Vernieling - Gratis gesprek advocaat binnen 24 uur!

Gratis gesprek over vernieling met een advocaat

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio als u verdacht wordt van vernieling en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen

 1. Klik op Gratis gesprek advocaat
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.400 bruto per jaar verdient klik op Pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat is vernieling?

Bij vernieling wordt iets dat aan een ander toebehoort opzettelijk beschadigd, onbruikbaar of weggemaakt. Op vernieling staat een hoge straf. Als u iets per ongeluk (niet opzettelijk) iets kapot, onbruikbaar of wegmaakt is er geen sprake van vernieling en bent u niet strafbaar.

Vervolging bij vernieling kan worden voorkomen

U kunt alleen veroordeeld worden voor vernieling als met bewijs kan worden aangetoond dat u opzettelijk een goed dat een ander toebehoord heeft beschadigd, onbruikbaar of weggemaakt. De politie en officier van justitie zullen door middel van onderzoek en verhoor dit bewijs tegen u proberen te verzamelen. Zij zullen proberen om uw schuld bij de rechter te bewijzen. De rechter zal uw kant van het verhaal net zo zwaar mee laten wegen als dat van de officier van justitie en op basis van de aanwezige bewijzen een uitspraak doen (vonnis). Lees hier wat een (pro deo) advocaat voor u kan betekenen als u verdacht wordt van vernieling en vraag een gratis gesprek aan met een (pro deo) advocaat in uw regio.

Een (pro deo) advocaat kan bij vernieling:

 • U bijstaan bij politieverhoor
 • Beoordelen of er voldoende bewijs is tegen u
 • Beoordelen of het bewijs wettig is verkregen
 • Beoordelen of de strafeis niet te hoog is
 • U bijstaan bij een rechtszaak

Vergoeding advocaatkosten door overheid of verzekering bij vernieling

Als u verdacht wordt van vernieling heeft u recht op rechtsbijstand. Wie minder dan € 29.400 bruto per jaar verdient, krijgt financiële hulp van de Nederlandse overheid. Dit wordt gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd. Een advocaat die cliënten ook pro deo bijstaat, heet een pro deo advocaat. Bij gesubsidieerde rechtsbijstand worden niet alle kosten vergoed. Afhankelijk van uw inkomen en vermogen betaalt u bij gesubsidieerde rechtsbijstand in de meeste gevallen een eigen bijdrage. Een pro deo advocaat kan dit gratis voor u uitzoeken.

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten, valt uw kwestie mogelijk onder uw dekking. Een advocaat kan dit voor u uitzoeken. Na het gratis gesprek met de advocaat is het belangrijk om contact op te nemen met uw verzekering en hen op de hoogte te stellen van uw situatie. Een rechtsbijstandverzekering vergoedt namelijk alleen de advocaatkosten als zij op de hoogte zijn gebracht voordat de advocaat voor u aan het werk gaat. 

Wat houdt een gratis gesprek over vernieling in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied politie en justitie hebben ruime ervaring met zaken die over vernieling gaan. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:

 • Uw zaak met u doornemen en uw vragen beantwoorden
 • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
 • Het verloop van de procedure met u doornemen
 • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
 • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat als u verdacht wordt van vernieling. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.

Vraag en antwoord

Vernieling straf - Welke straf kan je krijgen voor vernieling?

Ik wordt verdacht van vernieling van een auto. Welke straf hangt mij boven het hoofd mocht ik worden veroordeeld voor vernieling?

Antwoord Eerste Rechtshulp

In artikel 350 Wetboek van Strafrecht is vernieling strafbaar gesteld. In dit artikel staat dat hier gevangenisstraf voor gegeven kan worden van maximaal twee jaren of een geldboete van de vierde categorie. Echter, voor vernieling bestaan ook LOVS richtlijnen. Hierin is te zien dat wanneer er sprake is van een geringe schade er doorgaans een taakstraf van 20 uur opgelegd zal worden (of eventueel een boete van € 100,-). Wanneer sprake is van aanzienlijke schade dan zal er doorgaans een taakstraf vanaf 30 uur worden opgelegd. Wordt u verdacht van vernieling of heeft u vragen over vernieling die u wilt bespreken met een deskundige? Selecteer een van de pro deo advocaten van Eerste Rechtshulp voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Vernieling – Per ongeluk iets kapotmaken?

Ik heb laatst per ongeluk de telefoon van een kennis kapotgemaakt doordat ik hem uit mijn handen liet vallen. Die kennis is heel boos geworden en heeft aangifte gedaan van vernieling. Mijn vraag is of ik nu kan worden veroordeeld voor vernieling?

Antwoord Eerste Rechtshulp

In artikel 350 Wetboek van Strafrecht is vernieling strafbaar gesteld. Hierin staat dat vernieling het opzettelijk en wederechtelijk vernielen is van een goed dat geheel of ten dele aan iemand anders toebehoort. Hierin is te lezen dat voor de kwalificatie van vernieling er sprake moet zijn van een opzettelijke gedraging. Wanneer een gedraging per ongeluk plaatsvindt is er geen sprake van een opzettelijke vernieling. Wanneer u per ongeluk iemands telefoon kapot hebt gemaakt zal dit waarschijnlijk niet worden gekwalificeerd als een strafbare vernieling.Wordt u verdacht van vernieling of heeft u vragen over vernieling die u wilt bespreken met een deskundige? Selecteer een van de pro deo advocaten van Eerste Rechtshulp voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.