U heeft een advocaat nodig als u verdacht wordt van oplichting. Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat.
In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:
Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u verdacht wordt van oplichting. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.
Oplichting is een misdrijf waar door bedrog een dader andere geld en goederen afhandig maakt. Het vindt de laatste jaren veel online plaats. U kunt hierbij denken aan phishing en spoofing.
Bij oplichting wordt er gebruik gemaakt van een zogenoemd ‘oplichtingsmiddel’. De wet benoemt er vier:
De verdachte maakt gebruik van een valse naam of hoedanigheid om het slachtoffer op te lichten. De verdachte neemt bijvoorbeeld de hoedanigheid aan van je eigen kind. Op deze manier probeert de verdachte via whatsapp geld afhandig te maken van het slachtoffer, die in de veronderstelling is dat hij tegen zijn of haar kind praat op whatsapp.
Bij een listige kunstgreep probeert de verdachte door middel van een misleidende feitelijke handeling, waarbij een onjuiste voorstelling van zaken in het leven wordt geroepen, het slachtoffer op de lichten. Een voorbeeld hiervan is dat de verdachte briefpapier van KPN gebruikt om de bank tot een valse betaalopdracht te bewegen, zodat de bank geld overboekt naar de rekening van de verdacht(en).
Bij een samenweefsel van verdichtsels vertelt de dader leugens aan het slachtoffer, met als doel het slachtoffer op te lichten. Hierbij moet er sprake zijn van leugens van voldoende gewicht, of meerdere duidelijk van elkaar te scheiden leugens. Er moet dus sprake zijn van meer dan een enkele leugenachtige mededeling. Een voorbeeld hiervan is dat de verdachte de investeerders vertelt dat het geïnvesteerde bedrag wordt terugbetaald met hoge rente, terwijl de verdachte helemaal niet de intentie had om deze afspraak na te komen.
De bovengenoemde oplichtingsmiddelen kunnen in de praktijk met elkaar overlappen. Om tot een veroordeling te komen moet er sprake zijn van zo’n middel. Als dit niet het geval is zal de verdachte dan ook worden vrijgesproken, aangezien er dan ook geen sprake is van strafbare oplichting.
Wanneer u verdacht wordt van oplichting kunnen er een aantal dingen gebeuren.
Wanneer u verdacht wordt van oplichting, moet u zich hiervoor verantwoorden. U krijgt een uitnodiging voor een rechtszitting, waarbij u uw kant van het verhaal met de rechter deelt. Het is aan de rechter om uw verhaal tegenover het verhaal van de officier van justitie te zetten, om op basis hiervan te kijken of voldoende bewezen kan worden dat u zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting. Is daar geen sprake van, dan zal de rechter u vrijspreken. Het geeft aan, dat het feit dat u verdacht wordt niet per definitie hoeft te betekenen dat u ook daadwerkelijk veroordeeld wordt. Een (pro deo) advocaat biedt u hulp bij het verdedigen van uw positie en het bewijzen van uw onschuld.
Voorafgaand aan een rechtszitting, maar bijvoorbeeld ook aan een verhoor op het politiebureau, vertelt de raadsman of raadsvrouw u meer over uw rechten en plichten. Ook kan deze u meer vertellen over de mogelijke consequenties van een veroordeling. Denk aan het feit, dat u mogelijk enige tijd geen VOG kunt krijgen. Tijdens de rechtszitting helpt de (pro deo) advocaat u bij uw verdediging. Mocht voldoende bewezen zijn dat u zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting, dan helpt de (pro deo) advocaat u door te pleiten voor een zo laag mogelijke straf. Deze zal inzetten op een geldboete of taakstraf in plaats van een gevangenisstraf.
Op het profiel van de (pro deo) advocaat die u met de zoekmachine gevonden heeft, kunt u meteen een gratis kennismakingsgesprek aanvragen.
Op het misdrijf ‘oplichting’ staat een maximale straf van vier jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vijfde categorie. De hoogte van de straf wordt bepaald door middel van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld de persoon van de verdachte, de omstandigheden van het plegen van het delict en de grootte van het geldbedrag dat afhandig is gemaakt van het slachtoffer.
Bij een zaak rond oplichting komt het voor dat u de kosten die u maakt voor de hulp van een advocaat niet volledig zelf betaalt. Wellicht heeft u op basis van uw bruto jaarinkomen en eigen vermogen recht op pro deo ondersteuning. In dit geval wordt een groot deel van de kosten vergoed door de overheid (voorwaarden pro deo rechtsbijstand). Let op, u betaalt ook bij deze vorm van juridische hulp een eigen bijdrage in de meeste gevallen. Niet iedere advocaat biedt pro deo rechtshulp aan; vink de optie “Pro deo” aan bij het gebruik van de zoekmachine op deze website.
De Singel Advocaten
Noordanus Advocatuur
Bounce Advocatuur
Leijendekker & Nederveen Advocaten
Veenstra & Wallinga Advocaten
Veenstra & Wallinga Advocaten
Briedé Cassese advocaten & mediators
Hübner Advocatuur
Veluwe Advocaten
Mook Advocatuur en Mediation
Duin Strafrechtadvocatuur
Hofstad Advocaten
Advocatenkantoor Ibisevic
Darrazi Advocatuur
REB Advocatuur
Verdonk Advocaten
Advocatenkantoor Govers
Blond Advocatuur
Advocatenkantoor van den Berg
Cliq advocaten
Hofstad Advocaten
Hogeterp advocatuur
Ben Ahmed Advocaten
Raetsluy Advocaten
FTW Advocaten
FTW Advocaten
Kint & Hoogenraad Strafrechtadvocaten
Lischer & Milani
Goedrecht Advocaten
Richard Korver advocaten
W Advocatenkantoor
Rahimzadeh Advocatuur
Avis & Van Riel Advocaten en Mediation
Damlaan Advocaten
Kouwenhoven Advocatenkantoor
Folkers Advocaten
Hofstad Advocaten
Stroobach & Dijkers advocaten
Nijhof Advocaten
Hofstad Advocaten
Stroobach & Dijkers advocaten
Mark Raaijmakers Advocatuur
Van Vliet Advocaten
Hamer Advocaten
Kint & Hoogenraad Strafrechtadvocaten
Het Wetshuys Advocaten en Mediators
Hofstad Advocaten
Keijzer Noorman Advocaten
Advocatenkantoor Deijkers
Hofstad Advocaten
Kappelhof advocaten
CKV Advocaten
Steenhoff & Zijderveld Advocaten
Wouters & Wouters advocaten
Advocatenkantoor Kuiper
Sociaal Advocaten Rotterdam
Ik heb onlangs voor een product betaald, maar heb deze nog altijd niet geleverd gekregen. Wat kan ik nu het beste doen?
Online oplichting komt steeds vaker, onder meer via handelsplaatsen waar particulieren producten aan elkaar aanbieden. Zorg er altijd voor, dat u bij het overmaken van uw betaling in de omschrijving vermeldt waarvoor deze betaling bedoeld is. Dit verstevigt uw positie bij een rechtszitting. Laat u adviseren door een (pro deo) advocaat, wanneer u vermoedt slachtoffer te zijn geworden. Een advocaat bespreekt samen met u welke vervolgstappen u kunt zetten.
Ik verkoop al jaren auto’s waarbij ik de kilometerteller van de auto’s omlaag zet, zodat ik een mooie marge eraan overhoud. Kan ik hierdoor vervolg worden voor oplichting?
Deze handeling zorgt ervoor dat u zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting. U heeft het oogmerk gehad om de kilometerteller te verlagen om de auto vervolgens voor een hoge prijs verder te verkopen. Hierdoor heeft u de consument misleid tot het kopen van deze auto. Al eerder heeft de rechtbank Overijssel geoordeeld dat het te koop aanbieden van auto’s met een teruggedraaide kilometerstand oplichting is. Wij adviseren om hier zo snel mogelijk mee op te houden.
Ik heb als particulier een product verkocht en deze inmiddels ook verzonden. De koper heeft het product nooit ontvangen, geeft deze aan, en verdenkt mij nu van oplichting. Wat te doen?
Dat u door een koper verdacht wordt van oplichting hoeft logischerwijs niet te betekenen, dat een rechter u hier ook daadwerkelijk voor zal vervolgen. Het is aan u om uw onschuld te bewijzen. Om uw juridische positie te verdedigen is het verstandig om advies in te winnen bij een (pro deo) advocaat. Deze vertelt u meer over de wijze waarop u bewijs verzamelt, waarmee u aantoont te goeder trouw te hebben gehandeld richting de koper. Heeft u het verzendbewijs bijvoorbeeld nog? Door dergelijke bewijsstukken te verzamelen verkleint u het risico op een vervolging.
Ik heb eerder een dienst afgenomen bij een online aanbieder. Deze heeft slechts een deel van de aangeboden dienst geleverd en is nu niet meer te bereiken. Is er sprake van oplichting?
Men spreekt juridisch gezien van oplichting wanneer een partij voordeel behaald uit het bewust misleiden van andere personen of organisaties. In de situatie die u beschrijft kan hiervan sprake zijn; een aanbieder kiest er bewust voor om de aangeboden dienst slechts gedeeltelijk aan u te leveren op het moment dat de (volledige) betaling door u is gedaan.
Er is inmiddels voldoende bewezen dat er sprake is van oplichting in een situatie waarbij ik betrokken ben. Krijg ik het geld dat ik hierbij verloren ben straks weer terug?
Of u het verloren geld tijdens de verdere afwikkeling van uw zaak terugkrijgt is van verschillende factoren afhankelijk. Zo zal de rechter de betrokken persoon moeten veroordelen en moet deze over voldoende liquide middelen beschikken om de door u geleden schade te kunnen vergoeden. In de praktijk blijkt dat het bij oplichting vaak lastig is om uw geld terug te krijgen. Een (pro deo) advocaat kan u informeren over de stappen die u kunt zetten om de betrokken persoon of personen te laten veroordelen.
Online werd ik verleid om een bedrag te investeren in een soort fonds. De eigenaar daarvan beloofde een hoog rendement. Inmiddels ben ik mijn geld kwijt. Is dit oplichting?
Oplichting kent verschillende vormen, financiële fraude is daar een voorbeeld van. De dader heeft u mogelijk bewust misleid om hier een economisch voordeel uit te behalen. U kunt hiervan melding maken bij de politie. Het is daarbij verstandig om een (pro deo) advocaat in te schakelen om u te laten informeren over de wijze waarop u de geleden financiële schade kunt verhalen op de dader.
Recent heb ik bij een product gekocht bij een online verkoper. Deze is inmiddels niet meer te bereiken. Het product is nooit geleverd. Wat kan ik het beste doen?
De casus die u beschrijft heeft in deze vorm veel weg van oplichting. Maak zo snel mogelijk melding van de situatie bij de politie en verzamel bewijsmateriaal tegen de verkopende partij. U kunt de geleden schade proberen te verhalen op de verkopende partij. De schade is in dit geval gelijk aan uw aankoopbedrag. Een (pro deo) advocaat kan u helpen bij dit traject.
Ik ben recent slachtoffer geworden van oplichting. Wat kan ik doen om nog iets van mijn geld terug te krijgen?
Het is afhankelijk van de aard van de oplichting hoe u zou moeten handelen. Bovenal doet u er verstandig aan om melding te maken van het incident bij de politie. Gaat het om fraude met uw bankrekening(en)? Zorg er in dat geval voor dat passen direct geblokkeerd worden door de bank. Dit kan 24 uur per dag en 7 dagen per week. Bij grotere bedragen is het raadzaam om een (pro deo) advocaat in te schakelen. Deze kan met u meedenken over de manier waarop u nog iets van dit bedrag terug kunt halen.
Zogenaamd zou ik een boete hebben die nog niet betaald is. Dit werd mij per e-mail medegedeeld. Nadat ik op de link klikte en betaalde, bleek het nep te zijn. Is dit oplichting?
U beschrijft een casus waarin u een e-mail heeft ontvangen, die niet echt bleek te zijn. In de e-mail bent u gevraagd om een bedrag over te maken. Dit bedrag heeft u niet teruggekregen toen u opmerkte dat het bericht nep was. Het is een vorm van oplichting die steeds vaker voorkomt. Vaak blijkt het lastig te zijn om de betrokkenen te vinden en aan te klagen. Toch kan het zinvol zijn om een (pro deo) advocaat in te schakelen. Deze kan u advies geven over de wijze waarop u moet handelen om nog enige kans te hebben op het terugkrijgen van het betaalde bedrag.
Ik word vervolgd voor oplichting. Welke straf kan ik hiervoor krijgen?
Oplichting is strafbaar gesteld in artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht. In dit artikel staat dat de maximale straf een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren is of een geldboete van de vijfde categorie (€ 74.000,-). Welke straf uiteindelijk gegeven zal worden, is afhankelijk van de ernst van de oplichting. Bij een grotere schade zal de straf hoger uitpakken dan bij een geringe schade.
Afpersing
Bedreiging
Belediging
Dagvaarding
Diefstal
Dood door schuld
Doodslag
Drugsbezit
Drugshandel
Heling
Hennepkwekerij
Huiselijk geweld
In beslag genomen goederen terugkrijgen
Mishandeling
OM-zitting
Ontvoering
Openlijke geweldpleging
Oproep na verzet ontvangen
Politieverhoor
Stalking
Strafrecht advocaat
Taakstraf omgezet naar hechtenis
Verduistering
Vernieling
Voorwaardelijke straf
Wapenbezit
Winkeldiefstal