Gratis gesprek advocaat over co-ouderschap 

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio als u co-ouderschap wilt en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

  1. Klik op Gratis gesprek advocaat
  2. Selecteer uw plaats 
  3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
  4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
  5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap houdt in dat beide ouders ongeveer evenveel voor de kinderen zorgen. Hoe dit vormgegeven wordt kan door de partners zelf bepaald worden. Er zitten voor- en nadelen aan het co-ouderschap.

Voordelen en nadelen co-ouderschap

Voordelen van co-ouderschap zijn de gelijke mate van betrokkenheid van beide ouders en een eerlijke verdeling van de kosten. Ook hoeven de kinderen geen keuze te maken tussen hun ouders waardoor zij niet in een loyaliteitsconflict komen. Er zitten echter ook nadelen aan, zo vindt niet elk kind het prettig om elke week ergens anders te moeten wonen en er moet goed contact zijn tussen de ex-partners. U moet elkaar continu op de hoogte houden van beslissingen en ontwikkelingen van de kinderen. Indien u en uw ex-partner besluiten tot co-ouderschap, dan kan dat worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant of een notariële akte.

Beëindigen co-ouderschap

Om co-ouderschap te beëindigen dient u zich tot de rechter te wenden. Indien beide ouders het daarover eens zijn, zal dit vrij snel gaan. Het kan echter ook zo zijn dat één van de ouders zich verzet tegen de beëindiging, vanzelfsprekend zal de procedure daardoor langer duren. Het is raadzaam om een advocaat in de arm te nemen indien u het co-ouderschap wilt beëindigen, dit is namelijk niet gemakkelijk. U zult moeten aanvoeren waarom het voor de kinderen nadelig is om het co-ouderschap nog langer door te laten gaan. U dient daarvoor zware argumenten aan te voeren. Daarnaast is het vaak zo dat indien het co-ouderschap beëindigd wordt er ook een nieuwe omgangsregeling dient te worden afgesproken en opgesteld.


Waarom een (pro deo) advocaat bij co-ouderschap?

Een advocaat kan u helpen bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant voor co-ouderschap. U en uw ex-partner kunnen dezelfde advocaat in de arm nemen die de door u gemaakte afspraken duidelijk kan verwoorden in een overeenkomst.


Vergoeding rechtsbijstand vormgeven co-ouderschap door overheid 

Als u co-ouderschap wilt heeft u recht op rechtsbijstand. Wie minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient, krijgt financiële hulp van de Nederlandse overheid. Dit wordt gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd. Een advocaat die cliënten ook pro deo bijstaat, heet een pro deo advocaat. Bij gesubsidieerde rechtsbijstand worden niet alle kosten vergoed. Afhankelijk van uw inkomen en vermogen betaalt u bij gesubsidieerde rechtsbijstand in de meeste gevallen een eigen bijdrage. Een pro deo advocaat kan dit gratis voor u uitzoeken.


Vergoeding opstellen van een echtscheidingsconvenant voor co-ouderschap door verzekering 

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten valt familierecht mogelijk onder uw dekking. Een advocaat kan dit voor u uitzoeken. Na het gratis gesprek met de advocaat is het belangrijk om contact op te nemen met uw verzekering en hen op de hoogte te stellen van uw situatie. Een rechtsbijstandverzekering vergoedt namelijk alleen de advocaatkosten als zij op de hoogte zijn gebracht voordat de advocaat voor u aan het werk gaat. 


Wat houdt een gratis gesprek in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Familie en scheiden hebben ruime ervaring met het opstellen van een echtscheidingsconvenant voor co-ouderschap. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:

  • Uw wensen met u doornemen en vragen beantwoorden
  • Het verloop van de procedure met u doornemen
  • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
  • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of een echtscheiding onder uw dekking valt
  • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u co-ouderschap wilt. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.