Een klaagschrift procedure, hoe werkt dat?
Dagelijks worden honderden voorwerpen door de politie in beslag genomen. De reden waarom verschilt per zaak. Zijn een of meer goederen van u in beslag genomen? U kunt een procedure starten om uw eigendom(men) terug te krijgen. Dit wordt in juridisch jargon een klaagschriftprocedure genoemd. Deze procedure begint met het opstellen en indienen van een klaagschrift. Dit kunt u zelf of met behulp van een advocaat doen. In dit artikel leest u wat u daarna kunt verwachten.
Waarom leg de politie beslag op goederen in strafzaken?
De politie legt beslag op onder meer goederen, geld en (on)roerende zaken om uiteenlopende redenen. De meest voorkomende reden is in verband met het strafrechtlijk onderzoek. Denk daarbij aan mobiele telefoons en andere digitale gegevensdragers, maar ook aan drugs of wapens die op een plaats delict worden aangetroffen. Die laatste worden in beslag genomen, onderzocht en daarna vernietigd. Omdat het bezit van deze goederen per definitie strafbaar is, heeft het geen zin om om de teruggave daarvan te verzoeken door een klaagschrift in te dienen.
De inbeslagname van digitale gegevensdragers, zoals bijvoorbeeld mobiele telefoons, kent een heel ander doel. Mobiele telefoons probeert de politie te kraken, waarna wordt onderzocht of de inhoud daarvan relevant is voor het strafrechtelijk onderzoek. Ook kunnen uit het onderzoek aan de telefoon nieuwe verdenkingen voortvloeien. Over de inbeslagname van een telefoon en het voortduren van dat beslag kunt u klagen door een een klaagschrift in te dienen.
Na verloop van tijd, in het bijzonder wanneer het strafrechtelijk onderzoek van de politie is afgerond, neemt de kans toe dat een klaagschrift door de rechter gegrond wordt verklaard.
Ook contant geld of waardevolle sieraden worden regelmatig in beslag genomen. Dit kan zijn in verband met het onderzoek, of omdat justitie de verdachte verdenkt van bijvoorbeeld witwassen en geld wil afpakken van de verdachte. Dit wordt inbeslagname ter ontneming genoemd. Ook worden in sommige strafzaken waardevolle goederen door justitie in beslag genomen om daarmee op een later moment eventuele slachtoffers te compenseren.
Wanneer kan ik een klaagschrift indienen?
Als de politie uw spullen in beslag neemt, ontvangt u direct, of binnen enkele dagen een kennisgeving van ontvangst. Dit is het schriftelijk bewijs dat de politie uw eigendom heeft afgenomen.
Vanaf het moment dat uw eigendom in beslag wordt genomen kunt u daarover klagen bij de rechter. Dit doet u door een klaagschrift op te stellen waarin u verzoekt om de inbeslaggenomen goederen aan u terug te geven. De rechtbank stuurt het klaagschrift naar het Openbaar Ministerie met het verzoek binnen enkele weken een standpunt in te nemen over uw verzoek om teruggave.
Als het Openbaar Ministerie zich verzet tegen de teruggave van de goederen aan u, dan neemt de rechter een beslissing. U ontvangt een oproep om bij de raadkamer van de rechterbank te komen. Tijdens deze zitting krijgt u de gelegenheid toe te lichten waarom de goederen aan u moeten worden teruggegeven en waarom een eventueel onderzoeksbelang niet langer aan de orde is.
Ook de Officier van Justitie is namens het Openbaar Ministerie aanwezig bij de raadkamer zitting op de rechtbank. De officier van justitie zal tijdens de zitting reageren om hetgeen u eerder heeft aangevoerd. Daarna sluit de voorzitter de raadkamer zitting en neemt direct of binnen veertien dagen een beslissing. Deze beslissing van de rechter houdt in dat het klaagschrift geheel of gedeeltelijk gegrond of ongegrond wordt verklaard.