Taakstraf omgezet naar hechtenis

Gratis gesprek advocaat als taakstraf wordt omgezet naar vervangende hechtenis 

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio als uw taakstraf wordt omgezet naar vervangende hechtenis en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

  1. Klik op Gratis gesprek advocaat
  2. Selecteer uw plaats 
  3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
  4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
  5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat gebeurt er als een taakstraf wordt omgezet naar vervangende hechtenis? 

Als iemand een taakstraf niet goed uitvoert en zich niet aan de regels van de reclassering houdt, moet die persoon naar de gevangenis. Voor iedere twee uren taakstraf die de veroordeelde niet naar behoren heeft verricht, moet de veroordeelde een dag naar de gevangenis. 


Bezwaarschrift indienen bij het gerecht als uw taakstraf wordt omgezet naar vervangende hechtenis

De rechter kan een verdachte veroordelen tot het verrichten van een taakstraf. De taakstraf moet binnen een bepaalde periode worden verricht. De veroordeelde moet zich daarnaast ook houden aan de strenge regels die gelden tijdens het uitvoeren van de taakstraf.

Indien de taakstraf niet tijdig wordt verricht, of de reclassering vindt dat de veroordeelde zich niet aan de regels heeft gehouden ontstaat er een probleem. kan de officier van justitie besluiten om de taakstraf om te zetten naar een vervangende hechtenis. De veroordeelde krijgt dan schriftelijk bericht van dit besluit tot omzetting van de taakstraf naar een vervangende hechtenis. Vanaf het moment dat de veroordeelde de brief ontvangt waarin staat dat de opgelegde taakstraf niet naar behoren is verricht, kan deze worden aangehouden en naar de gevangenis worden gebracht. 


Waarom een advocaat raadplegen?

Een (pro deo) advocaat kan tegen de omzetting van de taakstraf een bezwaarschrift indienen bij het gerecht dat de taakstraf heeft opgelegd. Het bezwaarschrift dient uiterlijk binnen 14 dagen na ontvangst van de brief van de officier van justitie te worden ingediend. Indien niet binnen 14 dagen een bezwaarschrift wordt ingediend, is de omzetting van de taakstraf naar vervangende hechtenis een feit.

Indien uw bezwaar tegen de omzetting wordt behandeld door de rechter, kan deze bepalen dat u alsnog in de gelegenheid wordt gesteld om de taakstraf te verrichten. De (pro deo) advocaat kan tijdens de zitting aan de rechter uitleggen waarom u niet in staat was om de taakstraf (volledig) te verrichten.


Overheidsvergoeding advocaatkosten

Kies voor de hulp van een advocaat, wanneer een taakstraf omgezet wordt naar een hechtenis. Een advocaat kan uw belangen verdedigen. De kosten die u maakt voor de hulp van een advocaat hoeft u niet altijd volledig zelf te betalen. Kijk of u in aanmerking komt voor pro deo rechtshulp; de raadsman of raadsvrouw kan u hierbij helpen. Om een voorbeeld van een voorwaarde te noemen: uw inkomen mag niet hoger zijn dan 29.600 euro bruto op jaarbasis. 


Wat houdt een gratis gesprek in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Politie en justitie hebben ruime ervaring met taakstraffen die worden omgezet naar vervangende hechtenis. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:

  • Uw zaak met u doornemen en uw vragen beantwoorden
  • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
  • Het verloop van de procedure met u doornemen
  • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
  • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
  • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als uw taakstraf wordt omgezet naar vervangende hechtenis. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.


Vraag en antwoord

Ik heb verzaakt in het uitvoeren van mijn taakstraf, wat zijn de gevolgen?

De rechter heeft mij eerder een taakstraf opgelegd, maar ik wil deze niet uitvoeren. Nu ben ik een aantal keer niet geweest. Wat zullen de consequenties zijn? 

Antwoord Eerste Rechtshulp

Op het moment dat de rechter u veroordeelt voor het plegen van een strafbaar feit, bent u (eventueel na een hoger beroep) verplicht uw straf uit te voeren of uit te zitten. Kiest u ervoor de taakstraf niet of niet correct uit te voeren, dan wordt deze taakstraf automatisch omgezet naar een vervangende hechtenis. Vaak wordt vooraf al door de rechter medegedeeld, om hoeveel dagen vervangende hechtenis dit gaat. In de basis worden iedere twee uren die niet zijn uitgevoerd omgezet naar een dag in hechtenis. Mogelijk zijn er duidelijke redenen waarom u de taakstraf niet heeft kunnen uitvoeren. Een (pro deo) advocaat kan dit helder maken aan de reclassering. 

Mijn taakstraf wordt omgezet naar vervangende hechtenis

Ik heb een oude taakstraf waarin ik niet de volledige uren heb kunnen werken. Op dit moment zit ik in een straf uit van een andere zaak. Plots kreeg ik gisteren een melding dat het restant van mijn oude taakstraf is omgezet in vervangende hechtenis. Hierdoor moet ik twintig dagen langer zitten. Kan dit zomaar en kan ik hier nog bezwaar tegen maken?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Bij een taakstraf moeten alle opgelegde uren worden gewerkt. Indien de taakstraf niet naar behoren of niet volledig is gedaan, kan de officier van justitie de uren van uw taakstraf die u nog moet volbrengen omzetten naar vervangende hechtenis. U kunt tegen deze omzetting binnen 2 weken bezwaar maken. Deze termijn begint te lopen vanaf het moment dat de kennisgeving van deze omzetting aan u is betekend. In dit geval raden we ten zeerste aan contact op te nemen met een strafrechtadvocaat. Indien het bezwaarschrift ontvankelijk wordt verklaard en er goede redenen zijn waarom de taakstraf niet (volledig) is gedaan, kan de rechter u de kans geven om uw taakstraf alsnog te volbrengen zonder vervangende hechtenis. Op de website van Eerste Rechtshulp kunt u uit verschillende advocatenprofielen vrijblijvend een strafrechtadvocaat naar keuze selecteren voor een gratis adviesgesprek

Taakstraf omgezet naar vervangende hechtenis door persoonlijke omstandigheden

Ik heb een taakstraf opgelegd gekregen. Ik heb deze voor de helft voldaan. Door persoonlijke omstandigheden heb ik niet alle uren kunnen werken die ik had opgelegd gekregen. Nu heb ik een brief gekregen dat mijn opgelegde taakstraf wordt omgezet naar een vervangende hechtenis. Ik wil niet de gevangenis in, kan ik iets doen zodat ik in plaats van vervangende hechtenis alsnog mijn taakstraf kan afmaken?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Als u een taakstraf opgelegd heeft gekregen, bent u verplicht deze helemaal uit te voeren. Als u dit niet doet, mag de officier van justitie de uren van uw taakstraf die u nog moet volbrengen omzetten naar vervangende hechtenis. Daarbij wordt 2 uur werken gelijkgesteld aan 1 dag hechtenis. U kunt tegen deze omzetting binnen 2 weken bezwaar maken. Wij raden u aan hiervoor contact op te nemen met een advocaat. Als uw bezwaarschrift goede gronden bevat, is het mogelijk dat de rechter u de kans geeft uw taakstraf alsnog te volbrengen zonder dat u vervangende hechtenis hoeft te ondergaan. Op de website van Eerste Rechtshulp kunt u uit verschillende advocatenprofielen vrijblijvend een strafrechtadvocaat naar keuze selecteren voor een gratis adviesgesprek.

Artikelen

Wat als door het OM vervangende hechtenis wordt toegepast?

In het geval een verdachte wordt veroordeeld tot een taakstraf of werkstraf, legt de rechter daarbij altijd ook een vervangende hechtenis op. Wordt de werkstraf niet of niet goed uitgevoerd, dan wordt deze door de officier van justitie omgezet in vervangende hechtenis.

Op iedere 2 uur niet-uitgevoerde taakstraf staat 1 dag gevangenisstraf. Dus in het geval iemand nog 40 uur taakstraf moet doen, maar deze wordt teruggestuurd door de reclassering, kunnen 20 dagen vervangende hechtenis ten uitvoer worden gelegd. De officier van justitie beveelt de tenuitvoerlegging van de vervangende hechtenis na kennisname van een negatieve retourmelding van de reclassering. U wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht. Deze mededeling hoeft niet in persoon aan u te worden uitgereikt en komt meestal met de post. Let op. Vanaf het moment dat de officier van justitie de vervangende hechtenis heeft bevolen, kunt u direct worden aangehouden.

Neem contact op met AICE. Voorkom dat u wordt aangehouden
In de regel wordt er direct overgaan tot de opsporing en aanhouding van een persoon die vervangende hechtenis dient te ondergaan. U kunt dit (proberen te) voorkomen door onmiddellijk na kennisname van de omzetting van uw taakstraf een bezwaarschrift op te stellen en in te dienen bij de rechtbank. Vervolgens stuurt u het bezwaarschrift per email naar AICE. Dit is een speciale afdeling van het CJIB. In een begeleidend schrijven verzoekt u AICE om de tenuitvoerlegging van de voorlopige hechtenis op te schorten tot de rechter een beslissing op het bezwaarschrift heeft genomen.

AICE kan besluiten dat u niet naar de gevangenis hoeft tot de rechter de definitieve beslissing heeft genomen. In dat geval hoeft u er dus niet voor te vrezen dat u wordt aangehouden voorafgaande aan de zitting. Het is belangrijk dat u in uw verzoek aan AICE goed uitlegt wat u mogelijk heeft te verliezen wanneer u per direct naar de gevangenis wordt gebracht. In de regel ontvangt u binnen 48 uur een reactie van AICE op uw verzoek.

Bezwaarschrift indienen tegen de omzetting van een taakstraf
Vanaf het moment dat de officier van justitie de vervangende hechtenis heeft bevolen, kunt u tegen die beslissing binnen 14 dagen na kennisneming daarvan bezwaar indienen bij de rechterbank die de taakstraf heeft opgelegd. In een zogenoemd bezwaarschrift voert u argumenten aan die de rechter ervan moeten overtuigen dat u u een tweede kans verdient en alsnog de werkstraf mag verrichten.

Na ontvangst van het bezwaarschrift door de rechtbank wordt een zittingsdatum gepland. Hiervoor ontvangt u per post een oproep. Bij de behandeling van het bezwaarschrift is ook een officier van justitie namens het OM aanwezig. Tijdens de zitting wordt u in de gelegenheid gesteld om uw bezwaarschrift nader toe te lichten. Vervolgens gaat de rechter daarover met u in gesprek. Hierna mag de officier van justitie u vragen stellen, waarna deze zijn eis meedeelt. De rechter heeft uiteindelijk het laatste woord en deelt aan het einde van de zitting zijn beslissing mede. Deze maakt een keuze tussen twee opties.

Of u krijgt van de rechter een tweede kans, u hoeft niet naar de gevangenis en moet de taakstraf alsnog verrichten. Het bezwaarschrift wordt gegrond verklaard en als u daarvoor al was aangehouden, wordt u in vrijheid gesteld.

Of de rechter verklaart het bezwaarschrift ongegrond. In dat geval dient u de vervangende hechtenis volledig uit te zitten. Tegen deze beslissing kan geen hoger beroep worden ingesteld.

Mijn taakstraf is door de reclassering teruggestuurd naar het Openbaar Ministerie. Kan ik een tweede kans krijgen?

De reclassering is in Nederland de instantie die verantwoordelijk is tenuitvoerlegging van taakstraffen. Wanneer een verdachte door de rechter wordt veroordeeld tot het verrichten van een taakstraf, ontvangt deze een uitnodiging voor een intake gesprek bij de reclassering. Een medewerker van de reclassering vertelt welke werkstraf moet worden verricht en op welke dagen. In de regel wordt daarbij zoveel mogelijk rekening gehouden met andere eventuele verplichtingen, zoals bijvoorbeeld studie, werk, (top)sport etc.

Wanneer een tot taakstraf veroordeelde de eerste keer niet reageert op de uitnodiging, stuurt de de reclassering een tweede oproep. Indien ook hier geen gehoor aan wordt gegeven, wordt de taakstraf teruggestuurd naar het OM met de mededeling "onuitvoerbaar".

Een taakstraf kan ook worden teruggestuurd naar het OM omdat de persoon die de taakstraf moet verrichten er een potje van maakt. Bijvoorbeeld door niet op te komen dagen op de dag(en) dat de taakstraf moet worden verricht, door te laat te komen, of te worden weggestuurd door de werkmeester.

Na ontvangst van een negatieve retourmelding, zet de officier van justitie die taakstraf om in vervangende hechtenis. Daarbij geldt als regel dat ieder twee uur taakstraf die niet is verricht, wordt omgezet in een dag vervangende hechtenis (gevangenisstraf). Dus in het geval iemand is veroordeeld tot het verrichten van vijftig uur taakstraf en die taakstraf wordt teruggestuurd, wordt deze omgezet in vijfentwintig dagen hechtenis. Dit wordt schriftelijk door het OM aan de veroordeelde medegedeeld.

Belangrijk om te weten, is dat vanaf het moment dat de taakstraf is omgezet in vervangende hechtenis, het OM de veroordeelde direct kan laten aanhouden en vastzetten. Dit gebeurt in de praktijk dan ook regelmatig.

Is uw taakstraf door de reclassering teruggestuurd naar het OM?
Een strafrechtadvocaat kan namens u bezwaar indienen tegen de omzetting van de taakstraf. Dit doet de advocaat schriftelijk in een zogenoemd bezwaarschrift. Dit bezwaarschrift dient binnen 14 dagen te worden ingediend, vanaf het moment dat u ervan op de hoogte bent geraakt dat de taakstraf is omgezet in vervangende hechtenis. In het bezwaar verzoekt de advocaat de rechter u een tweede kans te geven. Ook wordt in het bezwaarschrift uiteengezet waarom u die tweede kans zou moeten krijgen. Vervolgens wordt u - in de regel binnen enkele weken - uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de behandeling van uw bezwaarschrift door de rechter. Tijdens de zitting geeft u samen met uw advocaat een toelichting op het bezwaarschrift. Aan het einde van de zitting doet de rechter direct uitspraak en hoort u of u nog een tweede kans krijgt of niet. Tegen deze beslissing staat geen hoger beroep open. Niet voor u, noch voor het OM.

Voorkomen dat u wordt aangehouden voordat uw bezwaarschrift is behandeld?
Een strafrechtadvocaat kan een verzoek indienen bij AICE om u, in afwachting van de uitspraak van de rechter, niet al aan te houden. Afhankelijk van de omstandigheden van het geval is AICE bereid haar medewerking hieraan te verlenen. Op een dergelijk verzoek wordt meestal binnen enkele dagen gereageerd.