niet besproken heeft, kunt u deze met terugwerkende kracht van uw ex-partner vragen. Een rechter bepaalt uiteindelijk of uw ex-partner deze vergoeding ook daadwerkelijk moet betalen. Neem een familierecht advocaat in de arm om u hierin bij te laten staan.
Volgens mijn ex-partner moet ik haar iedere maand een betaling doen voor haar levensonderhoud. Klopt dit en zo ja, hoe hoog is dat bedrag?
Of u uw ex-partner maandelijks een bedrag moet betalen om te voorzien in haar levensonderhoud, is van verschillende factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan uw eigen inkomen en dat van uw ex-partner, de aanwezigheid van minderjarige kinderen die u samen heeft gekregen, enzovoorts. Het is raadzaam u hierover te laten adviseren door een familierecht advocaat. Deze vertelt u meer over de wijze waarop de hoogte van een dergelijk bedrag bepaald wordt, evenals dat deze u kan informeren over de duur van deze betalingen. In sommige gevallen kunt u in Ă©Ă©n keer een hoger bedrag betalen; de maandelijkse verplichting vervalt daarmee.
Ik heb te horen gekregen dat men overweegt mijn kind elders onder te brengen. Instanties vrezen dat ik er niet goed voor kan zorgen. Wat kan ik doen om dit tegen te houden?
Wanneer instanties dreigen uw kind bij u weg te nemen, is het raadzaam een familierecht advocaat in de arm te nemen. Deze kan u meer vertellen over het traject wat zal volgen en de wijze waarop u zichzelf kunt verdedigen tijdens zo’n traject. De advocaat ondersteunt u hierbij door voor de rechter aan te tonen, dat u wel degelijk voor uw kind kan zorgen.
Ik heb een probleem met mijn vrouw en wil e.e.a. bespreken met een advocaat. Hoe kan ik op jullie website zien of een advocaat ervaring heeft met het probleem dat ik nu heb?
Maak gebruik van de zoekmachine die u op deze website vindt, wanneer u met een juridisch vraagstuk op het gebied van het familierecht zit. U wilt zeker weten dat de (pro deo) advocaat ervaring heeft met zaken welke te vergelijken zijn met die van u. Binnen de zoekmachine worden de verschillende advocaten onderverdeeld over meerdere expertisegebieden. Dit expertisegebied zegt iets over de ervaring van een raadsman of raadsvrouw. Voor u is het interessant te zoeken naar een (pro deo) advocaat in uw regio, werkzaam binnen het expertisegebied 'Familie en scheiden'. Op het profiel van een (pro deo) advocaat kunt u een gratis kennismakingsgesprek inplannen en uw probleem voorleggen.
Kunt u een aantal voorbeelden geven van conflictsituaties, waarin een familierecht advocaat hulp kan bieden?
Het pakket aan conflictsituaties waarin een familierecht advocaat u kan ondersteunen is zeer breed. Zo helpt deze u onder meer bij conflicten over de alimentatie die u aan uw ex-partner betaalt of juist wenst te ontvangen. Ook bij conflicten over omgangsregelingen en een echtscheiding kan ook ondersteuning worden geboden. Niet alleen ondersteunt deze advocaat u bij conflicten met een ex-partner. Ook bij conflicten met externe instanties, zoals bij een naderende uithuisplaatsing, kan deze juridische hulp bieden. Het is verstandig om een gratis gesprek aan te vragen, om te zien op welke manier een advocaat u kan helpen.
Ik twijfel tussen het inschakelen van een familierecht advocaat en een mediator. Wat zijn de belangrijkste verschillen?
Een advocaat zal bij een conflict uitsluitend de belangen van Ă©Ă©n van de betrokken partijen behartigen. Kiest u voor de hulp van een mediator, dan treedt deze als een neutrale partij op. Wanneer u het gevoel heeft dat een conflict niet meer op te lossen is door te praten, dan is het verstandig om voor de hulp van een advocaat te kiezen. Deze zal u namelijk ook begeleiden tijdens een eventuele gerechtelijke procedure. Iets wat een mediator in geen geval doet. Via de zoekmachine op deze website vindt u een familierecht advocaat bij u in de buurt.