Wetswinkel - Gratis rechtshulp in uw regio

Wetswinkel of pro deo advocaat

Ga naar een wetswinkel of vraag een gratis gesprek aan met een pro deo advocaat.

Wat houdt een gratis gesprek met een pro deo advocaat in? 

Klik op Gratis gesprek pro deo advocaat en selecteer een pro deo advocaat voor een gratis gesprek. Binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:

  • Uw kwestie met u doornemen en uw vragen beantwoorden
  • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
  • Het verloop van de procedure met u doornemen
  • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
  • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
  • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: ga naar een wetswinkel  of vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een pro deo advocaat zodat u daarna weloverwogen uw vervolgstappen kunt bepalen.

Wetswinkel - Bij simpele juridische problemen kunt u prima terecht bij een wetswinkel

Bij simpele juridische problemen kunt u terecht bij een wetswinkel. Raadpleeg anders gratis een pro deo advocaat. Een wetswinkel is eigenlijk hetzelfde als een rechtswinkel. Deze benamingen worden door elkaar heen gebruikt. Bij een wetswinkel kunt u gratis advies krijgen. Niet elke wetswinkel levert helaas dezelfde kwaliteit. Het advies in een wetswinkel wordt namelijk in de meeste gevallen door studenten gegeven met weinig ervaring.

Vergelijk en kies zelf een pro deo advocaat voor een gratis juridisch gesprek 

Bij simpele juridische problemen die weinig impact op uw leven hebben kunt u prima terecht bij een wetswinkel. Echter als u een complex juridische probleem heeft adviseren wij u om een advocaat te raadplegen. Heeft u een juridisch probleem vraag dan via deze website een pro deo advocaat om een gratis gesprek. Er zijn meer dan 80 pro deo advocaten waaruit u kunt kiezen. 

Vraag en antwoord

Wetswinkel - Welke juridische hulp dekt mijn verzekering?

Ik heb een verzekering afgesloten in het verleden, om gedekt te zijn als ik juridische hulp nodig heb. Wordt het conflict wat ik nu heb gedekt door de verzekeraar?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het is heel verstandig om bij een conflictsituatie uit te zoeken, welke dekking uw verzekeraar u biedt. Bij de wetswinkel staat men voor u klaar, om u hierover te adviseren. Niet alleen kan een medewerker van de wetswinkel voor u uitzoeken of u recht heeft op rechtsbijstand via uw verzekering. Ook kan men uitzoeken of u in aanmerking komt voor gefinancierde juridische hulp bij conflicten. Het helpt u vooraf een inschatting te maken van hetgeen uw kansen zijn bij een eventuele rechtszaak en daarmee ook welke kosten dit met zich meebrengt. U kunt op deze wijze weloverwogen vervolgstappen nemen bij een conflictsituatie.

Wetswinkel - Kan de wetswinkel hulp bieden bij een conflict met mijn buren?

Er is sprake van een conflict met de buren, die vinden dat mijn boom te dicht op hun terrein staan. Kan de wetswinkel mij juridisch adviseren?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Een medewerker van de wetswinkel kan u van juridisch advies voorzien bij simpele kwesties. De kwestie rond een boom die te dicht op het terrein van de buren zou staan is hier een voorbeeld van. Bij de wetswinkel vertelt men u meer over de wet- en regelgeving die van toepassing is op dit conflict. Tevens kan men u hier meer vertellen over uw kansen, wanneer u of uw buren het conflict uit zouden laten monden in een rechtszaak. In sommige gevallen blijkt na een bezoek aan de wetswinkel dat het verstandiger is om het conflict niet verder uit de hand te laten lopen, daar uw kansen bij een rechtszaak zeer gering zijn.

Wetswinkel - Vertelt de wetswinkel mij of ik recht heb op pro deo rechtsbijstand?

Ik wil weten of ik de kosten voor een advocaat zelf moet betalen bij een rechtszaak. Kan de wetswinkel mij dit vertellen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Medewerkers van een wetswinkel kunnen u juridisch adviseren, wanneer u met een simpel juridisch vraagstuk zit. Ook kan de wetswinkel u vertellen of u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand, wat ook wel pro deo juridische hulp genoemd wordt. Zeker wanneer u een rechtszaak overweegt, is het prettig om op voorhand te weten wat u dit ongeveer zal kosten. Iets wat sterk afhankelijk is van uw recht op gefinancierde rechtshulp. Laat de wetswinkel ook voor u bekijken, wat uw kansen zijn bij een eventuele rechtszaak. Hoe groot is de kans van slagen, wanneer u uw conflict voor de rechter brengt?

Wetswinkel - Bij welke problemen moet ik naar een wetswinkel gaan?

Momenteel zit ik met een conflict, welke ik zo snel mogelijk op wil lossen. Moet ik naar een advocaat of naar de wetswinkel?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Bij relatief simpele juridische kwesties kan een wetswinkel uitkomst bieden. Medewerkers van de wetswinkel, ook wel rechtswinkel genoemd wordt, kunnen u juridisch adviseren. Mocht het om een complexe juridische vraag gaan, dan zal men u bij de wetswinkel doorverwijzen naar een advocaat. Houd er hierbij rekening mee, dat een advocaat vaak al snel erg duur is. Verstandig is het om die reden om uit te laten zoeken door de wetswinkel, of u in aanmerking komt voor pro deo rechtsbijstand. Een wetswinkel neemt uw juridisch probleem met u door en kijkt samen met u welke wet- en regelgeving op de zaak van toepassing is.

Wetswinkel - Zit er een verschil tussen een wetswinkel en rechtswinkel?

Ik zie dat de termen rechts- en wetswinkel regelmatig door elkaar gebruikt worden. Zit hier een verschil tussen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Nee, de termen rechts- en wetswinkel worden inderdaad vaak door elkaar gebruikt. Dit is in lijn met het feit, dat er in de praktijk geen verschillen zitten tussen beide winkels. Zowel een wetswinkel als een rechtswinkel adviseert consumenten op juridisch vlak. Houd er rekening mee, dat het voornamelijk om de simpele juridische kwesties gaat. Bij meer ingewikkelde vraagstukken worden consumenten doorverwezen naar een advocaat. Mocht u worden doorverwezen, dan is het raadzaam om te kijken of u in aanmerking komt voor pro deo rechtsbijstand. Het voorkomt dat u veel geld kwijt bent voor juridische hulp bij conflictsituaties.

Wetswinkel - Wat doet een wetswinkel?

Ik ben opzoek naar rechtshulp maar wat doet een wetswinkel precies?

Antwoord Eerste Rechtshulp

De wetswinkel verschilt eigenlijk niet van de rechtswinkel. Ook bij een wetswinkel kunt u terecht voor gratis juridisch advies, dat in de meeste gevallen door rechtenstudenten wordt gegeven. Simpele zaken vaak bij uitstek geschikt voor een wetswinkel. Complexere zaken worden doorverwezen naar een (dure) advocaat. Heeft u een vraag over een juridisch geschil, dat niet geschikt is voor een wetswinkel, vraag dan een advocaat om gratis advies.