Werknemer ontslaan

Gratis gesprek advocaat over ontslaan werknemer 

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio als u een werknemer wilt ontslaan en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

  1. Klik op Gratis gesprek advocaat
  2. Selecteer uw plaats 
  3. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
  4. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Redenen om een werknemer te ontslaan 

Het ontslagrecht biedt u de mogelijkheid een werknemer te ontslaan, wanneer u hier een goede reden voor heeft. Soms is lastig te bepalen wat gezien wordt als een goede reden. Bijvoorbeeld een verstoorde arbeidsverhouding kan een reden zijn om iemand te ontslaan. Daar waar een zwangerschap en het daarmee gepaard gaande zwangerschapsverlof geen reden mag zijn om een werknemer te ontslaan. Naast het feit dat soms lastig te bepalen is of u een werknemer mag ontslaan, speelt ook mee dat een werknemer bezwaar kan maken tegen diens ontslag. In het bijzonder, wanneer een werknemer geen vergoeding krijgt nadat deze ontslagen is.


Hulp bij een werknemer ontslaan

Het moge duidelijk zijn dat een werknemer ontslaan niet eenvoudig is. Om deze reden kan het verstandig zijn om de hulp van een advocaat in te schakelen. Een advocaat kan u vooraf juridisch adviseren over de geldende wet- en regelgeving rond het ontslaan van personeel. Ook kan deze u bijstaan, wanneer een medewerker besluit om in beroep te gaan tegen de keuze deze te ontslaan. U dient een ontslag in verschillende situaties te laten toetsen door het UWV of de kantonrechter. Dit is niet altijd noodzakelijk. Denk aan een ontslag op staande voet of een ontslag tijdens de proeftijd van een medewerker.

Mogelijk biedt uw verzekeraar u een kostenvergoeding bij zaken rond een werknemer ontslaan, mits u in het verleden een rechtsbijstandverzekering afsloot. Houd er rekening mee dat deze kosten uitsluitend vergoed zullen worden, wanneer u de verzekeraar vooraf om toestemming vraagt voor het inschakelen van een advocaat. Een advocaat kan u bij een gratis eerste kennismakingsgesprek meer vertellen over dit proces. 


Wat houdt een gratis gesprek in? 

Alle advocaten met het expertisegebied Onderneming en ZZP hebben veel ervaring met wet- en regelgeving rondom het ontslaan van een werknemer. Selecteer een advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die: 

  • Uw kwestie met u doornemen en uw vragen beantwoorden
  • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
  • Het verloop van de procedure met u doornemen
  • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
  • Als dit niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een advocaat als u een werknemer wilt ontslaan. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.


Vraag en antwoord

Kan ik een medewerker ontslaan als deze zwanger is?

Een van mijn werknemers heeft onlangs gemeld zwanger te zijn en dus met verlof te gaan over een tijdje. Kan ik deze werknemer ontslaan?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het feit dat een werknemer zwanger is geraakt kan in de basis geen reden zijn, om de werknemer te ontslaan. Er kunnen wel andere redenen zijn om een werknemer dienst ontslag aan te bieden. Denk aan een frequent ziekteverzuim, een langdurige arbeidsongeschiktheid, enzovoorts. Soms is lastig te bepalen of een reden geldig is bij het ontslaan van een medewerker. Raadpleeg een advocaat wanneer u twijfelt over uw redenen. Houd er daarbij rekening mee, dat het ontslag soms getoetst moet worden door het UWV of de kantonrechter. Ook hierbij kan een (pro deo) advocaat u de gewenste hulp bieden.

Mag ik een werknemer altijd ontslaan?

Ik wil de bedrijfskosten terugdringen en om die reden een paar werknemers ontslaan. Mag ik dit altijd doen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het is niet per definitie mogelijk om een medewerker te ontslaan. Een werknemer ontslaan kan alleen, wanneer u hier een goede reden voor heeft. De bedrijfseconomische situatie kan een voorbeeld zijn van een goede reden. Houd er hierbij rekening mee, dat u bij een eventueel bezwaar van de medewerkers aan moet kunnen tonen dat het financieel slecht gaat. Ook een frequent ziekteverzuim van een medewerker kan een reden zijn om deze ontslaan. Laat een advocaat met u meekijken, wanneer u twijfelt over uw redenen om een medewerker te ontslaan. De advocaat kan u meer vertellen over de geldende wet- en regelgeving op dit vlak.