Rechtsbijstandverzekering vergelijken - Waarop letten?

Bij rechtsbijstandverzekeringen zijn de voorwaarden veel belangrijker dan de prijs

Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken is verstandig maar er zijn een paar dingen waar u op moet letten. Er zijn een paar belangrijke dingen die u moet weten voordat u gaat vergelijken en een keuze maakt. De prijsverschillen tussen aanbieders zijn meestal minder dan een paar euro maand. Het gaat met name om de verschillen tussen voorwaarden die geboden worden. U heeft namelijk niets aan een verzekering met de laagste prijs die bepaalde conflicten niet of voor een te laag bedrag dekt. Dan had u achteraf graag die paar euro in de maand meer betaald voor een uitgebreidere verzekering met een betere dekking. Maar dan is het te laat.


Rechtsbijstandverzekering vergelijken met behulp van een vergelijkingswebsite

De meeste mensen vergelijken rechtsbijstandverzekeringen met behulp van een vergelijkingswebsite. Het is belangrijk om te weten dat vergelijkingswebsites met name elementen in kaart brengen die onderling goed met elkaar te vergelijken zijn, zoals bijvoorbeeld de prijs per dekking. Dit maakt het onderling vergelijken overzichtelijk. Het gaat uiteindelijk echter om de polisvoorwaarden. De reden waarom vergelijkingswebsites niet of nauwelijks rechtsbijstandverzekeringen vergelijken op voorwaarden is omdat het onderling vergelijken dan veel complexer en lastiger wordt. Hierbij is het heel veel werk om alle veranderingen in de polisvoorwaarden goed bij te houden en correct weer te geven.


Hoe verdienen vergelijkingswebsite geld?

Vergelijkingswebsites verdienen geld als u een verzekering afsluit. Dit kan bij sommige vergelijkingswebsite op de website zelf en bij anderen wordt je deergelinkt naar website van de verzekeraar. Voor elke verzekering die door een bezoeker wordt afgesloten ontvangen zij een commissie. Dit bedrag ligt tussen de €15 en €100 per verzekering. Hierdoor hebben vergelijkingswebsite er belang bij om verzekeringen waarvoor zij een hoge commissie krijgen gunstiger uit de vergelijking te laten komen dan verzekeringen die een lagere of geen commissie betalen.

Wij hebben zelf uitgebreid onderzoek gedaan naar welke rechtsbijstandverzekeringen de beste voorwaarden en prijs-kwaliteitverhouding hebben. Tijdens dit onderzoek hebben wij geconstateerd dat bij diversen prijsvergelijkingswebsites:

  • Verzekeringen die geen commissie betalen bij sommige vergelijkingswebsites helemaal niet worden weergegeven
  • Verzekeringen die een hoge commissie betalen aantrekkelijker worden weergegeven dan verzekeringen die een lage of geen commissie betalen
  • Prijzen per dekkingsgebied vaak onjuist worden weergegeven.
  • De afzonderlijke dekkingen van verzekeringen niet of nauwelijks worden uitgelegd.

De daadwerkelijke rechtshulp wordt slechts door een beperkt aantal partijen uitgevoerd

Wat verder bij ons onderzoek naar voren kwam is dat bij Nationale Nederlanden, Unigarant, Ohra, Hema, a.s.r. Ditzo, inshared, de rechtsbijstand wordt uitgevoerd door DAS. Achmea verzorgt de rechtsbijstand voor Centraal beheer en FBTO en ARAG voor ABN Amro en Aegon. Dit betekent dat er veel minder te kiezen en vergelijken valt dan de vergelijkingswebsites ons doen geloven. Het belangrijkste onderdeel van een rechtsbijstandverzekering (het bieden van rechtshulp) wordt immers door slechts een beperkt aantal partijen uitgevoerd. Over verschillen tussen deze uitvoerende partijen wordt niet of nauwelijks gesproken laat staan dat de verschillen inzichtelijk worden gemaakt om te kunnen vergelijken. Kortom: de prijs van de aangeboden dekkingen zijn met name in kaart gebracht om te kunnen vergelijken.


Let bij het vergelijken goed op de voorwaarden per dekkingsgebied

Bij het vergelijken van rechtsbijstandverzekeringen is het belangrijk om naast prijs goed de voorwaarden van de dekkingsgebieden die verzekeringen aanbieden te bestuderen. Om u hierbij te helpen hebben wij onderzoek gedaan en een lijst gemaakt van alle rechtsbijstandverzekeringen die o.a. volgens onderzoeksbureau MoneyView en de Consumentenbond het beste score op voorwaarden. Omdat wij niet kunnen garanderen dat deze organisaties 100% onafhankelijk zijn, toetsen wij de uitkomsten van deze onderzoeken dagelijks. Dit doen wij door aan iedere bezoeker die via onze website een advocaat of mediator raadpleegt te vragen of ze een verzekering hebben en in hoeverre ze hier tevreden over zijn.

Andere onderwerpen die mogelijk interessant voor u zijn