Gratis juridisch advies van een advocaat binnen 24 uur!

Gratis juridisch advies - Vraag een gesprek aan met een advocaat 

Voor gratis juridisch advies kunt u bij verschillende instanties terecht. Met simpele juridische vragen kunt u bij een juridisch loket, rechtswinkel of wetswinkel in uw buurt langsgaan. U kunt ook bellen. Hier zijn echter belkosten aan verbonden.

Het gratis juridisch advies bij rechtswinkels wordt door studenten gegeven. Bij het juridisch loket zijn het juridisch medewerkers. Bij beide instanties heeft u geen contact met een gespecialiseerde advocaat en kunt u niet zelf kiezen van wie u gratis juridisch advies wilt krijgen. Dit kan op de website van Eersterechtshulp.nl wel.

Eerstrechtshulp.nl is met meer dan 80 pro deo advocaten een samenwerking aangegaan. Met hen is overeengekomen dat zij gratis juridisch advies vertrekken. Selecteer een advocaat in uw regio die u wilt raadplegen. Vul uw contactgegevens in en geef aan wanneer u bereikbaar bent. De advocaat zal binnen 24 uur contact met u opnemen en:

  • Uw kwestie met u doornemen en uw vragen beantwoorden
  • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
  • Het verloop van de procedure met u doornemen
  • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
  • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
  • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Na het gratis juridisch advies van de pro deo advocaat weet u precies wat uw juridische mogelijkheden zijn en kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen. Zonder dat u kosten maakt of wordt gedwongen samen te werken met een advocaat waar u misschien helemaal geen goed gevoel bij heeft.

Vraag en antwoord

Gratis juridisch advies - Wie geeft mij gratis juridisch advies?

Er wordt een rechtszaak tegen mij aangespannen. Nu wil ik graag gratis juridisch advies over hetgeen ik het beste kan doen. Wie biedt mij dit advies aan?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Het is afhankelijk van uw situatie, wie u gratis juridisch advies zal geven. Bij simpele kwesties kunt u een juridisch loket of rechtswinkel bezoeken voor advies. In andere gevallen kunt u een (pro deo) advocaat om hulp vragen. Vaak zal een juridisch loket of rechtswinkel u naar een advocaat doorverwijzen, wanneer uw zaak te ingewikkeld is voor dergelijke instanties. Gebruik de zoekmachine op deze website om een geschikte (pro deo) advocaat te vinden, welke u gratis juridisch advies kan bieden. Naast het bieden van advies staat een advocaat u indien gewenst ook bij tijdens een eventuele rechtszitting. 

Gratis juridisch advies - Kan iemand mij uitleggen welke juridische mogelijkheden ik heb?

Ik overweeg momenteel een rechtszaak aan te spannen. Ergens las ik dat ook een bemiddelaar inschakelen een optie is. Wie kan mij juridisch adviseren?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Er zijn verschillende instanties, die u gratis juridisch advies kunnen bieden. Juridisch advies is wenselijk wanneer u momenteel met een conflictsituatie zit en deze op korte termijn op wilt lossen. Een juridisch adviseur, vaak een advocaat, kan u meer vertellen over de wet- en regelgeving welke op uw situatie van toepassing is. Op basis hiervan kan bekeken worden welke juridische mogelijkheden u heeft om de zaak op te lossen. Een bemiddelaar inschakelen kan een optie zijn, maar u kunt ook een rechtszaak overwegen. In dit laatste geval kan een juridisch adviseur voor u uitzoeken of u recht heeft op pro deo rechtsbijstand of rechtsbijstand via uw verzekeraar.

Gratis juridisch advies - Valt een probleem onder de dekking van mijn verzekering?

Ik heb in het verleden een verzekering afgesloten voor rechtsbijstand. Valt mijn huidige conflict binnen de dekking hiervan?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Gratis juridisch advies kan wenselijk zijn, wanneer u wilt weten of een bepaald conflict binnen de dekking van uw verzekering valt. Mocht dit het geval zijn, dan kunt u via de verzekeraar rechtsbijstand krijgen bij het vervolg van zo’n conflict. Een juridisch adviseur kan samen met u kijken welke dekking uw lopende verzekering biedt. Mocht u geen dekking krijgen via uw verzekeraar, dan kan een juridisch adviseur samen met u beoordelen of u in aanmerking komt voor pro deo rechtsbijstand. Dit kan hoge kosten besparen, wanneer u een rechtszaak start naar aanleiding van een conflictsituatie. Na een adviesgesprek weet u precies welke mogelijkheden u op juridisch vlak heeft.

Gratis juridisch advies - Ik wil mij laten adviseren over een conflict met de buren, wat nu?

Momenteel is er een conflict gaande met de buren over een boom die te dicht op hun terrein zou staan. Waar kan ik gratis juridisch advies inwinnen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Bij conflicten kan gratis juridisch advies inwinnen een goede optie zijn. Een juridisch adviseur, bijvoorbeeld een advocaat, kan u meer vertellen over de wet- en regelgeving welke op uw conflict van toepassing is. Op basis van dit juridisch advies kunt u voor u zelf inschatten of het opstarten van een rechtszaak een goed idee is. Mogelijk zijn uw kansen beperkt en is het verstandig een conflict op andere wijze op te lossen. Niet alleen adviseert men u over de wet- en regelgeving. Ook kan een adviseur samen met u vaststellen of u in aanmerking komt voor pro deo rechtsbijstand. Het is prettig dit vooraf te weten, wanneer u overweegt een rechtszaak te starten.

Gratis juridisch advies - Waarover kan ik gratis juridisch advies krijgen?

Ik ben benieuwd over welke zaken organisaties mij gratis juridisch advies kunnen geven. Kan ik dit altijd aanvragen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

In de basis kunt u overal gratis juridisch advies over krijgen. Houd er rekening mee, dat de ene zaak makkelijker zal zijn dan een andere. Bij hele lastige zaken is het soms lastig om op voorhand direct een volledig advies te geven. Meer onderzoek kan noodzakelijk zijn. Een ander aandachtspunt is de specialisatie van de persoon die u juridisch adviseert. Zoek naar een adviseur met specifieke kennis over het rechtsgebied waarbinnen uw vraag valt. Tijdens het opvragen van juridisch advies kan ook direct gekeken worden, of u in aanmerking komt voor pro deo rechtsbijstand. Dit kan wenselijk zijn, wanneer u op basis van het juridische advies een rechtszaak start.

Gratis juridisch advies - Ik overweeg een rechtszaak te starten, waar kan ik advies krijgen?

Om in een conflict tot een oplossing te komen overweeg ik een rechtszaak te starten. Waar kan ik gratis juridisch advies krijgen?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Er zijn verschillende organisaties, waar gratis juridisch advies geboden wordt. Bij deze organisaties werken advocaten op pro deo basis. Ze bieden u juridisch advies en kunnen u vaak begeleiden, wanneer u de zaak een vervolg geeft. Ook kunnen ze u meer vertellen over de wijze waarop een rechtszaak verloopt. Is dit in uw situatie de beste keuze? Welke kansen heeft u, wanneer u een rechtszaak start om een conflict op te lossen? Waarmee dient u hierbij rekening te houden? Het is niet in iedere situatie de beste keuze om voor een rechtszaak te kiezen.

Gratis juridisch advies - Waar kan ik terecht voor gratis juridisch advies?

Ik zou graag over verschillende dingen gratis juridisch advies in willen winnen. Ik wil graag gratis juridisch advies, omdat ik geen geld heb om een advocaat te betalen. Mijn vraag is waar ik terecht kan voor gratis juridisch advies?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Voor gratis juridisch advies kunt u bij verschillende instanties terecht. Ten eerste kan dit bij rechts- en wetswinkels. Deze instanties worden in de meeste gevallen geleid door rechtenstudenten die op vrijwillige basis u gratis juridisch advies kunnen geven. Zij hebben vaak inloopspreekuren. Kijk voor de tijden van de spreekuren op de website van een rechts-/wetswinkel bij u in de omgeving.Daarnaast kunt ook naar een juridisch loket gaan. Juridische loketten zitten in heel Nederland en kunnen u ook van gratis juridisch advies voorzien. Het is zowel mogelijk om telefonisch als via de mail contact met hen op te nemen. Tevens hebben meerdere vestigingen een inloopspreekuur om gratis juridisch advies te vragen. Kijk voor tijden en het telefoonnummer op de website van het juridisch loket bij u in de buurt. Daarnaast is het mogelijk om via Eerste Rechtshulp in contact te komen met een advocaat voor een gratis en vrijblijvend juridisch adviesgesprek.

Gratis juridisch advies - Wat houdt het in?

Wat houdt gratis juridisch advies in?

Antwoord Eerste Rechtshulp

Gratis juridisch advies wil zeggen dat een gespecialiseerde advocaat u voorziet van de nodige informatie en adviezen met betrekking tot uw juridische situatie. Deze advocaat bespreekt met u uw zaak en zal al uw vragen beantwoorden. Ook zal worden gekeken naar de juridische kansen en mogelijkheden. Heeft u een vraag over een juridisch geschil, vraag dan een advocaat om gratis juridisch advies.