Wat is omgevingsrecht?
Het omgevingsrecht is een rechtsgebied dat zich bezig houdt met de fysieke leefomgeving zoals gebouwen, natuur, milieu en water. De overheid maakt plannen, beleid, wetten, regels en beleid op voor hoe een stuk land gebruikt moet worden. Er kan bijvoorbeeld worden gekozen voor meer groen in plaats van het bouwen van extra woningen. Doordat het omgevingsrecht vaak veranderd, wordt het als een ingewikkeld rechtsgebied gezien. Als burger kunt u bezwaar maken tegen een besluit van de overheid.
Bent u het oneens met de locatie waar nieuwe parkeerplaatsen aangelegd worden door uw gemeente? Heeft u vermoeden dat de beoogde nieuwe indeling van uw wijk voor overlast gaat zorgen? In dergelijke situaties kunt u zich beroepen op uw recht om in beroep te gaan tegen besluiten gerelateerd aan het omgevingsrecht. Om uw beroep extra kracht bij te zetten, kan de hulp van een (pro deo) advocaat wenselijk zijn. Deze bekijkt samen met u, welke wetten en regels die in het omgevingsrecht genoemd worden, kunnen helpen een door de gemeente genomen besluit terug te laten draaien. Daarbij adviseert een (pro deo) advocaat u over de wijze waarop u uw bezwaren op correcte wijze indient bij uw gemeente. Tot slot kan een (pro deo) advocaat die ervaring heeft in het omgevingsrecht u helpen en bijstaan bij eventuele vervolgstappen naar de rechter.
Wat doet een omgevingsrecht advocaat?
Een omgevingsrecht advocaat ondersteunt u bij zaken gerelateerd aan de fysieke omgeving waarin men leeft. Het kan hierbij gaan om zaken die te maken hebben met milieu, water en natuur. In de meeste gevallen biedt een omgevingsrecht advocaat echter ondersteuning bij zaken die betrekking hebben op de ruimte ordening. Denk aan de inrichting van uw leefomgeving, waarbij u bezwaar wilt maken tegen keuzes vanuit een overheidsinstantie. Een omgevingsrecht advocaat adviseert u over het proces wat u in zo’n geval kunt volgen. Op welke manier tekent u bezwaar aan tegen een besluit gerelateerd aan het omgevingsrecht? Welke stappen kunt u nog nemen, zodra uw bezwaar afgewezen wordt door de desbetreffende overheidsinstantie? Enzovoorts. Mocht u voor een juridische procedure kiezen, dan kan een omgevingsrecht advocaat u hierin ondersteunen. Het helpt u uw bezwaar kracht bij te zetten en daarmee de kans op een succesvolle afloop te vergroten.
Gratis gesprek (pro deo) omgevingsrecht advocaat
Heeft u vragen die betrekking hebben op het omgevingsrecht, bijvoorbeeld omdat een vergunning is afgewezen, selecteer dan een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:
- Uw kwestie met u doornemen en uw vragen beantwoorden
- Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
- Het verloop van de procedure met u doornemen
- Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
- Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
- Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven
Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat bij omgevingsrecht kwesties. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.
Overheid vergoedt deel van uw kosten omgevingsrecht advocaat
Heeft u momenteel een zaak lopen rond het omgevingsrecht? In sommige gevallen worden de kosten die u hierbij maakt voor de hulp van een omgevingsrecht advocaat gedeeltelijk vergoed door de overheid. We spreken hierbij van pro deo rechtshulp, wat juridische ondersteuning toegankelijk houdt voor iedere burger. Houd er rekening mee dat pro deo rechtshulp niet gratis is; u betaalt in de meeste gevallen een kleine eigen bijdrage. Of u in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de overheid hangt onder meer af van uw bruto jaarinkomen en eigen vermogen. Een pro deo advocaat kan u hier meer over vertellen.
Kosten hulp omgevingsrecht advocaat declareren
Wanneer u een lopende rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u de kosten die u maakt voor de hulp van een omgevingsrecht advocaat bij zaken rondom het omgevingsrecht mogelijk declareren. U dient hierbij vooraf toestemming aan uw verzekeraar te vragen voor het inschakelen van een omgevingsrecht advocaat. In de meeste gevallen is dit slechts een formaliteit. U heeft altijd het recht zelf een omgevingsrecht advocaat te kiezen.
In beroep gaan tegen zaken op gebied van omgevingsrecht
Zoals eerder aangehaald werd, heeft u als burger het recht om in beroep te gaan tegen een besluit gerelateerd aan het omgevingsrecht. Het is hierbij belangrijk om in uw achterhoofd te houden, dat er termijnen gelden voor het indienen van uw bezwaren. Wacht u hier te lang mee, dan is het besluit van uw gemeente definitief. Een gemeente dient altijd te reageren op uw bezwaren, mits u deze binnen de gestelde termijnen heeft ingediend. De termijn die voor de gemeente geldt is hetzelfde als de termijn voor een burger, met het verschil dat een gemeente haar termijn nog eens kan verlengen. Daarvoor wordt gekozen in periodes waarin het erg druk is en de gemeente niet de benodigde capaciteit heeft om tijdig op ieders bezwaren te reageren.
Waarom een advocaat inschakelen bij bezwaren omgevingsrecht
Wanneer de gemeente uw bezwaren gerelateerd aan het omgevingsrecht afwijst, kunt u een volgende stap zetten. Uiteindelijk is dit een gang naar de rechter. Laat u hierover adviseren door een (pro deo) advocaat. Deze kan u meer vertellen over eventuele vervolgstappen en uw juridische positie hierin. Het aanvechten van een besluit van uw gemeente is niet altijd aan te raden, daar het bij een zwakke juridische positie resulteert in een financiële schade. De kosten voor een eventuele rechtsgang worden op u verhaald, als u deze verliest. Belangrijk bij het opstellen van een schriftelijk bezwaar en het vervolg hiervan is dat u voor een (pro deo) advocaat kiest, welke veel ervaring heeft met vergelijkbare zaken.
Geschikte advocaat zoeken voor uw zaak
Om u een geschikte raadsman of raadsvrouw te laten vinden, biedt deze website u een handige zoekmachine aan. U filtert de verschillende (pro deo) advocaten niet alleen op basis van de regio waarbinnen zij werken. Kijk ook naar het expertisegebied van een raadsman of raadsvrouw. Het expertisegebied vertelt u welk type zaken een (pro deo) advocaat normaliter behandelt. Zorg dat het expertisegebied van de gevonden (pro deo) advocaat past bij het uw zaak; het omgevingsrecht. U kunt via het profiel van de professional een gratis kennismakingsgesprek aanvragen. Tijdens het kennismakingsgesprek legt u uw zaak gerelateerd aan het omgevingsrecht voor en bespreek u samen welke vervolgstappen u kunt zetten en wat de kans van slagen daarvan is.