Verblijfsvergunning EU burger

Gratis gesprek advocaat over verblijfsvergunning als EU burger

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio als u een verblijfsvergunning als EU burger wilt aanvragen en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

  1. Klik op Gratis gesprek advocaat
  2. Selecteer uw plaats 
  3. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
  4. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wanneer komt u in aanmerking voor een verblijfsvergunning als EU burger?

U wordt gezien als een EU burger, wanneer u burger bent van een land welke behoort tot de Europese Unie. U kunt bijvoorbeeld ook een Nederland onderdaan zijn. Een verblijfsvergunning als EU burger aanvragen is makkelijker, dan wanneer u van een land buiten de EU komt. Overigens is het niet alleen voor EU onderdanen mogelijk om een verblijfsvergunning voor een duurzaam verblijf aan te vragen. Dit geldt ook voor mensen afkomstig uit EER-landen en Zwitserland. Evenals dat het aanvragen van zo’n verblijfsvergunning mogelijk is voor de echtgenoot van een EU burger.


Waarom een (pro deo) advocaat bij aanvraag verblijfsvergunning als EU burger

Een (pro deo) advocaat weet goed wat de voorwaarden zijn en aan welke regelgeving u moet voldoen als u een verblijfsvergunning wilt aanvragen. Het is afhankelijk van uw persoonlijke situatie, wanneer u een vergunning voor een duurzaam verblijf als EU burger aan kunt vragen. In de meeste gevallen dient u minimaal vijf jaar in Nederland te wonen. Dit betekent dat u ook staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Daarbij moet u beschikken over een geldig paspoort of identiteitsbewijs uit een EU-land, een EER-land of Zwitserland. Het aanvragen van een vergunning voor een duurzaam verblijf is ook mogelijk wanneer u een gehuwd of ongehuwd partner bent van iemand uit een EU-, EER-land of Zwitserland, of wanneer u een familielid bent in opgaande- of neergaande lijn.


Wat houdt een gratis gesprek in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied Vreemdeling en asiel hebben veel ervaring met het aanvragen van een verblijfsvergunning voor EU burgers. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal die:

  • Uw kwestie met u doornemen en uw vragen beantwoorden
  • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
  • Het verloop van de procedure met u doornemen
  • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
  • Als dit niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u een verblijfsvergunning wilt aanvragen als EU burger.


Vraag en antwoord

Waar vraag ik een verblijfsvergunning als EU burger aan?

Inmiddels woon ik meer dan vijf jaar in Nederland. Ik wil een verblijfsvergunning voor EU onderdanen aanvragen om hier te mogen blijven wonen. Waar doe ik dit?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het aanvragen van een verblijfsvergunning als EU burger doet u eenvoudig online, via de website van de IND. Op de website van de IND vindt u precies welke informatie u nodig heeft bij het aanvragen van een vergunning voor een duurzaam verblijf als EU burger. Zorg dat u vooraf gecontroleerd heeft of u aan de voorwaarden voor deze verblijfsvergunning voldoet. Minimaal vijf jaar onafgebroken in Nederland wonen is er een onderdeel van. Een advocaat kan u helpen, wanneer u het lastig vindt te toetsen of u aan de voorwaarden voor een verblijfsvergunning voor EU onderdanen voldoet. U kunt de documenten ook printen en deze per post naar de IND sturen.

Wanneer vraag ik een verblijfsvergunning als EU burger aan?

Ik wil graag in Nederland blijven wonen, maar mij is onduidelijk wanneer ik een verblijfsvergunning als EU burger aan kan vragen.

Antwoord Eerste Rechtshulp

Een verblijfsvergunning als EU burger aanvragen voor een duurzaam verblijf is in de basis na vijf jaar mogelijk. Let op, u moet deze vijf jaar onafgebroken in Nederland hebben gewoond en ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen. Ook dient u in het bezit te zijn van een paspoort of soortgelijk document uit een EU-, EER-land of Zwitserland. In sommige gevallen is het mogelijk om een verblijfsvergunning eerder aan te vragen als EU burger. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die minimaal drie jaar in Nederland wonen, hier de laatste twaalf maanden hebben gewerkt en nu met vervroegd pensioen gaan. Raadpleeg een advocaat om uit te zoeken welke regels voor u gelden.