Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio bij een conflict over een koop op afstand en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen
Indien u iets koopt via internet of telefoon, wordt gesproken van koop op afstand. Voor dergelijke aankopen geldt een bedenktermijn van 14 dagen. Deze termijn begint te lopen vanaf de dag dat u het product ontvangt. Dit geldt voor bestellingen binnen de EU. Binnen die 14 dagen heeft u het recht uw aankoop ongedaan te maken. Er is echter een aantal uitzonderingen op deze regel. Zo bestaat de bedenktijd niet voor op maat gemaakte artikelen, verzegelde producten die reeds ontzegeld zijn en producten die u van een andere particulier koopt (bijvoorbeeld via Marktplaats of Facebook).
Een (pro deo) advocaat kan uw belangen behartigen bij een conflict over een koop of afstand. Conflicten bij een koop op afstand kunnen bijvoorbeeld ontstaan als de verkoper het product niet meer wil terugnemen of hele hoge annuleringskosten vraagt. Ook kan een pakketje niet aangekomen zijn. Als de verkoper vervolgens van mening is dat die daar niets aan kan doen, heeft u een conflict.
Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Consument, aankopen en garantie hebben veel ervaring met zaken die over een koop op afstand gaan. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:
Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat bij een conflict over een koop op afstand. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.
Ik heb een stofzuiger gekocht via een webwinkel, maar deze was al na een maand stuk. De verkoper doet moeilijk over reparaties en garantie. Ik wil eigenlijk mijn geld terug om bij een andere winkel een ander model te kopen. Moet de verkoper mijn aankoopbedrag terugbetalen omdat de stofzuiger niet goed werkt?
Wanneer u als consument koopt op afstand (internet of telefoon), heeft u recht op een deugdelijk product. De verkoper is ervoor verantwoordelijk dat het gekochte product voldoet aan de eisen die daaraan gesteld mogen worden. Ook heeft u garantie. We spreken van een ondeugdelijk product, als het binnen de garantietermijn kapot gaat, of als het niet voldoet aan redelijke verwachtingen. U heeft dan in de eerste plaats recht op herstel (reparatie). Als dat niet mogelijk is heeft u recht op vervanging. Als u hier met de verkoper niet uitkomt, omdat de verkoper weigert zich aan zijn verplichtingen te houden, kunt u de koopovereenkomst ontbinden. Wanneer u de koopovereenkomst beëindigt, moet u het product teruggeven. U krijgt dan het aankoopbedrag (of een deel daarvan) terug. Neem contact op met een van de advocaten op de profielenpagina van Eerste rechtshulp als u problemen heeft met een verkoper en een ondeugdelijk product.