Letselschade door verkeersongeval

Gratis gesprek advocaat na letselschade door een verkeersongeval

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio als u letselschade heeft opgelopen door een verkeersongeval en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

 1. Klik op Gratis gesprek advocaat
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wanneer spreekt men van letselschade door een verkeersongeval?

Iemand die claimt letselschade te hebben door een verkeersongeval, moet bewijzen dat het ongeval te wijten is aan de andere partij. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Zo hoeft een voetganger of fietser die betrokken is geraakt bij een ongeval met een gemotoriseerd voertuig niet zelf te bewijzen dat het ongeluk aan een ander te wijten is. Dit is ook het geval bij kinderen. De rechter kan ook afwijken van de regel als de betrokkene te veel alcohol gedronken heeft. 


Waarom een (pro deo) advocaat bij letselschade door een verkeersongeval?

Voor een schadevergoeding na letselschade door een verkeersongeval moet worden vastgesteld hoe het ongeluk gebeurd is en of er daarbij fouten zijn gemaakt. Een (pro deo) advocaat kan u hierbij helpen. Als u als passagier betrokken bent bij een verkeersongeval dan krijgt u bijna in alle gevallen uw schade vergoed. De verzekeringsmaatschappij van het gemotoriseerde voertuig is verplicht uw schade te vergoeden. U kunt dan namelijk een beroep doen op het Verbond van Verzekeraars. Dit is een belangenvereniging van verzekeraars. Een beroep doen op het verbond wordt ook wel de Schaderegeling schuldloze derde genoemd. Er zijn gevallen denkbaar waarin u uw schade niet of niet volledig vergoed krijgt. Dit is het geval indien u zelf deels schuldig bent aan het ontstaan van de schade. Bijvoorbeeld wanneer u als bijrijder in een auto uw gordel niet om heeft gehad of dat u, terwijl u dat wist, bij iemand in- of opgestapt bent die onder invloed was van alcohol en/of drugs. 


Overheidsvergoeding voor hulp advocaat

Bij letselschade na een verkeersongeval schakelt u de hulp van een advocaat in, om u bij te staan bij het indienen van een claim voor een schadevergoeding. De kosten die u hierbij maakt kunnen al snel oplopen. Om juridische hulp voor iedere burger toegankelijk te houden, biedt de Nederlandse overheid pro deo rechtshulp aan. Hierbij wordt een groot deel van de gemaakte kosten vergoed; u betaalt zelf een beperkte eigen bijdragen. Om hiervoor in aanmerking te komen dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen. Laat u hierover adviseren door een pro deo advocaat tijdens een gratis eerste kennismakingsgesprek.


Vergoeding advocaat bij letselschade door verkeersongeval via verzekeraar 

Wanneer uw inkomen te hoog is voor pro deo rechtshulp maar u wel een lopende rechtsbijstandverzekering heeft, dekt uw verzekeraar de kosten mogelijk. Kijk uw polis er nog eens op na, om te zien welke kosten in uw geval gedekt worden. Bij het declareren van kosten via uw verzekeraar is het belangrijk vooraf om toestemming te vragen voor het inschakelen van een advocaat. In de meeste gevallen is dit slechts een formaliteit. 


Wat houdt een gratis gesprek in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Letsel en schade hebben veel ervaring met zaken die gaan over letselschade door een verkeersongeval. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:

 • Uw zaak met u doornemen en uw vragen beantwoorden
 • Aangeven op welke schadevergoeding u recht heeft
 • Het verloop van de procedure met u doornemen
 • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
 • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u letselschade heeft door een verkeersongeval. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.


Vraag en antwoord

Voetganger aangereden met de auto

Ik heb een voetganger aangereden met de auto. Moet ik nu geld betalen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Als u als bestuurder van een voertuig een niet-gemotoriseerde aanrijdt, is er een grote kans dat u schadevergoeding zal moeten betalen voor alle kosten die de benadeelde na het verkeersongeval heeft gemaakt. Het is wel belangrijk om te beseffen dat het afhangt van een aantal zaken of u (het volledige bedrag aan) schadevergoeding moet betalen. Een aantal aspecten die een rol spelen is of en wat voor bewijs er is en hoe oud de aangereden persoon is. Als de persoon onder de 14 is, moet vaker het gehele bedrag aan schade betaald worden, dus 100% behalve als het kind met opzet of erg roekeloos zou hebben gehandeld waardoor u het kind heeft aangereden. Als de persoon boven de 14 is, moet sowieso 50% betaald worden en afhankelijk van de omstandigheden 50% of meer door u. Dit volgt uit de rechtspraak. De rechter bepaalt wat deze omstandigheden zijn. Hierbij wordt ook gekeken in hoeverre de voetganger zelf bijgedragen heeft aan het verkeersongeval. Bij dit soort zaken raden wij u aan contact op de nemen met een advocaat, aangezien deze verstand heeft van alle zaken rondom verkeersaansprakelijkheid na letselschade verkeersongeval. Bij elk type verkeersongevallen gelden namelijk andere regels.

Waar ligt de bewijslast

Ik heb letselschade bij een verkeersongeval opgelopen. Moet ik bewijzen dat de bestuurder die mij heeft aangereden fout is geweest of moet de bestuurder van de auto die mij heeft aangereden bewijzen dat het ongeluk niet door hem is veroorzaakt? Waar ligt de bewijslast?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Als u vindt dat u letselschade heeft opgelopen door een verkeersongeval ligt te bewijslast bij u. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Als u te voet of op de fiets bent aangereden door een gemotoriseerd voertuig hoeft u dit niet zelf te bewijzen. Bij kinderen is dit ook het geval.

Wanneer recht op schadevergoeding

Ik ben aangereden door een auto terwijl ik op de fiets voor een stoplicht aan het wachten was. Wanneer heb je als slachtoffer recht op een schadevergoeding?

Antwoord Eerste Rechtshulp

U heeft bij letselschade bij een verkeersongeval recht op een schadevergoeding als iemand anders aansprakelijk is voor de door u geleden schade.