Gratis gesprek advocaat over oplichting
Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio als u verdacht wordt van oplichting en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.
- Klik op Gratis gesprek advocaat
- Selecteer uw plaats
- Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
- Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
- Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!
Wat is oplichting?
Oplichting is een misdrijf waar door bedrog een dader andere geld en goederen afhandig maakt. Op oplichting kan een hoge straf staan. Oplichting vindt de laatste jaren veel online plaats. U kunt hierbij denken aan phishing en spoofing.
Bij oplichting wordt er gebruik gemaakt van een zogenoemd ‘oplichtingsmiddel’. De wet benoemt er vier:
- Het aannemen van een valse naam;
- Het aannemen van een valse hoedanigheid;
- Listige kunstgrepen;
- Een samenweefsel van verdichtsels.
Wat betekenen deze oplichtingsmiddelen?
De verdachte maakt gebruik van een valse naam of hoedanigheid om het slachtoffer op te lichten. De verdachte neemt bijvoorbeeld de hoedanigheid aan van je eigen kind. Op deze manier probeert de verdachte via whatsapp geld afhandig te maken van het slachtoffer, die in de veronderstelling is dat hij tegen zijn of haar kind praat op whatsapp.
Bij een listige kunstgreep probeert de verdachte door middel van een misleidende feitelijke handeling, waarbij een onjuiste voorstelling van zaken in het leven wordt geroepen, het slachtoffer op de lichten. Een voorbeeld hiervan is dat de verdachte briefpapier van KPN gebruikt om de bank tot een valse betaalopdracht te bewegen, zodat de bank geld overboekt naar de rekening van de verdacht(en).
Bij een samenweefsel van verdichtsels vertelt de dader leugens aan het slachtoffer, met als doel het slachtoffer op te lichten. Hierbij moet er sprake zijn van leugens van voldoende gewicht, of meerdere duidelijk van elkaar te scheiden leugens. Er moet dus sprake zijn van meer dan een enkele leugenachtige mededeling. Een voorbeeld hiervan is dat de verdachte de investeerders vertelt dat het geïnvesteerde bedrag wordt terugbetaald met hoge rente, terwijl de verdachte helemaal niet de intentie had om deze afspraak na te komen.
De bovengenoemde oplichtingsmiddelen kunnen in de praktijk met elkaar overlappen. Om tot een veroordeling te komen moet er sprake zijn van zo’n oplichtingsmiddel. Als dit niet het geval is zal de verdachte dan ook worden vrijgesproken, aangezien er dan ook geen sprake is van strafbare oplichting.
Wat kan er gebeuren als u verdacht wordt van oplichting?
Wanneer u verdacht wordt van oplichting kunnen er een aantal dingen gebeuren.
- U krijgt een uitnodiging voor verhoor. Het is van belang om voor het verhoor een advocaat te raadplegen, zodat de advocaat u advies kunt geven over wat het verstandigst is om te doen (denk aan zwijgen of juist verklaren tijdens een verhoor).
- U heeft een dagvaarding voor een OM-zitting ontvangen. Wanneer u deze uitnodiging ontvangt zal het Openbaar Ministerie van mening zijn voldoende bewijs te hebben tegen u voor een veroordeling. Ook hierbij is het van belang om een advocaat in te schakelen en u goed te laten adviseren.
- U krijgt een strafbeschikking. Wanneer u een strafbeschikking ontvangt kan dit bijv. gaan om een geldboete die u zou moeten betalen. U kunt hierin in verzet gaan, of de geldboete betalen. Wanneer er in verzet wordt gegaan wordt de zaak voorgelegd aan de rechter.
Verdacht van oplichting en het OM gaat over tot vervolging
Wanneer u verdacht wordt van oplichting, moet u zich hiervoor verantwoorden. U krijgt een uitnodiging voor een rechtszitting, waarbij u uw kant van het verhaal met de rechter deelt. Het is aan de rechter om uw verhaal tegenover het verhaal van de officier van justitie te zetten, om op basis hiervan te kijken of voldoende bewezen kan worden dat u zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting. Is daar geen sprake van, dan zal de rechter u vrijspreken. Het geeft aan, dat het feit dat u verdacht wordt van oplichting niet per definitie hoeft te betekenen dat u ook daadwerkelijk veroordeeld wordt. Een (pro deo) advocaat biedt u hulp bij het verdedigen van uw positie en het bewijzen van uw onschuld.
Voorafgaand aan een rechtszitting, maar bijvoorbeeld ook aan een verhoor op het politiebureau, vertelt de raadsman of raadsvrouw u meer over uw rechten en plichten. Ook kan deze u meer vertellen over de mogelijke consequenties van een veroordeling. Denk aan het feit, dat u mogelijk enige tijd geen VOG kunt krijgen. Tijdens de rechtszitting helpt de (pro deo) advocaat u bij uw verdediging. Mocht voldoende bewezen zijn dat u zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting, dan helpt de (pro deo) advocaat u door te pleiten voor een zo laag mogelijke straf. Deze zal inzetten op een geldboete of taakstraf in plaats van een gevangenisstraf.
Op het profiel van de (pro deo) advocaat die u met de zoekmachine gevonden heeft, kunt u meteen een gratis kennismakingsgesprek aanvragen.
Straf voor oplichting
Op het misdrijf ‘oplichting’ staat een maximale straf van vier jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vijfde categorie. De hoogte van de straf wordt bepaald door middel van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld de persoon van de verdachte, de omstandigheden van het plegen van het delict en de grootte van het geldbedrag dat afhandig is gemaakt van het slachtoffer.
Een (pro deo) advocaat kan:
- U bijstaan bij politieverhoor
- Beoordelen of er voldoende bewijs van oplichting is tegen u
- Beoordelen of het bewijs van oplichting wettig is verkregen
- Beoordelen of de strafeis niet te hoog is
- U bijstaan bij een rechtszaak
Vergoeding advocaatkosten door overheid
Bij een zaak rond oplichting komt het voor dat u de kosten die u maakt voor de hulp van een advocaat niet volledig zelf betaalt. Wellicht heeft u op basis van uw bruto jaarinkomen en eigen vermogen recht op pro deo ondersteuning. In dit geval wordt een groot deel van de kosten vergoed door de overheid. Let op, u betaalt ook bij deze vorm van juridische hulp een eigen bijdrage in de meeste gevallen. Niet iedere advocaat biedt pro deo rechtshulp aan; vink de optie “PRO DEO” aan bij het gebruik van de zoekmachine op deze website.
Wat houdt een gratis gesprek in?
Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Politie en justitie hebben ruime ervaring met zaken die over oplichting gaan. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:
- Uw zaak met u doornemen en uw vragen beantwoorden
- Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
- Het verloop van de procedure met u doornemen
- Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
- Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
- Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven
Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u verdacht wordt van oplichting. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.