Incasso problemen

Gratis gesprek advocaat over schulden en incasso problemen

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio als u schulden en incasso problemen heeft en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen. 

 1. Klik op Gratis gesprek advocaat
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Hoe ontstaan schulden en incasso problemen?

Als u rekeningen niet betaalt, kan degene bij wie u een schuld heeft lopen een incassobureau inschakelen. In dat geval moet u bovenop de nog openstaande rekening incassokosten en een wettelijke rente betalen. Als u ook na de aanmaning van het incassobureau de rekening niet voldoet, dan kan de schuldeiser zich tot de rechter wenden. De rechter kan u dan veroordelen tot het betalen van de rekening, de incassokosten en de wettelijke rente. De schuldeiser kan met een rechterlijk vonnis naar een deurwaarder om de betaling af te dwingen. Dit kan bijvoorbeeld door beslag te leggen op uw eigendommen of uw bankrekening.


Wat te doen bij schulden en incasso problemen?

Indien u niet betaalt omdat u het niet eens bent met de rekening dan is het van belang de schuldeiser dit zo snel mogelijk te laten weten. Dit kan door middel van een brief waarin u zowel aangeeft dat u het niet eens bent met de rekening als welke redenen u daarvoor heeft. Als de schuldeiser inmiddels een incassobureau heeft ingeschakeld, dan kunt de brief richten aan het incassobureau. 


Waarom een (pro deo) advocaat bij incasso problemen  

Op het moment dat iemand een incassobureau inschakelt om schulden afgelost te krijgen, kan dit een grote impact op u hebben. Als schuldenaar wilt u weten wat het inschakelen van een incassobureau voor u betekent. Geeft dit de schuldeiser direct het recht om beslag te laten leggen op uw bezittingen? Komt het incassobureau bij u aan de deur om liquide middelen te incasseren? Andersom wilt u als schuldeiser weten welk proces gevolgd moet worden om een incassobureau in te mogen schakelen. Er moet hiervoor aan verschillende eisen worden voldaan. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de wettelijke betalingstermijn aangehouden moet worden, dat u een betalingsherinnering verstuurd moet hebben en dat er een officiële aanmaning verstuurd moet zijn aan de schuldenaar. Een incasso advocaat kan u helpen bij eventuele onderhandelingen of het opstellen van een brief. Ook staat deze u bij een mogelijke gerechtelijke procedure bij. 


Hulp van overheid bij schulden

Bij een juridische kwestie rond schulden of incassoproblemen wenst u ondersteund te worden door een advocaat. De hulp van een raadsman of raadsvrouw is doorgaans niet goedkoop. In sommige gevallen hoeft u de gemaakte kosten niet volledig zelf te bekostigen; een deel hiervan wordt vergoed door de overheid. Dit is het geval bij pro deo rechtshulp. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag uw bruto-inkomen op jaarbasis niet boven de €29.600 liggen. Een pro deo advocaat kan u er tijdens een gratis kennismakingsgesprek meer over vertellen.


Kosten advocaat bij kwestie declareren 

Als blijkt dat u niet in aanmerking komt voor pro deo rechtshulp kunt u de gemaakte kosten mogelijk declareren bij uw verzekeraar. Dit is logischerwijs uitsluitend mogelijk, wanneer u voorheen een rechtsbijstandverzekering afgesloten heeft. Soms is de basisdekking hiervan niet voldoende om de kosten van de hulp van een advocaat bij schulden en incassoproblemen te dekken; u heeft hier in zo’n geval een aanvullende module voor nodig. Lees uw polisvoorwaarden nog eens door, om te zien welke dekking u voorheen gekozen heeft. 


Wat houdt een gratis gesprek in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Incasso, beslag en schulden hebben veel ervaring met zaken die over incasso schulden gaan. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:

 • Uw kwestie met u doornemen en uw vragen beantwoorden
 • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
 • Het verloop van de procedure met u doornemen
 • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
 • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u schulden en incasso problemen heeft. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.


Vraag en antwoord

Schulden en incasso – Inschakelen incassobureau

Verschillende mensen hebben bij mij schulden en ik zou daarom een incassobureau willen inschakelen om de schuldenaars tot betalen te laten overgaan. Mijn vraag is vanaf wanneer ik een incassobureau kan inschakelen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het is mogelijk om een incassobureau in te schakelen wanneer u wilt dat uw schuldenaren hun schulden gaan betalen. Een belangrijke voorwaarde die bij het inschakelen van een incassobureau geldt is dat er minimaal één schriftelijke aanmaning is gedaan na het verstrijken van de ‘redelijke’ betalingstermijn. Vanaf het moment dat de termijn die in de aanmaning is gesteld verstreken is kunt u een incassobureau inschakelen. Wilt u een incassobureau inschakelen of heeft u hier vragen over die u wilt bespreken met een deskundige? Selecteer dan een van de pro deo advocaten van Eerste Rechtshulp voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Door mijn schuldeiser een incassobureau ingeschakeld

Ik heb al enige tijd een schuld bij iemand lopen die ik eigenlijk niet kan afbetalen. Nu is mij door de schuldeiser medegedeeld dat hij een incassobureau heeft ingeschakeld. Mijn vraag is wat een incassobureau bij mij kan doen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Een incassobureau is een bedrijf die voor anderen de schulden int. Vanaf het moment dat een incassobureau is ingeschakeld zal het contact met hen verlopen en niet meer met de schuldeiser. Doordat het incassobureau werkzaamheden verricht zullen die kosten hiervan voor rekening van de schuldenaar komen. Een incassobureau zal beginnen met het sturen van brieven met het verzoek om te betalen. Wanneer u niet reageert op die brieven, dan kan een incassobureau naar de rechter gaan om te laten bevelen dat er wordt betaald. Is door uw schuldeiser een incassobureau ingeschakeld of heeft u hier vragen over die u wilt bespreken met een deskundige? Selecteer dan een van de pro deo advocaten van Eerste Rechtshulp voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.