Consequenties als een hennepplantage in uw woning wordt aangetroffen

In het geval de politie een hennepplantage aantreft in een woning (of schuur, loods etc.), dan wordt deze altijd direct ontruimd. Een speciaal team van de politie neemt de hennepplanten en de bijbehorende kweekapparatuur in beslag. De planten worden vervolgens vernietigd in een verbrandingsoven en de kweekapparatuur wordt verbeurd verklaard.

In de ruimte(s) waar de hennepplanten worden aangetroffen stelt de politie altijd eerst een onderzoek in voordat de hennepplantage wordt ontmanteld. Met dit onderzoek probeert de politie te achterhalen of er sprake is geweest van eerdere oogsten, of de voor de hennepteelt benodigde elektriciteit illegaal is afgenomen en wie er mogelijk betrokken zijn bij de hennepplantage.

Bent u niet thuis op het moment dat de politie de hennepplantage ontmantelt? In dat geval worden de sloten van uw woning geforceerd en vervangen. De politie laat vervolgens een brief voor u achter op uw voordeur. In deze brief staat staat dat u de sleutels van de nieuwe sloten kunt ophalen op het politiebureau.

Wanneer u zich meldt op het politiebureau kan het zijn dat u, afhankelijk van de omvang van de plantage, direct wordt aangehouden. Het kan ook zijn dat de politie u niet aanhoudt, maar in plaats daarvan een afspraak met u inplant om op een later moment als verdachte te worden gehoord. Wilt u weten waar u aan toe bent? Een strafrechtadvocaat kan namens u contact opnemen met de politie en voor u uitzoeken of u direct wordt aangehouden, dan wel de politie voornemen is u op een later moment als verdachte te horen. Een strafrechtadvocaat kan u desgewenst ook bijstaan tijdens het verhoor.

Welke straf voor hennepteelt?
De hoogte van de straf die u kunt krijgen voor het telen van hennep is van een aantal omstandigheden afhankelijk. Allereerst het aantal hennepplanten dat in de kwekerij wordt aangetroffen. Hoe meer planten, hoe hoger de straf. Ten tweede is het van belang hoe lang (hoeveel oogsten) u hennep heeft geteeld. Ten derde is van belang of u eerder bent veroordeeld voor de Opiumwet.

Om ervoor te zorgen dat iedereen die in Nederland schuldig wordt bevonden aan hennepteelt ongeveer dezelfde straf krijgt, zijn hiervoor richtlijnen opgesteld. Deze richtlijnen gaan er vanuit dat u met een zekere mate van professionaliteit hennep heeft gekweekt, met het doel de hennep te verkopen en hiermee economisch voordeel te behalen.

In dat geval schrijven de richtlijnen voor:

  • A) 50 - 100 Hennepplanten: €1.000,- boete;
  • B) 100 - 500 Hennepplanten: 120 uur taakstraf + 1 maand gevangenisstraf voorwaardelijk;
  • C) 500 - 1000: 180 uur taakstraf + 2 maanden gevangenisstraf voorwaardelijk;

Bovenstaande oriëntatiepunten zien op het aantal planten dat wordt aangetroffen. Indien meerdere oogsten worden bewezen, dan kunnen ook hogere straffen worden opgelegd. Indien de hennepkwekerij gepaard gaat met diefstal van bijvoorbeeld elektriciteit, dan kan dit in strafverzwarende zin worden meegenomen.

Tevens is het uitgangspunt bij de toepassing van deze oriëntatiepunten dat het financieel voordeel dat u mogelijk heeft genoten door hennep te kweken in een aparte procedure van u wordt ontnomen. Dit is een zogenoemde ontnemingsmaatregel. Aan de hand van het aantal aangetroffen planten en (het vermoeden van) het aantal eerdere oogsten, berekent de politie hoeveel u (ongeveer) heeft verdiend met de teelt van hennep. De rechter kan u veroordelen dit bedrag terug te betalen aan de Nederlandse Staat.

Bestuursrechtelijke en civielrechtelijke consequenties
Daargelaten dat u strafrechtelijk wordt vervolgd wanneer een hennepplantage in uw woning wordt aangetroffen, kunt u hier ook buiten het strafrecht problemen mee krijgen. Tegenwoordig hebben alle woningcorporaties standaard in de huurovereenkomst opgenomen dat u direct uw woning wordt uitgezet indien u daar hennep in teelt. Heeft u een koopwoning in plaats van een huurwoning? In dat geval kan de burgemeester uw woning op last van een dwangsom gedurende enkele maanden sluiten. U mag dan bijvoorbeeld drie maanden lang niet meer in uw eigen woning verblijven. Doet u dat wel, dan moet u voor iedere dag dat u in de woning verblijft een boete betalen.

Heeft u buiten de elektriciteitsmeter stroom afgenomen voor de teelt van hennep? In dat geval verwijdert de elektriciteitsmaatschappij de meter en wordt u afgesloten van het stroomnet. De kosten daarvan worden aan u doorberekend. Ook berekent de energiemaatschappij hoeveel stroom u illegaal heeft afgenomen. De stroom die u stiekem heeft afgenomen wordt vervolgens alsnog bij u in rekening gebracht.

Resumerend. Wordt in uw woning (of schuur) een hennepplantage aangetroffen, houdt u er in dat geval rekening mee dat u:

  • Straf krijgt voor het telen van de hennep;
  • Indien sprake is geweest van eerdere oogsten en u daar geld mee heeft verdiend, u deze opbrengst aan de Nederlandse Staat moet terugbetalen;
  • Indien u een huurwoning heeft de woningbouwcorporatie de huuroverkomst opzegt en u de woning dient te verlaten;
  • Indien u een koopwoning heeft u op last van een dwangsom (waarschijnlijk) enkele maanden niet in uw woning mag verblijven;
  • Indien u illegaal stroom heeft afgenomen, u wordt afgesloten van het elektriciteitsnet en de illegaal afgenomen stroom dient terug te betalen.