Achterstallig onderhoud - Gratis gesprek advocaat binnen 24 uur!

Gratis gesprek advocaat over achterstallig onderhoud 

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio bij een conflict over achterstallig onderhoud en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

 1. Klik op Gratis gesprek advocaat
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat is achterstallig onderhoud?

Er wordt van achterstallig onderhoud gesproken als er schade aan een woning ontstaat doordat er geen of te weinig onderhoud heeft plaatsgevonden. De schade die is ontstaan door achterstallig onderhoud is onomkeerbaar, had voorkomen kunnen worden en de kosten voor herstel zijn hoog. De schade van achterstallig onderhoud is vaak ook waarneembaar bij andere delen van de woning en aangrenzende woningen.  


Waarom een (pro deo) advocaat bij achterstallig onderhoud

Een (pro deo) advocaat kan uw belangen behartigen bij een conflict over achterstallig onderhoud. Zowel huurder als verhuurder hebben de plicht om de huurwoning goed te onderhouden. Als er achterstallig onderhoud aan de huurwoning is, kan de huurder de verhuurder hierom verzoeken. Als de verhuurder het onderhoud weigert, kan de huurder in sommige gevallen in aanmerking komen voor huurvermindering. De huurder kan naar de rechter stappen om de verhuurder te dwingen het onderhoud te verrichten. Ook kunt u als huurder het onderhoud zelf verrichten of laten verrichten en deze kosten via de rechter proberen te verhalen op de verhuurder. Een andere mogelijkheid is dat de huurder de huurcommissie inschakelt. De huurcommissie kan beslissen dat de huurprijs (tijdelijk) verlaagd wordt. De verlaging geldt dan tot het moment waarop de verhuurder het achterstallig onderhoud verricht heeft. U kunt als huurder ook naar de rechter stappen om een huurprijsverlaging te realiseren totdat het achterstallig onderhoud is verricht. Een (pro deo) advocaat kan u helpen bij deze procedures. 


Vergoeding bij achterstallig onderhoud door overheid 

Wanneer u te maken heeft met achterstallig onderhoud in uw huurwoning, kunt u voor een door de overheid gesubsidieerde vorm van rechtshulp kiezen. U maakt hierbij gebruik van de diensten van een pro deo advocaat. Houd er rekening mee, dat u ook bij gesubsidieerde rechtshulp een eigen bijdrage betaalt. Deze valt echter in het niet bij hetgeen u zonder financiële ondersteuning vanuit de overheid zou hebben betaald. Verschillende factoren bepalen of u in aanmerking komt voor de hulp van een pro deo advocaat bij achterstallig onderhoud. Een raadsman of raadsvrouw zoekt het voor u uit.


Vergoeding bij achterstallig onderhoud door verzekeraar 

Een alternatief voor het inschakelen van een pro deo advocaat, is het declareren van gemaakte juridische kosten bij uw verzekeraar. Logischerwijs is dit slechts mogelijk, wanneer u in het verleden een rechtsbijstandverzekering afgesloten heeft. Bij het declareren van kosten betaalt u altijd een eigen risico. 


Wat houdt een gratis gesprek over achterstallig onderhoud in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Huren, wonen en buren hebben veel ervaring met zaken die over achterstallig onderhoud gaan. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:

 • Uw zaak met u doornemen en uw vragen beantwoorden
 • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
 • Het verloop van de procedure met u doornemen
 • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
 • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat bij een conflict over achterstallig onderhoud. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.


Vraag en antwoord

Achterstallig onderhoud - Verhuurder onderhoudt de woning niet

Mijn vrouw, ons kind van twee en ik wonen in een niet al te groot appartement in Rotterdam. Het probleem dat wij hebben is dat de verhuurder totaal niets doet om de woning te onderhouden. Natuurlijk zorgen wij zelf wel voor wat klein onderhoud, maar groot onderhoud zou de verhuurder moeten doen. Maar hoe vaak we er ook om vragen, we blijven problemen hebben met elektriciteit, vochtproblemen, verstopte afvoeren en een gebroken ruit (waar nu al maanden een stuk karton voor zit). Kunnen we met behulp van een advocaat onze verhuurder dwingen om eindelijk eens iets te doen aan het achterstallige onderhoud?

Antwoord Eerste Rechtshulp

U geeft aan dat u de verhuurder al meerdere malen heeft verzocht om achterstallig onderhoud te verrichten aan uw woning. Aangezien de verhuurder hier weigert gehoor aan te geven, kunt u de rechter vragen om een uitspraak waarin de verhuurder wordt gedwongen alsnog het achterstallig onderhoud te verrichten. Ook zou u eerst zelf het onderhoud kunnen verrichten om vervolgens via de rechter deze kosten terug te vorderen van de verhuurder. U kunt zich bij dit alles laten bijstaan door een advocaat. Een advocaat met ervaring in het huurrecht zal u kunnen adviseren over de beste oplossing in uw geval. Neem contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van Eerste Rechtshulp indien u een huurconflict heeft over achterstallig onderhoud.