Hospitaverhuur - Gratis gesprek advocaat binnen 24 uur!

Gratis gesprek advocaat over hospitaverhuur 

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio bij een conflict over hospitaverhuur en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

 1. Klik op Gratis gesprek advocaat
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.400 bruto per jaar verdient klik op pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat is hospitaverhuur?

Hospitaverhuur is het verhuren van kamers door iemand die zelf in de woning woont. Dit kan door iemand die een woning huurt of de woningeigenaar. Er gelden een aantal bijzondere regels voor hospitaverhuur. Er moet een schriftelijke huurovereenkomst zijn. De eerste negen maanden van de huurovereenkomst moeten een proeftijd zijn. Binnen deze tijd kan de verhuurder zonder dat hij daarvoor een reden opgeeft de huur opzeggen. De verhuurder heeft echter wel een minimale opzegtermijn in acht te houden van drie maanden. Nadat deze proeftijd is afgelopen heeft de huurder pas huurbescherming. De verhuurder betaalt geen inkomstenbelasting over de inkomsten uit hospitaverhuur, tenzij die inkomsten een bepaald bedrag overstijgen. De hospitaverhuurder dient de huur binnen vier weken door te geven aan de belastingdienst, daarmee zorgt u ervoor dat de inkomsten van de huurder niet meetellen voor uw huurtoeslag

Als huurder mag u een kamer verhuren, tenzij hierover een verbod is opgenomen in de huurovereenkomst. Indien er een verbod is opgenomen in de overeenkomst en u wil toch een kamer verhuren, dan kunt u de verhuurder vragen om de verbodsbepaling op te heffen uit de overeenkomst. Als er geen schriftelijke hospitahuurovereenkomst is dan telt het inkomen van de huurder wel mee bij de berekening of aanspraak kan worden gemaakt op huurtoeslag. Hij wordt dan namelijk gezien als medebewoner.


Waarom een (pro deo) advocaat bij een conflict over hospitaverhuur  

Rond een hospitaverhuur kunnen verschillende soorten conflicten opspelen. Conflicten kunnen bijvoorbeeld ontstaan als er een verbod op hospitaverhuur is opgenomen in de huurovereenkomst die u met uw verhuurder gesloten heeft en er toch een kamer onderverhuurd wordt. Een verhurende partij kan in zo’n geval eisen dat de hospitaverhuur per direct wordt stopgezet. Ook kunnen er conflicten ontstaan tussen u als verhuurder van een kamer en iemand die bij u in is getrokken. Denk aan conflicten gerelateerd aan privacy, de staat van de geboden voorzieningen, enzovoorts. Een (pro deo) advocaat kan uw belangen behartigen bij een conflict over hospitaverhuur. Zo kan deze u meer vertellen over de stappen die u kunt zetten, wanneer zich een conflict voordoet. Mocht het tot een gerechtelijke procedure komen, dan ondersteunt de (pro deo) advocaat u bij de verdere afwikkeling daarvan. 


Wat houdt een gratis gesprek over hospitaverhuur in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Huren, wonen en buren hebben veel ervaring met zaken en conflicten die over hospitaverhuur gaan. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:

 • Uw kwestie met u doornemen en uw vragen beantwoorden
 • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
 • Het verloop van de procedure met u doornemen
 • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
 • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat bij een conflict over hospitaverhuur. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.


Andere onderwerpen die mogelijk interessant voor u zijn


Vraag en antwoord

Hospitaverhuur - Kamer verhuren in eigen woning

In mijn woning heb ik een kamer over die volgens mij heel geschikt zou zijn voor een huurder. De badkamer en wc en keuken moeten dan wel gedeeld worden, maar die zijn makkelijk te bereiken vanaf de kamer. Is het mogelijk om deze ene kamer te verhuren?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het is mogelijk een deel van uw eigen woning, waar u ook in woont, te verhuren. Dit wordt hospitaverhuur genoemd. Er gelden wel regels voor hospitaverhuur met betrekking tot huurrecht, huurtoeslag en de inkomstenbelasting. Het is verstandig u hier goed over te laten adviseren. Neem daarom contact op met een van de in huurrecht gespecialiseerde advocaten die zijn aangesloten bij Eerste Rechtshulp voor advies.