Scheiden van tafel en bed

Gratis gesprek advocaat over scheiden van tafel en bed

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio als u wilt scheiden van tafel en bed en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

 1. Klik op Gratis gesprek advocaat
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat is scheiden van tafel en bed?

Scheiden van tafel en bed houdt in dat u niet meer samenwoont maar nog wel getrouwd bent. U kiest ervoor om gescheiden van elkaar te leven. U kunt alleen scheiden van tafel en bed als u getrouwd bent. Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd wordt dit omgezet naar huwelijkse voorwaarden en worden bezittingen, vermogen en schulden verdeeld. Bij een geregistreerd partnerschap is scheiden van tafel en bed niet mogelijk. Scheiden van tafel en bed komt de laatste jaren steeds minder voor omdat het niet meer verplicht is om samen te wonen als u getrouwd bent.


Waarom een advocaat bij scheiden van tafel en bed? 

Wanneer u kiest voor een scheiding van tafel en bed, doet u er verstandig aan de hulp van een advocaat te overwegen. Hoewel u voor de wet getrouwd blijft, moeten er verschillende zaken geregeld worden. Dit valt te vergelijken met een reguliere scheiding van uw partner. Om een voorbeeld te noemen: het opstellen van een ouderschapsplan, wanneer u samen minderjarige kinderen heeft. Zelfs wanneer u in goede harmonie uit elkaar gaat, kan dit de nodige uitdagingen met zich meebrengen. U wilt weten waarvoor u tekent, wanneer u een dergelijk plan accordeert. Waarmee moet hierbij rekening worden gehouden? Welke zaken moeten nog meer worden geregeld bij het scheiden van tafel en bed? Een advocaat kan u hierover adviseren en ondersteunen bij het opstellen van de documenten. Het voorkomt dat u, mogelijk zonder dat u dit weet, benadeeld wordt. 


Redenen scheiden van tafel en bed

De hoofdredenen waarom mensen vandaag de dag scheiden van tafel en bed is omdat hun geloofsovertuiging scheiden afkeurt of vanwege een financiële situatie. U kunt hierbij denken aan de verkoop van een koophuis met restschuld of het willen starten van een eigen bedrijf zonder dat de partner risico loopt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat samenwonen gewoon niet meer gaat.


Voordelen scheiden van tafel en bed t.o.v. een gewone scheiding

 • Opbouw van nabestaande pensioen kan gewoon doorgaan
 • U kunt de scheiding van tafel en bed makkelijk(er) ongedaan maken

Zowel bij scheiden van tafel en bed als bij een gewone scheiding blijft in het geval van kinderen het gezamenlijke gezag van kracht. U zult een ouderschapsplan en omgangsregeling moeten opstellen.


Nadelen scheiden van tafel en bed

 • U blijft getrouwd en het kan hierdoor moeilijk zijn om een nieuw leven (met een eventuele nieuwe partner) op te bouwen.
 • De onderlinge onderhoudsplicht blijft bestaan
 • Bij scheiden van tafel en bed en een gewone scheiding zijn de kosten nagenoeg gelijk. U zult als u na van tafel en bed gescheiden te zijn alsnog gewoon wilt scheiden nogmaals kosten maken.
 • Als u na te zijn gescheiden van tafel en bed eenzijdig wilt scheiden kan dit pas na drie jaar. U kunt in die drie jaar niet trouwen met een nieuwe partner.
 • Bepaalde aftrekposten kunnen niet meer worden opgevoerd omdat u geen fiscaal partner meer bent.
 • U krijgt beide op maar één woning hypotheekrenteaftrek. Dit kan vervelend zijn als u beide een eigen huis bezit.
 • Als u beide op één adres staat ingeschreven zult u samen toeslagen blijven ontvangen omdat de belastingdienst u als fiscaal partner ziet.

Vanwege de bovenstaande nadelen kiezen veel stellen ervoor om als alternatief voor scheiden van tafel en bed ergens een tweede woning te huren.


Procedure scheiden van tafel en bed

De procedure voor scheiden van tafel en bed is nagenoeg gelijk aan de procedure van een gewone scheiding.

 • Scheiden van tafel en bed gaat via de rechter en u heeft een (pro deo) advocaat nodig.
 • Vermogen, schulden en bezit worden verdeeld.
 • Als u kinderen heeft dient er alimentatie te worden betaald en moet er een ouderschapsplan + omgangsregeling worden opgemaakt.

Uw scheiding van tafel en bed wordt tot slot ingeschreven in het huwelijksgoederenregister. U blijft echter officieel getrouwd.


Vergoeding kosten conflict scheiden van tafel en bed 

Op het moment dat er een conflict ontstaat rond scheiden van tafel en bed brengt dit kosten met zich mee, wanneer u kiest voor de ondersteuning van een advocaat. Dergelijke kosten betaalt u niet altijd zelf. Ligt uw bruto jaarinkomen onder de €29.600? In dat geval komt u zeer waarschijnlijk in aanmerking voor pro deo rechtshulp. Pro deo rechtshulp betekent dat een groot deel van de kosten vergoed wordt door de overheid. U betaalt vaak een kleine eigen bijdrage. Tijdens een eerste gratis kennismakingsgesprek kan een advocaat u hier meer over vertellen.


Kosten kunnen worden gedekt door verzekeraar 

Wanneer u een rechtsbijstandverzekering heeft, worden de kosten voortkomend uit de ondersteuning van een advocaat bij scheiden van tafel en bed mogelijk vergoed. Let op, het is hierbij belangrijk dat u voor het inschakelen van de hulp van een advocaat kenbaar maakt bij uw verzekeraar, dat u voornemens bent een raadsman of raadsvrouw in de arm te nemen. Zou u dit niet doen, dan worden de kosten mogelijk niet vergoed. 


Wat houdt een gratis gesprek in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Familie en scheiden hebben ruime ervaring met alles dat geregeld moet worden rondom scheiden van tafel en bed. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:

 • Uw wensen met u doornemen en vragen beantwoorden
 • Het verloop van de procedure met u doornemen
 • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
 • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of een echtscheiding onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u wilt scheiden van tafel en bed. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.


Vraag en antwoord

Weer bij elkaar

Wij waren gescheiden van tafel en bed maar zijn weer bij elkaar. Graag zouden we willen weten wat we hiervoor moeten regelen.

Antwoord Eerste Rechtshulp

Eén van de voordelen van scheiden van tafel en bed is dat u relatief gemakkelijk weer kunt besluiten bij elkaar te gaan wonen. Het enige wat u hoeft te doen is uw verzoening in het huwelijksgoederenregister te laten inschrijven. Een advocaat kunt u hierbij helpen

Kan je een geregistreerd partnerschap aangaan?

Ik ben gescheiden van tafel en bed en weet dat ik hierdoor niet kan trouwen. Nu heb ik een nieuwe relatie met een dame uit het buitenland en zou graag een geregistreerd partnerschap aangaan zodat ze naar Nederland kan komen. Kan dit?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Helaas voor u kunt u als u bent gescheiden van tafel en bed ook geen geregistreerd partnerschap aangaan. U zult eerst officieel moeten scheiden.

Scheiden van tafel en bed: Hetzelfde als proefscheiden?

Is scheiden van tafel en bed hetzelfde als proefscheiden?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Nee, proefscheiden is iets anders dan scheiden van tafel en bed. Het grote verschil is dat scheiden van tafel en bed via de rechter gaat en dat u hier een advocaat voor nodig heeft. Verder worden bij een scheiding van tafel en bed zowel het vermogen als de bezittingen gescheiden. Bij proefscheiden verandert er eigenlijk niet zo veel. Eén van beide gaat alleen ergens anders wonen voor een bepaalde periode.