Voorwaardelijke straf

Gratis gesprek advocaat over een vordering tenuitvoerlegging voorwaardelijke straf 

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio bij een vordering tenuitvoerlegging voorwaardelijke straf en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen. 

 1. Klik op Gratis gesprek advocaat
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat is een vordering tenuitvoerlegging voorwaardelijke straf?

Als iemand zich na een veroordeling niet houdt aan de opgelegde afspraken van de rechter wordt de voorwaardelijke straf ten uitvoer gelegd. Door de rechter kan een voorwaardelijke straf worden opgelegd. Deze straf wordt alleen ten uitvoer gelegd, wanneer de veroordeelde zich niet houdt aan de door de rechter opgelegde voorwaarden. Een van de voorwaarden is altijd dat de veroordeelde zich niet opnieuw schuldig mag maken aan een strafbaar feit. Daarnaast kan de rechter aan een voorwaardelijke straf bijzondere voorwaarden verbinden, zoals verplichte contacten met de reclassering en/of het volgen van een cursus.

Duur voorwaardelijke straf
De duur van de voorwaardelijke straf wordt door de rechter bepaald. Gebruikelijk is dat de rechter een proeftijd oplegt voor de duur van twee jaren. Indien de veroordeelde een nieuw strafbaar feit heeft gepleegd, of de reclassering vindt dat de veroordeelde zich niet aan de bijzondere voorwaarden heeft gehouden, kan de officier van justitie de rechter vragen om de voorwaardelijke straf ten uitvoer te leggen. De veroordeelde krijgt hiervan schriftelijk bericht. Hierin staat de datum waarop de rechter het verzoek van de officier van justitie tot tenuitvoerlegging van de voorwaardelijke straf gaat behandelen. Een (pro deo) advocaat kan u in deze procedure bijstaan en namens u de verdediging voeren tijdens de zitting.


Voorkomen dat uw voorwaardelijke straf wordt omgezet

Met de rechtshulp van een (pro deo) advocaat kunt u in veel gevallen voorkomen dat de voorwaardelijke straf wordt omgezet. De (pro deo) advocaat kan tijdens de zitting aan de rechter uitleggen waarom u niet in staat was om alle bijzondere voorwaarden na te komen. Indien het verzoek van de officier van justitie tot tenuitvoerlegging van de voorwaardelijke straf wordt behandeld door de rechter, kan deze bepalen dat de straf niet ten uitvoer wordt gelegd en/of de proeftijd bijvoorbeeld wordt verlengd. 

Let op: U kunt niet in hoger beroep of cassatie tegen de tenuitvoerlegging van een voorwaardelijke straf wegens overtreding van de bijzondere voorwaarden. U krijgt dus slechts één kans om u hiertegen te verdedigen.


Pro deo rechtshulp bij vordering tenuitvoerlegging voorwaardelijke straf 

Bij een vordering tot de tenuitvoerlegging van een voorwaardelijke straf kunt u zich laten bijstaan door een advocaat. Laat u niet afschrikken door de hoge kosten die met zich meebrengt; mogelijk komt u in aanmerking voor pro deo rechtshulp. Bij deze vorm van juridische ondersteuning betaalt u slechts een klein deel van de kosten die u maakt zelf. Het resterende deel van de kosten wordt vergoed door de overheid. Een pro deo advocaat helpt u uit te zoeken of u hiervoor in aanmerking komt. 


Wat houdt een gratis gesprek in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Politie en justitie hebben veel ervaring met cliënten waarbij een voorwaardelijke straf wordt omgezet naar een gevangenisstraf. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:

 • Uw zaak met u doornemen en uw vragen beantwoorden
 • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
 • Het verloop van de procedure met u doornemen
 • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
 • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat bij een vordering tenuitvoerlegging voorwaardelijke straf. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.


Vraag en antwoord

Tenuitvoerlegging voorwaardelijke straf na plegen strafbaar feit

Ik ben aangehouden door de politie in verband met een strafbaar feit. Ik ben vorig jaar veroordeeld tot een gedeeltelijk voorwaardelijke straf voor een ander feit. Op dit moment loop ik nog in mijn proeftijd. Wordt het voorwaardelijke gedeelte van de straf straks ten uitvoer gelegd als ik wordt veroordeeld voor het nieuwe strafbare feit?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Als u bent veroordeeld tot een voorwaardelijke straf (dit kan ook in combinatie met een onvoorwaardelijke straf), dan is deze gekoppeld aan een proeftijd. Gedurende deze proeftijd mag u zich niet schuldig maken aan een strafbaar feit, dat staat in de algemene voorwaarden die altijd gelden bij een voorwaardelijke straf. Als u wel binnen uw proeftijd een strafbaar pleegt, kan de officier van justitie bij de behandeling van dat feit ook de tenuitvoerlegging van uw voorwaardelijke straf eisen. Dat betekent dat u bijvoorbeeld alsnog gevangenisstraf moet uitzitten, een taakstraf moet uitvoeren of een geldboete betalen, afhankelijk van welke straf u voorwaardelijk opgelegd heeft gekregen. Indien u naar aanleiding van het voorgaande nog vragen heeft, dan kunt u op de website van Eersterechtshulp.nl uit verschillende advocatenprofielen vrijblijvend een strafrechtadvocaat naar keuze selecteren voor een gratis adviesgesprek.