Staandehouding betekent dat de politie u staande houdt voor een overtreding. Staande houden is verplicht bij het opleggen van een boete maar er zijn uitzonderingen. De reden waarom de politie bij het uitdelen van boetes iemand moet staande houden is dat anders altijd de kentekenhouder de boete krijgt. Dit zou oneerlijk zijn want de kentekenhouder op wiens naam de auto staat hoeft niet altijd achter het stuur te zitten. Bij een staandehouding wordt de boete aan de bestuurder van de auto opgelegd die de verkeersovertreeding pleegt.
Hoewel het uitgangspunt van de wet is dat de politie verplicht is om u staande te houden bij het opleggen van een boete kan in sommige gevallen hier van worden afgeweken. Situaties waar een boete mag worden opgelegd zonder staandehouding zijn:
Het gebeurt heel vaak dat boetes worden uitgedeeld zonder staandehouding. Als u een boete krijgt opgelegd zonder staandehouding heeft bezwaar altijd een goede kans. Het is dan aan de politie om bij de rechter uit te leggen waarom u niet bent staande gehouden. Hierbij als voorbeeld een aantal opgelegde boetes die zijn vernietigd door de rechter omdat de bestuurder niet werd staande gehouden:
Een rechtswinkel werkt meestal met studenten. Deze studenten zijn in opleiding tot jurist of advocaat. Zij helpen rechtzoekenden met simpele juridische kwesties zoals onterechte verkeersboetes. Het heeft geen zin om via Eersterechtshulp.nl een (pro deo) advocaat te raadplegen, omdat (pro deo) advocaten zich niet bezig houden met verkeersboetes. U kunt het bezwaar ook zelf indienen op de manier die is aangegeven op de verkeersboete. Wij adviseren u echter om u hierbij gratis te laten helpen door een student in opleiding bij een rechtswinkel. Zij hebben veel ervaring met het aanvechten van boetes en dit vergroot uw kans op een succesvol resultaat.
Onlangs ontving ik een boete thuis, van een incident waarvoor ik nooit staande ben gehouden. De politie beschuldigt mij van het gebruik van mijn smartphone in de auto. Wat nu?
In de basis is een agent verplicht u staande te houden, wanneer deze u een boete oplegt. Dat is niet voor niets; de agent moet met zekerheid kunnen stellen dat u een strafbaar feit heeft gepleegd. Het gebruik van uw smartphone in de auto kan daar een voorbeeld van zijn. Bij een boete zonder staandehouding loont het hiertegen bezwaar te maken. De kans is groot dat de boete vernietigd zal worden. Er zijn situaties waarin een staandehouding niet noodzakelijk is. Denk aan een trajectcontrole, waarbij de boete gebaseerd wordt op basis van een automatisch systeem.