HRE Advocaten
Lima Advocatuur
Ben Ahmed Advocaten
Spoor60 Advocatuur Coaching Mediation
Advocatenkantoor MUSA
Holland advocatenkantoor
WS Advocaten
BEAN Advocatuur
Briedé Cassese advocaten & mediators
BvR Advocatuur
Hofstad Advocaten
Helta Law
Lamou Advocatuur
Rahimzadeh Advocatuur
HRE Advocaten
Het Wetshuys Advocaten en Mediators
Mokum Advocatuur
Kok advocatuur
Kappelhof advocaten
Meijer & Van der Vlis Advocaten
Advocatenkantoor Deijkers
Singh Raaijmakers
Jessica Jansen advocatuur
Folkers Advocaten
Zaanse Meesters Advocaten
Houben Van Dijck Advocaten
Kuiper advocaten
Advocatenkantoor Beerentsen
Hamer Advocaten
Wouters & Wouters advocaten
W Advocatenkantoor
Het omgevingsrecht is een rechtsgebied dat zich bezig houdt met de fysieke leefomgeving zoals gebouwen, natuur, milieu en water. De overheid maakt plannen, beleid, wetten, regels en beleid op voor hoe een stuk land gebruikt moet worden. Er kan bijvoorbeeld worden gekozen voor meer groen in plaats van het bouwen van extra woningen. Doordat dit rechtsgebied vaak veranderd, wordt het als ingewikkeld gezien. Als burger kunt u bezwaar maken tegen een besluit van de overheid.
Bent u het oneens met de locatie waar nieuwe parkeerplaatsen aangelegd worden door uw gemeente? Heeft u vermoeden dat de beoogde nieuwe indeling van uw wijk voor overlast gaat zorgen? In dergelijke situaties kunt u zich beroepen op uw recht om in beroep te gaan tegen besluiten.
Een omgevingsrecht advocaat ondersteunt u bij zaken gerelateerd aan de fysieke omgeving waarin men leeft. Het kan hierbij gaan om zaken die te maken hebben met milieu, water en natuur. In de meeste gevallen biedt een advocaat echter ondersteuning bij zaken die betrekking hebben op de ruimtelijke ordening. Denk aan de inrichting van uw leefomgeving, waarbij u bezwaar wilt maken tegen keuzes vanuit een overheidsinstantie. Een advocaat adviseert u over het proces wat u in zo’n geval kunt volgen. Op welke manier tekent u bezwaar aan tegen een besluit? Welke stappen kunt u nog nemen, zodra uw bezwaar afgewezen wordt door de desbetreffende overheidsinstantie? Enzovoorts. Mocht u voor een juridische procedure kiezen, dan kan een advocaat gespecialiseerd in dit rechtsgebied u hierin ondersteunen. Het helpt u uw bezwaar kracht bij te zetten en daarmee de kans op een succesvolle afloop te vergroten.
Zoals eerder aangehaald werd, heeft u als burger het recht om in beroep te gaan tegen een besluit gerelateerd aan het omgevingsrecht. Het is hierbij belangrijk om in uw achterhoofd te houden, dat er termijnen gelden voor het indienen van uw bezwaren. Wacht u hier te lang mee, dan is het besluit van uw gemeente definitief. Een gemeente dient altijd te reageren op uw bezwaren, mits u deze binnen de gestelde termijnen heeft ingediend. De termijn die voor de gemeente geldt is hetzelfde als de termijn voor een burger, met het verschil dat een gemeente haar termijn nog eens kan verlengen. Daarvoor wordt gekozen in periodes waarin het erg druk is en de gemeente niet de benodigde capaciteit heeft om tijdig op ieders bezwaren te reageren.
Wanneer de gemeente uw bezwaren afwijst, kunt u een volgende stap zetten. Uiteindelijk is dit een gang naar de rechter. Laat u hierover adviseren door een (pro deo) advocaat. Deze kan u meer vertellen over eventuele vervolgstappen en uw juridische positie hierin. Het aanvechten van een besluit van uw gemeente is niet altijd aan te raden, daar het bij een zwakke juridische positie resulteert in een financiële schade. De kosten voor een eventuele rechtsgang worden op u verhaald, als u deze verliest. Belangrijk bij het opstellen van een schriftelijk bezwaar en het vervolg hiervan is dat u voor een (pro deo) omgevingsrecht advocaat kiest, welke veel ervaring heeft met vergelijkbare zaken.
Heeft u momenteel een zaak lopen? In sommige gevallen worden de kosten die u hierbij maakt voor de hulp van een omgevingsrecht advocaat gedeeltelijk vergoed door de overheid. We spreken hierbij van pro deo rechtshulp, wat juridische ondersteuning toegankelijk houdt voor iedere burger. Houd er rekening mee dat pro deo rechtshulp niet gratis is; u betaalt in de meeste gevallen een kleine eigen bijdrage. Of u in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de overheid hangt onder meer af van uw bruto jaarinkomen en eigen vermogen. Een pro deo advocaat kan u hier meer over vertellen.
Wanneer u een lopende rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u de kosten die u maakt voor de hulp van een omgevingsrecht advocaat mogelijk declareren. U dient hierbij vooraf toestemming aan uw verzekeraar te vragen voor het inschakelen van de advocaat. In de meeste gevallen is dit slechts een formaliteit. U heeft altijd het recht zelf een advocaat te kiezen.
Heeft u vragen die betrekking hebben op het omgevingsrecht, bijvoorbeeld omdat een vergunning is afgewezen, selecteer dan een (pro deo) advocaat omgevingsrecht voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:
Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.
Ik heb recent een vergunning aangevraagd voor de bouw van een schuur in mijn tuin. Nu is deze vergunning niet toegekend en mag ik dus niet starten. Wat kan ik nog doen in zo’n geval?
Een burger heeft standaard de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen een besluit van een overheidsinstelling, in uw geval de gemeente. Dit betekent dat u kunt onderbouwen waarom de overheidsinstelling nog eens naar het verzoek zou moeten kijken, om de gevraagde vergunning vervolgens alsnog aan u toe te kennen. Het is verstandig om u hierbij te laten ondersteunen door een omgevingsrecht advocaat. Deze helpt u het bezwaar kracht bij te zetten, wat de kans vergroot dat de behandelend ambtenaar ook daadwerkelijk meegaat in uw bezwaren.
Momenteel heb ik te maken met een conflict over een nieuwbouwproject wat mijn organisatie wil realiseren. De gemeente stelt zich onwelwillend op. Wat te doen in zo’n situatie?
Kies voor de hulp van een omgevingsrecht advocaat, wanneer zich conflicten voordoen rondom de wet- en regelgeving op het gebied van de omgeving. Dergelijke conflicten kunnen van invloed zijn op vastgoedprojecten waarbij uw organisatie betrokken is. Deze advocaat ondersteunt niet alleen bedrijven in dergelijke situaties; ook particulieren kunnen geconfronteerd worden met conflicten over hun directe leefomgeving. Een advocaat adviseert en biedt ondersteuning bij eventuele juridische vervolgstappen om een conflictsituatie te beëindigen.
Ik ben recent geĂŻnformeerd over het voornemen tot de bouw van een groot zwembad in mijn directe omgeving. Hoe kan ik hier bezwaar tegen maken?
Als burger heeft u de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen tegen een besluit van een overheidsinstelling. Het voornemen tot de realisatie van een bouwplan is daar een voorbeeld van. Om uw bezwaar kracht bij te zetten loont het om hier een omgevingsrecht advocaat bij in te schakelen. Deze kan u informeren over de precieze rechten die u heeft als burger. Het is belangrijk niet te lang te wachten met het inschakelen van een advocaat. Aan het aantekenen van bezwaar tegen zo’n bouwplan zitten specifieke termijnen verbonden.
De gemeente is voornemens om binnenkort te starten met de bouw van een nieuwe woonwijk. Dit heeft een grote impact op mijn uitzicht. Hoe teken ik bezwaar aan tegen de plannen?
Als burger heeft u het recht om bezwaar aan te tekenen tegen de voorgenomen plannen van uw gemeente. Een wijziging van het bestemmingsplan is een voorbeeld van een besluit waartegen u bezwaar aan kunt tekenen. Wanneer uw bezwaren gegrond zijn, zal de gemeente de voorgenomen aanpassing wijzigen. Zodanig dat voldoende rekening is gehouden met uw bezwaren. Om uw bezwaren kracht bij te zetten, loont het om een omgevingsrecht advocaat met u mee te laten kijken. Deze kan u daarbij adviseren over mogelijke juridische vervolgstappen, wanneer een gemeente niet meegaat in uw bezwaarschrift.
Ik ben het niet eens met de voorgenomen wijziging van het bestemmingsplan in mijn wijk. Er komt straks een industrieterrein grenzend aan de woonwijk. Wat kan ik doen?
U heeft als burger de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen tegen de voorgenomen wijziging van het bestemmingsplan door uw gemeente. Houd rekening met de termijn die hiervoor staat. Om uw bezwaar kracht bij te zetten is het verstandig om zo snel mogelijk een omgevingsrecht advocaat in de arm te nemen. Deze kan u meer vertellen over uw juridische positie, de wijze waarop u uw bezwaar voldoende beargumenteert en de termijnen waarmee u rekening dient te houden bij het indienen van uw bezwaar. Het vergroot de kans dat uw gemeente mee zal gaan in uw bezwaar en de wijziging van het bestemmingsplan zal heroverwegen.
Recent is mijn vergunningsaanvraag afgewezen. Ik baal hier zeer van en wil weten welke stappen ik nog kan zetten om dit opnieuw te laten beoordelen. Kunt u mij adviseren?
In de casus die u aanhaalt is het raadzaam om een omgevingsrecht advocaat in de arm te nemen. Deze vertelt u meer over het proces dat gevolgd wordt bij de toekenning van een vergunning, bijvoorbeeld voor een renovatie van uw woning of de realisatie van een aanbouw. Ook toetst deze of de procedure correct gevolgd is en de bezwaren van bijvoorbeeld omwonenden reëel zijn. U heeft standaard de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen het besluit van uw gemeente. Deze advocaat helpt u uw beroep uit te werken.