Rechtsbijstandverzekering afsluiten - Waar let je op?

Een rechtsbijstandverzekering afsluiten is verstandig maar let op

Een rechtsbijstandverzekering afsluiten is verstandig maar let goed op de voorwaarden per dekkingsgebied. De premie per jaar van een rechtsbijstandverzekering is meestal lager dan het tarief van één declarabel uur van een goede advocaat. Dat geldt ook voor de verplichte eigen bijdrage die in pro deo zaken door de Raad voor Rechtsbijstand aan u wordt opgelegd. Ongelukken, ontslag of ruzies zijn moeilijk te voorspellen. Daarom is een rechtsbijstandverzekering afsluiten het overwegen waard.


Hoe kan ik een rechtsbijstandsverzekering afsluiten?

Een rechtsbijstandsverzekering afsluiten kan op verschillende manieren. U kunt dit naar onze mening het beste op de website van de aanbieder zelf doen. Op de website van de aanbieder worden de voorwaarden per dekkingsgebied veel uitgebreider uitgelegd dan op een vergelijkingswebsite en ziet u ook meteen de meest actuele prijzen per dekkingsgebied. Mocht er verder onverhoopt iets misgaan tijdens het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering dan is het beter als er geen tussenpartijen zijn maar direct met de aanbieder in contact te staan. Het gaat vaak om erg grote organisaties en hiermee verkleint u het risico om steeds van het kastje naar de muur te worden gestuurd.

Als u een conflict heeft of als u een conflict had kunnen zien aankomen is het niet meer mogelijk om voor dat conflict een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Een rechtsbijstandverzekering afsluiten kan echter nog steeds voor conflicten in de toekomst. Wij raden dit altijd aan als u niet in aanmerking komt voor pro deo rechtsbijstand. In dit geval kost de jaarpremie namelijk net zoveel als één declarabel uur van een advocaat.


Rechtsbijstandverzekering afsluiten voor uw partner en/of kinderen

Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering wordt u gevraagd naar uw gezinssamenstelling. U kunt dan aangeven voor wie u de rechtsbijstandverzekering wilt afsluiten. Uw partner en/of kinderen krijgen dan dezelfde verzekering en dekking als u.

Het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering kan volgens diversen prijsvergelijkingswebsites binnen enkele minuten. Wij adviseren u echter om u niet hiertoe te laten verleiden en goed de voorwaarden van de verzekeringen en onderliggende dekkingsgebieden te bestuderen voordat u een rechtsbijstandverzekering afsluit.


Bij welke aanbieder een rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Een rechtsbijstandverzekering afsluiten kunt u het beste doen op de website van de aanbieder zelf omdat hier altijd de meeste actuele informatie op staat. Het is met name belangrijk om goed per aanbieder de voorwaarden per dekkingsgebied te bestuderen. Hoewel er namelijk veel verschillende aanbieders zijn wordt de daadwerkelijke rechtsbijstand slecht door een paar spelers verzorgd (DAS, ARAG, Achmea). Hier zit onderling weinig verschil in. Aan de hand van o.a. onderzoek uitgevoerd door het (onafhankelijke) onderzoeksbureau MoneyView en de Consumentenbond hebben wij een lijst samengesteld van verzekeringen die het hoogst scoren op hun aangeboden voorwaarden. Wij monitoren de kwaliteit van deze lijst dagelijks door feedback te vragen aan bezoekers die via onze website een advocaat of mediator raadplegen. Na het bestuderen van de aanbieders uit deze lijst kunt u een rechtsbijstandverzekering afsluiten zonder ooit voor vervelende verassingen te komen te staan.

Kortom: een rechtsbijstandverzekering afsluiten is verstandig maar let goed op de voorwaarden per dekkingsgebied.

Andere onderwerpen die mogelijk interessant voor u zijn