Ontvoering - Gratis gesprek advocaat binnen 24 uur!

Gratis gesprek advocaat over ontvoering

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio als u verdacht wordt van ontvoering en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen. 

 1. Klik op Gratis gesprek advocaat
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.400 bruto per jaar verdient klik op pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat is ontvoering?

Ontvoering is strafbaar gesteld in artikel 282 en 282a van het Wetboek van Strafrecht. In het artikel is strafbaar gesteld iemand tegen zijn wil opzettelijk en in strijd met de wet van zijn vrijheid te beroven. Eenvoudig gezegd, ontvoering is het vasthouden of opsluiten van iemand tegen zijn wil. Een van de meest bekende voorbeelden van ontvoering is de ontvoering van Heineken. Vaak wordt er bij een ontvoering om losgeld gevraagd, maar soms worden mensen ook ontvoerd en tegen hun wil vastgehouden om ze angst aan te jagen of ergens toe te dwingen. Ook ouders kunnen zich schuldig maken aan ontvoering. U kunt daarbij denken aan de ouder die geen gezag (meer) heeft over het minderjarige kind, maar deze meeneemt van school en/of zelfs vertrekt naar het buitenland. Omdat ontvoering een ernstige inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van een ander, kunnen er hoge straffen worden opgelegd voor ontvoering. 


Straf ontvoering

Ontvoering is een ernstig delict. De maximale gevangenisstraf die kan worden opgelegd voor ontvoering is acht tot vijftien jaar. Het is sterk afhankelijk van de omstandigheden van het geval welke straf voor ontvoering wordt opgelegd. De intentie van de dader tijdens de ontvoering is daarbij van groot belang. Het maakt uit of de dader een ander alleen tijdelijk heeft vastgehouden tegen zijn wil, of dat de dader de ander daarbij ook heeft gedwongen tot het betalen bijvoorbeeld van geld of het ondertekenen van een overeenkomst. Ook de mate en hoeveelheid geweld die zijn uitgeoefend zijn van belang voor de straf die bij ontvoering wordt opgelegd. 


Voorkom een hoge straf bij ontvoering 

Wordt u op dit moment beschuldigd van een ontvoering? In dat geval loopt u het risico een hoge straf opgelegd te krijgen. Het blijkt uit de strafoplegging bij eerdere ontvoeringszaken. Het feit dat u verdacht wordt van ontvoering betekent echter niet per definitie, dat de rechter u tijdens een rechtszitting schuldig zal bevinden. Er moet voldoende overtuigend bewijs zijn, om over te gaan tot vervolging. Dat u wordt uitgenodigd om uzelf te verantwoorden voor de rechter betekent zodoende niet, dat u direct vervolgd wordt. Om u hier zo goed mogelijk op voor te bereiden, is het verstandig voor de hulp van een (pro deo) advocaat te kiezen. Deze vertelt u meer over uw rechten en plichten.

Bij een zaak rond een ontvoering is het aan de rechter te bepalen of een (tijdelijke) vrijheidsberoving kan worden beoordeeld als een ontvoering. Dit is niet altijd zo; omstandigheden kunnen maken dat een vrijheidsberoving niet als ontvoering wordt aangemerkt. Belangrijk hierbij is dat u op heldere wijze beschrijft, wat uw rol en intentie is geweest bij deze vrijheidsberoving. U heeft het recht uw kant van het verhaal te vertellen, om een rechter zo te overtuigen van uw onschuld. Een (pro deo) advocaat helpt u hierbij. Niet alleen tijdens de rechtszitting, maar ook daarvoor al bij een verhoor door de politie.

Om snel en gemakkelijk een geschikte (pro deo) advocaat te vinden, kunt u de zoekmachine op deze website gebruiken. Op het profiel van de gevonden raadsman of raadsvrouw vraagt u een gratis kennismakingsgesprek aan. 


Een (pro deo) advocaat kan bij ontvoering:

 • U bijstaan tijdens een politieverhoor
 • Beoordelen of er voldoende bewijs van ontvoering  is tegen u
 • Beoordelen of het bewijs van ontvoering wettig is verkregen
 • Beoordelen of de strafeis niet te hoog is
 • U bijstaan bij een rechtszaak

Advocaatkosten vergoed krijgen bij zaak rondom een ontvoering 

Heeft u al eens gehoord van pro deo rechtshulp? Bij deze vorm van gesubsidieerde juridische ondersteuning wordt het merendeel van de kosten die u maakt voor de hulp van een advocaat bij een zaak rond een ontvoering vergoed door de overheid. Kosteloos is de juridische ondersteuning van een raadsman of raadsvrouw niet; u betaalt u een kleine eigen bijdrage in de meeste gevallen. Of u in aanmerking komt voor pro deo rechtshulp bij een zaak rond een ontvoering is van verschillende factoren afhankelijk. 


Wat houdt een gratis gesprek over ontvoering in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Politie en justitie hebben veel ervaring met zaken die over ontvoering gaan. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:

 • Uw zaak met u doornemen en uw vragen beantwoorden
 • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
 • Het verloop van de procedure met u doornemen
 • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
 • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u verdacht wordt van ontvoering. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.


Andere onderwerpen die mogelijk interessant voor u zijn

Afpersing 
Bedreiging 
Belediging 
Dagvaarding 
Diefstal 
Dood door schuld 
Doodslag 
Drugsbezit 
Drugshandel 
Heling 
Hennepkwekerij 
Huiselijk geweld 
In beslag genomen goederen terugkrijgen 
Mishandeling 
OM-zitting 
Openlijke geweldpleging 
Oplichting 
Oproep na verzet ontvangen 
Politieverhoor 
Stalking 
Strafrecht 
Taakstraf omgezet naar hechtenis 
Verduistering 
Vernieling 
Vordering tenuitvoerlegging voorwaardelijke straf 
Wapenbezit 
Winkeldiefstal


Vraag en antwoord

Ontvoering - Per ongeluk mijn moeder in onze stacaravan opgesloten op het kamp

Ik heb vorige week per ongeluk mijn moeder in onze stacaravan opgesloten op het kamp. Ik dacht dat ik alleen was, maar zij was kennelijk in de badkamer. Omdat ik de caravan van buiten op slot heb gedraaid en de enige sleutel had meegenomen, kon mijn moeder en niet meer uit. Ze heeft vervolgens 112 gebeld waarna de brandweer de deur eruit heeft gezaagd. Nu zei een vriend van mij dat ik nu kan worden vervolgd voor wederrechtelijke vrijheidsberoving, een vorm van ontvoering. Klopt dat?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Eenvoudig gezegd is ontvoering het vasthouden of opsluiten van iemand tegen zijn wil. Maar dat is niet voldoende. Iemand is pas schuldig aan ontvoering, indien diegene ook de intentie en de bedoeling heeft gehad iemand daadwerkelijk van zijn vrijheid te beroven. Opzet heet dat in het strafrecht. In jouw situatie wist je niet dat je moeder nog in de caravan aanwezig was. Je hebt haar dus niet met opzet opgesloten. Nu er geen sprake was van enige opzet, kun je niet veroordeeld worden voor ontvoering. 

Ontvoering - Eigen kinderen zonder toestemming van ex meegenomen op vakantie?

Mijn ex vrouw en ik zijn met veel problemen uit elkaar. Zij doet er alles aan om mij het leven zuur te maken. In het bijzonder met betrekking tot mijn rechten en omgang met de kinderen doet ze erg moeilijk. Nu wil ik de kinderen dit voorjaar graag verrassen en meenemen naar de camping in Italië waar wij vroeger als gezin ieder jaar naar toe gingen. Mijn ex heeft gedreigd dat als ik de kinderen meeneem naar Italië, ze aangifte doet van ontvoering. Mijn vraag is, kan dat zomaar? Kan ik worden vervolgd voor ontvoering als ik mijn eigen kinderen meeneem op vakantie?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Een gezaghebbende ouder heeft toestemming nodig van de andere ouder om met een kind jonger dan zestien jaar naar het buitenland te reizen. Daartoe moet een formulier worden ingevuld en ondertekend. Indien de ouder de kinderen toch meeneemt naar het buitenland zonder dat de andere ouder daar toestemming voor heeft gegeven, dan is sprake van ontvoering. Of beter gezegd, internationale kinderontvoering. Hiervan kan uw ex vrouw inderdaad aangifte doen, met alle gevolgen van dien. Wij adviseren u dan ook te proberen uw vrouw ertoe te bewegen dat zij toestemming geeft voor de vakantie, dit om te voorkomen dat u kunt worden vervolgd voor ontvoering.