Contactverbod aanvragen - Gratis gesprek advocaat binnen 24 uur!

Gratis gesprek advocaat over contactverbod aanvragen

Wilt u een contactverbod aanvragen? Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

  1. Klik op Gratis gesprek advocaat
  2. Selecteer uw plaats 
  3. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
  4. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat is een contactverbod aanvragen? 

Met een contactverbod vraagt een slachtoffer van stalking of een vergelijkbaar incident om een verbod op contact zoeken door de dader(s). Wanneer u in het verleden slachtoffer bent geworden van stalking of een vergelijkbaar incident, wilt u mogelijk dat de dader geen contact meer met u kan zoeken. U kunt in zo’n situatie een contactverbod aanvragen. Een contactverbod dient ter bescherming van het slachtoffer en kan worden opgelegd door de officier van justitie. Een (pro deo) advocaat kan u helpen, wanneer u contactverbod aanvragen overweegt. Deze kan u ook meer vertellen over het te volgen proces en de kans dat het contactverbod daadwerkelijk wordt opgelegd aan de dader.


Werking van een contactverbod aanvragen

Een contactverbod aanvragen betekent dat u de officier van justitie vraagt om de dader van een strafbaar feit (zoals: stalking, aanranding, etc.) te verbieden nog contact te zoeken met u. Een dader van het strafbare feit mag als het contactverbod wordt opgelegd geen contact meer met u zoeken. Ook mag een dader u niet benaderen, wanneer u hem of haar tegenkomt op straat of bijvoorbeeld in de supermarkt. Het kan u rust geven, wat helpt bij de verwerking van het strafbare feit waar u slachtoffer van bent geworden.

Kortom: neem contact op met een advocaat voor een gratis gesprek als u een contactverbod wilt aanvragen. U staat er niet alleen voor! 


Waarom een (pro deo) advocaat bij een contactverbod aanvragen?

Een contactverbod aanvragen kan best lastig zijn; welk proces moet er gevolgd worden? Waarmee dien ik hierbij rekening te houden? Enzovoorts. Het is om deze reden verstandig de hulp van een (pro deo) advocaat in te schakelen. Een (pro deo) advocaat kan u niet alleen helpen bij het doorlopen van dit proces, maar u op voorhand bijvoorbeeld ook van advies voorzien. Is een contactverbod aanvragen in uw geval interessant? Zijn er alternatieven waar u aan kunt denken, wanneer u wilt voorkomen dat bijvoorbeeld een stalker nog contact met u zoekt? Ook helpt een (pro deo) advocaat u voldoende bewijs te verzamelen, om het stalken ook daadwerkelijk aan te kunnen komen bij de rechter. Een strafbaar feit moet aangetoond zijn, alvorens een rechter over zal gaan tot een contactverbod opleggen. 


Wat houdt een gratis gesprek over een contactverbod aanvragen in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Slachtofferhulp hebben veel ervaring met het aanvragen van een contactverbod. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:

  • Uw kwestie met u doornemen en uw vragen beantwoorden
  • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
  • Het verloop van de procedure met u doornemen
  • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
  • Als dit niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u een contactverbod wilt aanvragen. U staat er niet alleen voor!


Vraag en antwoord

Contactverbod aanvragen - Ik wil mijn ex-partner niet meer zien, hoe regel ik dit?

Mijn ex-partner en ik zijn met een fikse ruzie uit elkaar gegaan onlangs. Nu wil ik voorkomen dat ik mijn ex-partner nog in de straat tegen kan komen. Hoe regel ik dit?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het is niet zonder meer mogelijk om iemand de toegang tot uw straat of bijvoorbeeld wijk te laten ontzeggen; een contactverbod aanvragen zou dit mogelijk kunnen maken voor u. Er moet sprake zijn van stalking of een vergelijkbaar heftig strafbaar feit, voordat de rechter over zal gaan tot het opleggen van een contactverbod. Denk bijvoorbeeld ook aan een geval van stalking, mishandeling, misbruik of verkrachting. Een contactverbod aanvragen helpt te voorkomen dat een dader nog contact kan zoeken met het slachtoffer van het door hem of haar gepleegde strafbare feit.

Contactverbod aanvragen - Mijn ex-partner winkelt in dezelfde supermarkt, ik wil dit niet. Wat nu?

Mijn ex-partner en ik hebben een heftige ruzie gehad toen we uit elkaar gingen. Nu kom ik hem steeds tegen in de supermarkt, terwijl hij hier helemaal niet woont. Kan ik voorkomen dat hij hier nog komt?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Een contactverbod aanvragen is niet zonder meer mogelijk; het beperkt een ander persoon in diens vrijheid. De officier van justitie zal slechts in zo’n aanvraag meegaan, wanneer een persoon veroordeeld is voor het plegen van een zwaar strafbaar feit. U kunt hierbij denken aan strafbare feiten als stalking, aanranding, enzovoorts. In de situatie zoals u deze beschrijft is daarvan geen sprake. Het maakt dat een contactverbod aanvragen weinig effect zal hebben in veel gevallen. U kunt een (pro deo) advocaat om advies vragen, wanneer u meer wilt weten over de werking van een contactverbod aanvragen en de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om deze daadwerkelijk op te laten leggen.

Contactverbod aanvragen - Is een contactverbod anders dan een gebiedsverbod?

Ik twijfel of ik een contactverbod moet aanvragen of juist een gebiedsverbod. Wie kan mij hierover adviseren?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Er zitten een aantal wezenlijke verschillen tussen een contactverbod aanvragen en het op laten leggen van een verbod om binnen een bepaald gebied te komen. Bij een contactverbod kan het voorkomen dat u een dader per toeval tegenkomt in uw omgeving. Denk aan de supermarkt, op een openbaar plein, enzovoorts. Een dader mag echter op geen enkele wijze contact met u zoeken. De dader mag u zodoende ook niet aanspreken op straat. Legt de rechter iemand een verbod op tot het betreden van een gebied, dan mag de dader nog wel digitaal contact zoeken maar niet in uw omgeving komen. Een combinatie kan de beste keuze zijn. Laat u hierover adviseren door (pro deo) advocaat.

Contactverbod aanvragen - Wanneer is een contactverbod aanvragen interessant?

Nadat ik een periode regelmatig achtervolgt ben door iemand, wil ik dat deze persoon een contactverbod opgelegd krijgt. Kan ik dit altijd aanvragen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Een contactverbod aanvragen kan, wanneer u slachtoffer bent geworden van een strafbaar feit. Er moet zodoende bewegen zijn dat iemand u doelbewust meermaals gevolgd is. In zo’n situatie kan er sprake zijn van stalking. Het opleggen van een contactverbod aan de dader helpt u als slachtoffer te beschermen. Een dader mag na oplegging van een contactverbod op geen enkele wijze meer contact met u zoeken. Niet via sociale media, niet per telefoon en ook niet als u de dader per toeval tegenkomt in het openbaar. Een (pro deo) advocaat kan u adviseren over de stappen die u dient te zetten om zo’n contactverbod aan te vragen voor een dader.