Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio als u co-ouderschap wilt en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.
Co-ouderschap betekent dat beide ouders na een scheiding ongeveer evenveel zorgen voor de kinderen. Hoe dit wordt ingevuld, kunnen ouders samen afspreken. Co-ouderschap kent zowel voordelen als nadelen.
Voordelen en nadelen van co-ouderschap
Een belangrijk voordeel van co-ouderschap is dat beide ouders betrokken blijven bij de opvoeding en de zorg voor de kinderen. Ook worden de kosten eerlijk verdeeld en hoeven kinderen geen keuze te maken tussen hun ouders. Hierdoor ontstaat minder kans op een loyaliteitsconflict.
Er zijn ook nadelen. Niet ieder kind vindt het prettig om steeds tussen twee huizen te wisselen. Daarnaast is goed contact tussen de ouders essentieel: u moet elkaar voortdurend op de hoogte houden van afspraken, beslissingen en belangrijke gebeurtenissen. Als u kiest voor co-ouderschap, kunnen de afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant of een notariële akte.
Beëindigen van co-ouderschap
Als u co-ouderschap wilt beëindigen, moet u dit via de rechter laten vaststellen. Wanneer beide ouders het daarmee eens zijn, verloopt dit proces doorgaans vlot. Als één van de ouders bezwaar maakt, duurt de procedure vaak langer. In dat geval is het verstandig om een familierecht advocaat in te schakelen. De rechter wil duidelijke, inhoudelijke argumenten zien waarom het co-ouderschap niet langer in het belang van het kind is. Daarnaast moet er vaak een nieuwe omgangsregeling worden opgesteld.
Een advocaat kan u begeleiden bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant waarin de afspraken over co-ouderschap worden vastgelegd. U en uw ex-partner kunnen desgewenst samen één advocaat inschakelen, die ervoor zorgt dat alle afspraken juridisch correct, helder en evenwichtig worden geformuleerd, zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn.
Als u co-ouderschap wilt regelen en een laag inkomen heeft, kunt u mogelijk gebruikmaken van gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit houdt in dat de overheid een deel van de advocaatkosten vergoedt. Een advocaat die op basis van gesubsidieerde bijstand werkt, wordt ook wel een pro deo advocaat genoemd.
U betaalt in dat geval alleen een eigen bijdrage, afhankelijk van uw inkomen en vermogen. Een pro deo advocaat kan voor u nagaan of u hiervoor in aanmerking komt.
Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Dan kan het zijn dat de kosten voor een advocaat bij co-ouderschap (gedeeltelijk) worden vergoed. Familierecht valt soms binnen de dekking.
Het is belangrijk dat u uw verzekering vooraf op de hoogte stelt. Alleen als de verzekeraar toestemming heeft gegeven voordat de advocaat begint, worden de kosten doorgaans vergoed. Een advocaat kan u helpen om dit na te gaan.
Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Familie en scheiden hebben ruime ervaring met het opstellen van een echtscheidingsconvenant voor co-ouderschap. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:
Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u co-ouderschap wilt. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.
Hieronder ziet u een selectie uit ons netwerk van 52 advocaten. Klik op GRATIS GESPREK ADVOCAAT om hun profiel en alle andere profielen te bekijken.
Mijn ex-partner en ik hebben co-ouderschap, maar we weten niet goed hoe we feestdagen en vakanties eerlijk kunnen verdelen. Wat is gebruikelijk?
Bij co-ouderschap is het verstandig om feestdagen en vakanties vooraf goed af te spreken. Veel ouders wisselen feestdagen jaarlijks af of verdelen ze onderling. Ook vakanties worden vaak eerlijk verdeeld, bijvoorbeeld ieder de helft van de schoolvakantie. Het vastleggen van deze afspraken helpt onduidelijkheid en discussies te voorkomen.
Mijn ex-partner komt gemaakte afspraken over co-ouderschap regelmatig niet na. Wat kan ik doen?
Probeer eerst samen in gesprek te gaan om de situatie op te lossen. Lukt dat niet, dan kan een mediator of familierecht advocaat helpen om tot werkbare afspraken te komen. Blijft het probleem bestaan, dan kunt u via de rechter afdwingen dat de afspraken worden nageleefd of aangepast.
Mijn ex heeft een nieuwe partner die veel aanwezig is tijdens de zorgdagen. Dit geeft spanning. Hoe ga je hiermee om?
Nieuwe relaties kunnen de balans in co-ouderschap beïnvloeden. Het is belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken. Als dit moeilijk bespreekbaar is, kan een mediator of advocaat familierecht helpen het gesprek in goede banen te leiden.
Mijn ex overweegt te verhuizen naar een andere stad. Wat betekent dit voor onze co-ouderschapsregeling?
Een verhuizing kan gevolgen hebben voor de zorgverdeling en het contact met de kinderen. Het is belangrijk om dit tijdig samen te bespreken. Soms is het nodig om gemaakte afspraken aan te passen. Komen jullie er niet uit, dan kan een familierecht advocaat adviseren en de rechter om een oplossing vragen.
Onze kinderen hebben duidelijke voorkeuren over de zorgverdeling. Mogen we hen daarin meenemen?
Ja, afhankelijk van hun leeftijd en ontwikkeling kunnen kinderen hun mening geven over de regeling. Ouders blijven verantwoordelijk voor de uiteindelijke beslissing, maar het luisteren naar het kind helpt om een passende en duurzame regeling te vinden. Een mediator of kinderpsycholoog kan hierbij ondersteunen als dat nodig is.