Rechtswinkel Maastricht of gratis gesprek advocaat

Rechtswinkel Maastricht of pro deo advocaat

Ga naar een rechtswinkel in Maastricht of vraag een gratis gesprek aan met een pro deo advocaat.

Rechtswinkels Maastricht

Persoonlijke tekst Vrouwenrechtswinkel Maastricht

Stichting Vrouwenrechtswinkel Maastricht bestaat uit een groep vrouwelijke rechtenstudenten die zich inzet voor de versterking van de rechtspositie van vrouwen, woonachtig in de regio Maastricht. Wij geven gratis juridisch advies aan iedereen die zich als vrouw identificeert. Ook mensen die zich noch als man noch als vrouw identificeren helpen wij graag verder. In beginsel geeft Stichting Vrouwenrechtswinkel Maastricht geen advies aan mannen. Wij verwijzen u echter graag door naar een advocatenkantoor in de buurt of een andere geschikte instantie. U kunt bij ons terecht voor juridisch advies op het gebied van onder meer het personen- en familierecht, arbeidsrecht en huurrecht. Wij kunnen een intakegesprek met u voeren en brengen binnen twee weken een advies uit in briefvorm, desgewenst in het Engels. Wanneer u op zoek bent naar een advocaat, kunnen wij u doorverwijzen naar een advocatenkantoor in de buurt. Omdat onze stichting enkel en alleen uit rechtenstudenten bestaan, kunnen wij u helaas niet bijstaan in een juridische procedure. Wij verwijzen u in dat geval graag door naar een geschikte advocaat of jurist.

Gratis gesprek met een pro deo advocaat

Selecteer een pro deo advocaat voor een gratis gesprek. Binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:

  • Uw kwestie met u doornemen en uw vragen beantwoorden
  • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
  • Het verloop van de procedure met u doornemen
  • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
  • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
  • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: Ga naar een rechtswinkel in Maastricht of vraag een gratis en vrijblijvend een gesprek aan met een pro deo advocaat zodat u daarna weloverwogen uw vervolgstappen kunt bepalen.


Waarom rechtswinkel Maastricht?

Heeft een verkoper meermaals de mogelijkheid geboden om een geleverd product te herstellen, nadat deze kapot is gegaan binnen de garantietermijn? In dat geval wilt u weten welke rechten u als consument heeft. Kunt u ook na een jaar uw geld terug eisen? Het is een voorbeeld van een juridisch vraagstuk dat u voor kunt leggen aan de rechtswinkel in Maastricht. Het loont in een dergelijke zaak niet om een advocaat in te schakelen. Immers, de kosten van het product wegen niet op tegen die van het inhuren van een advocaat. Een rechtswinkel in Maastricht biedt u gratis juridisch advies over een kwestie als deze. Ook voor verschillende andere soorten zaken kunt u bij een rechtswinkel terecht.


Werkwijze van een rechtswinkel in Maastricht

Een rechtswinkel in Maastricht kan u gratis juridisch adviseren, doordat men vertrouwt op de hulp van vrijwilligers en sponsoren. Het maakt juridische hulp heel toegankelijk. Bij een rechtswinkel werken over het algemeen voornamelijk studenten. Zij volgen de universitaire opleiding Rechten en doen tijdens hun studie ervaring op bij de rechtswinkel. Een rechtswinkel in Maastricht heeft daarnaast vaak een aantal afgestudeerden in dienst, die deze studenten ondersteunen. Tijdens een spreekuur kunt u uw vraag voorleggen aan deze (beginnende) juristen.


Rechtsgebieden waarover u advies kunt krijgen

In de basis geven de medewerkers van een rechtswinkel in Maastricht u advies over zaken die binnen alle rechtsgebieden vallen. Let op, soms wordt er per rechtsgebied een los spreekuur aangeboden. Doordat er bij een rechtswinkel voornamelijk studenten werken, blijft het advies enigszins oppervlakkig. Voor complexe juridische kwesties kunt u een (pro deo) advocaat inschakelen. Dat geldt ook, wanneer u zich wilt laten bijstaan tijdens een verhoor door de politie. Een medewerker van een rechtswinkel zal u tijdens zo’n verhoor niet ondersteunen. Hetzelfde geldt voor een civielrechtelijke procedure.


Voorbeeldbrieven van een rechtswinkel in Maastricht

De rechtswinkel in Maastricht zal niet alleen juridisch advies geven over juridische kwesties die u voorlegt. Men kan u hier ook ondersteunen bij het opstellen van een schriftelijk bezwaar. Als burger heeft u het recht om binnen zes weken na een besluit door een overheidsorganisatie in beroep te gaan. Mogelijk wordt het besluit teruggedraaid. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn als u een vergunningsaanvraag heeft ingediend en deze (ten onrechte) is afgekeurd. Het is lastig om voor het eerst een schriftelijk bezwaar op te stellen, als u dit niet eerder gedaan heeft. Bij een rechtswinkel in Maastricht heeft men sjablonen die u hierbij kunnen helpen.


Pro deo advocaat inschakelen voor professioneel advies i.p.v. rechtswinkel Maastricht

Zoals eerder genoemd zal een rechtswinkel in Maastricht u geen ondersteuning bieden bij een verhoor of rechtszitting. Daarbij is een rechtswinkel bezoeken voornamelijk interessant bij relatief simpele juridische kwesties. In andere gevallen doet u er verstandig aan een pro deo advocaat in te schakelen. Gebruik hierbij de zoekmachine op deze website. Het helpt u snel een pro deo advocaat te vinden in uw woonplaats, welke gespecialiseerd is in het rechtsgebied waarbinnen uw juridische kwestie valt.


Vraag en antwoord

Werken er bij een rechtswinkel ook advocaten?

Om te bepalen wat mijn positie is in een conflictsituatie wil ik mij laten adviseren door een advocaat. Werken er ook advocaten bij een rechtswinkel in Maastricht? 

Antwoord Eerste Rechtshulp

Bij een rechtswinkel in Maastricht werken voornamelijk studenten, vaak gecombineerd met een aantal afgestudeerden. Het maakt dat een rechtswinkel niet te vergelijken valt met een advocatenkantoor en dat hier geen advocaten werken. Het bezoeken van een rechtswinkel is voornamelijk interessant bij relatief simpele juridische vraagstukken. Denk aan vragen over uw positie als consument, vragen over de interpretatie van lastige passages in een contract, enzovoorts. Voor een ingewikkeld juridisch vraagstuk kunt u een pro deo advocaat inschakelen. Op deze website vindt u een zoekmachine die u helpt een pro deo advocaat in uw woonplaats te vinden.

Kan ik ondersteuning krijgen bij een verhoor?

Binnenkort moet ik mij bij de politie melden voor een verhoor. Kan een medewerker van een rechtswinkel mij ondersteunen bij zo’n verhoor?

Antwoord Eerste Rechtshulp

De medewerkers van een rechtswinkel in Maastricht bieden u gratis juridisch advies over zaken die binnen de verschillende rechtsgebieden vallen. Het gaat om advies over simpele juridische vraagstukken. Een medewerker van de rechtswinkel in Maastricht zal u in geen geval ondersteunen bij een verhoor door de politie of bijvoorbeeld bij een rechtszitting. U kunt hier een pro deo advocaat voor in de arm nemen. Wel kan men u bij een rechtswinkel adviseren over hetgeen u bij zo’n verhoor of rechtszitting mag verwachten. Ook kan men u meer vertellen over uw rechten hierbij. Moet u bijvoorbeeld iedere vraag beantwoorden? Heeft u altijd het recht op een advocaat? Enzovoorts.

Kan de Rechtswinkel hulp bieden als een besteld product niet geleverd wordt?

Er is door mijn dochter een product besteld in een webshop, maar deze is nooit geleverd. Kan de Rechtswinkel in Maastricht hulp bieden in zo’n situatie?

Antwoord Eerste Rechtshulp

De Rechtswinkel in Maastricht kan u mogelijk van hulp voorzien, wanneer een besteld product niet geleverd wordt. Dit betekent concreet dat een medewerker van de Rechtswinkel in Maastricht u de verschillende opties schetst, die u heeft om vervolgstappen te nemen tegen deze webshop. Het melding maken van de situatie bij de politie is er een voorbeeld van. Een medewerker van de Rechtswinkel in Maastricht zal u geen ondersteuning bieden bij die vervolgacties zelf. Wenst u daar ook ondersteuning bij? Kies in dat geval voor het inschakelen van een (pro deo) advocaat.

Wat kan ik doen om misinterpretaties rond een overeenkomst te voorkomen?

Ik heb gehoord dat veel conflicten rond overeenkomsten het gevolg zijn van misinterpretaties. Hoe kan ik dit voorkomen? Wie helpt mij hierbij?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Een bezoek aan de Rechtswinkel in Maastricht helpt u de kans op misinterpretaties en daarmee conflictsituaties rond een overeenkomst te verkleinen. Een medewerker van de Rechtswinkel in Maastricht kan u helpen de verschillende bepalingen uit het document op de juiste wijze te interpreteren door lastige juridische terminologie te vertalen naar concrete praktijksituaties. Doet er zich onverhoopt toch een conflict voor? In dat geval zal de medewerker van de Rechtswinkel in Maastricht u niet bijstaan; een (pro deo) advocaat in uw regio doet dat wel.