Snelheidsovertreding boven 30 km - Gratis gesprek advocaat

Gratis gesprek advocaat bij snelheidsovertreding boven 30 km 

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat bij een snelheidsovertreding boven 30 km en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

  1. Klik op Gratis gesprek advocaat
  2. Selecteer uw plaats 
  3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
  4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
  5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wanneer krijgt u een snelheidsovertreding boete?

Als u meer dan 3 km harder rijd dan is toegestaan begaat u een snelheidsovertreding . Een geringe snelheidsovertreding wordt afgedaan in de vorm van een boete die het CJIB naar u verstuurt. Als u deze snelheidsovertreding boete accepteert en betaalt komt het openbaar ministerie of de rechter er niet aan te pas. 

Snelheidsovertreding boven 30 km

Bij een snelheidsoverschrijding van 30 kilometer per uur of meer wordt u opgeroepen voor verhoor. Als u het verkeerde zegt kan dit grote gevolgen hebben. Raadpleeg daarom altijd eerst een advocaat voordat u wordt verhoord. Hierbij wordt een snelheidsovertreding van 30 km of hoger geregistreerd. Dit werkt strafverzwarend bij een eventuele volgende verkeersovertreding. 

Snelheidsovertreding boven 50 km

Is de overschrijding van de snelheid met 50 kilometer of meer? Dan vordert de politie bij een staande houding het rijbewijs in. Vaak wordt de bestuurder hierna verplicht om mee te werken aan een onderzoek naar de lichamelijke of geestelijke geschiktheid om een motorrijtuig te besturen. Hiervoor is het CBR verantwoordelijk. Afhankelijk van de uitkomst kan het CBR het rijbewijs permanent ongeldig verklaren. Deze maatregel komt naast de straf van de rechter.


Waarom een (pro deo) advocaat bij snelheidsovertreding boven 30 km

Als u niet staande bent gehouden bij een snelheidsoverschrijding van 30 kilometer per uur of meer dan krijgt u een brief van justitie waarin staat dat u contact moet opnemen met justitie om te worden verhoord. Justitie is namelijk verplicht om u eerst te (ver)horen voordat het een boete/straf kan opleggen.  Wij raden u aan om voordat u wordt verhoord eerst een advocaat te raadplegen. Hoewel het gesprek met justitie meestal slechts enkele minuten duurt kunnen de gevolgen groot zijn als u per ongeluk verkeerde dingen zegt of hetgeen u zegt verkeerd wordt geïnterpreteerd.


Vergoeding van overheid bij zaak snelheidsovertreding boven 30 km 

Laat u zich bijstaan door een advocaat bij een zaak rond een snelheidsovertreding boven 30 km? In dat geval kunnen de advocaatkosten snel oplopen; juridische hulp is niet goedkoop. U hoeft deze kosten echter niet altijd volledig zelf te betalen. U kunt in aanmerking komen voor pro deo rechtshulp, waarbij de Nederlandse overheid het merendeel van uw kosten betaalt. Helemaal gratis is juridische ondersteuning vrijwel nooit; u betaalt een eigen bijdrage. Of u aanspraak kunt maken op pro deo rechtshulp hangt onder meer af van uw eigen vermogen en uw bruto jaarinkomen. 


Wat houdt een gratis gesprek over een snelheidsovertreding boven 30 km in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Verkeer en rijbewijs hebben veel ervaring met zaken die over snelheidsovertredingen boven 30 km gaan. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de advocaat:

  • Uw zaak met u doornemen en uw vragen beantwoorden
  • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
  • Het verloop van de procedure met u doornemen
  • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
  • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
  • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u een boete heeft ontvangen voor een snelheidsovertreding boven 30 km. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.


Vraag en antwoord

Snelheidsovertreding - Boete maar zat zelf niet achter het stuur

Ik heb een snelheidsboete ontvangen maar zat zelf niet achter het stuur. Is er een fout gemaakt door justitie?

Antwoord Eerste Rechtshulp

In de Wet Mulder is vastgelegd dat bij snelheidsovertredingen tot en met 30 kilometer per uur de kentekenhouder aansprakelijk is en niet gezocht hoeft te worden naar de feitelijke bestuurder van het motorrijtuig. Kortom als de snelheidsoverschrijding niet meer dan 30 kilometer per uur was is er geen fout gemaakt door justitie want u bent als kentekenhouder verantwoordelijk. Als de verkeersovertreding meer dan 30 kilometer per uur was dan dient u samen met de boete een bestuurdersverklaring te ontvangen. In deze brief wordt aan u gevraagd om de naam en adresgegevens van de bestuurder door te geven. Als u dit niet doet loopt u het risico door justitie te worden bestraft. Ook als u niet de bestuurder was.

Snelheidsovertreding - Strafblad na een snelheidsovertreding?

Krijg je een strafblad na een snelheidsovertreding en/of is een snelheidsovertreding zichtbaar op je strafblad?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Alleen als u veroordeeld bent door een rechter komt de snelheidsovertreding in uw justitiële documentatie (strafblad). Anders niet.

Snelheidsovertreding - Verschil tussen zware en lichte snelheidsovertreding

Wat is het verschil tussen een zware en lichte snelheidsovertreding?

Antwoord Eerste Rechtshulp

U begaat een lichte snelheidsovertreding als u binnen de bebouwde kom 30 kilometer per uur te hard rijdt of buiten de bebouwde kom 40 kilometer te hard rijdt. U begaat een zware snelheidsovertreding als u binnen de bebouwde kom meer dan 30 kilometer per uur te hard rijdt of buiten de bebouwde kom meer dan 40 kilometer te hard rijdt.

Snelheidsovertreding - Bezwaar maken tegen een snelheidsboete

Ik heb een snelheidsboete ontvangen omdat ik te hard heb gereden. Ik had hier echter een goede reden voor omdat mijn kind naar het ziekenhuis moest. Kan ik misschien bezwaar maken tegen deze snelheidsboete?

Antwoord Eerste Rechtshulp

U kunt een bezwaarschrift naar de officier van justitie sturen. Dit dient u binnen zes weken te doen. Als de officier van justitie uw bezwaarschrift afwijst kunt u nog naar de kantonrechter.

Snelheidsovertreding - Hoe hoog is een snelheidsboete?

Hoe hoog is de boete bij een snelheidsovertreding?

Antwoord Eerste Rechtshulp

De hoogte van een snelheidsboete bij een snelheidsovertreding loopt erg uiteen en is afhankelijk van de situatie. Als u bijvoorbeeld 4 kilometer per uur te hard rijdt buiten de bebouwde kom is de boete 24 euro. Rijdt u echter meer dan 30 kilometer te hard op een woonerf dan is de snelheidsboete maar liefs 410 euro.

Snelheidsovertreding - Strafblad na overschrijding van maximumsnelheid

Indien ik een boete ontvang vanwege een overschrijding van de maximumsnelheid, krijg ik dan ook een strafblad?

Antwoord Eerste Rechtshulp

In Nederland worden relatief lichte verkeersovertredingen al geruime tijd niet meer afgedaan via het strafrecht, maar via het bestuursrecht. Als u de maximumsnelheid niet in te grote mate heeft overschreden, ontvangt u een zogenaamde administratieve boete. Wanneer u de boete betaalt, ondervindt u verder geen gevolgen van de overtreding. U krijgt dus geen strafblad. Bij excessieve snelheidsovertredingen krijgt u echter wel te maken met het strafrecht. Hiervan is sprake bij snelheidsovertredingen op autosnelwegen vanaf 40 kilometer per uur en op andere wegen vanaf 30 kilometer per uur. Naast een geldboete kan u ook een onvoorwaardelijke rijontzegging worden opgelegd. U krijgt daarvan een aantekening in uw justitiële documentatie (strafblad). Neem gratis contact op met een van de advocaten van Eerste Rechtshulp indien u advies of rechtsbijstand nodig heeft na een snelheidsovertreding.

Verkeersovertredingen - Gevaar of hinder veroorzaken op de weg

Vorige week vervoerde ik in verband met een verbouwing een tussendeur op de achterbank van mijn auto. De achterdeuren konden hierdoor net niet meer dicht. Ik heb de achterdeuren met touw vastgezet. Ze zaten goed vast en ik had ook nog voldoende zicht in de achteruitkijkspiegel. Op de snelweg zijn de deuren echter iets verder open gaan staan (door speling van het touw). Ik wilde net zelf gaan stoppen om er iets aan te doen, toen ik van de politie een stopteken kreeg. De agent heeft mij toen gezegd dat hij een proces-verbaal zou opmaken voor “gevaar of hinder veroorzaken op de weg”. Kan ik nu een boete krijgen voor het veroorzaken van gevaar op de weg?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Artikel 5 van de Wegenverkeerswet luidt als volgt: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.” Het kan inderdaad zo zijn dat u hiervoor een boete krijgt. Of er in een concrete situatie daadwerkelijk sprake was van (mogelijk) gevaar op de weg, hangt af van alle omstandigheden van het geval. Het is daarom beslist aan te raden u te laten adviseren door een ervaren advocaat gespecialiseerd in verkeersovertredingen. Neem contact op met een van de advocaten van Eerste Rechtshulp als u wordt verdacht van het overtreden van een artikel van de Wegenverkeerswet, zoals het veroorzaken van gevaar op de weg.

Verkeersovertredingen - Gevaar op de weg veroorzaakt?

Onlangs reed ik met mijn auto op de A2, toen ik plotseling (vermoedelijk door een glad wegdek) slipte en begon te slingeren over het wegdek. Ik ben vervolgens tegen de vangrail gebotst en tot stilstand gekomen. Later bleek dat, als gevolg van mijn slingeren, de auto achter mij had moeten uitwijken. Die auto is toen ook geslipt en daardoor op de andere weghelft tegen een vangrail gebotst. De politie was snel ter plaatse en heeft verklaringen opgenomen van alle betrokken personen. De politie heeft toen tegen mij gezegd dat ik als verdachte werd aangemerkt op grond van artikel 5 Wegenverkeerswet. Ik schrok hier heel erg van. Ik vind het erg dat het is gebeurd, maar volgens mij lag het ongeluk aan het gladde wegdek. Ik kan er toch niets aan doen dat ik daardoor gevaar heb veroorzaakt voor andere weggebruikers? Zou de rechter mij echt gaan veroordelen voor gevaarlijk rijgedrag op grond van artikel 5 Wegenverkeerswet?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het veroorzaken van gevaar op de weg is een verkeersovertreding (en geen misdrijf) volgens artikel 5 Wegenverkeerswet. Verkeersovertredingen zijn minder ernstige strafbare feiten. Verkeersovertredingen worden meestal door de kantonrechter afgedaan. Of u kunt worden veroordeeld hangt af van de omstandigheden van het geval. Het Openbaar Ministerie moet u een duidelijk verwijt kunnen maken en er moet sprake zijn van een evident gevaarlijke situatie. Het is aan te raden om u in uw zaak te laten door een advocaat. De advocaat kan het dossier voor u bestuderen en u vertellen of welke verweren in uw geval wellicht mogelijk zijn. Neem contact op met een van de gespecialiseerde advocaten op de profielenpagina van Eerste Rechtshulp als u wordt verdacht van het veroorzaken van gevaar op de weg op grond van artikel 5 Wegenverkeerswet.