Wat is insolventierecht?
Het insolventierecht is een rechtsgebied dat alle regels omvat met betrekking tot de situatie waarin iemand niet meer in staat is zijn/haar schulden te voldoen. Voornamelijk in de situatie van faillissement speelt het insolventierecht een hoofdrol. Maar ook surseance van betaling en schuldsanering zijn een onderdeel van het insolventierecht. Faillissement kan op eigen verzoek of op verzoek van een schuldeiser worden uitgesproken door een rechter. Indien het faillissement is uitgesproken, wordt vervolgens een curator benoemd die zorg zal dragen voor de bezittingen van de schuldenaar zodat alle schuldeisers zo veel mogelijk zullen worden vergoed.
Dreigt uw organisatie failliet te gaan? Lukt het u niet meer om de openstaande rekeningen te betalen als particulier en heeft u hier hulp bij nodig? Het zijn voorbeelden van situaties, waarin het insolventierecht een belangrijke rol speelt. Wanneer er sprake is van een dreigend faillissement, zowel zakelijk als privé, wenst u juridische ondersteuning. Wat betekent dit voor uw positie en die van uw schuldeisers? Wat mag u nog wel met uw bezittingen doen en wat niet meer, op het moment dat er een curator wordt aangesteld voor de afwikkeling van het faillissement? Een (pro deo) insolventierecht advocaat met ervaring in de behandeling van zaken binnen het insolventierecht kan u op weg helpen. Enerzijds door u op voorhand van advies te voorzien over uw rechten en plichten, zoals vastgelegd in het insolventierecht. Anderzijds door u ondersteuning te bieden bij eventuele vervolgstappen, waarvan een gang naar de rechter een voorbeeld is.
Wat doet een insolventierecht advocaat?
Een insolventierecht advocaat ondersteunt zowel schuldeisers, als een schuldenaars bij zaken gerelateerd aan het insolventierecht. Daarnaast kan een insolventierecht advocaat worden aangesteld als curator bij het faillissement van een particulier of rechtspersoon. Bij een rechtspersoon kunt u denken aan een Besloten Vennootschap. Een insolventierecht advocaat staat een schuldeiser bij, door bijvoorbeeld toe te zien en ondersteuning te bieden bij het op correcte wijze uitoefenen van zekerheidsrechten die u toekomen. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van het pand- en hypotheekrecht wat u in een eerder stadium heeft gevestigd. Ook het toepassen van borgstellingen en bijvoorbeeld bankgaranties valt hieronder. Andersom helpt een insolventierecht advocaat een schuldenaar te bepalen of het verlenen van zekerheidsrechten aan een schuldeiser een interessante optie is in diens situatie. De insolventierecht advocaat adviseert de schuldenaar hierbij over de gevolgen die dit voor hem of haar kan hebben.
Gratis gesprek (pro deo) insolventierecht advocaat
Heeft u vragen die betrekking hebben op het insolventierecht, bijvoorbeeld omdat u schulden heeft of omdat u schuldeiser bent, selecteer dan een (pro deo) insolventierecht advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze insolventierecht advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) insolventierecht advocaat:
- Uw kwestie met u doornemen en uw vragen beantwoorden
- Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
- Het verloop van de procedure met u doornemen
- Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
- Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
- Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven
Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) insolventierecht advocaat bij insolventierecht kwesties. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.
Zaken die onder het insolventierecht vallen
Eerder werden een aantal voorbeelden genoemd van zaken die vallen onder het insolventierecht. Een zakelijk faillissement is er het beste voorbeeld van. In de periode voorafgaand aan een faillissement kan een eigenaar of andere belanghebbenden proberen bezittingen te verduisteren, om deze aan het zicht van een in de toekomst aangestelde curator te kunnen onttrekken. Ook deze vorm van verduistering valt onder het insolventierecht, wanneer dit kan worden aangetoond door bijvoorbeeld een aandeelhouder of bestuurslid. Ook surseance valt onder het insolventierecht. Dit speelt onder meer op bij een ruzie tussen verschillende aandeelhouders van een organisatie.
Advies en hulp bij vervolgstappen van (pro deo) insolventierecht advocaat
De hulp van een (pro deo) insolventierecht advocaat kan wenselijk zijn, wanneer er een faillissement dreigt of wanneer deze reeds is uitgesproken. Een raadsman of raadsvrouw kan u informeren over de stappen die zullen volgen. Het faillissement wordt officieel uitgesproken door een rechter, welke vervolgens een curator aanstelt voor de verdere afwikkeling van de zaak. U wilt in zo’n geval precies weten, welke rechten u als eigenaar of bestuurder van een organisatie heeft. Kunt u bezittingen welke u als privé-eigendom ziet onttrekken uit de inboedel van uw bedrijf? Mocht u hiervoor kiezen, wat betekent dit dan voor het risico verdacht te worden van verduistering? Enzovoorts. Een (pro deo) insolventierecht advocaat kan u heel precies vertellen, hoe u de verschillende wetten en regels binnen het insolventierecht dient te interpreteren. Daarbij staat een (pro deo) insolventierecht advocaat u indien gewenst bij tijdens een rechtszaak, waarin het faillissement wordt uitgesproken.
Pro deo rechtshulp insolventierecht advocaat
Heeft u voor de hulp van een advocaat gekozen, bij een zaak rond het insolventierecht? U hoeft de gemaakte kosten in dit geval niet altijd volledig zelf te betalen. Mogelijk neemt de overheid een groot deel van deze kosten van u over; u betaalt in zo’n geval slechts een klein bedrag zelf. We noemen het ook wel pro deo rechtshulp. Let erop, dat u de optie “PRO DEO” aanvinkt binnen de zoekmachine op deze website. Niet iedere insolventierecht advocaat biedt deze vorm van juridische ondersteuning aan.
Kostenvergoeding via verzekeraar van insolventierecht advocaat
Wanneer uw inkomen boven de 29.600 euro ligt, komt u niet in aanmerking voor pro deo rechtshulp. Heeft u in het verleden een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Controleer in dat geval eens welke dekking deze u biedt. Mogelijk kunt u de kosten voor de hulp van een advocaat bij een zaak rond het insolventierecht vergoed krijgen via de verzekeraar. Houd er rekening mee, dat u de verzekeraar om toestemming moet vragen voor het inschakelen van een insolventierecht advocaat.
Geschikte advocaat met ervaring in het insolventierecht
Niet iedere (pro deo) advocaat heeft ervaring met zaken die vallen onder het insolventierecht. Maak om deze reden gebruik van de zoekmachine op deze website, welke u helpt een geschikte advocaat te vinden. Advocaten zijn binnen onze zoekmachine onderverdeeld over verschillende expertisegebieden. Voor u is het interessant te zoeken naar een (pro deo) advocaat met ervaring in het expertisegebied 'Incasso, beslag en schulden'. Op het profiel van de gevonden raadsman of raadsvrouw heeft u de mogelijkheid direct een gratis kennismakingsgesprek aan te vragen. Tijdens het gesprek kunt u uw zaak globaal bespreken en vaststellen welke vervolgstappen interessant zijn voor u.