Gesubsidieerde rechtsbijstand - Gratis gesprek advocaat

Gesubsidieerde rechtsbijstand van een advocaat

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio die gesubsidieerde rechtsbijstand verleent en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

 1. Klik op Gratis gesprek advocaat
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.400 bruto per jaar verdient klik op pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat is gesubsidieerde rechtsbijstand?

Bij een laag inkomen en vermogen heeft u recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid vergoedt dan de kosten van een (pro deo) advocaat. U betaalt slechts een kleine eigen bijdrage en soms helemaal niets (bekijk uw eigen bijdrage).

In Nederland heeft iedereen recht op rechtsbijstand, ook wanneer uw inkomen onder modaal ligt. Denk aan een verhoor op het politiebureau, waarbij u zich wilt laten bijstaan door een (pro deo) advocaat. Deze helpt u op het verhoor voor te bereiden en vertelt u meer over de rechten en plichten die u in zo’n situatie heeft. Ook wanneer er een conflict ontstaat met uw werkgever of bijvoorbeeld de verhuurder van uw woning wilt u juridisch ondersteund worden. Wat zijn mijn rechten? Is hetgeen mijn werkgever of verhuurder mij oplegt wettelijk toegestaan, of hoef ik zaken niet direct te accepteren? In dergelijke situaties vormt gesubsidieerde rechtsbijstand de uitkomst voor u.


Gratis gesprek over gesubsidieerde rechtsbijstand met een advocaat

Op deze website worden meer dan 80 pro deo advocaten weergegeven die gesubsidieerde rechtsbijstand aanbieden en jaarlijks meer dan 15.000 hulpaanvragen per jaar verwerken. Bekijk en vergelijk profielen en vraag een gratis gesprek aan. Binnen 24 uur wordt er door de (pro deo) advocaat contact met u opgenomen

 • Uw kwestie wordt besproken en uw vragen worden beantwoord
 • Er wordt aangegeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
 • Het verloop van een eventuele juridische procedure wordt aan u uitgelegd
 • Er wordt bekeken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
 • Indien u verzekerd bent, wordt uitgezocht of uw kwestie onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is krijgt u een indicatie van de kosten

Kortom: na dit gratis juridisch gesprek weet u precies wat uw juridische mogelijkheden zijn en kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen. Zonder dat u kosten maakt of complexe processen moet doorlopen bij de overheid.


(pro deo) advocaat benaderen voor gesubsidieerde rechtsbijstand 

Op deze website bieden we u een handige zoekmachine aan, die u helpt snel en gemakkelijk een geschikte (pro deo) advocaat voor gesubsidieerde rechtsbijstand te vinden. De verschillende pro deo advocaten hebben ieder hun eigen expertisegebied. Er worden meerdere van deze expertisegebieden van elkaar onderscheiden. Voorbeelden hiervan zijn onder meer familie en scheiden, werk en ontslag en bijvoorbeeld politie en justitie. Zorg dat het expertisegebied van een door u gekozen (pro deo) advocaat overeenkomt met het expertisegebied waarbinnen uw zaak valt. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal een (pro deo) advocaat uw contactverzoek afwijzen. Een (pro deo) advocaat kan u bij een eerste kennismaking vertellen of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand.


Gratis kennismakingsgesprek met uw (pro deo) advocaat 

Niet alleen wilt u weten of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand bij het inschakelen van een (pro deo) advocaat. Ook wilt u er zeker van zijn, dat u hier een zekere klik mee heeft. Mogelijk gaat u een traject van meerdere weken tot zelfs maanden met elkaar in. Tijdens een eerste, gratis kennismakingsgesprek legt u uw zaak voor aan de gevonden (pro deo) advocaat. Samen bespreekt u hoe stevig uw juridische positie is in uw situatie en welke vervolgstappen u op basis hiervan kunt overwegen. Dit kan bijvoorbeeld een gang naar de rechter zijn. Bij een zwakke juridische positie zal een (pro deo) advocaat u dit ontraden. Onderdeel van gesubsidieerde rechtsbijstand is ondersteuning tijdens zo’n rechtszaak. Een (pro deo) advocaat helpt u uw positie zo goed mogelijk te verdedigen.


Direct gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen 

Wilt u gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand? Gebruik de zoekmachine op deze pagina om een geschikte (pro deo) advocaat in uw regio te vinden. Via het profiel van de (pro deo) advocaat kunt u direct een gratis kennismakingsgesprek aanvragen. Ieder van de pro deo advocaten binnen onze zoekmachine biedt u deze mogelijkheid aan. Tijdens het gesprek bespreekt u of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Mocht u toch niet in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, dan zal de (pro deo) advocaat u een indicatie geven van de kosten die verdere hulp met zich meebrengt. Mogelijk bent u verzekerd, waardoor uw kosten voor juridische ondersteuning alsnog gedekt zijn. Vraag en antwoord

Gesubsidieerde rechtsbijstand - Wat houdt pro deo precies in?

Is pro deo hetzelfde als gratis? Of zit er toch een addertje onder het gras?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Met de term pro deo worden diensten aangeduid die gratis zijn. Afhankelijk van uw situatie en jaarinkomen komt u in aanmerking voor Gesubsidieerde rechtsbijstand. Meestal betaalt u nog wel een kleine eigen bijdrage. Pro deo werkzaamheden van een advocaat zijn dus niet geheel gratis. in sommige gevallen hoeft u ook geen eigen bijdrage te betalen.

Gesubsidieerde rechtsbijstand - Hoogte van de eigen bijdrage?

Hoe wordt de hoogte van de eigen bijdrage bij gesubsidieerde rechtsbijstand bepaald?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand bepaald hangt af van de hoogte van uw inkomen. In sommige gevallen hoeft u helemaal geen eigen bijdrage te betalen. Bekijk uw eigen bijdrage op de website van de Raad voor Rechtsbijstand of vraag het aan een pro deo advocaat in een gratis gesprek.  

Gesubsidieerde rechtsbijstand - Wanneer wel of geen eigen bijdrage betalen?

Ik heb een juridisch probleem en weinig inkomen. Ik kom in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand maar vraag mij af of ik ook een eigen bijdrage moet betalen. In welke gevallen hoef ik geen eigen bijdrage te betalen en wanneer wel.

Antwoord Eerste Rechtshulp

In een aantal situaties die wettelijk zijn vastgelegd hoeft u geen eigen bijdrage te betalen. U hoeft geen eigen bijdrage te betalen wanneer: De rechtbank dit beslist (last tot toevoeging), u illegaal in Nederland bent, u een asielzoeker bent, er sprake is van noodweer(exces), u geen inkomen heeft en uw vrijheid is ontnomen, u slachtoffer bent geworden van een zeden- of geweldmisdrijf, u minderjarig bent en een bijzondere curator heeft. Bij een vrijspraak hoeft u ook geen eigen bijdrage te betalen.