Geluidsoverlast buren - Gratis gesprek advocaat binnen 24 uur!

Gratis gesprek met een advocaat over geluidsoverlast buren 

Vraag een gratis gesprek aan met een advocaat uit uw regio bij geluidsoverlast van buren en er wordt binnen 24 uur contact met u opgenomen

 1. Klik op Gratis gesprek advocaat
 2. Selecteer uw plaats 
 3. Als u minder dan € 29.400 bruto per jaar verdient klik op Pro deo
 4. Selecteer uit verschillende profielen een advocaat voor een gratis gesprek
 5. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur neemt de advocaat contact met u op!

Wat is geluidsoverlast buren?

Geluidsoverlast buren komt regelmatig voor. Als de geluidsoverlast buren structureel en onrechtmatig is hoeft u dit niet te accepteren. We kennen het allemaal: te harde muziek, kinderen die schreeuwen, een verbouwing, honden die blaffen of een verjaardagsfeestje met harde muziek. Een bepaalde mate van geluidsoverlast buren moeten we van elkaar accepteren. Of er bij de geluidsoverlast van buren sprake is van onrechtmatige hinder wordt bepaald door:

 • De duur van het geluid
 • Het soort geluid
 • De mate van geluidsoverlast
 • De gevolgen van de geluidsoverlast op buren.

Waarom een (pro deo) advocaat bij geluidsoverlast buren

Een (pro deo) advocaat kan uw belangen behartigen bij geluidsoverlast buren.  Als de geluidsoverlast buren structureel en onrechtmatig is hoeft u dit niet te accepteren. Een voorbeeld van onrechtmatige hinder is bijvoorbeeld tot diep in de nacht harde muziek draaien. Voordat u een (pro deo) advocaat raadpleegt zijn er nog verschillende stappen die u kunt ondernemen:

1. Bespreek de geluidsoverlast met uw buren

In veel gevallen zijn buren zich niet bewust van de geluidsoverlast die zij veroorzaken. Geef dus aan dat u geluidsoverlast heeft en probeer met uw buren tot oplossingen te komen en/of afspraken te maken. U kunt bijvoorbeeld afspreken dat er extra vloerisolatie wordt geplaatst of dat er na 22.00 uur geen harde muziek meer mag worden gedraaid.

2. Meld de geluidsoverlast buren bij de vereniging van eigenaren of verhuurder

Als u de geluidsoverlast door buren niet durft te bespreken of als een eerder gesprek geen verbetering heeft opgeleverd kunt u de geluidsoverlast die u van uw buren ervaart aankaarten bij de VVE (als u een eigen woning/appartement) heeft of de verhuurder (als u huurt). De VVE of verhuurder kunnen dan maatregelen nemen (bijvoorbeeld: aanbrengen van extra isolatie) en/of de buren die de geluidsoverlast veroorzaken op de hoogte stellen van de leefregels die gelden.

3. Meld de geluidsoverlast buren bij de gemeente

U kunt de geluidsoverlast melden bij de gemeente. In de meeste gemeenten kan dit online. De gemeente kan vervolgens langskomen om de situatie te bekijken en eventuele stappen ondernemen.

4. Meld de geluidsoverlast buren bij de politie

Als de politie langskomt kan deze bepalen of er sprake is van onrechtmatige hinder. De politie kan ter plekke optreden door een waarschuwing te geven, proces verbaal op te maken of bijvoorbeeld spullen (zoals geluidsinstallaties) in beslag te nemen. Belangrijk: als u aangifte doet staat u ook bij een eventuele rechtszaak sterker.

5. Schakel een (pro deo) advocaat in

Samen met de (pro deo) advocaat kunt u een stevige juridische brief naar uw buren sturen of in het uiterste geval bij de rechter afdwingen dat de geluidsoverlast buren stopt. U dient dan wel aan te kunnen tonen dat de geluidsoverlast buren onrechtmatige hinder oplevert. Het is daarom belangrijk dat u een dossier opbouwt waarin u alle momenten van geluidsoverlast vastlegt. Een (pro deo) advocaat kan u hierbij helpen.

Vergoeding advocaatkosten door overheid of verzekering 

Bij geluidsoverlast van uw buren heeft u recht op rechtsbijstand. Wie minder dan € 29.400 bruto per jaar verdient, krijgt financiële hulp van de Nederlandse overheid. Dit wordt gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd. Een advocaat die cliënten ook pro deo bijstaat, heet een pro deo advocaat. Bij gesubsidieerde rechtsbijstand worden niet alle kosten vergoed. Afhankelijk van uw inkomen en vermogen betaalt u bij gesubsidieerde rechtsbijstand in de meeste gevallen een eigen bijdrage. Een pro deo advocaat kan dit gratis voor u uitzoeken.

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten, valt uw kwestie mogelijk onder uw dekking. Een advocaat kan dit voor u uitzoeken. Na het gratis gesprek met de advocaat is het belangrijk om contact op te nemen met uw verzekering en hen op de hoogte te stellen van uw situatie. Een rechtsbijstandverzekering vergoedt namelijk alleen de advocaatkosten als zij op de hoogte zijn gebracht voordat de advocaat voor u aan het werk gaat. 

Wat houdt een gratis gesprek over geluidsoverlast buren in? 

Alle (pro deo) advocaten met het expertisegebied 'huren, wonen en buren' hebben veel ervaring met zaken en conflicten die over geluidsoverlast van buren gaan. Selecteer een (pro deo) advocaat voor een gratis gesprek en binnen 24 uur wordt er door deze advocaat contact met u opgenomen. In een gratis en vrijblijvend gesprek zal de (pro deo) advocaat:

 • Uw kwestie met u doornemen en uw vragen beantwoorden
 • Aangeven wat uw juridische kansen en mogelijkheden zijn
 • Het verloop van de procedure met u doornemen
 • Kijken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand
 • Indien u verzekerd bent, uitzoeken of uw kwestie onder uw dekking valt
 • Als beide niet van toepassing is u een indicatie van de kosten geven

Kortom: vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan met een (pro deo) advocaat bij geluidsoverlast van buren. Daarna kunt u weloverwogen uw vervolgstappen bepalen.