Onterechte bemiddelingskosten

Gratis gesprek advocaat over onterechte bemiddelingskosten 

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio bij onterechte bemiddelingskosten en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

 1. Klik op Gratis gesprek advocaat
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat zijn onterechte bemiddelingskosten?  

Bemiddelingskosten worden gevraagd door een bemiddelaar voor hulp bij de huur of verhuur van een woning. Deze kosten kunnen onterecht zijn. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een makelaar. Deze kosten hoeft u alleen te betalen als u zelf de bemiddelaar heeft ingeschakeld. In alle overige gevallen komen de kosten voor bemiddeling voor rekening van de verhuurder. Niet iedereen is zich direct bewust van het feit, dat er mogelijk bemiddelingskosten in rekening worden gebracht door een verhurende partij. Vaak wordt u hier ook niet op gewezen door de verhuurder. U doet er verstandig aan de huurovereenkomst of de losse factuur die u van de verhurende partij ontvangt door te nemen, voordat u hiermee akkoord gaat. Ook wanneer u de onterechte bemiddelingskosten recent al betaald heeft, loont het om hiertegen in bezwaar te gaan. De verhuurder is verplicht deze kosten aan u terug te betalen. Een (pro deo) advocaat kan u helpen deze kosten terug te eisen.


Waarom een (pro deo) advocaat bij onterechte bemiddelingskosten?

U bent blij met uw gehuurde woning of appartement. Dit maakt het gevoelsmatig mogelijk lastig om nog in bezwaar te gaan tegen onterechte bemiddelingskosten bij de verhurende partij. U wilt niet het risico lopen, dat een overeenkomst al snel weer verscheurd wordt. Hier hoeft u niet bang voor te zijn; het is uw goed recht om deze onterechte bemiddelingskosten terug te eisen van de verhuurder. Om uw bezwaar kracht bij te zetten en dit proces makkelijker te maken, loont het om hier de hulp van een (pro deo) advocaat voor in te schakelen. Een (pro deo) advocaat behartigt uw belangen bij een procedure rond onterecht in rekening gebrachte bemiddelingskosten. Concreet betekent dit vaak dat u eerst schriftelijk bezwaar maakt. Mocht dit onvoldoende werken, dan kunt u een gang naar de rechter overwegen. Een (pro deo) advocaat staat u bij en adviseert u hierover. 


Overheidsvergoeding bij zaak over onterechte bemiddelingskosten 

Wanneer u een advocaat inschakelt voor een kwestie rond onterechte bemiddelingskosten, is het raadzaam uit te zoeken of u in aanmerking komt voor pro deo rechtshulp. In dit geval betaalt u zelf een kleine bijdrage; het merendeel van de gemaakte kosten wordt vergoed door de overheid. U komt niet standaard in aanmerking voor gesubsidieerde rechtshulp. Het hangt af van uw inkomen en eigen vermogen. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan bij een pro deo advocaat, om u meer te laten vertellen over de voorwaarden hiervan.


Vergoeding door verzekering

Kosten voor de hulp van een advocaat bij een juridische kwestie rond onterechte bemiddelingskosten kunt u in sommige gevallen declareren via uw verzekeringsmaatschappij. De verzekeraar moet u hierbij vooraf toestemming hebben gegeven om een advocaat in te schakelen voor uw zaak. U mag zelf kiezen welke advocaat u benadert; u heeft het recht op een vrije advocaatkeuze. 


Wat houdt een gratis gesprek in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Huren, wonen en buren hebben veel ervaring met zaken die over onterechte bemiddelingskosten gaan. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:

 • Uw kwestie met u doornemen en uw vragen beantwoorden
 • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
 • Het verloop van de procedure met u doornemen
 • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
 • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat bij onterechte bemiddelingskosten. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.


Vraag en antwoord

Kosten in rekening bij huurder

Ik heb na lang online zoeken een leuke huurwoning gevonden. De verhuurder had zijn woning te huur aangeboden via een bemiddelingsbureau. Het bemiddelingsbureau wil bij mij bemiddelingskosten in rekening brengen, mag dat?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het komt vaak voor dat een verhuurmakelaar, die in opdracht werkt van de verhuurder, ook kosten in rekening brengt bij de verhuurder. Dit worden dan bemiddelingskosten genoemd. De Hoge Raad heeft echter bepaald dat dit niet mag. U kunt dus niet worden verplicht bemiddelingskosten te betalen. Als u al bemiddelingskosten betaald heeft, kunt u deze tot vijf jaar na onterechte betaling terugvorderen. Als de verhuurmakelaar hier niet op ingaat, kunt u uw probleem voorleggen aan de Geschillencommissie (mits de verhuurmakelaar daarbij staat ingeschreven). Anders zou u ook naar de rechter kunnen stappen. Laat u adviseren door een advocaat welke juridische stappen in uw geval tot de mogelijkheden behoren. Neem daarom snel contact op met een van de advocaten van Eerste Rechtshulp als u ten onrechte bemiddelingskosten heeft betaald.