Wat zijn mijn rechten nadat ik ben aangehouden en word verhoord door de politie?

Wanneer u wordt aangehouden op verdenking van het plegen van een strafbaar feit, wordt u overgebracht naar een politiebureau. Hier wordt u (nogmaals) gefouilleerd en de goederen die u bij u heeft van u worden afgenomen en opgeborgen.

Vervolgens worden uw personalia gecontroleerd en geregistreerd, waarna er een foto van u wordt gemaakt. Ook neemt de politie een afdruk van al uw vingertoppen. Dit gebeurt niet meer met inkt zoals vroeger, maar digitaal.

Daarna wordt u in een cel ingesloten. De hulpofficier van justitie komt bij u en legt uit waarom u bent aangehouden. Ook vraagt de hulpofficier of u bijstand van een strafrechtadvocaat wilt. Indien u daarvoor kiest kunt u zelf de naam van uw voorkeursadvocaat opgeven.

Als u geen voorkeur heeft, maar wel rechtsbijstand van een strafrechtadvocaat wilt, wijst de piketcentrale van de Raad voor Rechtsbijstand u een advocaat toe. De advocaat ontvangt uw melding van de piketcentrale en komt naar het politiebureau toe om de zaak met u te bespreken. De rechtsbijstand die een advocaat u op het politiebureau verleent wordt, uitzonderingen daargelaten, altijd vergoed door de Nederlandse Staat. Het maakt daarvoor niet uit of het uw eigen of toegewezen advocaat betreft. Iedere advocaat ontvangt dezelfde (geringe) standaard vergoeding.

Wanneer mag ik een advocaat spreken?
Nadat u bent aangehouden en voor aanvang van het politeverhoor heeft u het recht om een strafrechtadvocaat te consulteren. Dit gebeurt in een ruimte op het politiebureau waar geen camera's en/of microfoons aanwezig zijn. Het gesprek met de advocaat behoort volledig vertrouwelijk te kunnen worden gevoerd. De advocaat zal onder meer de verdenking die er tegen u bestaat met u bespreken en uitleggen wat u kunt verwachten van het politieverhoor. In overleg met de advocaat kunt u een strategie bepalen voor het politieverhoor. Dat kan zijn inhoudelijk verklaren, zwijgen of een combinatie daarvan.

Wanneer u wordt verhoord door de politie mag u zich laten bijstaan door een advocaat. De advocaat is dan in dezelfde ruimte aanwezig en zit in de regel naast u. Tijdens het verhoor kunt u op ieder moment vragen om een time out voor overleg met uw advocaat. De agenten gaan dan even weg, waarna het verhoor weer wordt hervat. Tijdens het verhoor mag u uw advocaat niet vragen wat u het best kunt antwoorden op gestelde vragen. De politie wil namelijk uw verklaring opnemen en niet die van uw advocaat.

Als het politieverhoor is afgrond krijgt u samen met uw advocaat de gelegenheid om het proces-verbaal van verhoor door te lezen. Indien u en/of uw advocaat van mening zijn dat uw verklaring niet goed is uitgewerkt of essentiële onderdelen daarvan ontbreken in het proces-verbaal, dan moet u dat op dat moment aangeven. Meestal wordt de betreffende passage aangepast, somt laat de politie deze staan en noteert uw bezwaar erbij.

Tot slot vraagt de politie u of u uw verklaring wilt ondertekenen. Het is een mythe dat een niet ondertekende verklaring niet kan worden gebruikt voor het bewijs in een strafzaak. Omdat de verbalisant van de politie die het verhoor afneemt de verklaring wel ondertekent, kan de inhoud daarvan alsnog tegen u worden gebruikt in een strafzaak.

Nadat u bent verhoord wordt u teruggebracht naar uw cel. De (hulp)officier van justitie gaat daarna beslissen of u naar huis mag of langer vast moet blijven zitten. De uitslag daarvan wordt in de cel aan u medegedeeld.

Zolang u in hechtenis verblijft op het politiebureau, heeft u het recht op contact met uw advocaat. Dit kan in persoon op het politiebureau of telefonisch. U kunt de medewerkers van de arrestantenwacht vragen of zij uw advocaat willen bellen. Zij proberen vervolgens telefonisch in contact te komen met uw advocaat en als dat lukt verbinden zij deze met u door.