Gesubsidieerde rechtsbijstand - Gratis gesprek advocaat

Gesubsidieerde rechtsbijstand van een advocaat

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio die gesubsidieerde rechtsbijstand verleent en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

 1. Klik op Gratis gesprek advocaat
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat is gesubsidieerde rechtsbijstand?

Bij een laag inkomen en vermogen heeft u recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid vergoedt dan de kosten van een (pro deo) advocaat. U betaalt slechts een kleine eigen bijdrage en soms helemaal niets (bekijk uw eigen bijdrage).

In Nederland heeft iedereen recht op rechtsbijstand, ook wanneer uw inkomen onder modaal ligt. Denk aan een verhoor op het politiebureau, waarbij u zich wilt laten bijstaan door een (pro deo) advocaat. Deze helpt u op het verhoor voor te bereiden en vertelt u meer over de rechten en plichten die u in zo’n situatie heeft. Ook wanneer er een conflict ontstaat met uw werkgever of bijvoorbeeld de verhuurder van uw woning wilt u juridisch ondersteund worden. Wat zijn mijn rechten? Is hetgeen mijn werkgever of verhuurder mij oplegt wettelijk toegestaan, of hoef ik zaken niet direct te accepteren? In dergelijke situaties vormt gesubsidieerde rechtsbijstand de uitkomst voor u.


Gratis gesprek over gesubsidieerde rechtsbijstand met een advocaat

Op deze website worden meer dan 80 pro deo advocaten weergegeven die gesubsidieerde rechtsbijstand aanbieden en jaarlijks meer dan 15.000 hulpaanvragen per jaar verwerken. Bekijk en vergelijk profielen en vraag een gratis gesprek aan. Binnen 24 uur wordt er door de (pro deo) advocaat contact met u opgenomen

 • Uw kwestie wordt besproken en uw vragen worden beantwoord
 • Er wordt aangegeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
 • Het verloop van een eventuele juridische procedure wordt aan u uitgelegd
 • Er wordt bekeken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
 • Indien u verzekerd bent, wordt uitgezocht of uw kwestie onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is krijgt u een indicatie van de kosten

Kortom: na dit gratis juridisch gesprek weet u precies wat uw juridische mogelijkheden zijn en kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen. Zonder dat u kosten maakt of complexe processen moet doorlopen bij de overheid.


(pro deo) advocaat benaderen voor gesubsidieerde rechtsbijstand 

Op deze website bieden we u een handige zoekmachine aan, die u helpt snel en gemakkelijk een geschikte (pro deo) advocaat voor gesubsidieerde rechtsbijstand te vinden. De verschillende pro deo advocaten hebben ieder hun eigen expertisegebied. Er worden meerdere van deze expertisegebieden van elkaar onderscheiden. Voorbeelden hiervan zijn onder meer familie en scheiden, werk en ontslag en bijvoorbeeld politie en justitie. Zorg dat het expertisegebied van een door u gekozen (pro deo) advocaat overeenkomt met het expertisegebied waarbinnen uw zaak valt. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal een (pro deo) advocaat uw contactverzoek afwijzen. Een (pro deo) advocaat kan u bij een eerste kennismaking vertellen of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand.


Gratis kennismakingsgesprek met uw (pro deo) advocaat 

Niet alleen wilt u weten of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand bij het inschakelen van een (pro deo) advocaat. Ook wilt u er zeker van zijn, dat u hier een zekere klik mee heeft. Mogelijk gaat u een traject van meerdere weken tot zelfs maanden met elkaar in. Tijdens een eerste, gratis kennismakingsgesprek legt u uw zaak voor aan de gevonden (pro deo) advocaat. Samen bespreekt u hoe stevig uw juridische positie is in uw situatie en welke vervolgstappen u op basis hiervan kunt overwegen. Dit kan bijvoorbeeld een gang naar de rechter zijn. Bij een zwakke juridische positie zal een (pro deo) advocaat u dit ontraden. Onderdeel van gesubsidieerde rechtsbijstand is ondersteuning tijdens zo’n rechtszaak. Een (pro deo) advocaat helpt u uw positie zo goed mogelijk te verdedigen.


Direct gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen 

Wilt u gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand? Gebruik de zoekmachine op deze pagina om een geschikte (pro deo) advocaat in uw regio te vinden. Via het profiel van de (pro deo) advocaat kunt u direct een gratis kennismakingsgesprek aanvragen. Ieder van de pro deo advocaten binnen onze zoekmachine biedt u deze mogelijkheid aan. Tijdens het gesprek bespreekt u of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Mocht u toch niet in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, dan zal de (pro deo) advocaat u een indicatie geven van de kosten die verdere hulp met zich meebrengt. Mogelijk bent u verzekerd, waardoor uw kosten voor juridische ondersteuning alsnog gedekt zijn. Vraag en antwoord

Gesubsidieerde rechtsbijstand - Is gesubsidieerde rechtsbijstand interessant bij een conflict met buren?

Er is een ruzie met de buren ontstaan over de plek waar zij hun groene haag geplaatst hebben. Deze staat op de grens van ons terrein, terwijl wij geen haag willen. Is gesubsidieerde rechtsbijstand interessant?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Onder meer bij conflicten met buren kan gesubsidieerde rechtsbijstand interessant voor u zijn. U wordt in zo’n geval geïnformeerd over de geldende wet- en regelgeving op dit vlak, wat helpt de stevigheid van uw juridische positie in de conflictsituatie vast te stellen. Dat is niet de enige vorm van ondersteuning die geboden wordt. Gesubsidieerde rechtsbijstand komt ook van pas bij het vervolg, wanneer u bijvoorbeeld besluit een rechtszaak tegen de omwonenden aan te spannen om de haag te laten verplaatsen of volledig weg te laten halen.

Gesubsidieerde rechtsbijstand - Kan ik voor gesubsidieerde rechtsbijstand kiezen als een verhuurder mij uit zijn pand wil zetten?

Mijn verhuurder dreigt mij uit mijn woning te zetten, omdat er klachten bij hem binnen zouden zijn gekomen. Is het verstandig om in dit geval te kiezen voor gesubsidieerde rechtsbijstand?

Antwoord Eerste Rechtshulp

De keuze voor gesubsidieerde rechtsbijstand is een hele verstandige, op het moment dat gedreigd wordt u uit de woning te zetten. Het is hierbij goed om u te beseffen dat huurders door Nederlandse wet- en regelgeving beschermd zijn tegen dergelijke situaties. Een verhuurder kan in nagenoeg geen enkel geval eenzijdig en zonder tussenkomst van een rechter besluiten de overeenkomst voor de huur van de woning stop te zetten. Een uitzondering hierop is de situatie waarin u veroordeeld bent voor een strafbaar feit, dat valt onder de Opiumwet.

Gesubsidieerde rechtsbijstand - Waar kan ik terecht als een product na betaling niet geleverd wordt?

Ik heb een product gekocht in een webshop. Het product is nu na een maand nog steeds niet geleverd en het mailen naar de verkoper levert niets op. Wat kan ik doen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

U heeft het recht de koop te annuleren bij de aankoop van een product in een webshop of fysieke winkel. Let op, uitzondering hierop is het kopen van een op maat gemaakt product. Vaak gelden daar andere regels voor. Mocht de verkoper uw aankoopbedrag niet terugstorten na het annuleren van de koop, dan kunt u (juridische) vervolgstappen overwegen. Kies voor gesubsidieerde rechtsbijstand om u hierbij te laten begeleiden. Met de keuze voor gesubsidieerde rechtsbijstand krijgt u een goed beeld van uw mogelijkheden en de kans van slagen daarvan.

Gesubsidieerde rechtsbijstand - Wanneer kiezen voor deze vorm van juridische ondersteuning?

Mij is nog niet helemaal duidelijk in welke situaties het verstandig is om te kiezen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Kunt u mij dit toelichten?

Antwoord Eerste Rechtshulp

De keuze voor gesubsidieerde rechtsbijstand via een (pro deo) advocaat is in verschillende situaties interessant. Denk aan een conflict, waarbij u advies in wilt winnen over uw juridische positie. Het helpt u te bepalen of en welke vervolgstappen in zo’n situatie interessant kunnen zijn. Daarnaast is gesubsidieerde rechtsbijstand wenselijk wanneer u zich voor de rechter moet verantwoorden of bijvoorbeeld bent opgeroepen voor een verhoor op het bureau. De gesubsidieerde rechtsbijstand is niet voor iedereen toegankelijk; het hangt af van uw vermogen en bruto jaarinkomen. Tijdens een gratis eerste kennismakingsgesprek vertelt de raadsman of -vrouw u hier meer over.

Gesubsidieerde rechtsbijstand - Kan ik gesubsidieerde rechtsbijstand gebruiken bij een conflict met een huurder?

Ik ben op zoek naar juridische ondersteuning om een lopend conflict met de huurder van een van mijn producten tot een einde te brengen. Biedt gesubsidieerde rechtsbijstand de uitkomst?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Op het moment dat u te maken heeft met een conflict met bijvoorbeeld een particuliere huurder, kunt u voor gesubsidieerde rechtsbijstand kiezen. Hierbij opmerkend dat gesubsidieerde rechtsbijstand uitsluitend toegankelijk is voor burgers met een lager inkomen en eigen vermogen. Tijdens een eerste gratis kennismakingsgesprek met een pro deo advocaat kan deze voor u toetsen, of u in aanmerking komt voor deze vorm van juridische ondersteuning. Bij gesubsidieerde rechtsbijstand adviseert een raadsman of raadsvrouw u over de mogelijke juridische vervolgstappen in uw situatie. Tevens kan deze u hierbij bijstaan.

Gesubsidieerde rechtsbijstand - Gesubsidieerde rechtsbijstand bij conflict over voorwaarden raadzaam?

Een verkoper hanteert voorwaarden waar ik het absoluut niet mee eens ben. Deze voorwaarden zijn verre van redelijk. Is het verstandig om voor gesubsidieerde rechtsbijstand te kiezen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

In de situatie die u beschrijft kan de keuze voor gesubsidieerde rechtsbijstand interessant zijn. Een pro deo advocaat kan u meer vertellen over de stappen die u in deze situatie kunt zetten. Dit hoeven niet per definitie juridische stappen te zijn; het vernietigen van de voorwaarden is een goed en laagdrempelig alternatief. Of het vernietigen van voorwaarden mogelijk is, hangt van verschillende factoren af. Een pro deo advocaat kan u hier meer over vertellen, wanneer u kiest voor gesubsidieerde rechtsbijstand.

Gesubsidieerde rechtsbijstand - Waar krijg ik hulp bij annuleren aankoop na verstrekken onjuiste informatie?

Een maand geleden heb ik online een product gekocht. Nu blijkt achteraf dat mij onjuiste informatie verstrekt is bij deze aankoop. Waar kan ik hulp krijgen om de aankoop te annuleren?

Antwoord Eerste Rechtshulp

U kunt in eerste instantie contact zoeken met de verkopende partij, om de situatie onderling op te lossen. Wanneer er onjuiste informatie verstrekt is, heeft u als consument het recht de aankoop terug te draaien. Weigert een verkoper hierin met u mee te gaan? Kijk in dat geval of u mogelijk in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Een pro deo raadsman of raadsvrouw voorziet u hierbij van advies over de juridische stappen die u kunt zetten. Gesubsidieerde rechtsbijstand gaat echter verder dan het bieden van advies alleen; ook bij de uitvoering van deze vervolgstappen wordt u ondersteund.

Gesubsidieerde rechtsbijstand - Wat houdt pro deo precies in?

Is pro deo hetzelfde als gratis? Of zit er toch een addertje onder het gras?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Met de term pro deo worden diensten aangeduid die gratis zijn. Afhankelijk van uw situatie en jaarinkomen komt u in aanmerking voor Gesubsidieerde rechtsbijstand. Meestal betaalt u nog wel een kleine eigen bijdrage. Pro deo werkzaamheden van een advocaat zijn dus niet geheel gratis. in sommige gevallen hoeft u ook geen eigen bijdrage te betalen.

Gesubsidieerde rechtsbijstand - Hoogte van de eigen bijdrage?

Hoe wordt de hoogte van de eigen bijdrage bij gesubsidieerde rechtsbijstand bepaald?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand bepaald hangt af van de hoogte van uw inkomen. In sommige gevallen hoeft u helemaal geen eigen bijdrage te betalen. Bekijk uw eigen bijdrage op de website van de Raad voor Rechtsbijstand of vraag het aan een pro deo advocaat in een gratis gesprek.  

Gesubsidieerde rechtsbijstand - Wanneer wel of geen eigen bijdrage betalen?

Ik heb een juridisch probleem en weinig inkomen. Ik kom in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand maar vraag mij af of ik ook een eigen bijdrage moet betalen. In welke gevallen hoef ik geen eigen bijdrage te betalen en wanneer wel.

Antwoord Eerste Rechtshulp

In een aantal situaties die wettelijk zijn vastgelegd hoeft u geen eigen bijdrage te betalen. U hoeft geen eigen bijdrage te betalen wanneer: De rechtbank dit beslist (last tot toevoeging), u illegaal in Nederland bent, u een asielzoeker bent, er sprake is van noodweer(exces), u geen inkomen heeft en uw vrijheid is ontnomen, u slachtoffer bent geworden van een zeden- of geweldmisdrijf, u minderjarig bent en een bijzondere curator heeft. Bij een vrijspraak hoeft u ook geen eigen bijdrage te betalen.