Bent u opgeroepen voor een OM-zitting of OM-hoorgesprek? Dit kunt u verwachten

U bent uitgenodigd voor een gesprek bij het Openbaar Ministerie. Als het goed is heeft u een oproep ontvangen waarin staat waar en wanneer het gesprek met een officier van justitie (of parketsecretaris) plaatsvindt. Ook staat in de oproep van welk feit u wordt verdacht en op welke datum u het wetboek van strafrecht heeft overtreden.

Het OM nodigt u uit om de strafzaak waarin u als verdachte bent aangemerkt en waarschijnlijk eerder bent verhoord door de politie, met u te bespreken. Wanneer u naar het OM-gesprek toegaat hoeft u alleen uw legitimatiebewijs en de oproep mee te nemen. Nadat u zich heeft aangemeld wordt u door de bode binnengelaten in een kamer waar de officier van justitie al op u zit te wachten.

De officier stelt zich voor, neemt uw personalia met u door en bespreekt de inhoud van het politiedossier met u. Bent u van mening dat u geen strafbaar feit heeft gepleegd, of uw handelen niet strafbaar is, dan is dit het moment om dat te vertellen aan de officier van justitie.

Nadat u in de gelegenheid bent gesteld op de inhoud van het dossier te reageren, worden uw persoonlijke omstandigheden met u besproken. Daarna zegt de officier wat die van de zaak vindt. Doorslaggevend voor de officier is of het een bewijsbare zaak is. De officier stelt zich de vraag of uit de bewijsmiddelen van voldoende wettig en overtuigend bewijs blijkt dat u het strafbare feit heeft gepleegd. Indien de officier meent van wel en geen reden ziet om niet tot uw vervolging over te gaan, doet deze u een voorstel tot afdoening van de strafzaak.

U krijgt een strafvoorstel in de vorm van een strafbeschikking aangeboden. Aan u de keus of u daarmee akkoord gaat. U kunt vragen om enkele minuten bedenktijd, maar u moet op dat moment wel een keuze maken. Let wel, deze keuze is niet definitief en kan nog worden teruggedraaid, daarover verderop meer informatie.

De straf die de officier van justitie mag opleggen kan onder meer een geldboete, taakstraf, rijontzegging en/of een combinatie daarvan inhouden. U kunt geen gevangenisstraf krijgen door akkoord te gaan met het strafvoorstel.

Indien u instemt met de strafbeschikking dan tekent u daarvoor aan het einde van het OM-hoorgesprek. Zoals eerder al aangegeven, de strafbeschikking is nog niet bindend en onherroepelijk. U heeft na het zetten van uw handtekening nog twee weken bedenktijd. Maakt u binnen twee weken geen bezwaar, dan is deze van rechtswege onherroepelijk. Daar kan dan niets meer aan worden veranderd.

In het geval u niet akkoord gaat met het voorstel van de officier van justitie, dan wordt uw strafzaak door het OM opgestuurd naar de rechtbank.
Na verloop van tijd, dit verschilt per arrondissement, ontvangt u een dagvaarding voor de behandeling van uw strafzaak op de rechtbank. In tegenstelling tot het OM-hoorgesprek wordt een zitting van de strafechter, meestal de politierechter, in het openbaar gehouden. Dit betekent dat publiek de behandeling van uw strafzaak mag bijwonen. Ook eventuele slachtoffers van het strafbare feit waarvan u wordt verdacht worden door het OM van de rechtszaak tegen u op de hoogte gebracht. Ook zij de kunnen het onderzoek ter terechtzitting bijwonen en in sommige gevallen gebruik maken van het spreekrecht.

De rechter zal de zaak opnieuw beoordelen. De officier van justitie kan op de zitting in zijn eis afwijken van de eerder aan u voorgestelde sanctie. Dit kan ook een zwaardere straf zijn. Het is de (politie)rechter die uiteindelijk oordeelt of u schuldig bent en zo ja, welke straf passend en geboden is.