Kosten advocaat - Gratis adviesgesprek advocaat

Gratis gesprek over kosten advocaat

Wilt u een zaak beginnen en vraagt u zich af wat de advocaatkosten zullen zijn? Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen.

 1. Klik op Gratis gesprek advocaat
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.600 bruto per jaar verdient klik op pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Kosten advocaat betaalt door de overheid

In Nederland heeft iedereen recht op een advocaat. Als u de advocaatkosten niet kunt betalen zal de overheid de advocaatkosten grotendeels op zich nemen. Uw advocaatkosten zijn dan gelijk aan de eigen bijdrage die op basis van de hoogte van uw inkomen en vermogen wordt bepaald. De vraag naar rechtshulp van een advocaat is de afgelopen jaren sterk gestegen. De overheid voelt zich hierdoor gedwongen om drempels opwerpen die het verkrijgen van rechtsbijstand moeilijker en duurder maken. Hierbij adviseert de overheid eerst alternatieven (mediator, vakbond, Juridisch Loket etc.) voordat u met financiële hulp van de overheid naar een advocaat of rechter kunt stappen. Deze alternatieven leiden meestal helaas niet tot een oplossing van een juridische probleem.

Heeft u geen recht op steun van de overheid dan moet u duidelijke afspraken maken over de diensten die de advocaat aan u gaat leveren en de advocaatkosten die daarvoor in rekening worden gebracht. De kosten van een advocaat zijn vaak onduidelijk. U zult niet de eerste zijn die in conflict komt met een advocaat over de kosten. Dit is heel vervelend. Helemaal als deze advocaat u ook nog moet bijstaan.


Gratis adviesgesprek (pro deo) advocaat

Eerst Rechtshulp is met meer dan 100 pro deo advocaten een samenwerking aangegaan. Met hen is overeengekomen dat zij gratis advies vertrekken. Indien u niet in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand zal de advocaat u duidelijk aangeven wat het uurtarief is en wat gezien uw juridische probleem gemiddeld genomen de totale advocaatkosten zullen zijn. Selecteer een advocaat in uw regio die u wilt raadplegen. Vul uw contactgegevens in en geef aan wanneer u bereikbaar bent. De advocaat zal binnen 24 uur contact met u opnemen.

 • Uw zaak met u doornemen en uw vragen beantwoorden
 • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
 • Het verloop van de procedure met u doornemen
 • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
 • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Na dit gratis juridisch adviesgesprek weet u precies wat uw juridische mogelijkheden zijn en kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen. Zonder dat u kosten maakt of complexe processen moet doorlopen bij de overheid.


Belangrijke vragen rondom kosten advocaat

Indien u een advocaat wilt raadplegen die niet bij Eerste Rechtshulp is aangesloten dan raden wij u aan de volgende vragen te stellen:

 • Heb ik recht op gefinancierde rechtsbijstand?
 • Wat is uw uurtarief en wat zullen ongeveer de totale kosten zijn?
 • Is het mogelijk om een vast bedrag met u af te spreken?
 • Kun u mij regelmatig (wekelijks) op de hoogte stellen van uw werkzaamheden en de kosten hiervan?

U kunt onderhandelen met de advocaat over de kosten. Onthoud hierbij goed dat er naast de advocaatkosten ook nog andere kosten zijn zoals bijvoorbeeld griffierecht.Vraag en antwoord

Wat kost een advocaat?

Ik heb een advocaat nodig maar wil eerst graag weten wat de kosten zijn. Deze vind ik onduidelijk. Kunt u vertellen wat een advocaat kost?

Antwoord Eerste Rechtshulp

De kosten voor een advocaat zijn vaak niet helemaal duidelijk. Iedereen heeft recht op een advocaat. Dat wil ook zeggen dat in gevallen waarin u een advocaat niet kan betalen, dit recht nog steeds bestaat. In dat geval, zal de overheid de kosten voor de advocaat voor een groot deel betalen. U betaalt dan enkel een eigen bijdrage waarvan de hoogte afhankelijk is van uw inkomen en vermogen. Indien u geen recht heeft op gesubsidieerde rechtsbijstand van de overheid, dan dient u duidelijke afspraken te maken over de diensten die de advocaat aan u zal leveren en de kosten die daarvoor in rekening worden gebracht. Voordat u een betaalde advocaat in de arm neemt, wordt u geadviseerd eerst advies te vragen over de mogelijkheden van uw zaak. Heeft u een juridisch geschil en bent u benieuwd naar de mogelijkheden, zonder dat daar hoge kosten aan verbonden zijn? Vraag dan een advocaat om gratis advies.