Familierecht advocaat - Gratis gesprek binnen 24 uur

Binnen 24 uur gratis gesprek met een familierecht advocaat 

Heeft u vragen of problemen op het gebied van het familierecht? Kies dan een (pro deo) familierecht advocaat voor een gratis gesprek.

  1. Klik op GRATIS GESPREK ADVOCAAT
  2. Selecteer uw plaats
  3. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
  4. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op

Wat houdt een gratis gesprek in? 

Tijdens een gratis en vrijblijvend gesprek zal de familierecht advocaat:

  • Uw kwestie bespreken en vragen beantwoorden
  • Uw juridische mogelijkheden aangeven
  • Nagaan of pro deo rechtsbijstand mogelijk is
  • Indien verzekerd: de dekking controleren
  • Zo niet: een kostenindicatie geven

Kortom: na het gratis juridisch gesprek met de advocaat familierecht uit uw regio kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.


Wat is familierecht?

Familierecht is een rechtsgebied binnen het civiel recht dat zich richt op persoonlijke en gezinsrelaties. Denk aan onderwerpen als geboorte, ouderlijk gezag, huwelijk, scheiding, afstamming en alimentatie. In veel gevallen spelen emoties een grote rol, bijvoorbeeld bij geschillen over gezag of een uithuisplaatsing.

Heeft u juridische vragen na het beëindigen van een relatie, of zoekt u duidelijkheid over wat trouwen betekent voor financiële verplichtingen? Dan valt dit onder het familierecht. U kunt in zulke situaties advies inwinnen bij een gespecialiseerde advocaat.

Wilt u overleggen over uw situatie? Vraag dan een gratis gesprek aan met een advocaat op het gebied van familierecht.


Wat doet een familierecht advocaat?

Een familierecht advocaat biedt juridische ondersteuning bij kwesties die raken aan persoonlijke en gezinsrelaties. De advocaat helpt niet alleen bij het opstellen van duidelijke afspraken, maar staat u ook bij in procedures wanneer overleg met de andere partij niet meer mogelijk is. Omdat familierecht vaak gepaard gaat met emotionele spanningen, speelt de advocaat ook een belangrijke rol als rustpunt en belangenbehartiger in een vaak kwetsbare periode.


Waarvoor kunt u een familierecht advocaat inschakelen?

Heeft u te maken met een van de onderstaande onderwerpen? Dan is het verstandig om juridisch advies in te winnen bij een familierecht advocaat.

  • Co-ouderschap
    Bij co-ouderschap delen ouders de zorg voor hun kinderen na een scheiding. Beide ouders hebben evenveel verantwoordelijkheden en maken samen afspraken over de opvoeding.
  • Echtscheidingsconvenant
    Een echtscheidingsconvenant is een overeenkomst waarin ex-partners afspraken vastleggen over zaken als alimentatie, de woning en de verdeling van bezittingen.
  • Geregistreerd partnerschap
    Bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap moeten er net als bij een huwelijk afspraken gemaakt worden over kinderen, eigendommen en financiën.
  • Huwelijkse voorwaarden
    Met huwelijkse voorwaarden worden tijdens het huwelijk of voorafgaand hieraan afspraken gemaakt over het gescheiden houden van vermogens.
  • Kinderalimentatie
    Kinderalimentatie is de financiële bijdrage die een ouder levert aan de verzorging en opvoeding van een kind na scheiding of relatiebreuk.
  • Gezagsbeëindigende maatregel
    Een gezagsbeëindigende maatregel houdt in dat een ouder het gezag over het kind verliest, meestal op verzoek van jeugdzorg of kinderbescherming.
  • Omgangsregeling
    Een omgangsregeling beschrijft hoe het contact tussen kind en niet-verzorgende ouder wordt ingevuld na een scheiding.
  • Ondertoezichtstelling (OTS)
    Bij een ondertoezichtstelling wordt een gezinsvoogd aangewezen die het gezin begeleidt als de ontwikkeling van het kind in gevaar is.
  • Ouderlijk gezag ongehuwde vader
    Een ongehuwde vader moet erkenning en gezamenlijk gezag aanvragen om juridische beslissingen voor zijn kind te kunnen nemen.
  • Ouderschapsplan
    In een ouderschapsplan leggen ouders afspraken vast over de opvoeding, zorgverdeling en financiën van hun kinderen na een scheiding.
  • Ouderverstoting
    Bij ouderverstoting weigert een kind contact met een van de ouders, vaak door invloed van de andere ouder, wat ernstige emotionele gevolgen kan hebben.
  • Partneralimentatie
    Partneralimentatie is de financiële bijdrage van de ene ex-partner aan de andere om een inkomensverschil na scheiding te compenseren.
  • Samenlevingscontract
    Een samenlevingscontract legt afspraken vast tussen partners die samenwonen, bijvoorbeeld over kostenverdeling en bezit.
  • Scheiden van tafel en bed
    Scheiden van tafel en bed betekent dat u wettelijk gescheiden leeft, maar het huwelijk juridisch gezien blijft bestaan.
  • Scheiding aanvragen
    Een scheiding aanvragen gebeurt via een familierecht advocaat die een verzoek indient bij de rechtbank.
  • Uithuisplaatsing (UHP)
    Een uithuisplaatsing betekent dat een kind tijdelijk niet meer bij de ouders mag wonen en onder toezicht komt van jeugdzorg of pleegzorg.
  • Verdeling bij scheiding
    De verdeling bij scheiding betreft het eerlijk verdelen van gezamenlijke bezittingen, schulden en vermogen tussen ex-partners.

Pro deo advocaat inschakelen voor familierecht

Kunt u de kosten van juridische hulp niet volledig zelf dragen? Dan kunt u mogelijk gebruikmaken van gesubsidieerde rechtsbijstand. In dat geval betaalt u alleen een eigen bijdrage, waarvan de hoogte afhankelijk is van uw inkomen en vermogen. Niet elke advocaat familierecht werkt op pro deo-basis, dus informeer hier tijdig naar.


Vergoeding via rechtsbijstandverzekering

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, kan het zijn dat de kosten voor juridische hulp (gedeeltelijk) worden vergoed. Controleer uw polis of familierechtelijke kwesties onder de dekking vallen. Vaak geldt dat u vooraf toestemming van uw verzekeraar moet hebben. Een familierecht advocaat kan u helpen dit goed te regelen.


Verschil tussen advocaat en mediator bij familieconflicten

Een advocaat familierecht vertegenwoordigt één van de betrokken partijen en begeleidt cliënten ook in juridische procedures. Een mediator daarentegen blijft neutraal en helpt beide partijen samen tot afspraken te komen, zonder te procederen.

Twijfelt u welke aanpak het beste past? Een advocaat kan met u meedenken over uw juridische positie en mogelijke vervolgstappen. In situaties waarin praten met uw ex-partner geen oplossing meer biedt, is mediation vaak niet haalbaar. In zulke gevallen kan een advocaat uitkomst bieden – of u nu alleen advies wilt of actief stappen overweegt.


52 familierecht advocaten die u kunnen helpen

Hieronder ziet u een selectie uit ons netwerk van 52 familierecht advocaten. Klik op GRATIS GESPREK ADVOCAAT om hun profiel en alle andere profielen te bekijken.

Advocaat Ozdemir-Sahin
Advocaat Ozdemir-Sahin
Advocaat Azauiyat
Advocaat Azauiyat
Advocaat Jansen
Advocaat Jansen
Advocaat Houben
Advocaat Houben

Vraag en antwoord

Wat kan een advocaat doen bij een complexe gezinssituatie?

Mijn gezin is samengesteld en er zijn meerdere ouders betrokken. Kan een advocaat helpen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Ja, een familierecht advocaat helpt bij het juridisch structureren van ingewikkelde familiesituaties, zoals samengestelde gezinnen, co-ouderschap en meervoudige zorgregelingen. Zo voorkomt u verwarring en conflicten over rechten en plichten.

Helpt een familierecht advocaat bij het vastleggen van afspraken buiten de rechter om?

Ik wil geen rechtszaak, maar wel duidelijke juridische afspraken. Kan dat?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Een familierecht advocaat kan u helpen met het opstellen van rechtsgeldige overeenkomsten over alimentatie, zorgverdeling of gezag, zonder tussenkomst van de rechter. Deze afspraken kunnen ook officieel worden bekrachtigd.

Wat doet een advocaat bij verhuizing van een kind naar het buitenland?

Mijn ex wil verhuizen met onze kinderen. Wat zijn mijn rechten?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Voor een internationale verhuizing met kinderen is altijd toestemming van beide gezaghebbende ouders nodig. Een familierecht advocaat kan namens u bezwaar maken of juridische stappen zetten om vertrek te voorkomen.

Kan een advocaat familierecht optreden bij spoedgevallen zoals huiselijk geweld?

Wat als er plotseling juridische hulp nodig is bij een urgente of bedreigende situatie?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Bij urgente situaties zoals huiselijk geweld, contactverboden of kinderontvoering kan een advocaat familierecht direct handelen. Denk aan het aanvragen van een straatverbod of het starten van een kort geding ter bescherming van u of uw kinderen.

Is een advocaat familierecht er ook voor grootouders of andere familieleden?

Mijn band met mijn kleinkind wordt geblokkeerd. Wat kan ik doen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Ja, ook grootouders of andere familieleden kunnen een familierecht advocaat inschakelen, bijvoorbeeld bij omgangsrecht met kleinkinderen. De advocaat kan adviseren, bemiddelen of een verzoek indienen bij de rechter.

Heb ik altijd een advocaat nodig bij het regelen van alimentatie?

Mijn ex-partner en ik zijn uit elkaar, waardoor we nu de alimentatie moeten regelen. Hebben we altijd een advocaat nodig in zo’n situatie?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Onder alimentatie verstaat men de financiële bijdrage die u biedt voor het levensonderhoud van uw ex-partner en eventuele gezamenlijke kinderen. U dient een verzoekschrift bij de rechtbank in, waarin u aangeeft welke afspraken er gemaakt zijn bij de beëindiging van uw relatie. U bent verplicht om hier een advocaat familierecht bij in te schakelen. Overigens is dat ook om andere redenen sterk aan te bevelen. De advocaat helpt u tot heldere afspraken met uw ex-partner te komen. Dat is niet altijd even makkelijk bij de beëindiging van een relatie.

Welke meerwaarde heeft een familierecht advocaat bij beëindiging relatie?

Mijn partner en ik zijn voornemens onze relatie op korte termijn te beëindigen. Welke hulp kan een advocaat in zo’n geval bieden?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het inschakelen van een familierecht advocaat bij een voorgenomen beëindiging van uw relatie is sterk aan te raden. Vaak gaat een dergelijke situatie gepaard met veel emotie, wat het lastig kan maken om voor een soepele afwikkeling te zorgen. Juridische ondersteuning is in het bijzonder gewenst, wanneer u en uw ex-partner getrouwd zijn, samen minderjarige kinderen hebben of bijvoorbeeld eerder een woning kochten. Een advocaat helpt u heldere afspraken te maken over de verdere afwikkeling van uw relatie. In sommige gevallen is het inschakelen van een advocaat zelfs noodzakelijk, bijvoorbeeld om de beëindiging van een huwelijk aan te kunnen vragen bij de rechtbank.

Kan een advocaat helpen bij afhandeling huurwoning na een relatiebreuk?

Mijn ex en ik huren samen een woning. Kunnen we een advocaat inschakelen om dit goed te regelen?
 

Antwoord Eerste Rechtshulp

Ja, een familierecht advocaat kan u helpen bij de afhandeling van de huurwoning na een relatiebreuk. U kunt samen besluiten het huurcontract op te zeggen of afspreken dat één van u in de woning blijft. In dat geval moet de verhuurder het contract aanpassen. Komt u er samen niet uit? Dan kan een advocaat u adviseren over de beste aanpak en eventueel de rechter inschakelen om een beslissing te laten nemen. Zo voorkomt u onduidelijkheid of onnodige kosten.