Bezwaar na afwijzing omgevingsvergunning

Gratis gesprek advocaat na afwijzing omgevingsvergunning 

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio als u bezwaar wilt maken tegen een afgewezen omgevingsvergunning en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

  1. Klik op Gratis gesprek advocaat
  2. Selecteer uw plaats 
  3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
  4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
  5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat is een omgevingsvergunning?

Voor verschillende handelingen heeft u een omgevingsvergunning nodig. Als uw aanvraag wordt afgewezen kunt u daartegen bezwaar maken. Een omgevingsvergunning heeft u nodig om bijvoorbeeld iets te bouwen, slopen of kappen. Sinds enkele jaren zijn de verschillende vergunningen samengevoegd in een omgevingsvergunning. Via de vergunningencheck kunt u nagaan of u voor een bepaalde handeling een vergunning nodig heeft. U kunt een vergunning aanvragen via omgevingsloket online. Omdat de omgevingsvergunning verschillende vergunningen vervangt, kunt u nu voor meerdere activiteiten één aanvraag indienen.


Waarom een (pro deo) advocaat als een omgevingsvergunning wordt afgewezen?

U kunt vooraf advies inwinnen bij een (pro deo) advocaat om te kijken of uw aanvraag kans van slagen heeft en of deze voldoet aan de wet- en regelgeving. Als uw aanvraag wordt afgewezen kunt u daartegen bezwaar maken. Hierbij kunt u zich wenden tot een advocaat. Een advocaat kan u erbij helpen om de vergunning alsnog te verkrijgen.


Vergoeding advocaatkosten via overheid 

Wist u dat de overheid mogelijk een deel van de door u gemaakte advocaatkosten rond het bezwaar tegen een afgewezen omgevingsvergunning vergoedt? Men noemt dit pro deo rechtshulp, wat juridische hulp voor iedere burger toegankelijk moet houden. Of u hiervoor in aanmerking komt, hangt onder meer af van uw vermogen en bruto jaarinkomen. U mag op jaarbasis niet meer dan 29.600 euro bruto verdienen. Een pro deo advocaat, welke u vindt door de optie “PRO DEO” aan te vinken in de zoekmachine, helpt u uit te zoeken of u gebruik kunt maken van pro deo rechtshulp.


Kostenvergoeding via verzekeraar 

Mocht u een lopende rechtsbijstandverzekering hebben, dan loont het om de polisvoorwaarden hiervan nog eens na te kijken. Vallen de gemaakte kosten voor de hulp van een advocaat bij bezwaar tegen een afgewezen omgevingsvergunning binnen de dekking? In dat geval kunt u de gemaakte kosten, minus een eigen risico, vergoed krijgen via uw verzekeraar. Let op, u dient een verzekeraar om toestemming te vragen voor het inschakelen van een advocaat. U mag een advocaat altijd zelf selecteren. 


Wat houdt een gratis gesprek in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Uitkering, belasting en overheid hebben veel ervaring met bezwaar indienen als een omgevingsvergunning is afgewezen. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:

  • Uw wensen met u doornemen en vragen beantwoorden
  • Het verloop van de procedure met u doornemen
  • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
  • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of een echtscheiding onder uw dekking valt
  • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u bezwaar wilt maken tegen een afgewezen omgevingsvergunning. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen. 


Vraag en antwoord

Bezwaar maken tegen gebruiksvergunning

Mijn buren hebben een gebruiksvergunning aangevraagd maar daar wil ik bezwaar tegen maken. Kan dat?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Jazeker, u kunt binnen 6 weken nadat de vergunning is afgegeven bezwaar maken. Uw buren kunnen dan nog wel in hoger beroep om de gebruiksvergunning alsnog te verkrijgen. Raadpleeg daarom altijd een advocaat. Op de website van Eerste Rechtshulp kunt u uit verschillende advocatenprofielen vrijblijvend een advocaat naar keuze selecteren voor een gratis adviesgesprek.

Bezwaar maken tegen bouwvergunning

Er wordt binnenkort voor mijn huis gebouwd en hierdoor verlies ik een deel van mijn uitzicht. Kan ik bezwaar tegen de afgegeven bouwvergunning maken?

Antwoord Eerste Rechtshulp

U kunt bezwaar maken. Dit dient u te doen binnen 6 weken nadat de vergunning is afgegeven. Als de gemeente n.a.v. uw bezwaar de vergunning intrekt heeft de partij die de vergunning heeft aangevraagd nog wel de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan. In hoger beroep kan de vergunning alsnog worden toegewezen. Raadpleeg altijd een advocaat. Op de website van Eerste Rechtshulp kunt u uit verschillende advocatenprofielen vrijblijvend een advocaat naar keuze selecteren voor een gratis adviesgesprek.

Wat te doen als gemeente geen vergunning afgeeft?

Wij proberen al een tijd een vergunning rond te krijgen bij de gemeente voor een bouwproject. Ons laatste verzoek is weer afgewezen. Welke stappen kunnen we ondernemen tegen de afwijzing van een vergunning?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Als uw aanvraag voor een vergunning niet aan de vereisten voldoet, kan deze worden afgewezen. U kunt hier tegen in bezwaar en beroep. De stappen die u kunt ondernemen zien er als volgt uit: U kunt een bezwaarschrift indienen tegen de afwijzing. Het bestuursorgaan moet dan een nieuwe beslissing nemen. Daarna kunt u in beroep bij de bestuursrechter. De bestuursrechter kijkt of het bestuursorgaan een goede beslissing heeft genomen. Hoger beroep. In veel gevallen kunt ook in hoger beroep. De uitspraak van de lagere rechter kan door een hogere rechter worden vernietigd maar ook worden bevestigd. Neem contact op met een van de in het bestuursrecht gespecialiseerde advocaten van Eerste Rechtshulp als u problemen heeft met het verkrijgen van een vergunning.